به گزارش سرویس علم و فناوری ساعدنیوز به نقل از همشهری آنلاین، در حالی که استخوانها میتوانند دوباره رشد کنند، اما دندانها چندان خوششانس نیستند و این منجر به این میشود که میلیونها نفر در سراسر جهان بنا به دلایل مختلف از حمله عدم رسیدگی یا شکستگی دندانها از بیدندانی رنج ببرند و به دنبال راهکاری برای رشد دوباره دندانهای خود باشند که به نظر میرسد چنین امکانی در آینده نزدیک محقق خواهد شد.
در صورت موفقیت آمیز بودن کارآزمایی، محققان امیدوارند داروی تزریقی رشد دندان در حدود سال 2030 برای همه انواع بی دندانی در دسترس قرار گیرد.
جزئیات این کارآزمایی به این شرح است که محققان ژاپنی در حال انتقال آزمایشهای حیوانی یک داروی امیدوارکننده برای رشد مجدد دندان به آزمایشهای انسانی هستند اولین بیماران این دارو را در سپتامبر سال جاری به صورت تزریق داخل وریدی دریافت کردهاند. کاتسو تاکاهاشی، رئیس دندانپزشکی در موسسه تحقیقات پزشکی در بیمارستان کیتانو در اوزاکا، گفت: ما میخواهیم کاری انجام دهیم تا به کسانی که از بی دندانی رنج میبرند کمک کنیم.
در سال 2007، محققان کشف کردند که موشهای دارای ژن USAG-1 ، دندانهای اضافی نیز داشتند. با این حال، پروتئین این ژن در رشد بسیاری از اعضای بدن نقش دارد، بنابراین حذف آن برای تحریک رشد دندان یک گزینه مد نظر نبود.
در عوض، محققان شروع به آزمایش آنتیبادیهای مونوکلونال مختلف ( پروتئینهای آزمایشگاهی که برای اتصال به مولکولهای خاص طراحی شدهاند) روی موشها با شرایطی که باعث میشد با دندانهای کمتر از حد معمول متولد شوند، آغاز کردند. آنتی بادی ژن، USAG-1، میتواند به تحریک رشد دندان کمک کندو دانشمندان از آن زمان روی ساخت یک "داروی آنتیبادی خنثیکننده کار کردهاند که میتواند USAG-1 را مسدود کند. در سال 2021، آنها کشف چنین آنتی بادی را گزارش کردند و خاطرنشان کردند که این آنتی بادی همچنین باعث رشد دندان در موش خرماها میشود که به گفته تاکاهاشی، الگوهای دندانی مشابهی با انسان دارند.
محققان در حال آماده شدن برای آزمایش ایمنی آنتی بادی مونوکلونال خود، TRG035، در افراد مبتلا به آژنزیس مادرزادی دندان هستند، همان وضعیتی که موشها در مطالعه 2021 داشتند. اگر بی خطر بودن آن ثابت شود، کارآزماییهایی برای آزمایش اثربخشی آن انجام می شود. آژنزیس دندان یک ناهنجاری رشدی است که منجر به عدم وجود یک یا چند دندان می شود. این یکی از شایعترین ناهنجاریهای دندانی است که شدت آن از فقدان یک دندان تا آنودنتیای کامل، که در آن همه دندانها از دست رفتهاند، متفاوت است.
برای پیگیری اخبار حوزه علم و فناوری کلیک کنید.