سوئیس کشوری است که ۴ زبان زنده دنیا در آن رواج دارد که این زبان ها شامل زبان آلمانی، فرانسوی، رومانیایی و ایتالیایی می باشد اما اغلب مردم سوئیس به زبان آلمانی صحبت میکنند. سوئیس به دلیل امکانات بالای رفاهی و آموزشی اغلب مورد توجه بسیاری از دانشجویان برای ادامه تحصیل و اقامت پس از تحصیل در سوئیس قرار گرفته است و به همین دلیل همه ساله تعداد بسیاری از افراد از سرتاسر دنیا سوئیس را برای تحصیل و سپس ا اقامت پس از تحصیل در سوئیس خود انتخاب می نمایند.
شرایط اقامت پس از تحصیل در سوئیس
درمورد اقامت پس از تحصیل در سوییس باید بگویم که به ۲ صورت دانشجویان می توانند پس از تحصیل اقامت را اخذ نمایند اولین مورد این است که با اتمام تحصیلات فرد دانشجو وارد مقاطع تحصیلی بالاتر شود تا امکان اخذ اقامت پس از تحصیل در سوییس برای آنها فراهم گردد همچنین مورد دیگر این است که دانشجویان با اتمام مدت تحصیلات خود و تا قبل از اتمام اقامت وارد بازار کار در سوئیس شوند تا بتوانند اقامت پس از تحصیل در سوئیس از طریق کار در سوییس را برای خود رقم بزنند.
نکته بسیار مهم و حائز اهمیتی که در مورد تحصیل در سوئیس وجود دارد این است که افرادی که به تحصیل در سوییس می پردازند اجازه کار در هنگام تحصیل را خواهند داشت اما کاری که دانشجویان در حین تحصیل انجام خواهند داد کار دانشجویی و کار پارت تایم خواهد بود.
اشخاصی که قصد اخذ اقامت پس از تحصیل در کشور سوئیس را دارند باید بدانند که برای ورود به بازار کار سوئیس باید به یکی از زبان های آلمانی و یا فرانسوی مسلط باشند تا امکان کار در سوئیس برای آنها فراهم گردد.
اجازه اقامت از طریق کار برای شهروندان اروپایی
از سال 2002 در کشور سوئیس یک توافق نامه دو جانبه فی ما بین سوئیس و اتحادیه اورپا منعقد گردید. که بر آن اساس مقرر شد ، ورود آسان و اقامت راحت و اشتغال در سوئیس برای اتباع اتحادیه اروپا و شهروندان تبعه نروژ ، کشور ایسلند ، اعضای اتحادیه تجارت آزاد اروپا به صورت کامل و برای کشور لیختن اشتاین به شکل مشروط فراهم شد .
حقوق تبیین شده برای اعضای اتحادیه اروپا
*انتخاب آزاد محل اقامت و اشتغال در بین کانتون ( آزادی در تحرکات جغرافیایی )
*حق انتخاب شغل ، تغییر شغل ، تغییر کارفرما ( آزادی تحرکات شغلی )
*حق ورود د اقامت اعضاء خانواده در سوئیس
*حق کار و انتخاب کارفرما در سوئیس برای اعضاء خانواده
در حالت کلی برای شهروندان اتحادیه اروپا حق اقامت و اشتغال به صورت آزادی و با سهولت فراهم می باشد . لذا این توافق نامه دو طرفه می باشد و شهروندان تبعه سوئیس امکان اقامت و اجازه کار در کشور های اتحادیه اروپا را خواهند داشت . لذا با توجه به مطالب فوق الذکر برای این امکان از تاریخ 31 می سال 2007 ظرفیت کلی سهمیه تعیین گردید. که بر این اساس مقرر شد تا حداکثر 15.000 اجازه اقامت طولانی مدت و تعداد 115.500 اجازه اقامت کوتاه مدت به افراد حوزه اتحادیه اروپا تخصیص شود .
در تاریخ ژوئن سال 2009 میلادی مصوب شد تا در قوانین سوئیس در زمینه اجازه اقامت و اجازه کار برای شهروندان تغییر حاصل کند. از این جهت در ژوئن سال 2014 طرحی تببین شد که بر آن اساس توافق نامه ای بین اتحادیه اروپا و سوئیس امضاء شد که رفت و آمد و آزادی رفت و آمد بین اتحادیه اروپا و سوئیس به وجود آید .
جستجوی کار
برای مدت سه ماه برای افرادی که شهروند اتحادیه اروپا می باشند اجازه خواهند داد تا در خاک کشور سوئیس ورود کنند و جویای کار شوند . لذا در صورتی که جستجوی کار شما بیش از مدت 3 ماه به طول می انجامد نیاز به اجازه جستجوی کار و اقامت بیش از 3 ماه را خواهید داشت . لازم به ذکر است که این اجازه خارج از سهمیه اعلام شده برای اقامت های کوتاه مدت و بلند مدت می باشد . و به هیچ عنوان شامل حال بیمه تأمین اجتماعی نمی شود .
اجازه کار و اقامت کاری در سوئیس برای شهروندان غیر اتحادیه اروپا
افرادی که در خارج از اتحادیه اروپا اقامت دارند و یا تبعه خارج از اتحادیه اروپا می باشند ، باید اجازه کار خود را به تبع پیشنهاد کاری و قرارداد کاری فی ما بین شخص و کارفرما منعقد می گردد کسب کند. در این صورت وی می تواند از این رو اقامت کاری سوئیس را کسب نماید . این پروژه کاری می تواند بسیار پیچیده و سخت و وابسته به مراتب اداری باشد . شایان ذکر اسست برای افرادی که سابقه مدیریتی قوی دارد و دارای تخصص خاص باشد و در فعالیت کاری خود مجرب باشد در این پروسه کاری استثنا می باشند .
اگر یک کارفرما بخواهد برای شما کاری پیشنهاد نماید می بایست این پیشنهاد کاری را رسما به اداره اشتغال تسلیم نماید . پس از تأیید و پذیرش این پیشنهاد کاری توسط شما ، کارفرمای شما می بایست برای اجازه اقامت شما به بخش کانتون پلیس محلی برای خارجی ها و مهاجرین مراجعه نماید . سپس به متقاضی یک پیش اقامت به نام Zusicherung der Aufenthaltsbewilligung – Autorisation de Séjour برای اقامت کاری اعطا می نمایند . سپس با ورود شما به کشور سوئیس در برنامه کلی برای شما یک سند واقعی برای اقامت کاری صادر می گردد . سیر این پروسه در حدود چند ماه ممکن است به طول انجامد . و حتی ممکن است به هیج وجه اجازه کاری صادر نگردد . این در حالی است که ممکن است که اجازه کاری صادر شود و پیشنهاد کاری نیز به تأیید برسد اما تصمیم نهایی با مقامات مهاجرتی سوئیس می باشد . این مجوز معیار های بسیاری دارد از جمله : نوع کار پیشنهادی ، مدارک کارفرما و فرد متقاضی ، ملیت فرد متقاضی و مواردی از این قبیل . در ایالت های مختلف سوئیس امکان صدور اقامت را به طور آزادانه به فرد می توانند اعطا کنند.
اقامت کاری برای کارمندان سازمان های بین المللی
کارمندان سازمان های دولتی بین المللی نیازی به اجازه کار نخواهند داشت. برای این افراد به جای اجازه اقامت کاری یک کارت ویژه هویتی دریافت خواهند نمود که نام آن ( Identitätskarte – Carte de Légitimation ) می باشد . این افراد می توانند از خدمات رفاهی و تامین اجتماعی بهره مند گردند.