طی چند دهه ی اخیر با آگاهی روزافزون جامعه به ضرورت پرداختن به مسایل و مشکلات در حوزه ی روان در کنار مشکلات جسمی، مباحث روانشناسی و مشاوره بیش از پیش جای خود را در میان جامعه باز کرد.
امروزه کمتر کسی را می توان یافت که چیزی از مباحث روانشناسی و مشاوره نشنیده باشد و همچنین ضرورت توجه به این مباحث را در حوزه زندگی شخصی و اجتماعی درک نکرده باشند . با توجه به این استقبال گسترده و روز افزون از علم روانشناسی و مشاوره و همچنین مراجعه افراد به مراکز مشاوره و متخصصان امر روانشناسی ، نیاز و به نوعی ضرورت تربیت روانشناسان آگاه به علوم روز دنیا بیش از پیش احساس شد .
در حال حاضر در آزمون های ورود به دانشگاه در مقاطع گوناگون تحصیلی شاهد آن هستیم که تعداد زیادی از داوطلبان خواستار ورود به این رشته می باشند و حتی در این میان عده ی زیادی نیز پس از اخذ مدرک در رشته های دیگر در مقطع کارشناسی، خواهان ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در گرایش های گوناگون روانشناسی و مشاوره می باشند .
بسیاری از دانشجویان رشته های روانشناسی و مشاوره همواره این نگرانی را داشته اند که آیا پس از فارغ التحصیلی امکان فعالیت در رشته ی خود را دارند و یا برای دریافت پروانه اشتغال چه مراحلی را باید بگذرانند.
در ادامه به طور مختصر به معرفی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره پرداخته خواهد شد و سپس درخصوص شرایط و نحوه ی عضویت در آن توضیحاتی ارائه می شود و در نهایت درخصوص پروانه ی اشتغال و چگونگی اخذ آن صحبت می شود.
سازمان نظام روانشناسی و مشاوره
سازمان نظام روانشناسی و مشاوره یک سازمان مستقل و غیر دولتی است که جهت ارتقای سطح دانش روانشناسی همچنین توجه به حقوق مراجعه کنندگان به مراکز روانشناسی و مشاوره و علاوه بر این ها حمایت از حقوق صنفی روانشناسان و مشاوران تشکیل شده است .
عضویت در سازمان نظام روانشناسی و مشاوره
طبق قانون تشکیل سازمان روانشناسی و مشاوره، افرادی که حداقل دارای مدرک کارشناسی ارشد معتبر از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و یا وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی در یکی از رشته های روانشناسی یا مشاوره باشند می توانند جهت عضویت در سازمان اقدام نمایند .
بر طبق این قانون افراد جهت دریافت پروانه اشتغال در حرفه های روانشناسی و مشاوره، ابتدا بایستی به عضویت سازمان نظام روانشناسی درآیند. پس از عضویت در سازمان ، اعضا باید هر سال مبلغی را به عنوان حق عضویت به سازمان پرداخت نمایند که ميزان و نحوه وصول حق عضويت اعضا مطابق دستورالعملي خواهد بود كه توسط شوراي مركزي نظام روانشناسي و مشاوره تهيه ميگردد.
برخی از مزایای عضویت در سازمان نظام روانشناسی و مشاوره عبارتند از:
- عضویت در مجمع عمومی استان قم؛ یعنی می توانید در انتخاب اعضاء شورای استان،انتخاب بازرسان، مشارکت نموده و حتی نامزد شوید؛
- اخذ کارت شناسایی و شماره نظام؛
- انجام رتبه بندی و دریافت پروانه اشتغال و دریافت مجوز تأسیس مرکز با توجه به معرفی شما از ناحیه انجمن؛
- مشارکت در تصویب سیاست ها و خط مشی ها، پیشنهاد هرگونه تغییر و اصلاح در آئین نامه های سازمان و برنامه ریزی های سازمان علاوه بر اختیارات اعضاء در مجمع، در قالب طرح نظام پیشنهادات؛
- استفاده از برنامه های آموزشی و بازدیدهای علمی سازمان بمنظور ارتقاء دانش علمی با تخفیف ویژه؛
- برخورداری از سایر حمایت های سازمان از جمله معرفی به سازمان تامین اجتماعی جهت استفاده از مزایای بیمه؛ تامین اجتماعی، بیمه آتش سوزی، خودرو و ... با تخفیفات ویژه طبق توافقات بین سازمان نظام و سازمانهای بیمه گر.
- برخورداری از مزایا و تخفیفات شرکت در همایشها، کارگاههای علمی، و دوره های آموزشی معتبر زیر نظر سازمان نظام با اعطای گواهینامه های معتبر و امتیازات بازآموزی؛
- نامزدی و عضویت در کمیسیون «مشاوره دینی» در آینده نزدیک(جهت اطلاع شما عضو محترم، اجرای مصوبات کمیسیون ها، بر اساس قوانین سازمان نظام برای رییس سازمان، لازم الاجرا است . لذا میتوان در روند اعطاء مجوز مرکز مشاوره ، نوع واحدهای درسی، گذراندن دوره های تخصصی مورد نیاز مشاوران و هر آنچه که مربوط به حوزه علمی و اجرایی مشاوران است، با نگاه دینی تاثیر گذاشت).