در پی اعلام عدم کفایت سیاسی بنی صدر و فرار او از ایران، در دوم مرداد ماه سال 1360 انتخابات ریاست جمهوری پیش از موعد و اضطراری در ایران برگزار شد و ملت با رأی قاطع سیزده میلیونی محمد علی رجایی را به عنوان رئیس جمهور ایران انتخاب کرد. او یک معلم بود. زندگی بی آلایشی داشت و خودش را سرباز امام و انقلاب می دانست. کسانی که با او از نزدیک آشنا بودند، بارزترین ویژگی اش را سادگی و عشق به خدمت به ملت معرفی می کنند. او از تاریخ 12 مرداد ماه 1360 تا 8 شهریور 1360 یعنی به مدت 28 روز رئیس جمهور ایران بود. با این حال، میراث فکری و عملی او به یکی از بخش های مهم سرمایه اجتماعی جمهوری اسلامی ایران تبدیل شد. در این سال ها، بسیار بوده اند، دولتمردان و سیاستمدارانی که تلاش کرده اند تا خودشان را با برَند شهید رجایی چهره کنند. از پوشیدن کت شهید رجایی تا نشستن بر سر سفره نان و پنیر و عکس گرفتن با کارگران و مردم رنج کشیده وطن! اما شخصیت شهید رجایی به اعتقاد بسیاری، بی همتا است. او به معنای تام کلمه یک انقلابی بود. سهم خواهی نمی کرد. برای نزدیکانش از امام و انقلاب و شهدا خرج نمی کرد. او از جهنمی سخن می گفت که در انتظار مسئولان خائن به ملت، امام، و انقلاب و شهدا است! او یک مسلمان بود. شهید رجایی نماد یک دولتمرد مخلص و خدایی بود. در آغازین روز هفته دولت به سراغ یکی از اعضای دولت شهید رجایی رفته ایم. سید محمد غرضی وزیر نفت دولت شهید رجایی بود. مهندس غرضی در گفتگوی اختصاصی با پایگاه خبری ساعد نیوز از ویژگی های درخشان و منحصربفرد شهید والامقام محمد علی رجایی می گوید. توجه مخاطبان عزیز را به مطالعه این گفتگو دعوت میکنیم:
شهید رجایی یک مبارز مقاوم و معتقد بود/ او خود را از ملت می دانست و مثل بقیه مردم زندگی میکرد.
ساعد نیوز: حضرتعالی سابقه همکاری با شهید رجایی در دولت ایشان را داشتید. بفرمائید این شهید والامقام دارای چه خصلت های ویژه ای بوده که از وی به عنوان نماد و اقنوم دولتمردان آرمانی در نظام جمهوری اسلامی یاد می شود؟
سید محمد غرضی: او پیش از انقلاب فعالیت های گسترده ای بر علیه نظام طاغوت داشت. یکی از ویژگی های اصلی او این بود که وقتی ساواک او را می گرفت، هر اندازه هم او را شکنجه می کردند نم پس نمی داد! به همین دلیل ساواک از او متنفر بود. او ترسی از مرگ نداشت. عامیانه اش این است که او شخصیت یک دنده و مقاومی بود. تنها کسی بود که در مقابل ضد انقلاب و مخالفین امام به صورت جدی و سرسختانه ایستادگی می کرد. این که او را مردم این همه دوست دارند. او واقعاً یک زندگی ساده و بی آلایش داشت. مثل بقیه مردم زندگی می کرد. به همین دلیل در دل فقر بالأخص جای باز کرده است. یک معلم ساده بود که یک منزل کوچک در بهارستان داشت. به همین زندگی ساده هم قانع بود. اهل امتیاز طلبی هم نبود. این که به فکر بستن بار خودش باشد.
امروز کار مسئولان تبدیل شده است به رقابت برای ذخیره کردن امکانات برای خود و فرزندانشان! این دقیقاً خلاف آن چیزی است که شهید رجایی به آن عمل می کرد، یعنی خدمت به ملت.
ساعد نیوز: شهید رجایی در کشور ما به نماد عدالت خواهی و فسادستیزی تبدیل شده است. بسیاری از سیاستمداران خودشان را به او منتسب می کنند تا نظر مردم را جلب کنند چون امروز مسأله اصلی جامعه ما عدالت و نابرابری است. چه اتفاقی افتاد که انقلاب اسلامی که عدالت یکی از آرمان های اصلی اش بود به این روز افتاد؟ چرا امروز ما با گذشت 5 دهه از عمر انقلاب اسلامی هنوز تشنه عدالت هستیم؟
سید محمد غرضی: برای این که قدرت انقلاب تبدیل شد به قدرت سیاسی. یعنی این تفکر حاکم شد که هر کسی هر چقدر بیشتر داشته باشد، قدرتمندتر است. امروز شاهد این هستیم که هر چقدر امکانات، وسایل و ابزار و سرمایه بیشتر در اختیار کسی باش، این مانع خیرات می شود. یعنی دیگر به مردم فکر نمی کند. پُست و مقام در جمهوری اسلامی امروز تبدیل شده است به ابزاری برای رسیدن به منافع دنیوی. مسئولین ما امروز امکانات معتنابهی در اختیار دارند که تا ده نسل بعد از آنها هم می توانند زندگی شاهانه ای داشته باشند. همین مسأله باعث شکاف بین مردم و نظام شده است و این شکاف باید با بازگشتن به سیره امام و شهدا و شهید رجایی و دولتمردان از جنس شهید رجایی پر شود.
اسلام در ذهن امام، رنگ دیگری داشت/ شهید رجایی یکی از درخشانترین دستاوردهای مکتب امام بود.
ساعد نیوز: یکی از کلید واژه های سخنان حضرت امام خمینی (ره) به عنوان مرجع شهید رجایی و شهدای انقلاب اسلامی، عدالت و فسادستیزی است. امام همواره دولتمردان را به خدمت به خلق خدا تشویق می کردند. چه عنصری از سیره امام خمینی امروز فراموش شده است که باعث دور شدن مسئولان از مردم گردیده؟
سید محمد غرضی: اسلام در ذهن حضرت امام رنگ دیگری داشت. رنگ بهشتی داشت. رنگ مردم داشت. او هیچ امتیازی را برای خودش قبول نمی کرد. او هرگز به دنبال کسب امتیازی از طریق جایگاهش نبود. یادم می آید که به دلیل افزایش قیمت نفت، خُمس زیادی به دست امام رسید. امام بلافاصله این خُمس را بین طلبه ها تقسیم کرد. چیزی برای خودشان نگه نداشتند. این یعنی همان رنگ بهشتی! امام به نظر من کل سخنانشان الهامی بود. این طور نبود که بنشینند و درباره مطلبی سخن جمع کنند و بعد صحبت کنند. او عاشق بود و با عشق به اسلام و ملت جامعه را رهبری می کرد. به همین دلیل از دل این جامعه شهید رجایی بیرون آمد.
امروز دولتمردان ما به درد امتیازطلبی دچار شده اند/ مردم باید مسئولین را قبول کنند چون دیگر امیدی به بازگشت دولتمردان امتیازطلب به آغوش مردم نیست!
ساعد نیوز: امروز شاهد یک شکاف بی سابقه میان ملت و دولت هستیم. عملکرد دولتمردان در این سالها مردم را نسبت به بسیاری از آرمان های انقلاب مأیوس کرده است. چه توصیه ای به مسئولان و دولتمردان در هفته دولت دارید؟ چگونه می شود که بار دیگر، دولتمردان به آغوش ملت بازگردند تا دوای درد آنها شوند؟
سید محمد غرضی: عکس این مطلب باید اتفاق بیفتد. این مردم هستند که باید مسئولین را قبول کنند. این غیرممکن است که امروز مسئولی بخواهد به سمت مردم برود. مسئولین امروز به درد امتیازطلبی دچار شده اند. کسی که بهشتی است و به خدمت به مردم می اندیشد دیگر سر یک پُست یا میز دعوا نمی کند. امروز طوری شده است که مردم دردشان را به کسانی می گویند که صاحب میزی نیستند ولی در میان مردم مقبولیت دارند. اولین کار همین دوای درد امتیازطلبی است. هرچه بر سر ما در این سالها آمده به دلیل همین امتیازطلبی مسئولین بوده است.