شاید از دیدگاه بسیاری از مردم فولکس واگن با زیرمجموعه های متعدد، آمار تولیدوفروش بیشتری درمقایسه با تویوتا داشته باشد؛ اما درواقع، هنوز غول خودروسازی ژاپن با عنوان بزرگ ترین خودروساز دنیا فعالیت می کند. سالیانه، بیش از ۱۰ میلیون خودرو با برند تویوتا در سراسر جهان تولید می شود؛ درحالی که رقیب آلمانی با برندهای مختلف مثل فولکس واگن، آئودی، پورشه، سئات و اشکودا این عدد را ثبت کرده است. علاوه براین، تویوتا چهارمین تولیدکننده خودروهای تجاری سبک (مینی بوس و کامیونت) در جهان نیز محسوب می شود.
تویوتا در صدر فهرست ارزشمندترین خودروسازان دنیا حضور دارد. ارزش برند این شرکت ژاپنی را ۵۳.۵ میلیارد دلار برآورد کرده اند؛ درحالی که مرسدس بنز، بی ام و، هوندا، فورد و هیوندای به ترتیب با ۴۸.۶، ۴۱، ۲۳.۵، ۱۴ و ۱۳.۵ میلیارد دلار پشت سر تویوتا هستند. تعداد کارکنان و حقوق بگیران مستقیم غول خودروسازی ژاپن در سراسر جهان، حدود ۳۷۰,۰۰۰ نفر است. بهره وری کارکنان در تویوتا کیفیتی فراتر از دیگر خودروسازان دنیا دارد. به عنوان مثال، تعداد کارکنان تمام شرکت ها و برندهای زیرمجموعه ی گروه فولکس واگن با تیراژ تولید نزدیک به تویوتا ۶۴۲,۰۰۰ نفر هستند.
خاندان تویودا در خودروسازی تویوتا
صنعت و اقتصاد قدرتمند ژاپن مدیون کارآفرینان برجسته ای مثل سکیچی تویودا و کیچیرو تویودا است. این پدر و پسر علاوه بر تأسیس شرکت ها و کارخانه های پویا، خانواده ای متشکل از مدیران برجسته تربیت کردند که نسل آن ها تابه امروز ادامه دارد و همچنان در رأس هیئت مدیره ی برندهای بزرگ ژاپن دیده می شوند.
سکیچی تویودا (Sakichi Toyoda) متولد سال ۱۸۶۷، پدر انقلاب صنعتی ژاپن نام گرفته است. او نه تنها در نقش مهندسی نابغه بسیاری از دستگاه های پارچه بافی و نساجی آن زمان را اختراع کرد؛ بلکه بنیان گذار کارخانه های مدرن با دستگاه های خودکار در ژاپن بود. سکیچی تویودا توانست اهمیت تئوری جیدوکا (Jidoka) را درعمل ثابت کند. براساس فلسفه ی جیدوکا، هر دستگاه یا سیستم صنعتی باید توانایی تشخیص ایراد در محصول و عملکرد خود را داشته باشد تا از تولید ناقص جلوگیری کند. این موضوع امروزه، به عنوان اصلی بسیار مهم در سیستم تولید و کنترل کیفیت خودروسازی تویوتا اجرا می شود.
سومین تصمیم بزرگ و تاریخ ساز ایجی تویودا درکنار تحول ساختاری خطوط تولید و عرضه ی کورولا به عنوان محصول صادراتی موفق، ایده ی تأسیس برند لکسوس بود. بسیاری معتقدند عرضه ی خودروهای لوکس با برند جدید و اختصاصی را ایجی تویودا مطرح کرد تا سهم بیشتری از بازارهای خارجی، خصوصا آمریکا، نصیب تویوتا شود. او در سال ۱۹۸۹ و در ۷۶ سالگی، لکسوس را تأسیس کرد. در آن زمان، وی در سِمَت رئیس هیئت مدیره ی تویوتا فعالیت می کرد.
از دیدگاه تاریخ نویسان و کارشناسان صنعت خودرو، ایجی تویودا برای ژاپن، هم چون هنری فورد در آمریکا است. این شخصیت ها علاوه بر ایجاد تحول بزرگ و سودآوری عالی در شرکت هایشان، تأثیری انکارناپذیر بر صنعت خودروسازی جهان گذاشتند. یقینا توسعه ی برندهای ژاپنی که از تویوتا و دستاوردهای آن بین سال های ۱۹۶۰ تا ۱۹۹۰ ایده می گرفتند، با حضور ایجی تویودا سرعت گرفت و تمامی شرکت های خودروسازی ژاپن را تحت تأثیر قرار داد.
نام شرکت و نماد تجاری تویوتا
دلایل گوناگونی برای انتخاب نام تویوتا برای کارخانه ی خودروسازی زیرمجموعه ی شرکت تویودا وجود دارد که مهم ترین آن ها ایجاد تفاوت بین برند فعال در صنعت خودرو و شرکت نساجی عنوان شده است. علاوه براین، نوعی تقارن آوایی و نوشتاری نیز در تویوتا وجود دارد که تلفظ آن را خصوصا برای غیرژاپنی ها ساده تر از تویودا می کند. در زبان ژاپنی، تویودا به معنی «شالی کار» (کارگر مزرعه ی برنج) است.
تا سال ۱۹۸۹، عبارت نوشتاری تویوتا با حروف بزرگ انگلیسی نماد تجاری این خودروساز بود. البته، هنوزهم TOYOTA با رنگ قرمز و فونت مخصوصش، لوگو این شرکت محسوب می شود و در رأس مکاتبات یا سر در نمایندگی ها وجود دارد. امروزه، وانت تاکوما، تنها محصول تویوتا است که به جای لوگو بیضی شکل، از عبارت TOYOTA در جلوپنجره نمای روبه روی بدنه استفاده می کند. این ترکیب احتمالا الگوبرداری شرکت ژاپنی از وانت F-۱۵۰ ساخت فورد، مهم ترین رقیب در بازار آمریکا است.
تویوتا قبل از جنگ جهانی دوم
ازنظر سابقه ی فعالیت، تویوتا در گروه قدیمی ترین خودروسازان دنیا قرار نمی گیرد. بسیاری از برندهای مشهور آلمانی و آمریکایی قدمتی بیشتر از ۱۰۰ سال دارند؛ اما تویوتا سال ۱۹۳۷ تأسیس شد. این غول خودروسازی ژاپن و جهان هنوزهم زیرمجموعه ای از هولدینگ تویودا است که در زمان تأسیس، مالک کارخانه های پارچه بافی و نساجی بود.
یک سال قبل از ثبت شرکت تویوتا، اولین خودرو با کد AA ساخته شد. این محصول از کرایسلر دسوتو (DeSoto Airflow) الهام گرفته شده بود. این خودرو با مدل AB همراه سقف پارچه ای جمع شونده هم تولید شد. تویوتا مدل AA و AB از پیشرانه ی ساخت مهندسان تویودا استفاده می کردند که با نام تایپ A در تاریخ ژاپن شناخته می شود. این نمونه با آرایش ۶ سیلندر خطی و حجم ۳.۴ لیتر، قدرت ۶۲ اسب بخار فراهم می کرد. درحقیقت، پیشرانه ی خودرو AA در بخش مکانیکی الهام گرفته از موتور مشابه ساخت شورولت و در بحث سیستم الکتریکی، مشابه پیشرانه ی فورد بود. درمجموع، ۱,۴۰۰ تویوتا AA و ۳۵۳ دستگاه مدل AB تا سال ۱۹۴۳ ساخته شد. فرمان همگی این خودروها در سمت راست قرار داشت و در سال های بعد از ۱۹۴۰، با پیشرانه ی ۶ سیندر ۲.۳ لیتری 2M تولید شدند که حجم ۲.۳ لیتر و قدرت ۱۱۰ اسب بخار داشت.
بنابر اسناد منتشرشده ی کشورهای موسوم به متحدین (آمریکا، شوروی، بریتانیا و چین) در آخرین روزهای جنگ جهانی دوم، برنامه ی کاملی برای بمباران منطقه ی ناگویا و کارخانه های تویوتا وجود داشت که پس از بمباران اتمی ژاپن و تسلیم شدن این کشور اجرا نشد. چنین عملیاتی می توانست به ورشکستگی کامل صنایع تویودا و خودروسازی تویوتا منجر شود.
شروع دوباره با پروژه تویوپت
بعد از جنگ جهانی دوم، تولید خودروهای کوچک و ارزان قیمت مناسب اوضاع اقتصادی ژاپن در آن زمان، مهم ترین هدف تویوتا بود. این مدل ها اصطلاحا تویوپت نام گرفتند. اولین محصول از سری تویوپت مدل SA بود که علاوه بر ظاهر متفاوت از خودروهای پیشین تویوتا، با پیشرانه ی ۴ سیلندر در سال ۱۹۴۷ ارائه می شود. بدنه ی SA مشابه فولکس واگن بیتل (قورباغه) بود و از موتور تایپ S استفاده می کرد که حجم ۹۹۵ سی سی و قدرت ۲۷ اسب بخار داشت. بین سال های ۱۹۴۷ تا ۱۹۵۲، حدود ۲۰۰ دستگاه تویوپت SA ساخته شد. در همان دوران، پلتفرم SA و پیشرانه ی یک لیتری تایپ S برای ساخت وانت تویوپت SB هم استفاده شد.
جنگ کره و فروش محصول به ارتش آمریکا
شروع دهه ی ۱۹۵۰ با تشدید مشکلات اقتصادی ژاپن که در جنگ جهانی دوم شکست خورده بود، وضعیت دشواری برای تویوتا پدید آورد. به عقیده ی بسیاری از کارشناسان اقتصادی، جنگ در شبه جزیره ی کره بین نیروهای شمالی و جنوبی این کشور، در بهترین زمان برای تویوتا اتفاق افتاد و به رونق خودروسازی در ژاپن منجر شد.
با شروع جنگ کره، نیروهای آمریکایی به حمایت از جمهوری کره (کره جنوبی) برخاستند تا درمقابل دولت کومونیستی جمهوری خلق کره (کره شمالی) با حمایت چین و شوروی ایستادگی کنند. ارتش آمریکا در سال ۱۹۵۰، سفارش ساخت ۵,۰۰۰ کامیون به تویوتا داد؛ درحالی که سال قبل از آن، تویوتا فقط ۳۰۰ کامیون تولید کرده بود. این قرارداد سرمایه ی لازم برای توسعه ی خودروسازی تویوتا و بازسازی کارخانه های آن را فراهم کرد.
توسعه مدل های تویوپت در ۱۹۵۵
بعد از سفرهای متعدد مدیران تویوتا به آمریکا و اثبات عقب ماندگی خودروسازی تویوتا در مقایسه با برندهایی مثل فورد، تحول در خطوط تولید و محصولات ژاپنی آغاز شد.
دهه ۱۹۶۰ و تأسیس کارخانه تویوتا در خارج از ژاپن
اواخر دهه ی ۱۹۵۰، نمایندگی های فروش و تعمیر محصولات تویوتا در کشورهای دوردست فعالیت می کردند. این موقعیت مدیران تویوتا را به فکر افتتاح کارخانه در بازارهای جدید انداخت تا ضمن نزدیک کردن محل عرضه و تقاضا، از نیروی کار ارزان قیمت و مشوق های اقتصادی در نقاط مختلف دنیا استفاده کنند. با این رویه، اولین خطِ تولید خارجی تویوتا سال ۱۹۵۹ در برزیل افتتاح شد.
اوایل دهه ی ۱۹۶۰، تولید تویوتا به یک میلیون دستگاه رسیده بود؛ اما سهم بازارهای خارجی از محصولات تویوتا کمتر از ۱۰,۰۰۰ دستگاه بود. سال ۱۹۶۰، مرکز تحقیق و توسعه ی تویوتا در تایلند تأسیس شد که محل مناسبی برای پیش تولید و آزمایش مدل های جدید بود. سال ۱۹۶۳، فعالیت کارخانه ی تویوتا در استرالیا آغاز شد تا مهم ترین تولید کننده ی این شرکت خارج از ژاپن باشد. خیلی زود، استرالیا به بزرگ ترین بازار غیرژاپنی تویوتا تبدیل شد. اواخر دهه ی ۱۹۶۰، جشن تولید ۱۰ میلیون خودرو تویوتا برگزار شد؛ درحالی که یک میلیون دستگاه از آن ها در خارج از ژاپن وجود داشت.
اولین مدل اسپرت تویوتا
تا سال ۱۹۶۵، تمامی خودروهای تویوتا با بدنه ی چهاردر تولید می شدند. اسپرت 800 با کد UP15 اولین محصول این خودروساز بود که بدنه ی دودر و کوپه داشت. در آن زمان، مدل پابلیکا به لطف اندازه ی کوچک و قیمت اقتصادی، پرفروش ترین محصول تویوتا در بازار ژاپن بود. به همین دلیل، نسخه ی اسپرت و دودر براساس پابلیکا شکل گرفت. نسخه ی پیش تولید ساخت ۱۹۶۲ پابلیکا اسپرت نام داشت و از پیشرانه ی ۲ سیلندر ۷۰۰ سی سی بهره می برد.
این خودرو اولین نمونه ی پرتیراژ در جهان بود که سقف فلزی آن برداشته می شد و داخل صندوق عقب جای می گرفت. چنین ترفندی را سال ۱۹۶۶ پورشه در مدل های تارگا استفاده کرد. بین سال های ۱۹۶۵ تا ۱۹۶۹، بیش از ۳,۱۰۰ دستگاه تویوتا اسپرت 800 تولید شد تا شرکت سازنده توجه بیشتری به مدل های دودر کوپه نشان دهد.
2000GT؛ اولین اسپرت کلکسیونی با تولید محدود
روی کاغذ و پیش از تولید نهایی هم، نکات جالبی درباره ی تویوتا 2000GT وجود داشت. خودرو دیفرانسیل عقب دوسرنشینه با وزن خالص ۱,۱۰۰ کیلوگرم و پیشرانه ی ۲ لیتری و قدرت ۱۵۰ اسب بخار، حتی با استاندادرهای امروزی هم جذابیت دارد. تویوتا 2000GT با چنین مشخصاتی در سال ۱۹۶۷ رونمایی شد. این محصول از پیشرانه ی ساخت یاماها نیرو می گرفت. تویوتا 2000GT می توانست در ۱۰ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتربرساعت و در ۲۴ ثانیه پس از شروع حرکت، به سرعت ۱۶۰ کیلومتربرساعت می رسید. با میانگین مصرف سوخت ۷.۵ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر، نهایت سرعت این مدل به ۲۱۰ کیلومتربرساعت می رسید.
تا سال ۱۹۷۰، تعداد ۳۵۱ دستگاه تویوتا 2000GT تولید شدند. این مدل اولین محصول اسپرت ژاپنی با استانداردهای جهانی بود و نگاه دنیا به صنعت خودروسازی ژاپن را تغییر داد. علاوه بر توانایی های فنی، زیبایی تویوتا 2000GT به حدی بود که مدنظر تهیه کنندگان سینما و کلکسیونرها قرار گرفت. تنها نسخه ی بدون سقف این خودرو برای استفاده در پنجمین فیلم جیمز باند به نام «شما فقط دوبار زندگی می کنید» ساخته شد.
امروزه، ارزش تویوتا 2000GT در نمونه ی سالم و کلکسیونی بیش از ۱.۲ میلیون دلار است تا همچنان به عنوان یکی از خودروهای ارزشمند و گران تاریخ ژاپن شناخته شود. موفقیت این خودرو پس از مدل اسپرت 800، مشوق تویوتا برای افزایش تولید محصولات اسپرت در آینده بود. نسخه های مختلف سلیکا و سوپرا و حتی نمونه ی مدرن GT86، نتیجه ی ساخت 2000GT و اسپرت 800 در سال های ۱۹۶۰ هستند.
دهه ۱۹۷۰ و آغاز تسلط تویوتا بر بازار جهانی
با شروع سال های ۱۹۷۰، تویوتا اعتمادبه نفس کافی برای طراحی و تولید خودرو در کلاس های مختلف را پیدا کرده بود. ازنظر سرمایه ی درگردش و توانایی مالی هم، وضعیت بسیار مطلوبی داشت تا تنوع بیشتری در محصولات ایجاد کند. نسل اول سلیکا با بدنه ی چهارسرنشینه و دودر، سال ۱۹۷۰ عرضه شد. تویوتا با عرضه ی این خودرو نسبتا کوچک ژاپنی در بازار آمریکا، رقابت با فورد موستانگ و شورولت کامارو را هدف گرفت. نسل اول سلیکا ۸ سال با پیشرانه های مختلف از ۱.۴ لیتر ۸۶ اسب بخار تا ۲.۲ لیتر ۱۰۰ اسب بخار تولید شد. سلیکا لیفت بک (درپوش صندوق یک تکه با شیشه ی عقب) هم سال ۱۹۷۴ به بازار آمریکا رسید و از نمای پشت، بسیار شبیه فورد موستانگ بود. به همین دلیل، نسل اول سلیکا به عنوان نخستین خودرو عضلانی (ماسلزکار) تاریخ ژاپن شناخته می شود.
ظهور کورولا و سرمایه گذاری بر سدان های متوسط
پیش از محبوبیت کراس اورها و شاسی بلندهای مدرن، سدان های کامپکت مهم ترین کلاس خودرویی دنیا بودند. برای بسیاری از مردم جهان در سال های ۱۹۷۰، رانندگی با خودرو چهادر ارزان قیمتِ نسبتا جادار و کم استهلاک اهمیت زیادی داشت.
طراح کورولا، فومیو آگتسوما (Fumio Agetsuma)، به مهندسان تویوتا گفته بود کورولا E70 باید چهار ویژگی مهم داشته باشد: ۱. هزینه خرید و نگه داری اقتصادی؛ ۲. آیرودینامیک خوب و ظاهر جذاب؛ ۳. تفاوت درمقایسه با نسل های قبل کورولا با حفظ مشتریان قدیمی این خودرو؛ ۴. پاسخ به نیازهای تمام مردم جهان از کشورهای مختلف و جوانان تا کهن سالان.
معرفی سوپرا و دنیای جذاب تیونینگ
بهار ۱۹۷۸ اهمیت زیادی در تاریخ تویوتا دارد. در این زمان، اولین مدل سوپرا با کد A40 معرفی شد. این محصول هم در ابتدا، تکیه بر پلتفرم سلیکا داشت و قرار بود با نام سلیکا سوپرا یا سلیکا X عرضه شود.
نسل دوم و سوم سوپرا با کد A60 و A70 به ترتیب در سال های ۱۹۸۱ و ۱۹۸۶ معرفی شدند. ظاهر این خودروها، شدیدا تحت تاثیر سوپراسپرت های ایتالیایی بود و همراه چراغ های مخفی شونده، جذابیت بسیار زیادی برای علاقه مندان مدل های کوپه و ۲در داشتند. سوپرا A۶۰ سال ۱۹۸۲ وارد امریکا شد تا پیشرانه ی ۲.۸ لیتری ۱۴۵ اسب بخار و سرعت گیری صفر تا ۱۰۰ کیلومتربرساعت ۹.۸ ثانیه فراهم کند. این محصول با فروش خوبی مواجه شد و در سال های بعد با پیشرانه ی ۱۶۰ اسب بخار و توانایی رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتربرساعت، ظرف ۸ ثانیه، دنیای خودروهای اسپرت اقتصادی را متحول کرد.
سری A70 هم، درظاهر بدنه شباهت زیادی به A60 داشت؛ اما به لطف پیشرانه های توربوشارژ ۲.۵ و ۳ لیتری با قدرت های ۲۳۰ تا ۲۸۰ اسب بخار، خبرساز شد. نمونه های صادراتی با پیشرانه ی ۳ لیتری و قدرت ۲۳۰ اسب بخار در بازار امریکا، ظرف ۷ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتربرساعت می رسید، نهایت سرعت ۲۴۰ کیلومتربرساعت داشت و فقط ۱۱ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر، بنزین مصرف می کرد. این عملکرد در اوایل دهه ی ۹۰ میلادی، خیره کننده بود. در امریکا و ژاپن، نسخه های تقویت شده از سوپرا A70 عرضه شدند که بدون افزایش مصرف سوخت، از پیشرانه ی ۳ لیتری، قدرت ۳۳۰ اسب بخار و سرعت گیری صفر تا ۱۰۰ کیلومتربرساعت ۵ ثانیه می گرفتند.
سوپرا A80، جذاب ترین و مشهورترین خودروی تاریخ تویوتا برای مردم دنیا است. این محصول، آنچنان مورد توجه قرار گرفت که در بسیاری از فیلم های سینمایی مثل سریع و خشن (The Fast and the Furious) و بازی های کامپیوتری پرطرفدار، شخصیت مهم داستان بود. نسل چهارم سوپرا، بین سال های ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۲، فقط با ۲ نوع پیشرانه ی ۳ لیتری تنفس طبیعی و توربوشارژ تولید شد.قدرت این خودروها، ۲۲۰ و ۳۲۰ اسب بخار بود. مدل توربوشارژ، ظرف ۴.۵ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتربرساعت می رسید و نهایت سرعت ۲۸۵ کیلومتربرساعت فراهم می کرد تا برتری محسوسی نسبت به خودروهای اسپرت آلمانی داشته باشد. سوپرا A80 تا شروع قرن بیستم، توسط بسیاری از مجلات معتبر دنیا به عنوان بهترین مدل اسپرت جهان رسید.
دهه ۱۹۸۰ و درخشش تویوتا با کمری و لندکروزر
فروش چشمگیر کورولا دلیلی منطقی برای حضور تویوتا در بازار سدان های خانوادگی بود. پیش از سال های ۱۹۸۰، کورونا و کرون به بازارهای خارجی وارد شده بودند؛ اما موفقیت آن ها با کورولا مقایسه شدنی نبود. با هدف ایجاد تحول بزرگ در این خودروها، نام و سبک طراحی کمری جایگزین سدان های اندازه متوسط قبل از خود شد.
سلیکا کمری، نسخه ی چهاردر سلیکا، سال ۱۹۷۹ تولید شد و البته محصول چندان موفقی نبود. این خودرو با قیمت نسبتا گران از پیشرانه های قدرتمند ۱.۸ لیتری و ۲ لیتری استفاده می کرد تا در کلاس سدان های اسپرت مطرح شود. به دلیل نبود تقاضا، عرضه ی سلیکا کمری در بازار جهانی محدود شد و صرفا هوادارانی در ژاپن پیدا کرد.
پروژه ی لندکروزر در ابتدا برای رقابت با جیپ آمریکا آغاز شد؛ اما از دهه ی ۱۹۸۰ به بعد، مسیر پیشرفت خود را به تبعیت از محصولات لندرور، به ویژه رنجرور تغییر داد. اولین مدل با کد BJ را تویوتای ژاپن سال ۱۹۵۱ به سفارش ارتش آمریکاساخت تا در جنگ کره استفاده شود. این خودرو کاربرد کاملا نظامی داشت و از تجهیزات رفاهی بی بهره بود. بعد از پایان جنگ کره، ارتش آمریکا به خودروهای BJ نیاز نداشت. این محصول با ظاهر مناسب و امکانات مدرن به روزرسانی و سال ۱۹۵۵، نسل اول تویوتا لندکروزر برای حضور تجاری در بازار جهانی تولید شد. این خودرو با نسخه های مختلف و حتی همراه پیشرانه ی ساخت مرسدس بنز تا سال ۱۹۶۰ عرضه شد.
نسل دوم لندکروزر بین سال های ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۴، مدتی بسیار طولانی در خطوط تولید تویوتا حضور داشت. این سری J40 نام گذاری شد و در ایران هم حضوری پررنگ داشت. با بدنه ی وانت، سواری، کروک تفریحی و حتی آمبولانس، لندکروزرهای J40 کابرد فراوانی در سراسر جهان پیدا کردند. این خودرو تا سال ۲۰۰۱ در خط ِتولید برزیل تویوتا حضور داشت.
دهه ۱۹۹۰؛ تأسیس لکسوس و توسعه ی وانت ها
در ابتدا، بسیاری از محصولات تویوتا با الهام از خودروهای برتر دنیا عرضه شدند. این روند تاحدودی برای لکسوس نیز اتفاق افتاد. لکسوس، زیرمجموعه ی معروف تویوتا، سال ۱۹۸۹ آغاز به کار کرد و خیلی زود با عرضه ی خودروهای لوکس به شهرت رسید. البته نباید فراموش کرد برند آکورا، زیرمجموعه ی هوندا، سال ۱۹۸۶ شروع به کار کرده بود تا عرضه کننده ی مدل های لوکس اختصاصی برای بازار آمریکا باشد. برند اینفینتی، زیرشاخه ی نیسان، هم چند ماه قبل از لکسوس، کارش را آغاز کرد؛ اما اولین محصول لکسوس پرفروش ترین خودرو لوکس ژاپنی در زمان خود شد.
هایلوکس، پرفروش ترین وانت تویوتا، از سال ۱۹۶۸ تولید می شود؛ اما در سال های دهه ی ۱۹۹۰، در سراسر جهان مشهور شد. نسل چهارم این خودرو سال ۱۹۸۸ تولید شد و تا سال ۱۹۹۷، هرسال میلیون ها دستگاه از آن فروخته شدند. مشابه لندکروزر، بسیاری از مردم عادی یا نیروهای امدادی یا نظامی، به استفاده از هایلوکس نسل چهارم علاقه مند بودند. این خودرو حتی با برند فولکس واگن و عنوان تارو (Volkswagen Taro) در اروپا عرضه شد. از آن زمان تاکنون، هایلوکس همیشه در رتبه ی اول تا پنجم خودروهای پرفروش استرالیا بوده است و در بازار آفریقا و آمریکای جنوبی و شرق آسیا بسیار محبوب بود.
موفقیت هایلوکس مشوق تویوتا برای رقابت با وانت های پهن پیکر آمریکایی بود. سال ۱۹۹۵، نسل اول تویوتا تاکوما عرضه شد. این خودرو ازنظر پلتفرم و مشخصات فنی، مشابه هایلوکس بود؛ اما صرفا در کارخانه های آمریکایی تویوتا مونتاژ می شد. چند سال بعد، فروش تاکوما در مقایسه با فورد رنجر، تفاوت ناچیزی داشت و توانست جای خود را در بازار آمریکای شمالی بازکند. نسل سوم این خودرو سال ۲۰۱۶ معرفی شد و امروزه با فروش سالیانه ی ۲۵۰,۰۰۰ دستگاه در آمریکا، اهمیت ویژه ای برای تویوتا دارد.
سال ۱۹۹۹، اولین مدل وانت توندرا معرفی شد. این وانت پهن پیکر ساخت کارخانه های تویوتا در آمریکا برای رقابت مستقیم با وانت های پرفروشی مثل فورد F-150 تولید شد. از همان ابتدا، پیشرانه های حجیم و پرقدرت ۳.۴ و ۴ و ۴.۷ لیتری روی توندرا نصب شدند تا تفاوتی آشکار با دیگر وانت های تویوتا داشته باشند. ازنظر ابعاد بدنه و فضای مفید در قسمت بار، نسل اول توندرا برتری محسوسی درمقایسه با فورد F-150 داشت و همراه با هزینه ی نگه داری مقرون به صرفه با استقبال مواجه شد. نسل دوم توندرا از سال ۲۰۰۶ در بازار قاره ی آمریکا (شامل آمریکا، کانادا، مکزیک و کشورهای آمریکای جنوبی) حضور دارد و مثل تاکوما، محصولی اختصاصی برای این ناحیه است. فروش سالیانه ی توندرا در کشور آمریکا، حدود ۱۱۸,۰۰۰ دستگاه در سال برآورد می شود.
دهه ۲۰۰۰ ؛ موتورهای برقی و فناوری هیبرید تویوتا
معرفی پریوس اتفاقی بسیار مهم در تاریخ تویوتا است. این خودرو پلاگین هیبرید چهاردر با ترکیب پیشرانه ی احتراقی و برقی، مصرف بنزین و آلودگی ناشی از آن را کاهش می دهد و قیمتش مقرون به صرفه است و فضای کافی برای چهار سرنشین دارد.
پرفروش ترین خودروساز دنیا
با رسیدن به رکورد ۸.۸ میلیون دستگاه در سال، تویوتا توانست اولین بار در تاریخ عنوان پرفروش ترین خودروساز دنیا را ازآنِ خود کند. این موفقیت سال ۲۰۰۶ ثبت و در سال های بعد، بین تویوتا و فولکس واگن تقسیم شد. سال ۲۰۰۳ نیز، تویوتا با تولید ۶.۷۸ میلیون خودرو، فورد آمریکا را پشت سر گذاشت و تابه حال، پرفروش ترین برند جهان در صنعت وسایل نقلیه باقی مانده است.
افتخارات تویوتا در سال های اخیر
درحال حاضر، آمار تولیدوفروش محصولات تویوتا چشم گیر و حیرت انگیز هستند. کورولا پرفروش ترین خودرو این برند در بازار جهانی شناخته می شود و تقریبا در هر ۳۰ ثانیه، یک دستگاه از آن تولید می شود. سال ۲۰۱۸، تعداد ۱۰,۴۴۱ میلیون دستگاه از انواع تویوتا در سراسر دنیا فروخته شده که حدود ۲ درصد درمقایسه با سال قبل رشد یافته است.
بیش از ۸۰ درصد مدل های تویوتا که در ۲۰ سال اخیر تولید شده اند، هنوز در جاده های دنیا استفاد می شوند. این حقیقت علاوه بر اثبات کیفیت فنی و استهلاک کم در محصولات تویوتا، نشان دهنده ی تعداد فراوان خودروهای این برند در جاده های جهان است. آمار دقیق و رسمی در این زمینه وجود ندارد؛ اما به نظر می رسد تویوتا با ۱۰۰ میلیون تا ۱۲۰ میلیون دستگاه، بیش از هر خودروساز دیگر جهان محصول کاربردی در جاده های دنیا داشته باشد. محبوبیت این برند در آسیا و افریقا و اقیانوسیه بیش از هر خودروساز دیگر است. امروزه، ۸۰ درصد کل خودروهای موجود در قاره ی آفریقا ساخت تویوتا هستند.
بنابر آمار رسمی، تویوتا با داشتن نمایندگی فروش در ۱۷۰ کشور جهان، شناخته شده ترین برند جهان است. میزان شهرت تویوتا حتی بیشتر از نوشابه ی کوکاکولا عنوان می شود؛ چراکه در بسیاری از کشورهای جهان خریدنی نیست و در فروشگاه های ۱۰۰ کشور فروش دارد. کارخانه های اختصاصی تویوتا در ۱۸ کشور جهان فعالیت دارند و ۹ کشور هم میزبان خطِ تولید مشترک این برند با دیگر شرکت ها هستند. فقط در آمریکا، ۱۴ کارخانه با ۴۵,۰۰۰ نفر کارمند محصولات تویوتا را عرضه می کنند. گفتنی است سالیانه حدود ۲ میلیون دستگاه تویوتا در آمریکا تولید می شود.