خودروسازی تسلا، انقلابی نو در صنعت خودروهای برقی

  دوشنبه، 06 دی 1400   زمان مطالعه 30 دقیقه
خودروسازی تسلا، انقلابی نو در صنعت خودروهای برقی
تسلا را می‌توان موفق‌ترین استارتاپ صنعت خودروسازی دانست که با محصولاتی همچون پنل‌های خورشیدی و باتری‌های مخصوص آن‌ها، نگاهی بلندپروازانه هم به آینده‌ی انرژی‌های پاک دارد. در ادامه این متن قصد داریم تاریخچه این شرکت بزرگ خودروسازی را بررسی کنیم با ما همراه باشید.

تسلا (Tesla Inc) که قبلا به نام تسلا موتورز شناخته می شد، شرکت آمریکایی تولیدکننده ی خودرو و تجهیزات انرژی های پاک است. مرکز مدیریت تسلا در پالو آلتو کالیفرنیا قرار دارد و به گواه بسیاری از کارشناسان، این شرکت را می توان موفق ترین استارتاپ صنعت خودرو پس از فورد دانست. تولید خودروهای برقی، باتری های ذخیره ی انرژی از سطوح خانگی تا توزیع شهری و سلول ها و پنل های خورشیدی، حوزه های اصلی فعالیت تسلا هستند. محصولات تسلا در کارخانه های متعددی در سرتاسر جهان ساخته می شوند. تسلا فکتوری در فرمونت کالیفرنیا، گیگا نوادا در نزدیکی رنو نوادا، گیگا نیویورک در بوفلا نیویورک و گیگا شانگهای در شانگهای چین، مراکز تولیدی اصلی این شرکت آمریکایی هستند.

از محصولات مهم تسلا که در سال ۲۰۲۰ به بازار عرضه می شوند می توان به خودروهای مدل S، مدل 3، مدل X و مدل Y اشاره کرد. تسلا همچنین باتری های خود را تحت برندهای Powerwall, Powerpack و Megapack به بازار عرضه می کند. پنل های خورشیدی و قطعات موردنیاز برای ساخت سقف های خورشیدی نیز از محصولات کنونی تسلا هستند. تسلا موتورز از سال ۲۰۰۳ فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز کرد و در سال ۲۰۱۷ به تسلا تغییر نام داد.

شرکت تسلا زمانی که تنها ۱۰ سال عمر داشت، به عنوان یکی از غول های صنعت خودروسازی تبدیل شد و تحسین همگان را به همراه داشت. ارزش بازار آن ها به نزدیکی ۳۰ میلیارد دلار رسیده بود و مورگان استنلی، از عبارت «مهم ترین شرکت خودروسازی جهان» برای توصیف شرکت استفاده می کرد. یکی از نکات جالب در ۱۰ سالگی تسلا این بود که برخی نظرسنجی ها، خودروهای این شرکت را محبوب ترین محصولات در ایالات متحده لقب می دادند.

شرکت تسلا

تاریخچه تأسیس تسلا

احتمالا اکثر علاقه مندان به فناوری و صنعت خودرو، با سال های اخیر تسلا و رخدادهای پیرامون آن آشنا هستند. آن چه که بیشتر مغفول مانده، تاریخچه ی سال های ابتدایی و درگیری های متعدد بنیان گذاران و کارمندان اولیه است. به عنوان مثال اکثر افراد تصور می کنند که ایلان ماسک، هم بنیان گذار پی پال و مدیرعامل کنونی تسلا، بنیان گذار اصلی آن نام دارد. درحالیکه داستان پیدایش تسلا موتورز به هیچ وجه به سادگی تصورات امروزی نیست. تسلا حاصل ایده های چند جوان مهندس ساکن در سیلیکون ولی بود که پس از مدتی، با جوان میلیاردی به نام ایلان ماسک همکاری و شریک شدند.

اولین خودروهای تسلا که خبرسازی عظیمی را به همراه داشتند، رودستر و مدل S بودند. رودستر در سال ۲۰۰۸ به جاده ها آمد و برخی رسانه ها، آن را گفتمان جدیدی در دنیای خودروسازی توصیف کردند. مدل S که در سال ۲۰۱۳ توجه همگان را به خود جلب کرد، در آن سال در رقابت با خودروهایی از خانواده ی سدان مرسدس بنز کلاس S و بی ام و سری ۷ و هر خودروی سدان لاکچری دیگر، موفق شد. باوجود این موفقیت های خبرساز در دهه ی ۲۰۰۰، جالب است بدانید که داستان تسلا موتورز از حدود سال ۱۹۹۰ شروع شد.

تسلا رودستر

مهندسانی که در ابتدایی دهه ی ۱۹۹۰، ایده های نوآورانه را شکل دادند و بعدها به تسلا تبدیل کردند، مارک تارپنینگ و مارتین ابرهارد بودند که ازطریق دوستی به نام گرگ رندا با هم آشنا شدند. آن ها ایده پردازی های مشابه یکدیگر داشتند و در جمع های دوستانه همیشه به دنبال نوآوری و استفاده از جریان های فناوری موجود در دهه ی ۱۹۹۰ بودند. در آن دوران توسعه ی فناوری باتری ها به آهستگی پیش می رفت و دو جوان آمریکایی به دنبال نوآوری در این صنعت رفتند. ایده ی اولیه ی آن ها که می توانست از یک باتری باکیفیت بهره ببرد، کتاب الکترونیک بود.

اولین شرکتی که تارپنینگ و ابرهارد راه اندازی کردند، NuvoMedia نام داشت. آن ها درسال ۱۹۹۷ شرکت را تأسیس کرده و اولین محصول خود به نام Rocket eBook را در سال ۱۹۹۸ به بازار عرضه کردند که لقب اولین کتاب خوان الکترونیک را یدک می کشد. دو سال بعد، شرکت نوومدیا با دریفت ۱۸۷ میلیون به Gemstar فروخته شد. پس از فروش شرکت، ابرهارد باز هم به دنبال ایده ای جدید و فناورانه بود. او تصمیم به خرید یک خودروی اسپرت داشت، اما مصرف سوخت و گفتمانی که پیرامون نگرانی از گرم شدن زمین رخ داده بود، ابرهارد را به فکر فرو برد.

Rocket eBook

مارتین ابرهارد برای ایده ی جدید خود، تمامی انرژی های جایگزین برای استفاده در خودرو را بررسی کرد. در آن زمان خودروهای برقی سرعت و کارایی مناسبی نداشتند و ابرهارد انواع سوخت از سلول های سوخت هیدروژنی تا گازوئیل و دیزل و گاز طبیعی را مورد بررسی قرار داد. در میان راهکارهای مورد بررسی، باتری های الکتریکی بیش از همه منطقی به نظر می رسیدند و طبق گفته ی خود ابرهارد، یک سر و گردن از سایر راهکارها بالاتر بودند. در همان سال ها شرکت AC Propulsion خودروی الکتریکی پرسرعتی به نام tzero تولید کرده بود که ایده های اولیه را به ابرهارد و همکاران بعدی اش منتقل کرد. خودروی tzero ثابت کرده بود که می توان خودروی برقی با سرعت بالا تولید کرد، اما ایده هنوز نیاز به پرورش داشت.

ایده های ابرهارد و تلاش او در همکاری با AC Propulsion موفق نبودند و درنتیجه او تصمیم به راه اندازی شرکت خودش گرفت. ابرهارد در آن دوران از خود می پرسید که اگر خودروهای برقی، ایده ی قابل اجرایی هستند، چرا غول های خودروسازی به این حوزه وارد نشده اند. حقیقت این است که جنرال موتورز قبلا با سرمایه گذاری های میلیارد دلاری و ساخت نمونه ای اولیه به نام EV-1 سعی در ورود به صنعت خودروهای برقی تجاری داست، اما موفقیتی حاصل نشده بود.

تسلا مدل EV-1

جلسه های تارپنینگ و ابرهارد برای توسعه ی ایده پیرامون خودروهای برقی در سال های ابتدایی قرن ۲۱ با جدیت دنبال می شد. آن ها در سال ۲۰۰۳ بالاخره تصمیم نهایی را برای راه اندازی یک خودروسازی با هدف ساخت خودروهای برقی نهایی کردند. هدف بنیان گذاران این بود که ابتدا خودرویی اسپرت با دو سرنشین طراحی کنند و سپس به مرور به بازارهای دیگر وارد شوند. باتری های یون لیتیم و موتور القایی، اولین نتیجه ی تحقیقاتی برای انتخاب تجهیزات اصلی خودروی برقی بودند.

نام گذاری تسلا موتورز

مارتین ابرهارد در آستانه ی راه اندازی شرکت در سال ۲۰۰۳، به دنبال نامی جذاب برای آن بود. او با نامزدش مشورت می کرد و انواع اسامی را برای خودروسازی جدیدش پیشنهاد می داد. مارتین به دنبال نامی بود که یک خودروی قدرتمند و البته برقی را به خوبی نشان دهد. او نمی خواست از عبارت های مرسوم استفاده کند و سعی داشت شرکتش، در دنیای فراتر از استارتاپ های فناوری نام بگیرد. درنهایت ابرهارد که تصمیم داشت ادای دینی به مخترع موتورهای القایی AC هم داشته باشد، نام نابغه ی صنعت برق یعنی نیکولا تسلا را برای شرکتش انتخاب کرد.

مارتین ابرهارد

مارتین نام تسلا موتورز را با تارپنینگ در میان گذاشت و آن ها در آوریل ۲۰۰۳، دامنه ی Teslamotors.com را خریداری کردند. درنهایت شرکت تسلا موتورز در یکم ژوئیه ۲۰۰۳ به صورت رسمی کار خود را شروع کرد. اولین دفتر شرکت در منلو پارک کالیفرنیا بود که بنیان گذاران در ماه اوت به آن نقل مکان کردند. فعالیت های ابتدایی، بهینه سازی ایده و آماده کردن ارائه برای سرمایه گذارها بود. ابرهارد و تارپنینگ که سابقه ی خوبی در دنیای فناوری و محیط استارتاپی سیلیکون ولی داشتند، حالا باید خود را به فعالان صنعت خودروسازی نزدیک می کردند تا ترکیبی بهینه را برای شرکت فعال در این حوزه ایجاد کنند.

بنیان گذاران تسلا در دوران آماده سازی ایده برای ارائه به بنیا ن گذاران، روی چند ویژگی اصلی آن تمرکز کردند. آن ها می خواستند خودرویی برقی در کلاس رودستر تولید کنند که قیمتی مقرون به صرفه هم داشته باشد. ایده ی آن ها از همان ابتدا تمامی پیش نیازهای یک ایده ی ساختارشکنانه را برای صنعت خودروسازی داشت. ابرهارد و تارپنینگ پس از بررسی انواع مدل های کسب وکاری، به این نتیجه رسیدند که محصولات خود را نباید ازطریق نماینده های فروش به دست مشتری برسانند. آن ها بهینه سازی های دیگری هم در مدل کسب وکار ایجاد کردند و با شرکت بریتانیایی Lotus نیز جلسه های مشاوره ای برای بررسی بخش های خودروسازی ایده انجام دادند. درنهایت در سال ۲۰۰۴، دو بنیان گذار برای برگزاری جلسه با سرمایه گذاران خطرپذیر آماده بودند.

خودروی شرکت لوتوس

استارتاپی که تصمیم به ساختن یک خودروی انقلابی دارد، قطعا در جذب سرمایه روند دشوارتری نسبت به استارتاپ های دیگر همچون توسعه دهنده های نرم افزار و سرویس های تحت وب دارد. به هرحال ابرهارد و تارپنینگ در اولین دور جذب سرمایه، از سرمایه گذاری اعضای خانواده و چند شرکت VC محدود بهره بردند.آن ها می دانستند که این نوع سرمایه گذاری قطعا برای ساختن خودرو کافی نیست و به همین دلیل به دنبال یک سرمایه گذاری فرشته رفتند.

طراحی اولین خودرو، تسلا رودستر

بنیان گذارهای تسلا موتورز در سال ۲۰۰۴ و دوران اوج ایده پردازی و فعالیت های اسپیس ایکس با ایلان ماسک دیدار کردند. ابرهارد و یان رایت (عضو سوم تسلا موتورز) در لس آنجلس و دفتر مرکزی اسپیس ایکس جلسه ای با ایلان ماسک داشتند که قرار بود ۳۰ دقیقه باشد، اما دو ساعت به طول انجامید. چند جلسه ی دیگر با هدف بهینه سازی مدل کسب وکار و بررسی تمامی جوانب انجام شد. ایلان ماسک درنهایت در آوریل ۲۰۰۴ با سرمایه گذاری در تسلا موتورز موافقت کرد و با پرداخت ۷/۵ میلیون دلار، علاوه بر شراکت، به عنوان رئیس هیئت مدیره انتخاب شد.

تسلا رودستر

یان رایت عضو سوم گروه بنیان گذاران تسلا بود که به عنوان مهندس اصلی حرفه ای در صنعت خودرو، به تیم اضافه شد. او وظیفه ی حفظ ارتباط تیم را با شرکت بریتانیایی لوتوس و AC Propulsion برعهده داشت. تسلا موتورز ابتدا می خواست AC Propulsion را با تمامی محصولات و فناوری ها تصاحب کند، اما مدیران آن شرکت مخالفت می کردند. درنهایت سازنده ی tzero با اهدای مجوز استفاده از فناوری ها موافقت کرد و تسلا موتورز برای ساختن خودروی جدید، آماده شد.

طراحی اولین خودروی تسلا موتورز، اهمیت بسیار زیادی داشت. آن ها به دنبال یک خودروی رودستر بودند که در نگاه اول، برقی بودن خود را فریاد نزند. ابرهارت جلسه های متعددی را با افراد و شرکت های طراح گوناگون و خصوصا تیم طراحی لوتوس برگزار کرد تا چشم انداز موردنظر خود را به آن ها منتقل کند. درنهایت بیل مگریج و شرکت IDEO جلسه های خوبی با ابرهارت داشتند و چند طرح اولیه برای او آماده کردند. هم بنیان گذار تسلا موتورز در یک میهمانی با حضور اعضای شرکت و مشاوران برگزار کرد و از آن ها درباره ی طرح های اولیه نظر خواست. طرح نهایی رودستر در همان جلسه انتخاب شد.

نمونه ی اولیه ی خودروی رودستر تسلا موتورز در نوامبر ۲۰۰۴ آماده شد. جی بی استرابل که در آن زمان مدیر فناوری تسلا موتورز بود، اولین رانندگی را با نمونه ی اولیه انجام داد. خودرو در وضعیت نهایی نبود و آزمایش های اولیه تنها برای بررسی نرم افزار و سخت افزار و باتری انجام شد. اولین آزمایش، نشان از موفقیت طراحی و ساخت نمونه ی اولیه داشت که بدون مشکل خاص، جاده را طی کرد.

تسلا موتورز تا سال ۲۰۰۶ هنوز به صورت مخفیانه و به دور از رسانه ها فعالیت می کرد. ازطرفی وقتی شما درحال ساختن یک محصول انقلابی، یعنی رودستر برقی هستید، نمی توان فعالیت مخفیانه را آن چنان ادامه داد. به هرحال اخبار و گمانه زنی ها در سیلیکون ولی روز به روز بیشتر می شد. درنهایت در ۱۹ ژوئیه ۲۰۰۶، رویدادی عمومی با هدف اطلاع رسانی از محصول اول تسلا در بارکر هانگار سانتا مونیکا برگزار شد. ابرهارد آن روز را با ترس و نگرانی شدید به یاد می آورد. یک رویداد بزرگ با حضور میهمانانی از هالیوود و همه ی دوستان و آشنایان بنیان گذاران که برای دیدن خودرویی انقلابی جمع شده بودند.

ماسک و ابرهارد در رویداد رونمایی اولیه ی تسلا سخنرانی کردند. در آن دوران ابرهارد چهره ی اول تسلا موتورز بود و به خوبی حاضران را جذب ایده ی تسلا کرد. در همان رویداد، میهمانان گوناگون خودروهای تسلا را آزمایش کردند و به نوعی انقلاب آینده را با چشمان خود دیدند. تنها دو هفته پس از رویداد رونمایی، تسلا ۱۲۷ خودروی رودتسر را فروخته بود.

ایلان ماسک

رسانه های متعدد دنیای فناوری و خودروسازی، استقبالی عالی از مراسم رونمایی و پیش فروش تسلا رودستر داشتند. مقاله های متعددی در روزها و هفته های بعد منتشر شدند که از یک خودروی انقلابی و کاملا متفاوت با خودروهای برقی گذشته خبر می دادند. در جریان رویدادهای خبری و رسانه ای و مقاله هایی که منتشر می شدند، اشاره ی زیادی به ایلان ماسک نمی شد. شاید شروع درگیری ماسک با بنیان گذاران را بتوان از همن دوره دانست. ماسک حتی روزی با مسئول روابط عمومی تسلا موتورز جلسه داشت و به او گفت اگر به دنبال حفظ شغلش در شرکت است، باید اعتبار ماسک را نیز در محتوای روابط عمومی حفظ کند.

تسلا موتورز تصمیم داشت تا اولین محصولات رودستر را در سال ۲۰۰۶ به بازار عرضه کند و تا سال ۲۰۰۸ به سوددهی برسد. منتهی چالش هایی که در روند طراحی و توسعه پیش آمد، رونمایی نهایی از محصول را تا سال ۲۰۰۸ به تعویق انداخت. دراین میان ابرهارد نیز پیشنهاد داد که از سمت مدیریت عامل کنار برود و روی توسعه ی محصول متمرکز شود. او معتقد بود شرکت کنونی با ۱۴۰ کارمند، نیاز به مدیرعامل باتجربه تر دارد و تسلا موتورز رویکردی شبیه به گوگل را در نظر داشت. درنهایت پس از بحث های متعدد، هیئت مدیره ی تسلا ابتدا با جلسه ای بدون حضور ابرهارد، مایک مارکس، مدیرعامل سابق Flextronics را استخدام کردند. به خاطر چالش های قانونی این تصمیم، جلسه ای هم با حضور ابرهارد انجام شد و او به صورت رسمی از سمت مدیریت عامل کناره گیری کرد و به عنوان «مدیر کل بخش فناوری» مشفول به کار شد.

رابطه ی ماسک با ابرهارد آن چنان خوب نبود. به گواه بسیاری از کارمندان و مدیران ابتدایی تسلا موتورز، ماسک رفتار عجیبی داشت. اگر فردی عدم توانایی در انجام کاری را از خود نشان می داد، ماسک دیگر او را به هیچ وجه تأیید نمی کرد. همین رخداد برای ابرهارد و وظیفه ی مدیریت عامل هم پیش آمد. درواقع ماسک به نوعی به دنبال اخراج ابرهارد از شرکتش بود. دراین میان دعواهای حقوقی متعددی هم بین این دو نفر شکل گرفت و تسلا موتورز را پیش از عرضه ی اولین خودرو، با چالش های متعدد روبه رو کرد.

مایک مارکس در دوران مدیریت عامل تسلا، بسیاری از چالش های اولیه ی شرکت را برطرف کرد. او در شرکت قبلی سابقه ی خوبی به دست آورده بود و به معنای کامل، مدیریت اجرایی را درک می کرد. بسیاری از پروژه های اضافی و چالش های مالی اولیه ی تسلا در زمان مدیریت کوتاه مارکس از بین رفتند و او در نوامبر ۲۰۰۷ از مدیریت عامل برکنار شد. زیو دروری، مدیرعامل سابق شرکت Cliffor Electronics به عنوان جایگزین مارکس مسئولیت مدیرعاملی را برعهده گرفت. درنهایت اولین خودروی تسلا رودستر در ۳۱ اکتبر ۲۰۰۸ به اولین مشتری تحویل داده شد که در سال ۲۰۰۶ با یک چک ۱۰۰ هزار دلاری آن را پیش خرید کرده بود.

شروع دوران مدیریت ایلان ماسک

ایلان ماسک درنهایت در اکتبر ۲۰۰۸ و پس از عرضه ی اولین تسلا رودستر، به عنوان مدیرعامل شرکت تسلا موتورز مشغول به کار شد و ۲۵ درصد از نیروی انسانی شرکت را تعدیل کرد. او تا آن زمان ۵۵ میلیون دلار در شرکت سرمایه گذاری کرده بود. ایلان ماسک در مصاحبه ای گفته بود که سرمایه گذاری زیادی در تسلا موتورز انجام داده است و بالاخره زمان کنترل کامل شرکت توسط او فرا رسیده بود. تارپنینگ و ابرهارد در همان سال شرکت را ترک کردند.

اولین محصولات تسلا در دسته ی خودروهای برقی بدون چالش نبودند. تا ماه مه سال ۲۰۰۹، شرکت حدود ۷۵ درصد از رودسترهای فروخته شده بین مارس ۲۰۰۸ تا آوریل ۲۰۰۹ را فراخوانی و مهندسان تعمیر خود را برای برطرف کردن مشکل فنی خودروها اعزام کرد. همین چالش ها، برخی از مشتریان اولیه را مأیوس کرد که از افراد سرشناس هم بودند. به عنوان مثال جورج کلونی، بازیگر مشهور هالیوودی خودروی تسلا رودستر خود را فروخت. او از تجربه ی نه چندان مناسب رانندگی با رودستر ناراحت بود و در بسیاری از مواقع، مجبور به تعمیر خودرویش می شد. دراین میان ماسک مسئولیت حفظ اعتبار شرکت را به خوبی انجام می داد. او از همان دوران با توییت های خبرساز خود، تسلا را در صدر اخبار نگه می داشت و حتی در توییتی، به شکایت جورج کلونی هم پاسخ داد و مشکلات در اولین محصول یک شرکت را طبیعی دانست.

محصول بعدی تسلا که برای ورود جدی به بازار تجاری آماده می شد، Model S نام داشت. نمونه های اولیه ی این خودروی سدان در مارس ۲۰۰۹ رونمایی شد. خودرویی با ۵۱۸ اسب بخار قدرت و قیمت پایه ی ۷۶ هزار دلار که در صورت موفقیت، مسیر تسلا را برای تبدیل شدن به انتخاب اول خریداران، هموار می کرد. از رخدادهای مهم آن سال می توان به ورود Daimler AG به جمع سرمایه گذاران تسلا اشاره کرد. به هرحال بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ به تسلا موتورز هم فشار وارد کرده بود و آن ها به دنبال سرمایه ی جدید برای رهایی بودند. دایملر با پرداخت ۵۰ میلیون دلار و تصاحب ۱۰ درصد از سهام تسلا موتورز، بسیاری از چالش های مالی را برطرف کرد.

خودرو تسلا مدل s

حتی پس از جدا شدن ابرهارد هم چالش های او با ماسک و تسلا ادامه داشت. مارتین در سال ۲۰۰۹ ماسک را متهم به دورغگویی در تعریف کردن داستان مشکلات تسلا کرد. ماسک در اکثر مصاحبه ها، مشکلات مدیریتی ابرهارد را به عنوان دلیل تأخیر در عرضه ی اولین محصولات بیان کرد. ابرهارد حتی در بخشی از شکایت خود ادعا کرد که خودروی تسلای خودش به صورت عمد از سوی شرکت با اشکال فنی ارسال شده است. تسلا موتورز در همان دوران با چالش های مالی دست وپنجه نرم می کرد و وامی به ارزش ۴۶۵ میلیون دلار از وزارت انرژی ایالات متحده گرفت. جابه جایی مرکز مدیریت شرکت نیز در همان سال انجام شد و کارمندان اصلی به مرکزی در پالو آلتو کالیفرنیا رفتند.

ایلان ماسک در سال ۲۰۱۰ تصمیم به عرضه ی عمومی سهام تسلا گرفت که از همان ابتدا، روند صعودی را طی کرد. سهام شرکت در ۲۹ ژوئن در بازار نزدک عرضه شد و ۲۲۶ میلیون دلار سرمایه جدید را به تسلا وارد کرد. در همان سال، غول ژاپنی صنعت خودروسازی، تویوتا، تصمیم به سرمایه گذاری در تسلا گرفت و با پرداخت ۵۰ میلیون دلار، یک شراکت عمومی جهت تولید خودروهای برقی و قطعات مرتبط را هم با برند آمریکایی شروع کرد.

حرکت مهم تسلا موتورز در مسیر تولید خودرو، در ۲۷ اکتبر ۲۰۱۰ رخ داد. شرکت آمریکایی به کارخانه ی جدیدی در فرمونت کالیفرنیا رفت که قبلا تحت مالکیت و مدیریت مشترک جنرال موتورز و تویوتا بود. تولید انبوه مدل S در همان کارخانه شروع شد و مدل های بعدی یعنی Model X و Model 3 نیز به سرعت به خط تولید اضافه شدند.

تسلا مدل S بالاخره در اکتبر ۲۰۱۱ در انظار عمومی ظاهر شد. ایلان ماسک که دیگر به صورت کامل به چهره ی عمومی تسلا موتورز تبدیل شده بود، در یک میهمانی خصوصی در فرمونت، نمونه ی اولیه ی خودرو را به نمایش گذاشت. یک سال بعد، نوبت به رونمایی از شاسی بلند کراس اور تسلا بود. تسلا مدل X در رویدادی در استودیوی طراحی هاوثورن کالیفرنیا رونمایی شد، اما هنوز زمان زیادی تا رونمایی از محصول نهایی باقی مانده بود. در همان سال، تسلا موتورز برنامه های حمایتی از مشتریان خود را با جدیت شروع کرد و در اولین اقدام، شبکه ی Supercharger را با ۶ ایستگاه شارژ در کالیفرنیا ره اندازی کرد. صاحبان تسلا مدل S به صورت رایگان از این ایستگاه ها استفاده می کردند.

 شبکه Supercharger

شروع سال ۲۰۱۳ با بحران جدی برای تسلا همراه بود. آن ها مدل S را به بازار عرضه کرده بودند، اما ارزش سهام شرکت با شیب شدیدی به سمت سقوط می رفت. اشلی ونس، نویسنده ی کتاب زندگی نامه ی ایلان ماسک می گوید او در آن دوران حتی تصمیم به فروش تسلا به گوگل گرفت. ایلان ماسک تصمیم داشت تا شرکتش را با دریافت ۶ میلیارد دلار به گوگل بفروشد. البته در ماه مه، مجددا ارزش سهام افزایش یافت و ماسک پیشنهاد خود را پس گرفت.

اولین گزارش سوددهی فصلی تسلا در هشتم می ۲۰۱۳ منتشر شد. خودروساز انقلابی پس از نزدیک به یک دهه فعالیت، بالاخره به سوددهی رسیده بود و ۱۱ میلیون سود فصلی گزارش کرد. در همان سال، حادثه ای برای یکی از خودروهای تسلا رخ داد که بار دیگر آن ها را به صدر اخبار رساند. یک خودروی تسلا در جریان تصادفی دچار آتش سوزی شد. اگرچه راننده ی آن خودرو دچار جراحت های جدی نشد، اما چند حادثه ی مشابه در ماه های بعد رخ داد که نیاز به بهبود وضعیت ایمنی خودروهای تسلا را دوچندان کرد.

ورود به دنیای انرژی های پاک

تسلا از حدود سال ۲۰۱۳ تصمیم به ورود جدی به صنعت انرژی های پاک گرفته بود. آ ن ها با فروش دو میلیارد دلار اوراق قرضه، در سال ۲۰۱۴ تصمیم به راه اندازی کارخانه ای برای تولید اختصاصی باتری برای خودروی Model 3 گرفت. کارخانه ی گیگافکتوری در نوادا راه اندازی شد که مسئولیت تولید تجهیزات ذخیره سازی برق برای کسب وکار انرژی های پاک شرکت را هم برعهده داشت. ایلان ماسک در همان سال اولین ایده ها برای ورود تسلا به صنعت خودروهای خودران را نیز مطرح کرد که نشان از بلندپروازی قابل توجه او برای شرکت تحت مدیریتش داشت.

خودرو تسلا مدل 3

اولین محصولات تسلا که خارج از کسب وکار خودروسازی تولید شدند، کاربران خانگی را هدف قرار دادند. ایلان ماسک در آوریل ۲۰۱۵ از تولید دو محصول به نام های Powerwall و Powerpack خبر داد که برای ذخیره سازی نیرو و استفاده از سیستم توزیع برق خانگی و صنعتی کاربرد داشتند (محصول اول برای کاربرد خانگی و دومی برای کاربردهای صنعتی). خانه هایی که از پنل های خورشیدی برای تأمین نیروی موردنیاز خود استفاده می کردند، با استفاده از این باتری ها توانایی ذخیره ی نیروی تولیدشده را هم پیدا می کردند.

از رخدادهای مهم دیگر تسلا در سال ۲۰۱۵ می توان به خرید شرکت Riveria Tool & Die اشاره کرد که زیرساخت های تولیدی شرکت را برای تولید انبوه مدل 3، بهبود می داد. فعالیت های جدید و هدف گیری بازارهای متنوع، باز هم نیاز به سرمایه داشت. تسلا موتورز برای تأمین هزینه های جدید، در سال ۲۰۱۵ مجبور به فروش ۲/۶۹ میلیون سهم به ارزش ۷۳۸ میلیون دلار شد. اکثر سرمایه ی دریافت شده، در پروژه های زیرساختی شرکت استفاده شد. از برنامه های جدید می توان به راه اندازی یک کارخانه ی تولید باتری و یک مرکز تولید خودروی مدل 3 اشاره کرد.

تسلا مدل X در سپتامبر ۲۰۱۵ به صورت رسمی به بازار راه یافت. کراس اور جدید آمریکایی با قیمت پایه ی ۸۹ هزار دلار فروخته می شد، اما مشتری ها عموما برای دریافت آپشن های بیشتر، تا ۱۰۰ هزار دلار برای این خودرو پرداخت می کردند. خبر مهم دیگر آن سال، در ماه اکتبر منتشر شد. تسلا موتورز بالاخره فناوری خودران را به خودروهای خود اضافه کرده بود و auto-pilot به عنوان گزینه ای جدید در خودروهای تسلا پیاده سازی شد. البته تجربه ی رانندگی خودکار با تسلا به صورت کامل بی نیاز از راننده نبود و توجه او را نیاز داشت.

تسلا مدل X

تسلا Model 3 که سال ها در بخش های تحقیق و توسعه ی تسلا چرخیده بود، بالاخره در مارس ۲۰۱۶ رونمایی شد. تسلا موتورز با این خودرو تصمیم داشت تا بدنه ی بازار را هدف قرار دهد و محصولی برای مصرف کننده ی عادی تولید کند. وارد شدن به جریان تولید انبوه مدل 3، نیازمند سرمایه ی بیشتر بود و تسلا با فروش سهام خود به ارز ۱/۴۶ میلیارد دلار، سرمایه ی موردنظر را تأمین کرد. ماسک در آن زمان پیش بینی کرده بود که برای رسیدن به هدف تولید ۵۰۰ هزار خودرو در سال ۲۰۱۸ در کارخانه ی فرمونت، به بیش از دو میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد.

ایلان ماسک همیشه با خبرسازی شناخته می شود. او در بازاریابی محصولات خود هنر بالایی دارد و بسیاری رفتارش را شبیه به استیو جابز فقید می دانند. البته رویکردهای مدیرعامل تسلا همیشه هم موفق نبودند. او در سال ۲۰۱۷ پیش بینی کرد که شرکتس به ظرفیت تولید ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار خودرو در نیمه ی دوم سال ۲۰۱۷ می رسد و در سال ۲۰۱۸ نیز رکورد تولید ۵۰۰ هزار دستگاه را ثبت خواهد کرد. رکوردی که ۶ برابر تولید شرکت در سال ۲۰۱۶ بود. پیش بینی ها و ادعاهای ماسک درنهایت به حقیقت نپیوست و تسلا (از سال ۲۰۱۷ نام شرکت از تسلا موتورز به تسلا تغییر یافت) تنها ۵۵ هزار خودرو در نیمه ی دوم ۲۰۱۷ تولید کرد. مشکل دیگر تسلا در سال ۲۰۱۷، اولین حادثه ای بود که برای راننده ای با سیستم رانندگی خودکار تسلا رخ داد. اولین حادثه، حوادث دیگری را هم به دنبال داشت که تاحدودی اعتبار تسلا را خدشه دار کرد. البته شرکت در همان سال اعلام کرد که خودروی مدل X ازسوی سازمان National Highway Safety Traffic Administration امتیاز ایمنی عالی را دریافت کرده است و کمی از فشار انتقادها کاست.

ورود جدی تسلا به صنعت انرژی های پاک در سال ۲۰۱۶ و با خرید شرکت SolarCity انجام شد. این شرکت که توسط پسرعموهای ماسک راه اندازی شده بود، با دریافت ۲/۶ میلیارد دلار به زیرمجموعه ی تسلا پیوست. ایلان ماسک پیش از خرید سولارسیتی، به عنوان رئیس هیئت مدیره ی آن فعالیت می کرد و از سرمایه گذاران اصلی هم محسوب می شد.

ایلان ماسک در شرکت SolarCity

از اقدام های مهم تسلا برای بازاریابی هرچه بیشتر پیرامون فناوری انرژی های خورشیدی، می توان به خرید جزیره ی تائو با ۶۰۰ نفر جمعیت اشاره کرد. این جزیره در سال ۲۰۱۶ به مالکیت تسلا درآمد تا شرکت، توانایی خود را در تأمین ۱۰۰ درصدی انرژی پاک برای یک منطقه ی مسکونی، نشان دهد. در همان دوران، شرکت آلمانی Grohem Engineering نیز به زیرمجموعه ی تسلا پیوست تا اتوماسیون تولیدی را در شرکت بهبود دهد.

سال های اخیر و وضعیت کنونی برند تسلا

غول چینی دنیای فناوری، تنسنت، در سال ۲۰۱۷ با پرداخت ۱/۸ میلیارد دلار، پنج درصد از سهام تسلا را تصاحب کرد. سرمایه گذاری چینی ها در یک شرکت آمریکایی اگرچه با بحث و جدل های فراوان همراه بود، اما قطعا بسیاری از نیازهای مالی تسلا را برطرف می کرد. البته در همان سال، تویوتا از فهرست سهام داران تسلا خارج شد.

برنامه های تسلا برای توسعه ی خدمات در حوزه ی انرژی های پاک، در سال های اخیر با جدیت ادامه یافته اند. برند آمریکایی در سال ۲۰۱۷ در همکاری با شرکت های استرالیایی پروژه ی عظیمی را برای تأمین برق در جنوب این کشور شروع کرد. بزرگ ترین باتری جهان در سطح نیروگاهی، حاصل این پروژه بود که به نام Hornsdale Power Reserve و با ظرفیت ۱۰۰ مگاوات شروع به کار کرد و در دسامبر ۲۰۱۷ به شبکه ی برق اصلی وصل شد. از فعالیت های مشابه دیگر می توان به ارائه ی ۷۰۰ پنل خورشیدی برای تأمین نیروی بیمارستانی در پورتو ریکو اشاره کرد.

سال ۲۰۱۷ با تمام رخدادهای مثبتی که برای تسلا داشت، با بحران اقتصادی و بازار سهام نیز همراه بود. آن ها که لقب ارزشمندترین شرکت خودروسازی جهان را هم دریافت کردند، همیشه با انتقاد تأخیر در تحویل خودرو روبه رو بودند. همین تأخیرها در تحویل مدل S و X باعث شد تا تسلا خسارت ۱۲ میلیارد دلاری را در بازار سهام تجربه کند و ۵/۶ درصد از ارزش خود را از دست بدهد. از محصولات اخیر و خبرساز تسلا می توان به کامیون برقی این شرکت اشاره کرد که در سال ۲۰۱۷ و به نام Tesla Semi رونمایی شد. تسلا ادعا می کرد که تولید کامیون از سال ۲۰۱۹ شروع خواهد شد.

Tesla Semi

تسلا در همان رویداد رونمایی از کامیون سمی، یک سورپرایز برای حاضران داشت. آ ن ها مدل ۲۰۲۰ تسلا رودستر را در پایان رویداد رونمایی کردند و ماسک ادعا کرد که مدل جدید، با باتری ۲۰۰ کیلووات ساعتی، تا هزار کیلموتر رانندگی را تضمین می کند. از دیگر مشخصات ادعای تسلا رودستر ۲۰۲۰ می توان به زمان ۱/۹ ثانیه ای برای رسیدن از سرعت صفر به ۱۰۰ کیلومتربرساعت اشاره کرد. ماسک می گوید مدل ۲۰۲۰ توانایی رسیدن به حداکثر سرعت بیش از ۴۰۰ کیلومتربرساعت را دارد. طبق ادعای او، تسلا رودستر ۲۰۲۰ باید پس از عرضه ی مدل جدید S عرضه شود که خود در پایان ۲۰۲۰ به بازار خواهد رسید.

 تسلا رودستر ۲۰۲۰

باوجود تمامی اخبار مثبت و جذابی که همیشه پیرامون تسلا و مدیرعاملش، ایلان ماسک، می شنویم، این شرکت همیشه با بحران تأخیر در تولید و تحویل روبه رو بوده است. اولین بحران سال ۲۰۱۸، مشکل تولید سدان مدل 3 بود. شرکت در همان ماه ابتدایی سال اعلام کرد که توانایی رساندن تولید به پیش بینی ها را ندارد. تیم تحت مدیریت ایلان ماسک، تولید هفتگی پنج هزار دستگاه مدل 3 را پیش بینی کرده بود، اما پس از گذشت سه ماه تنها موفق به تولید ۲،۴۲۵ دستگاه شد. شاید به خاطر همین مشکلات بود که ماسک مجددا تصمیم به انجام برنامه ای بازاریابی گرفت و در فوریه ی همان سال، یک دستگاه تسلا رودتسر را با یک موشک اسپیس ایکس به فضا فرستاد. البته آن ها بالاخره در ماه ژوئیه موفق شدند تا ظرفیت تولید شرکت را به تولید پنج هزار دستگاه در هفته برسانند.

تسلا پس از چند ماه چالش و بحران در ابتدای سال ۲۰۱۸، در ماه اوت اتفاقی مثبت را تجربه کرد. آمارها نشان می داد که Model 3 فروشی بیش از خودروی برقی نیسان موسوم به Leaf داشته و رتبه ی اول فهرست پرفروش ترین ها را تصاحب کرده است. تسلا موفق به فروش ۵۹ هزار دستگاه از خودروی برقی خود شده بود، درحالیکه محصول نیسان آمار فروش ۵۷ هزار دستگاه را ثبت کرد. رخداد مهم تاریخی دیگر در ماه اوت برای تسلا، توییت جنجالی ایلان ماسک بود. مدیرعامل تسلا اعلام کرد که قصد خصوصی کردن شرکت را دارد. همین خبر باعث افزایش ارزش سهام شرکت به میزان ۱۰ درصد در هفتم اوت شد. البته ایلان ماسک بعدا از این ایده ی خود هم مانند تصمیم فروش شرکت به گوگل، صرف نظر کرد.

از بحران های مهم سال ۲۰۱۸ برای تسلا هم می توان به اقدام کارمند سابق بخش امنیتی این شرکت یعنی کارل هنسن اشاره کرد. او در تماس با کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده، از تخلف تسلا در بازرسی های داخلی خبر داد. طبق ادعای هنسن، تسلا بازرسی های داخلی پیرامون تخلف های گسترده در کارخانه ی نوادا گیگافکتوری را به صورت مخفیانه متوقف کرده بود. این رخداد و توییت تسلا باعث شدند تا SEC شکایتی را علیه ایلان ماسک به جریان بیندازد. آن ها ماسک را به اتهام انتشار اطلاعات و گمراه کننده به بازار بورس و اوراق بهادار، متهم کرده بودند. ایلان ماسک در جریان همین شکایت پرداخت جریمه ی ۲۰ میلیون دلاری را پذیرفت و از ریاست هیئت مدیره ی تسلا کنار رفت. شرکت نیز ملزم به پرداخت جریمه ی ۲۰ میلیون دلاری و تعهد به نظارت بر عملکرد ایلان ماسک در رسانه های اجتماعی شد.

کارخانه نوادا گیگافکتوری

دولت ایالات متحده برای حمایت از تولید و استفاده از خودروهای برقی، معافیت مالیاتی در نظر گرفته بود. معافیت مالیاتی ۷،۵۰۰ دلاری دولت پس از اینکه تسلا تا سال ۲۰۱۸ تعداد مشخصی از خودروهای خود را فروخت، لغو شد. لغو شدن معافیت با افزایش قیمت محصولات تسلا همراه بود که شرکت با کاهش قیمت دو هزار دلاری در مدل های 3 و S وX، آن را جبران کرد.

با ورود به سال ۲۰۱۹، بحران های تسلا هم ادامه یافت. آن ها در شروع سال مجبور به تعدیل هفت درصد از نیروی انسانی خود شدند. در ماه های بعدی، تعدادی از مدیران و مشاوران رده بالا به خاطر چالش های گوناگون خصوصا در فرهنگ سازمانی شرکت، از تسلا رفتند. بحران بزرگ بعدی باز هم به ایلان ماسک مربوط می شد که در توییتی در فوریه ی ۲۰۱۹ نوشت: «تسلا در سال ۲۰۱۱ صفر دستگاه خودرو تولید کرد، اما در سال ۲۰۱۹، ۵۰۰ هزار دستگاه تولید می کند». کمیسیون SEC از قاضی فدرال درخواست کرد تا ماسک را به جرم توهین به دادگاه محکوم کند. ماسک یک سال قبل متعهد شده بود که چنین اعلامیه هایی صادر نکند و در این مورد هم مجبور به انتشار یک توییت تکمیلی شد و ظرفیت تحویل را ۴۰۰ هزار دستگاه عنوان کرد.

یکی از برنامه های مهم تسلا، عرضه ی مدل 3 با قیمت مقرون به صرفه بود. ماسک در ماه مارس اعلام کرد که بالاخره توانایی تولید تسلا مدل 3 با قیمت ۳۵ هزار دلار در شرکت فراهم شده است. مدیران تصمیم داشتند تا با تعطیا کردن خرده فروشی ها و کاهش نیروهای آن بخش، هزینه ها را کاهش دهند. البته این برنامه هم مجددا لغو شد و شرکت قیمت همه ی مدل ها را سه درصد افزایش داد. در همان سال شاسی بلند تسلا به نام Model Y رونمایی شد که طبق پیش بینی های شرکت، ظاهرا قرار است به پرفروش ترین خودروی آن ها تبدیل شود.

تسلا مدل Y

از جدیدترین محصولات تسلا در خانواده ی خودرو می توان به وانت خبرساز تسلا سایبرتراک اشاره کرد که رویداد رونمایی قابل توجهی هم داشت. ایلان ماسک در رویدادی در ۲۱ نوامبر ۲۰۱۹ از وانت جدید شرکتش رونمایی کرد که در سال ۲۰۲۱ به تولید انبوه خواهد رسید. او پنج روز پس از رونمایی در توییتی ادعا کرد که ۲۵۰ هزار پیش سفارش برای تسلا سایبرتراک ثبت شده است، اگرچه پیش سفارش این خودرو هزینه ی ناچیز ۱۰۰ دلاری داشت و مشتریان هر زمان می توانند پرداختی خود را پس بگیرند. نکته ی جالب توجه اینکه ماسک ادعا کرد شیشه های سایبرتراک نشکن هستند، اما در همان مراسم رونمایی و پس از برخورد توپ فلزی، هر دو شیشه شکستند.
برند تسلا امروز باوجود تمام چالش های گاه وبی گاهی که مدیرعاملش، ایلان ماسک، ایجاد می کند، وضعیت روبه رشدی در بازار دارد. آخرین آمار، دارایی های تحت تملک شرکت را ۶/۶۱۸ میلیارد دلار عنوان می کنند. درآمد شرکت در سال ۲۰۱۹ حدود ۲۴/۵ میلیارد دلار بود، اما سود خالص شرکت در سال ۲۰۱۹، منفی ۸۶۲ میلیون دلار اعلام شد. در حال حاضر رابین دنهولم به عنوان رئیس هیئت مدیره ی تسلا فعالیت می کند که در نوامبر ۲۰۱۸ جایگزین ماسک شد.
دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
مازیار لرستانی: من خودم گیج ام توی مسیر یابی ولی مجبورم در اسنپ کار کنم! می‌گفتند شناسنامه بیار بعد که شناسنامه آمد گفتند ریش ات کامل نیست! (185 نظر) همزاد نرگس محمدی، با شباهت صد در صدی پیدا شد+عکس/یکی از یکی معروف تر و هنرمندتر (182 نظر) مهراوه شریفی نیا: خودم رو پذیرفتم با نقایصم، صورت استخونی ندارم لپ دارم همه ام بچگی می کشیدن دماغ زیبایی ندارم بزرگ هم نیست بخوام عمل کنم خوشحال میشدم اگر سربالاتر بود+ویدئو (120 نظر) قباد ایرانی یا قباد ترکیه‌ای؛ نگاهی به استایل و چهره اسماعیل حاجی اوغلو بازیگر نقش شهاب حسینی در سریال شهرزاد+عکس/ بنظرتون کدوم یکی خوشتیپ‌ترن؟ (114 نظر) بهاره رهنما: به من میگید پیرزن ناراحت نمیشم چون من پیرزن جذابی هستم/ هر چی پیرتر هم بشم دوست داشتنی تر میشم+ویدئو (111 نظر) خلاقیت خنده دار اوستا بنا با طراحی توالت در سقف حمام حماسه آفرید / هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (98 نظر) علی دایی: من پنت هاوس ندارم یه خونه 418 متری دارم؛ اگر می‌خواستم جور دیگری زندگی کنم 20 برج 20 طبقه داشتم+ویدیو (92 نظر) حدیث فولادوند بازیگر نقش فوزیه: من خیلی شبیه فوزیه هستم همین باعث شد گریم سنگینی نداشته باشم/ رسیدن به نقش خیلی مشکل بود (83 نظر) رهبر معظم انقلاب:هم پدرم، هم مادرم و هم خود من می‌خواستم طلبه بشم؛ از کلاس پنجم دبستان، عملاً درس طلبگی را در داخل مدرسه شروع کردم (77 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز میوه فروش تهرانی با نوشته جالب در مغازه حماسه آفرین شد/ نمونه واقعی یک فرشته زمینی+عکس (75 نظر) دارا حیایی: به پول امین حیایی احتیاجی ندارم؛خونه 50متری خودمو به خونه 300متری بابام ترجیح میدم؛ کمک خانواده خیانته، فردا همسرم چه فکری در مورد من میکنه+ ویدئو (64 نظر) نعیمه نظام دوست: کورتن مصرف کردم پناه بردم به غذا در حال حاضر نعیمه نظام دوست هستم یک چاق بی پول! فکر میکردم پف کردم نگو چاق شدم😂 (58 نظر) مهران مدیری: دختر که هیچ، گربه هم به هنرمند نمی دهم! شهرزاد رو میخوام ترشی بندازم پسرمو هم زن نمیدم +فیلم (57 نظر) مهران مدیری: رفته بودم مراسم ختم برگشتم دیدم یه خانوم زده به ماشین من داره گریه میکنه خواستم جنتلمن باشم گفتم اشکالی نداره اما بعدش که رفت نشستم گریه کردم🤣+ویدیو (57 نظر) شاهرخ استخری: همسرم از 16 سالگی کف کارخونه کار کرده ، خانواده خانمم اصلا پولدار نیستن ، من متاسفم که تو جامعه ما سوئیچ ماشین از هنر و تحصیلات بیشتر اعتبار داره (50 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
حمله روزنامه اصولگرا به پزشکیان: چرا در برابر امریکا گفتید«با دشمنان مدارا»؟؛ نکند می‌خواهید با ترامپ، پنهانی مذاکره کنید؟
بررسی 100 روزگی دولت وفاق: بلاتکلیفی و بی‌برنامگی کاملا مشخص است
کلاهبرداری به نام فوتبالیست معروف در اینستاگرام به بهانه کار خیر!
آخرین وضعیت وزیر صمت پس از تصادف صبح امروز
مقایسه جنجالی سلبریتی‌ها با دست راست ترامپ: سلبریتی‌های ما سگ و گربه بغل می‌کنند!
راهنمای کامل دانلود استوری اینستاگرام در اندروید؛ از برنامه تا سایت / InstaSaver بهترین برنامه برای دانلود استوری دیگران در اینستاگرام
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز پنج‌شنبه 23 آبان 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز پنج‌شنبه 24 آبان 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت دلار و یورو امروز پنچ‌شنبه 24 آبان 1403 + جدول
از بازار چه خبر؟ | قیمت سکه و طلا امروز پنج‌شنبه 24 آبان 1403 + جدول
وقوع زمین‌لرزه‌ 4.3 چند شهر خراسان رضوی را لرزاند
بهاره رهنما: من با شقایق از خواهر هم نزدیک‌ترم/شقایق دهقان: دیگر شدم فامیل شوهر و قوم ظالمین!
بهترین ساعت هوشمند تا 5 میلیون / 3پیشنهاد شگفت‌انگیز برای خرید
آموزش زبان‌های آلمانی، فرانسوی، ایتالیایی، اسپانیایی و روسی در دستور کار آموزش و پرورش
کسب رتبۀ دانشگاه امیرکبیر در 7 حوزۀ رتبه‌بندی شانگهای
منتخب روز   
وقوع زمین‌لرزه‌ 4.3 چند شهر خراسان رضوی را لرزاند انگشتر رهبر معظم انقلاب برای روز خواستگاری +ویدیو/ انگشتری که عشق را جاودانه می‌کند کشف جسد مرد میاندوآبی در زرینه‌ رود / او 14 روز گم شده بود! آمار تاسف بار و حزن انگیز خودکشی بین دانش آموزان ایران/13 دانش‌‏آموز بر اثر خودکشی از اول سال 1403 جان باختند اتهام آدم‌ربایی برای زنی که می‌خواست شوهرش را سورپرایز کند! قرار شرم آور سیامک برای رسوایی دختر 22 ساله / اعتراف سیاه در کلانتری 4 کشته و 14 مجروح در واژگونی اتوبوس زائران حسینی در مسیر قروه به زنجان با 45 سرنشین قتل ناموسی دختر با شلیک گلوله در جنوب تهران توسط پدرش / از دامادم حرفی شنیدم که خونم را به جوش آورد پشیمان نیستم سگ هار جان کودک 9 ساله را در خوزستان گرفت/بیشتر مراقب کودکان باشید ننه لیلا، مادر جیب‌برهای ایران بود | جزئیات گفت و گو با دختر جیب‌بری که مدعی است نزد حرفه‌ای ترین جیب‌بر ایران آموزش دیده است! مردی سر همسرش را با کلنگ شکافت/ «10 روز بود به خاطر اختلاف خانوادگی با من روابط عاطفی نداشت» قتل دختر 19 ساله در باشگاه زیر زمینی بوکس/پسر رزمی کار از قصاص نجات یافت