به گزارش سرویس هنر و رسانه پایگاه خبری ساعدنیوز، ترانه «آمد نوبهار» بهعنوان یکی از قدیمیترین آثار نوروزی شناخته میشود. پرویز یاحقی آن را اولین آهنگ ساختهشده برای بهار و نو شدن سال میداند. این اثر با آهنگسازی مهدی خالقی و شعری از اسماعیل نوابصفا در اواخر دهه 20 در تهران ضبط شد و اجرای نادر گلچین از آن در دهه 50 بسیار مورد توجه قرار گرفت. محمود خوشنام، پژوهشگر موسیقی ایرانی، معتقد است «آمد نوبهار» اولین گام در گذار از تصنیف به ترانه در موسیقی ایران بوده است.
در اواخر دهه 30، ترانه «بهار دلنشین» با آهنگسازی روحالله خالقی و صدای غلامحسین بنان از برنامه رادیویی گلها (شماره 244) پخش شد و به اثری جاودانه تبدیل گشت. بنان همچنین «نغمه نوروزی» را به یادگار گذاشت. در همان سالها، سید جعفر مهرداد در گیلان ترانه «گل پامچال» را سرود که اولینبار در جشنی به مناسبت ملی شدن صنعت نفت توسط دانشآموزی از دبیرستان شاهپور رشت اجرا شد. این ترانه در سال 1355 به رادیو راه یافت و بعدها کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آن را با صدای ثمین باغچهبان در آلبوم «رنگینکمان» منتشر کرد.
پس از انقلاب، خوانندگانی چون علیرضا قربانی، بیژن بیژنی، عبدالحسین مختاباد و علیرضا افتخاری بهاریههایی اجرا کردند. از آثار جدیدتر میتوان به ترانه «نوروز» از همایون شجریان اشاره کرد. این ترانههای بهاری توسط خوانندگان بسیاری، از زنانی که صدایشان ممنوع است تا مردانی چون ایرج بسطامی که صدایش در زلزله بم خاموش شد، بازخوانی شدهاند. بسطامی با «بوی نوروز» اثری برای بهارهای پس از خود به یادگار گذاشت.
منبع: فرارو