سیاست گسترش روابط با همسایگان نباید تحت تأثیر نگاه امنیتی قرار بگیرد/ اقدامات فوری دیپلماتیک برای مهار تنش با پاکستان و عراق ضروری است
به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز، دکتر حسن بهشتی پور تحلیلگر مسائل بین الملل در گفتگویی اختصاصی با خبرنگار ساعدنیوز و در تحلیل حملات موشکی پاکستان به شمال شرق ایران در پاسخ به حمله موشکی سپاه به مقر تروریست های جیش الظلم در بلوچستان پاکستان گفت: به نظرم، حمله متقابل پاکستان وضعیت را پیچیده تر کرد. این حملات نشان داد که پاکستان با عراق فرق دارد و ما نتوانستیم مقامات پاکستانی را درباره ماهیت حملات موشکی به بلوچستان متقاعد کنیم. مقامات ایرانی اعلام کردند که قصدمان تجاوز به خاک پاکستان نبوده و صرفاً هدف مقابله با تروریسم بوده است.
بهشتی پور افزود: فکر می کنم راه ریشه دار مقابله با تروریسم همکاری مستمر و فعال با کشورهای همسایه است. این همکاری ها نیز باید متقابل باشد. در غیراینصورت، با موشک باران و حملات به مقرهای تروریست ها صرفاً روابط دوستانه ایران با همسایگانش از جمله عراق و پاکستان تخریب می شود. ما با پاکستان روابط تاریخی داریم و ایران اولین کشوری بوده است که پاکستان را به رسمیت شناخته است. و فارغ از این که کدام دولت در تهران یا اسلام آباد مستقر بوده این روابط همیشه مستحکم و دوستانه بوده است.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: در این مقطع، تروریست های جیش العدل یا بهتر است بگوئیم جیش الظلم، در بلوچستان پاکستان مستقر هستند و مشخص نیست که آیا دولت پاکستان از این گروه ها حمایت می کند یا نه؟ به هر صورت، گروه های تروریستی مختلفی از جمله تحریک طالبان در استان شمالی در مرز با افغانستان مستقرند و حتی حملاتی را علیه دولت مرکزی پاکستان هم صورت می دهند. نکته اینجاست که حملات موشکی اخیر به بلوچستان از نگاه ایران یک اقدام در جهت تأمین امنیت و مقابله با ناآرامی بوده ولی از نگاه پاکستان نقض حاکمیت ملی و خدشه دار شدن حاکمیت ملی است.
بهشتی پور با اشاره به ضرورت تلاش بر گسترش همکاری های متقابل امنیتی با همسایگان گفت: تنها راه مقابله منطقی و کارآمد با تروریسم، همکاری های سازنده و متقابل با همسایگان است. ایران، عراق و پاکستان می توانند با همکاری های متقابل، تروریسم را در منطقه کنترل کنند.
این کارشناس درباره آینده روابط ایران و پاکستان بعد از حملات موشکی تلافی جویانه اسلام آباد گفت: سیاست اعلامی دولت آقای رئیسی، گسترش روابط با همسایگان بود و این تنش ها در تضاد با آن سیاست اعلامی است. دولت نباید اجازه دهد که این سیاست تحت تأثیر نگاه امنیتی قرار بگیرد. بهترین کار اقدامات فوری دیپلماتیک، در درجه اول برای مهار تنش و در مرحله بعد، اجرای طرح های مشترک مقابله با تروریسم با همکاری کشورهای همسایه است.
بهشتی پور تأکید کرد: تنش ها میان ایران و عراق و میان ایران و پاکستان افزایش یافته است. عراق به شورای امنیت علیه ایران شکایت کرده است و دور جدیدی از تنش ها میان بغداد و تهران آغاز شده است. این وضعیت به هیچ وجه به نفع ایران نیست. همان طور که عرض کردم، راه حل این موضوع تلاش برای کاهش تنش ها از طرق دیپلماتیک و نیز ارائه طرح های همکاری با کشورهای همسایه جهت مقابله با تروریسم است.