پل شاه عباسی که با نامهای پل دختر کرج و پل سلیمانیه نیز شناخته میشود، روی رودخانه کرج ساخته شده است. در دوره صفوی، این پل را روی باقیماندهی پلی قدیمی که از دورهی سلجوقی بهجای مانده بود و ری و قزوین را به یکدیگر پیوند میداد، ساختند. از این رو میتوان نیز سبک پلهای صفوی را در این سازه مشاهده کرد. این اثر بهعنوان یکی از دیدنی های کرج، با شماره 3501 در تاریخ 25 اسفند 1379 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
حمدالله مستوفی، از رودخانه کرج و پلی با یک طاق به نام پل خاتون یاد میکند که به نام زبیده خاتون، همسر محبوب هارونالرشید، نامگذاری شدهاست. زبیده خاتون بناهای بسیاری در راه حج (خراسان به مکه) ساخت. با نگاه به بخش اصلی پل دختر کرج که یک دهانه طاقدار بزرگ است، و دیگر اینکه آثار و بقایای مواد و مصالح متعلق به دوران پیش از عصر صفوی هنوز در آن قابل تشخیص است، احتمال میدهند که این پل همان پل مورد نظر حمدالله مستوفی است که در دوره صفوی با دگرگونی اندکی بازسازی شده باشد. با این حال برخی آن را مربوط به دوره سلجوقیان در سدههای پنجم و ششم هجری میدانند که در آن زمان از طریق این پل پیوند میان ری با قزوین و باختر را برقرار میشدهاست. به هر روی در این که این پل در دوران صفوی بازسازی شده و دگرگونی بنیادین داشتهاست، تردیدی نیست.
طول پل شاه عباسی 61 متر و عرض آن نزدیک به 8 متر بوده و ستون وسطی این پل از ضخامت بالایی برخوردار می باشد. در این پایه ها 4 دهانه می بینیم که داخل آن و در 2 واحد قرار گرفته اند تا فشار وارده بر پل را آزاد کنند. این کار موجب می شود در زمان طغیان رودخانه فشار کمتری بر سطح پایه ها بیاید. دهانه های فوقانی به وسیله راهرویی به دهانه بزرگ و کوچک متصل می شود. سقف دهانه وسیع تر، با یک قوس هلالی شکل و سقف دهانه های کوچک جناغی مانند ساخته شده اند.
دستیابی به دهانه های طبقه فوقانی به وسیله راه پله ای صورت می گیرد که داخل دهانه کوچکتر قرار گرفته است. از این دهانه ها در گذشته برای لحظات استراحت استفاده می کردند. بجای اینکه پایه های پل کناری در کف رودخانه احداث شود، روی تخت سنگ ها و سرازیری دو طرف رودخانه ساخته شده اند. در ساخت پایه ها از ملاط ساروج و قلوه سنگ کمک گرفته اند در حالی که پیکره خود پل را با آجر احداث کرده اند.
همچنین سقف دهانه های وسیع تر با دو لایه آجر بنا شده است. قسمت تاج بنا و پیکره اصلی آن به وسیله 3 پله به هم متصل شده و به قسمت بالایی می رسد و به خاطر اینکه سطح ناهموار آن پُر شود، قوس دوم را ایجاد کرده اند. به دلیل کمان وسیع پل، از زیبایی خاصی برخوردار می باشد و منظره ویژه ای را خلق می کند.
برای سفر به کرج می توانید از وسایل حمل و نقل عمومی ارزان قیمت مانند قطار و اتوبوس استفاده کنید. چنانچه قصد دارید که هزینه های سفر را تا حد امکان کاهش دهید بهتر است بلیط قطار کرج را خریداری نمایید که هم هزینه ها را پایین آورده، هم از امنیت بیشتر برخوردار باشید.
به جهت سهولت در بازدید پل شاه عباسی کرج برای گردشگران و همچنین استفاده از محیط اطراف پل، تدابیری اندیشیده شده است. روی پل را سنگ فرش کرده اند و دو جان پناه در دو طرف آن احداث شده و همچنین هر طرف پل دارای پلکان می باشد. بازدید از این پل رایگان و در هر زمان که بخواهید می توانید به آن مراجعه کنید.
پل شاه عباسی کرج که با نام پل سلیمانیه و پل دختر نیز از آن یاد میشود، یکی از بنا های تاریخی شهر کرج از دوره صفویه است که بر روی رودخانه کرج بنا شده است. این پل بر بقایای پلی قدیمی تر که مربوط به به دوره سلجوقی بوده ساخته شده است و بازسازی آن در دوره صفویه به این سازه نمای پل های دوره صفوی را داده است.