سیری در معبد هفائستوس آتن و جاذبه های آن!

  سه شنبه، 26 اردیبهشت 1402   زمان مطالعه 4 دقیقه
سیری در معبد هفائستوس آتن و جاذبه های آن!
معبد هفائستوس آتن یا هفایستیون یکی از زیباترین معابد یونانی می‌باشد که به خوبی از آن محافظت شده است. این معبد واقع در شمال غرب آگورای باستان آتن در بالای تپه‌های آگوریوس کولونوس و در نزدیکی آکروپلیس واقع شده است. از قرن هفتم تا سال 1834 از آن به عنوان یک کلیسای ارتدوکس به نام سنت جورج آکاماتس استفاده شده‌ است.

آگورای باستان، در قلب شهر مدرن آتن قرار دارد و قدم زدن در میان ویرانه‌های آن از جمله معبد هفائستوس، استوآی آتالوس و موزه‌ی آگورا، شما را در تاریخ به عقب و به دوران شکوهمندی یونان باستان برمی‌گرداند.

«آگورای باستان آتن» (Ancient Agora of Athens)، یکی از معروف‌ترین نمونه‌های میدان‌های قدیمی یونانی به شمار می‌رود که در شمال غربی آکروپولیس قرار گرفته و با تپه‌های اطرافش محاصره شده است. این میدان، زمانی مرکز شهر آتن، بازار و کانون فعالیت‌های تجاری، سیاسی، اجتماعی، مذهبی و فرهنگی محسوب می‌شد. این ناحیه تا اواخر دوره‌ی نوسنگی، منطقه‌ای مسکونی به حساب می‌آمد و یک قبرستان را هم دربرمی‌گرفت؛ تا اینکه در اوایل قرن 6 میلادی و در دوران «سولون» (Solon) به مکانی عمومی تبدیل شد. بهترین نوع سازماندهی آگورا به زمان «پسیستراتوس» (Peisistratos) برمی‌گردد که دستور داد خانه‌های شخصی را از این مکان به جای دیگری انتقال دهند و چاه‌ها را ببندند تا بتواند آن را به مرکز دولت آتن تبدیل کند.

ندین فواره، سیستم زهکشی و «محراب 12 خدایان» (Altar of the Twelve Gods) را نیز به دستور پسیستراتوس در آگورا تأسیس کردند. حفاری این منطقه‌ی باستانی در سال 1859 میلادی شروع شد و هنگام احداث خط آهن شهر آتن در سال 1890 توانستند بقایای ساختمان‌های متعددی را کشف کنند. برای مثال باستان‌شناسان، نشانه‌هایی را از چندین معبد دیگر یافتند که به قرن 4 و 5 قبل از مسیح و به خدایانی همچون زئوس، آپولو و «هفائستوس» تعلق دارد. برای اینکه بتوانند با خیال راحت در 12 هکتار زمین این ناحیه به حفاری بپردازند، مجبور شدند حدود 400 بنای مدرن این ناحیه را خراب کنند که ساخت آن‌ها چندین سال طول کشیده بود؛ اما کشف گنجینه‌های پنهان آگورا برایشان بیشتر از این‌ها ارزش داشت.

تنها ساختمانی که دوباره آن را بازسازی کر

دند، «استوآی آتالوس» (Stoa of Attalos) نام دارد که پیشگاه‌خانه‌ی مستطیل شکل و ستون‌داری بود که امروزه می‌توانید از موزه‌ی آگورا در آن دیدن کنید. استوآ آتالوس، از سنگ آهک و مرمر ساخته شده و «شاه آتالوس دوم» آن را به آتن هدیه کرده بود که از سال 159 تا 138 قبل از مسیح، بر شهر پرگامون حکومت می‌کرد. به همین دلیل برخلاف دیگر ساختمان‌های این ناحیه، در سال 1950 به بازسازی آن پرداختند و هزینه‌اش را خانواده‌ی آمریکایی «راکفلر» (Rockefeller family) تقبل کردند.

«معبد هفائستوس» (Temple of Hephaestus)، یکی دیگر از بناهای باشکوه در آگورا به حساب می‌آید که می‌توان گفت حتی از معبد پارتنون هم بهتر محافظت شده و تقریباً شکل و شمایل اصلی خود در دوران اوج آگورا را نگه داشته است. هفائستوس در اساطیر یونانی، به خدای آهنگری، صنعت‌گری و فلز شناخته می‌شود و معبد او در جایی قرار گرفته بود که در دوران اوجش، به مغازه‌های کوزه‌گری و فلزکاری بی‌شمار آگورا اشراف داشت. علاوه بر آن اگر سرتان را بالا بیاورید، می‌توانید به دورنمای آکروپولیس نیز دسترسی داشته باشید و اگر می‌خواهید از کل محیط آگورا در کمال آرامش و با خیال راحت بازدید کنید، بهتر است در فصل‌های غیر توریستی به آن سمت بروید. همچنین برای بازدید کلی از آگورا می‌توانید از راهنماها کمک بگیرید تا به ترتیب، شما را درمورد تغییرات کاربری و معماری آن در طول تاریخ مطلع کنند.

معبد هفائستوس

معلولیت هفائستوس و سقوط از المپ

او به خاطر طرفداری از مادر توسط زئوس به زمین افکنده شد و لنگ شد. در آثار هومر؛ هفائستوس فرزند زئوس و هرا و لنگ زاده می‌شود و در ایلیاد به هنگامی که هرا و زئوس دربارهٔ هراکلس مشاجره می‌کنند، هفائستوس جانب مادر را می‌گیرد و زئوس که از این ماجرا خشمگین است یک پای هفائستوس را می‌گیرد و او را به آسمان پرتاب می‌کند و پس از این ماجرا هفائستوس لنگ هشت سال را از جانب تتیس پرستاری می‌شود. داستان رانده شدن هفائستوس همانند طرد یک فرزند خوانده از جانب زئوس و پرستاری او از جانب تتیس، گویای پیوند این روایت با اسطوره جانشینی است و گوئی هفائستوس خدائی است که آهنگ برانداختن زئوس را داشت. در اسطوره‌ای بر گرفته از سفالی منقوش و انحصاری هفائستوس به هنگام غیبت خود از المپ تختی از طلا می‌سازد و آن را برای مادر خود به المپ می‌فرستد و هرا با نشستن بر تخت نمی‌تواند از روی آن برخیزد. از آن جا که تنها سازنده تخت از این راز آگاه است، خدایان دیونیسوس را به دنبال هفائستوس می‌فرستند. دیونیسوس؛ آهنگر خدا هفائستوس را مست سوار بر یک خر به المپ بازمی‌گرداند و وی مادرش را آزاد می‌کند.

در روایتی دیگر لنگ به دنیا آمد و به همین سبب از آسمان‌ها رانده شد. در روایتی دیگر هفائستوس کور و شاگرد یک رامشگر و در آهنگری او کار می‌کند و در جبران ناتوانی در کاربرد چشم‌ها یا که پای خود دست‌ها و شانه‌هایش را به کار می‌گیرد و از دست دادن چشم بر اثر جرقه آهن شاید خاستگاه اسطوره سایکلاپس چشم است. هفائستوس صنعتگر ورزیده‌ای بود که در جزیرهٔ لیمنوس زندگی می‌کرد.

معبد هفائستوس

ساخته‌های فوق‌العاده هفائستوس

با بودن آهنگر و صنعت‌گری ماهر، هفائستوس سازنده اجسام فوق‌العاده‌ای از مواد مختلف، به ویژه فلز بود. او با کمک سیکلوپ‌ها که همچنین کارکنان و دستیارهای او به‌شمار می‌رفتند، آذرخش و عصای سلطنتی زئوس را درست کرد. او همچنین سلاح‌ها و زره‌های بیشماری را برای ایزدان و پهلوانان خلق کرده بود. برای آتنا، سپر ایجس را درست کرد و برای کمان ایزد عشق اروس یا کوپیدو پیکان درست نمود. ارابهٔ باشکوه و آتشین ایزد خورشید هلیوس که از صبح تا غروب با آن در آسمان‌ها می‌تاخت، توسط هفائستوس ساخته شده بود. همچنین زرهٔ شکست‌ناپذیر آشیل، در زمان محاصره تروا بدست او ساخته شده بود. هفائستوس، به دستور زئوس نخستین زن روی زمین را خلق کرد. او بوسیلهٔ آب و خاک اولین زن را ساخت. نام این زن پاندورا بود و در نتیجه بازکردن جعبه‌ای که گفته شده بود هرگز نگشاید، مصیبت‌ها را بر روی زمین پراکنده کرد.

خلاصه

معبد دیگری در شهر آتن بنایی باستانی، اثری فاخر و مکانی پرداستان، که امروزه به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری شهر آتن هر ساله گردشگران بسیاری را پذیراست. معبد هفائستوس در سال 449 پیش از میلاد ساخته شد، بر اساس اطلاعات موجود، ایکتینوس یکی از معماران سرشناس آن روزگار این بنای زیبا و با شکوه را ساخت.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (126 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (118 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (116 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (82 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (79 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (72 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (70 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (70 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (61 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (40 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (40 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (37 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (34 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
عربستان: امیدواریم توافق به حفظ حاکمیت و امنیت لبنان بیانجامد
مهدی طارمی، ستاره بوشهری تیم ملی زیر تیغ انتقاد رسانه ایتالیایی؛ ضعیف تر از او نداریم!
ایلان ماسک را باید یک ماجراجوی تکنولوژیک دانست
با این 5 تا اپلیکیشن عکساتو با هوش مصنوعی کارتونی کن + لینک دانلود اندروید و ios
عربستان با کریستیانو رونالدو، یا ما با مهدی طارمی/کدام‌یک از این دو قدرت در شرایط بهتری قرار دارند؟
عجیب‌ترین ترفند ایرانیان برای شکست سپاه قدرتمند مصر فقط با لشکری از گربه‌ها
چرا سردار سلیمانی رفتن شهید فخری‌زاده به کربلا را ممنوع کرد؟
15 ایده پینترستی دکوراسیون پذیرایی شیک و مدرن با تم سفید و کرم که همیشه پرطرفداره + عکس
مسعود پزشکیان پای صحبت های دکتر رضا داوری اردکانی فیلسوف شهیر ایرانی نشست
رازهای جوان ماندن طبیعی برای کسانی که قصد پیرشدن ندارند
امیررضا اسکندرزاده نخبه میاندوآبی مدال و نشان دانشگاه تیتو ترکیه را ازآن خود کرد
افتخاری که هدیه شد/چراغ  اهدای حکم ثبت رکورد جهانی به موزه دین و زندگی روشن شد+فیلم
تاکید شهردار شوشتر در برگزاری چهلمین روز شهادت شهید شاهرخی
اگه سرت خیلی شلوغه این برنامه‌ها رو گوشیت نصب کن / معرفی 10 اپلیکیشن‌ فوق‌العاده کاربردی برای برنامه‌ریزی روزانه + لینک دانلود
عوارض و خطرات کاشت ناخن که قبل از آن باید در نظر داشته باشید
منتخب روز   
عربستان: امیدواریم توافق به حفظ حاکمیت و امنیت لبنان بیانجامد عجیب‌ترین ترفند ایرانیان برای شکست سپاه قدرتمند مصر فقط با لشکری از گربه‌ها پرونده دالان زنگزور با رزمایش مشترک ایران و آذربایجان بسته شد؟ زیباترین امکان تهران در پاییز/ جون میده واسه گرفتن عکس‌های هنری👌 مفاخر ورزشی ایران/ احمدرضا عابدزاده، عقاب آسیا، از تولد تا بیماری تا رستوران داری و مدرسه فوتبال در آمریکا (ویدئو) تعطیلات فوق لاکچری و رمانتیک بهنوش بختیاری، بازیگر جوکر بانوان در کلبه جنگلی لوکسِ جکوزی دار/ این امکانات واسه خود خارجیام قفله! لحظه قاپیدن گوشی آیفون 13 زن جوان در محله نازی آباد چرا قانون حجاب و عفاف تعلیق شد؟ رابعه اسکویی: پشیمانم؛ اگر می دانستم اعدامم نمی کنند زودتر به ایران می آمدم/ باید جنازه‌ام به ایران می‌آمد نبرد سخت بازیگران زن و مرد ایرانی در لبنان/ الناز حبیبی، علیرام نورایی، لیندا کیانی، لادن مستوفی: سختی های زیادی رو تحمل می کنیم!+فیلم کلیپ سخنان پر مهر و محبت مقام معظم رهبری در مورد بانوان بد حجاب تصاویر دیده نشده عروسی دختر ناصرالدین شاه تا چایی‌خوری در کاخ گلستان + عکس