به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، معنای لغوی مالتی پلکس، چندجزیی بودن است و به هر مجموعه که دارای تعدادی عضو همراستا در یک هدف مشخص باشد، مالتی پلکس گفته می شود. این اعضا باید خصوصیت مشترکی دارا باشند که در عین مجزا بودن و عملکرد مستقل، مفهوم مشترکی را ظاهر کنند.
هدف کلی از شبکه سازی برق خودرو، کاهش زمان و هزینه های تولید و در نتیجه افزایش ظرفیت تولید و همچنین افزایش کیفیت و قابلیت های الکترونیک خودرو و ایجاد سهولت در عیب یابی آن است.
خودروی پژو 206 ، اولین خودروی مجهز به سیستم مالتی پلکس در تولیدات داخلی ایران است.
كليه دستوراتي كه راننده صادر مي كند، به يك واحد مركزي الكترونيكي (BSI) ارسال و از آن جا، فرمان لازم براي عملگر مربوطه صادر مي شود. در حال حاضر از شبكه مالتي پلكس روي خودروهايي نظير سمند و سورن نيز به جاي دسته سيم معمولي استفاده مي شود. اين سيستم در اواخر دهه 1980 توسط شركت آلماني بوش ابداع شد.
هوشمند شدن فرامين برقي و الكترونيكي در خودرو با استفاده از ارسال يك سري كد در شبكه، باعث مي شود كه خودروساز بتواند علاوه بر تسهيل فرايند عيب يابي و كمك به بخش خدمات پس از فروش، عملكردها و حالات و يا همان فيچرهاي مختلف را براي رفاه، ايمني و امنيت راننده و سرنشينان طراحي كرده و مهيا سازد. در پژو 206 كه از ابتدا تاكنون به صورت مالتي پلكس توليد مي شود، ريزه كاري هاي فني و الكترونيكي پيش بيني شده است كه فعال و غيرفعال شدن آن از طريق برقراري ارتباط با BSI خودرو قابل اجراست.
BSI يك واحد الكترونيكي است كه ارتباط ميان كليه واحدهاي الكترونيكي يا اصطلاحا ECUهاي موجود در بخش هاي مختلف خودرو از قبيل موتور، گيربكس اتوماتيك، ترمز ضدقفل، تهويه مطبوع خودكار و امثالهم را برقرار و مديريت مي كند. تغيير در تنظيمات BSI كه توسط دستگاه عيب ياب يا همان دياگ صورت مي گيرد، در تمام نمايندگي هاي ايرا ن خودرو و نيز تعميرگاه هاي مجهز به اين دستگاه قابل انجام است.
در طی دو دهه گذشته پیچیدگی سیستم های سیم کشی مدرن به طور پیوسته افزایش یافته است و در سال های اخیر این افزایش به شدت چشمگیر شده است. اکنون کار به جایی رسیده است که اندازه و وزن دسته سیم به مشکل مهمی تبدیل شده است. تعداد سیم های لازم در مورد اتومبیل های رده بالا به حدود 1200 رشته می رسد.
دسته سیم لازم برای کنترل همه کارکردهایی که به در سمت راننده مربوط می شود ممکن است تا 50 رشته سیم داشته باشد و سیستم های واقع در ناحیه داشبورد ممکن است به تنهایی بیش از 100 رشته سیم و اتصال داشته باشند. بنابراین آشکار است که گذشته از مشکل بدیهی اندازه و وزن دسته سیم، با افزایش اتصال ها و سیم ها، احتمال بروز عیب هم بیشتر می شود. تخمین زده می شود که هر 10 سال پیچیدگی سیم کشی اتومبیل دوبرابر می شود.
مزایای استفاده از سیستم مالتی پلکس
سیستم مالتی پلکس دارای مزایای فراوانی بوده که اصلی ترین آن کاهش پیچیدگی و آسانتر شدن تعمیرات برق خودرو می باشد. همچنین این سیستم به دلیل هوشمندی خود، باعث می شود که فرایند عیب یابی خودرو بسیار ساده تر از قبل دنبال شود و در برخی از مدل های خودرو، این سیستم به عنوان یک عیب یاب مستقل نیز، عمل می نماید. برخی از مهمترین مزایای سیستم مالتی پلکس در خودروها عبارتند از:
- کاهش حجم سیم کشی خودرو
- کاهش میزان اتصالات
- آسانتر شدن بحث عیب یابی و نگهداری خودرو
- کاهش قیمت تمام شده
- قابلیت کاهش مصرف انرژی
- بهبود کیفیت عملکردی
- کاهش زمان طراحی و مونتاژ خودرو
- کاهش هزینه تعمیر و نگهداری