به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز، دکتر سید جعفر قنادباشی سفیر اسبق ایران در لیبی و کارشناس مسائل بین الملل در گفتگوئی اختصاصی با ساعدنیوز و در واکنش به تحویل سفارتخانه افغانستان به طالبان گفت: به نظر من روابط ایران و افغانستان به دلیل مهاجرت هایی که در گذشته و حال صورت گرفته، روابط ویژه ای است. نمی شود این روابط را در قالب روابط متعارف ایران با دیگر کشورها فهم کرد. شاید اگر بخواهیم مقایسه ای معنادار در این خصوص صورت دهیم، می توانیم این روابط را با روابطی مقایسه کنیم که ما با عربستان داریم. علیرغم تقابل راهبردی ما با ریاض در بسیاری مناطق و مسائل، به خاطر مسأله حج و حضور نزدیک به 60 الی 80 هزار ایرانی در حج، روابط ما با کشور عربستان در هر صورتی تداوم می یابد حتی با وجود تخلیه سفارتخانه این کشور در تهران به خاطر مسائلی که پیش آمد. با عراق هم ما روابط مشابهی داریم. به دلیل تردد قابل توجه اتباع ایرانی به عراق، در شرایط مختلف و با حضور دولت های متفاوت در صدر حاکمیت عراق، ما روابط مان را در سطحی با این کشور حفظ کرده ایم که اتباع مان بتوانند به راحتی به این کشور تردد داشته باشند.
قنادباشی با اشاره به موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال طالبان افزود: ما از ابتدای شکل گیری دولت طالبان در افغانستان اعلام کردیم که باید یک "دولت فراگیر" با حضور تمام اقوام افغانستان شکل بگیرد و به هیچ وجه با طالبان در این خصوص مماشات نمی کنیم. در کنفرانسی که در پاکستان بود، آقای کاظمی قمی نماینده ما این موضوع را به صورت روشن و واضح به همه گفت. لکن به دلیل حضور خیل عظیمی از افاغنه در ایران و ضرورت وجود نوعی هماهنگی در مدیریت امور این اتباع خارجی لازم است که با طالبان در ارتباط باشیم و به نظر من، سفارت افغانستان در تهران به همین دلیل به طالبان تحویل داده شده است، چرا که کنسولگری زاهدان و کرمان پاسخگوی نیازهای اتباع افغان نیست. البته، ناگفته پیداست که این به هیچ وجه به معنای تأئید دولت طالبان نیست. ما برای مدیریت بهتر امور اتباع حاضر در ایران این اقدام را کرده ایم. متأسفانه عدم هماهنگی در این خصوص باعث ناامنی و یک سری مسائل می شود؛ ترور، قاچاق انسان و کالا و تبهکاری. باید این موضوع با طالبان هماهنگ شود تا نتیجه لازم گرفته شود. به نظرم اقدامی که رخ داده کاملاً درست، دقیق و منطقی است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: در موارد بسیاری مثل منع تحصیل دختران، مقامات کشورمان به روشنی اعلام موضع کرده اند و طالبان هم این موضوع را به خوبی می دانند. ما با بسیاری از اقدامات طالبان در داخل و خارج این کشور مخالفیم. لکن واقعیتی است که امروز طالبان در افغانستان به قدرت رسیده و باید راهی برای تعامل و حل مشکلات فیمابین جسته شود.
وی با اشاره به موضوع جنجالی مسمومیت دختران در قم و ارتباط دادن آن با مواضع تندروانه در کشور گفت: متأسفانه معاندین و مخالفین از جمله برخی اصلاح طلبان خیلی دوست دارند که جمهوری اسلامی را با طالبان جمع بزنند. شیطنتی که در این موضوع هم صورت گرفته و حرفی که آقای ابطحی درباره بوکوحرام در ایران زده است در همین راستا است. در حالی که واقعیت این طور نیست. ما به روشنی از حق تحصیل زنان افغان دفاع کرده ایم چه برسد به دختران ایران. این بی مهری به جمهوری اسلامی است.
دکتر قنادباشی با اشاره به طرح آمریکایی جنگ میان ایران و افغانستان گفت: بعد از این که آمریکا به صورتی دستپاچه از افغانستان خارج شد، یکی از طرح های ضدایرانی ایجاد یک تقابل نظامی میان ایران و طالبان بود. آنها فکر می کردند که ایران هم بازی خواهد خورد و درگیر یک جنگ بی مورد خواهد شد. ولی یکی از هفت درگیری ای که آیت الله خامنه ای از وقوع آنها پیشگیری کرده همین جنگ با طالبان بود. این سید جلیل القدر جلوی چنین فاجعه ای را گرفت. در داخل هم یک عده در حال فراهم کردن آتش تهیه برای وقوع چنین جنگی بودند. انتشار ویدئوهایی بر علیه افغان ها و همچنین تقابل افکار عمومی در افغانستان و ایران همگی برای راه انداختن این جنگ بود، ولی چنین نشد.