تاریخچه فدکس، بزرگترین شرکت هوایی باری آمریکایی

  شنبه، 18 دی 1400   زمان مطالعه 13 دقیقه
تاریخچه فدکس، بزرگترین شرکت هوایی باری آمریکایی
فدکس، (FedEx) شرکت هواپیمایی باری آمریکایی است که به‌عنوان زیرمجموعه‌ای از شرکت فدرال اکسپرس، مدیریت بخش ترابری هوایی این شرکت را برعهده دارد. در حال حاضر روزانه عملیات انتقال بار و بسته‌های پستی را، از ۱۲ فرودگاه مرکزی، به ۳۷۵ مقصد در سراسر جهان انجام می‌دهد. تا آخر این متن با ما همراه باشید تا بیشتر با این شرکت بزرگ آشنا شویم.

فدکس که بیشتر با برند FedEx شناخته می شود، یکی از بزرگ ترین بازیگران حوزه ی لجستیک است که با دراختیار داشتن ناوگانی متشکل از ۶۸۸ فروند هواپیما، روش هایی نوین را پایه گذاشته است. فدکس (FedEx) از جمله ی سه شرکت بزرگ در حوزه ی لجستیک در سطح جهان است که با در پیش گرفتن روش های خلاقانه تحولات بزرگی را در حوزه ی ارسال کالا رقم زده است. فدکس را باید هلدینگی مشتمل بر شرکت هایی نظیر فدکس اکسپرس، تی ان تی اکسپرس، فدکس گراند، فدکس فرایت و فدکس سرویس بدانیم که در مجموع کسب و کار لجستیک این هلدینگ را تشکیل می دهند. هر یک از زیر مجموعه های این شرکت حوزه ای را پوشش داده اند. تی ان تی اکسپرس وظیفه ی حمل و نقل بسته های کوچک در حوزه ی بین الملل را بر عهده دارد. فدکس اکسپرس تمرکز خود را روی بسته هایی قرارداده که باید در یک محدوده ی زمانی مشخص به دست گیرنده برسند. فدکس فرایت وظیفه ی حمل بسته های بزرگی را بر عهده دارد که باید با استفاده از کشنده ها و کامیون ها انتقال یابند. فدکس گراند که در ایالات متحده ی آمریکا و کانادا فعال است، انتقال زمینی بسته ها را بر عهده دارد. فدکس سرویس نیز در حوزه ی فروش، بازاریابی، ارتباطات و پشتیبانی از سایر کسب و کارها را بر عهده دارد.

شرکت آمریکایی فدکس توسط فردریک والاک اسمیت (Frederick Wallac Smith) در ۱۸ ژوئن سال ۱۹۷۱ تاسیس شده است. دلیل اصلی موفقیت فدکس را باید در ابداع روش های خلاقانه ای خواند که توسط این شرکت بنیان گذاشته شده و امروز توسط رقبایی نظیر یو پی اِس و دی اچ ال نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

انبار فدکس

از جمله ی روش های خلاقانه ای که برای اولین بار توسط فدکس برای مدیریت بسته های جمع آوری شده پیاده شده باید به جمع آوری، پردازش و ارسال بسته ها پس از غروب خورشید اشاره کرد. فدکس اکسپرس به عنوان یکی از زیرمجموعه های فدکس که وظیفه ی اصلی را بر عهده دارد، کار اصلی خود را که همان انتقال بسته های جمع آوری شده به فرودگاه های هاب و دسته بندی و ارسال است را از ساعت ۱۰ شب آغاز می کند، بطوریکه با وجود حساسیت و فشردگی فرایند جداسازی و ارسال، تمام بسته ها صبح روز بعد به دست گیرندگان می رسد. علاوه بر تمرکز بخش عمده ای از فعالیت های فدکس در ساعات شب و بامداد، باید به سیستم رهگیری بسته ها بصورت آنی اشاره کرد. با استفاده از این روش فدکس قادر است تا در هر لحظه مشخص کند که بسته ی مورد نظر در کدام مرحله و در چه فاصله ای از مبدا یا مقصد قرار دارد.

یکی دیگر از عواملی را که باعث پایین نگه داشتن هزینه ها و بهره وری هر چه بیشتر فدکس می شود، استفاده از هواپیماهای قدیمی است. هرچند بسیاری از خطوط هوایی در سراسر جهان در تلاشند تا همواره از جدیدترین هواپیماهای تولید شده که مصرف سوخت به مراتب کمتری دارند، استفاده کنند، اما این موضوع در مورد فدکس صادق نیست. فدکس ترجیح می دهد تا هواپیماهای قدیمی را با هزینه ای به مراتب کمتر خریداری کند. یکی دیگر از سیاست های فدکس که آن را در نقطه ی مقابل ایرلاین ها قرار می دهد، استفاده از هواپیماها تنها در ساعات مشخصی از روز است. هرچند ایرلاین های تجاری ترجیح می دهند تا برای بهره وری بیشتر، هواپیمای خود را در طول روز بصورت ممتد مورد استفاده قرار دهند، اما فدکس با توجه به آغاز فعالیتش از ساعت ۱۰ شب، هواپیماهای خود را در ساعات محدودی مورد استفاده قرار می دهد. همچنین باید استفاده از آخرین فناوری های دسته بندی مکانیزه در فرودگاه های هاب را عامل دیگری برای کاهش اشتباه و همچنین بهره وری بیشتر توسط آمازون خواند.

هواپیمای فدکس

فدکس با شعار The World On Time براساس اعتقاد فردریک اسمیت، بنیان گذار این شرکت با در نظر داشتن زمان به عنوان یکی از ارزشمندترین سرمایه ها، به بهینه ترین شکل ممکن عمل کرده و در مسیر بهبود هر چه بیشتر این بهینگی نیز قدم برمی دارد. فرودگاه های هاب را باید از جمله ی اصلی ترین ابزارهای فدکس برای تحقق این روش خواند. فدکس هاب اصلی خود را با عنوان سوپرهاب در ممفیس ایالات متحده مستقر کرده و هاب های بین المللی آن در شهرهای گوانگژو، اوزاکا، شانگهای، سنگاپور، اینچئون، تورنتو، دبی، پاریس، کلن و میلان مستقر شده اند. علاوه بر سوپرهاب ممفیس، هفت هاب دیگر در ایالات متحده قرار گرفته که هر یک در بهینه ترین موقعیت مکانی ممکن و براساس داده های آماری حاصل از ترافیک میزان بسته ها در مقاصد مورد نظر و شهرهای اطراف که شامل کوچک ترین شهرها نیز می شوند، انتخاب شده اند.

تاریخچه ایده تاسیس فدکس

ایده ی تاسیس یک شرکت لجستیک در دهه ی ۶۰ میلادی همزمان با دوران تحصیل فردریک والاک اسمیت (Frederick Wallac Smith) اسمیت به ذهن این دانشجوی دانشگاه Yale رسید. وی ایده ی خود را در قالب مقاله ای در کلاس اقتصاد ارائه کرد. اسمیت در مقاله ی خود زمان را یکی از سرمایه های بزرگ جامعه خوانده و ارزش آن را حتی با پول برابر عنوان کرده بود. اسمیت در مقاله ی خود عنوان کرده بود که محصولات ارزشمند زیادی نظیر محصولات الکترونیک تولید شده و مورد استقبال کاربران قرار می گیرند، حال آنکه نبود سیستم توزیع خوب یک مشکل اساسی برای این شرکت ها است. فردریک اسمیت سیستم کارگوی مورد استفاده در ایالات متحده را به دلیل وجود مشکلات ساختاری و همچنین محدودیت قوانین، ناکارآمد خوانده و پیشنهادی را ارائه کرده بود که نتیجه ی آن همان فدرال اکسپرس (فدرال اکسپرس نامی بود که در ابتدا برای شرکت اسمیت انتخاب شده بود) بود.

فردریک والاک اسمیت

اسمیت در مقاله ی خود لزوم ایجاد یک سیستم جامع لجستیک را عنوان کرده بود که وظیفه ی آن تحویل بسته از مبدا و تحویل آن در مقصد با استفاده از انواع روش های حمل و نقل نظیر هواپیما، ایستگاه های پستی، دپو کردن و خودروهای ون بود. وی پیش بینی کرده بود که برای حصول اطمینان از اینکه بسته ها به روش درستی دسته بندی می شوند، وجود مراکز دسته بندی ضروری خواهد بود، بطوریکه بسته های دریافتی باید پس از دسته بندی به سمت مقاصد حرکت کنند.

هرچند این ایده در دانشگاه چندان مورد استقبال قرار نگرفت، اما اسمیت در سال ۱۹۷۱ شرکت خود را با استفاده از ارثیه ی چهار میلیون دلاری و خرید دو فروند هواپیما راه اندازی کرد. اسمیت پس از دو سال از زمان آغاز فعالیت خود، در سال ۱۹۷۴ با جذب سرمایه ای ۹۱ میلیون دلاری به ممفیس و فرودگاه این شهر که اکنون به سوپرهاب فدرال اکسپرس تبدیل شده، نقل مکان کرد. جذب سرمایه ی ۹۱ میلیون دلاری این امکان را در اختیار اسمیت قرار داد تا با خرید ۲۵ فروند هواپیمای فالکون ۲۰ اس، بتواند شبکه ای از ۲۵ شهر را در ایالات متحده ی آمریکا به هم وصل کرده و راه اندازی کند. همزمان با این انتقال، او فرایند پردازش و ارسال در طول شب را نیز در پیش گرفته شد.

هرچند فدرال اکسپرس در ابتدا موفق شده بود تا سرمایه ی خوبی جذب کند، اما این شرکت همواره در حال از دست دادن پول بود، بطوریکه تا آستانه ی ورشکستگی پیش رفت. تلاش های اسمیت برای جذب سرمایه نتیجه داد و این شرکت موفق شد تا سرمایه ای ۵۰ تا ۷۰ میلیون دلاری را در روزهایی که به شدت در حال ضرردهی بود، جذب کند. تلاش های اسمیت بالاخره نتیجه داد و این شرکت تقریبا ۵ سال پس از تاسیس و سه سال پس از آغاز به کار رسمی برای جابجایی بسته های ارسالی، به سوددهی برسد. فدرال اکسپرس در سال ۱۹۷۶ با میانگین روزانه ۱۹ هزار بسته سودده شد و و از آن پس روند رشد و درآمدزایی را با سرعتی ایده آل و مثال زدنی طی کرد.

بسته های فدکس

بازنگری قوانین و شکوفایی فدرال اکسپرس

بازنگری در قوانین هوایی ایالات متحده و امکان استفاده از هواپیما بصورت کامل برای مصارف کارگو، در سال ۱۹۷۷ این امکان را در اختیار فدرال اکسپرس قرار داد و تا اولین هواپیماهای پهن پیکر خود را خریداری کرده و با استفاده از آن ها به جمع آوری و پخش مرسوله ها اقدام کند. این شرکت ابتدا ۷ فروند بوئینگ ۱۰۰-۷۲۷ خریداری کرد. فدرال اکسپرس همواره سعی کرده تا از آخرین فناوری های موجود استفاده کند. این شرکت پس از ورود به تالار بورس در سال ۱۹۸۷ لقب اولین شرکت حمل ونقل را به خود اختصاص داد که از یک رایانه ی مرکزی برای پیاده سازی انواع سناریوها با داشتن فاکتورهایی نظیر وضعیت آب و هوا، مشتریان، انواع عملیات و سرویس ها استفاده می کرد.

 بوئینگ فدکس ۱۰۰-۷۲۷

فدرال اکسپرس در سال ۱۹۸۱ با قدرت هر چه بیشتر به فعالیتش ادامه داد، بطوریکه با معرفی سرویس ارسال نامه و مستندات طی ساعات شب و تحویل در صبح فردا به رقابت با سرویس تحویل فوری اداره ی پست آمریکا برخاست. این شرکت در همان سال با آغاز سرویس دهی در کانادا به خارج از مرزهای آمریکا رفت و سوپرهاب خود در ممفیس را نیز افتتاح کرد. درآمد فدکس برای اولین بار در سال ۱۹۸۳ از مرز یک میلیارد دلار عبور کرد.

در سال ۱۹۸۳ فدکس از مرز فروش یک میلیارد دلاری عبور کرد. فدرال اکسپرس در سال ۱۹۸۶ یکی از فناوری های خلاقانه و ماندگار خود را با نام SuperTracker معرفی کرد. سوپرترکر در واقع یک بارکدخوان دستی بود که در سال ۱۹۸۶ برای اولین بار توسط فدرال اکسپرس در حوزه ی لجستیک معرفی شد. این بارکدخوان سیار و دستی امکان رهگیری بسته ها را بسیار راحت کرد. دهه ی ۸۰ میلادی را باید بازه ای خواند که فدرال اکسپرس در حال تثبیت جای پایش همزمان با رشد بسیار سریع بود. این شرکت با وجود حضور در کانادا و آمریکا سودای حضور در بازارهای بین المللی را نیز در سر می پروراند و همزمان با افتتاح هاب های محلی بیشتر در داخل آمریکا، کیفیت سرویس دهی خود را نیز افزایش می داد. استفاده از این هاب ها به نوعی بهینگی سیستم جمع آوری و توزیع فدرال اکسپرس را تضمین می کرد.

فدرال اکسپرس از اواخر دهه ی ۸۰ میلادی تصاحب شرکت های رقیب را برای رشد و حضور در سایر قاره های جهان آغاز کرد که همزمان با افتتاح هاب های جدیدی در کشور های مختلف بود.

رشد فدکس با تصاحب رقبا در کنار ظهور آمازون

فدکس در سال ۱۹۸۹ میلادی با خرید شرکت Flying Tiger Line و افتتاح هابی در آلاسکا، عملا زمینه ی حضور در بازار شرق آسیا را فراهم کرد. فدرال اکسپرس با پیشرفت فناوری های مبتنی بر الکترونیک، استفاده از ابزارهای رهگیری پیشرفته تر را در دستور کار قرار داد. فدرال اکسپرس در سال ۱۹۹۴ نام خود را عوض کرده و به فدکس (FedEx) تغییر داد. همزمان با تغییر نام، وب سایتی به همین نام نیز تاسیس شد که امکان رهگیری آنلاین بسته های ارسالی را برای کاربران فراهم می کرد. استفاده از فناوری اینترنت در میان شرکت های حمل و نقل توسط فدکس برای اولین بار صورت گرفت.

فدکس در دهه ی نود میلادی گسترش خود به آسیا و اقیانوسیه را بصورت کامل انجام داد و برای تحقق این امر، مسیرهای هوایی مورد نیاز خود را از Evergreen International خرید. پس از خریداری این مسیرهای هوایی رسما سرویس دهی به کشور هایی نظیر چین و استرالیا آغاز شد. در پایان دهه ی ۹۰ میلادی فرودگاه شارل دوگل پاریس به عنوان هاب اروپایی این شرکت در نظر گرفته شد. در سال ۲۰۰۰ رسما نام فدکس اکسپرس به عنوان نام این سرویس مورد استفاده قرار گرفت که یکی از زیرمجموعه های هلدینگ FedEx Corporation به شمار می رود.

آغاز قرن بیست و یکم با قراردادی بین فدکس و سرویس پستی ایالات متحده ی آمریکا یا USPS آغاز شد که چندبار شامل تمدید شده و از این رو سرویس پستی ایالات متحده ی آمریکا را تا سال ۲۰۲۴ به بزرگ ترین مشتری فدکس تبدیل کرده است. فدکس در سال ۲۰۱۵ میلادی با هدف گسترش فعالیت های خود در اروپا، شرکت هلندی TNT را با پرداخت مبلغ ۴.۸ میلیارد دلاری تصاحب کرد. فدکس با تصاحب تی ان تی یکی از اصلی ترین رقبای خود در سطح بین الملل را ازآن خود کرد، چراکه تی ان تی چهارمین شرکت بزرگ حمل و نقل در سطح جهان بود.

هواپیماهای TNT

در کنار قرارداد سرویس پستی آمریکا، ظهور فروشگاه های آنلاین و افزایش خریدهای اینترنتی در کشور های مختلف جهان را نیز باید یکی از عواملی خواند که باعث شده تا فدکس مشتریان جدیدی پیدا کند. برای مثال می توان به شرکت آمازون اشاره کرد که از جمله ی بزرگ ترین مشتریان فدکس است، حال آنکه به نظر می رسد جاه طلبی های آمازون می تواند فدکس را نیز نگران کند. از سال گذشته ی میلادی آمازون با اجازه ی ۲۰ فروند بوئینگ ۷۶۷ قدم در حوزه ای گذاشته که فدکس در آن یکی از پیشروان است. آمازون به عنوان بزرگ ترین فروشگاه اینترنتی جهان که لجستیک بخشی جدانشدنی از آن است، در پی آن است تا وابستگی خود به شرکت هایی نظیر فدکس را کاهش دهد. هرچند بسیاری از کارشناسان این موضوع را یک دغدغه ی جدید برای فدکس، یو پی اس یا دی اچ ال می دانند، اما در مقابل شمار دیگری از کارشناسان نیز بر این باورند که آمازون نمی تواند با راه اندازی سرویس حمل و نقل خود، بازار غول های لجستیک را به خطر اندازد.

فدکس از زبان آمار

فدکس در رتبه بندی با ارزش ترین برندهای فوربز در رده ی ۸۳ قرار دارد. ارزش برند این شرکت فعال در حوزه ی لجستیک، ۷.۵ میلیارد دلار است. فدکس در سال ۲۰۱۷ میلادی موفق شده تا درآمدی ۶۰.۳۱۹ میلیارد دلاری به دست بیاورد که در مقایسه با سال های پیش از آن رشد داشته است. سود خالص کسب شده توسط فدکس نزدیک به سه میلیارد دلار اعلام شده است. ارزش سهام فدکس در زمان نگارش این مقاله ۲۴۳ دلار است که از این رو ارزش بازار فدکس را ۵۲.۳ میلیارد دلار رقم می زند. ناوگان فدکس شامل ۶۸۸ فروند هواپیمای کارگو است.

هواپیمای کارگو فدکس

این شرکت که سابقه ای کمتر از نیم قرن دارد هم اکنون با در اختیار داشتن ۶۸۸ فروند هواپیمای کارگو، بزرگ ترین ناوگان را در بین شرکت های حمل و نقل در اختیار داشته و پنجمین شرکت در میان تمام ایرلاین ها است. فدکس از نظر وزن بسته هایی که روزانه حمل می کند نیز رتبه ی بزرگ ترین شرکت هوایی جهان را برعهده می گیرد. ۶۸۸ فروند هواپیمای فدکس اکسپرس روزانه به بیش از ۴۰۰ مقصد پرواز کرده و بیش از ۶ میلیون بسته را هر روز به دست صاحبان آن می رساند. ناوگان هواپیماهای فدکس به تنهایی بیشتر از تعداد هواپیماهایی است که سه شرکت هواپیمایی شناخته ی شده ی منطقه ی خاورمیانه یعنی امارات، اتحاد و قطر ایرویز در اختیار دارند. فدکس در نظر دارد تا طی ۵ سال آینده بیش از ۱۵۰ فروند هواپیمای دیگر را نیز به ناوگان خود اضافه کند.
دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (517 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (255 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (255 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (219 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (88 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (69 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (61 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (50 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (43 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
اروپا با ایران سر اوکراین تسویه حساب خواهد کرد!
2 وزیر سابق در اولین جلسه دادگاه فساد چای دبش / در دادگاه چه گذشت؟
فال شمع روزانه امروز یکشنبه 4 آذر 1403
فال قهوه با نشان روز یکشنبه 4 آذر ماه 1403
فال روزانه امروز یکشنبه 4 آذر ماه 1403
جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن
فال ابجد روزانه یکشنبه 4 آذر 1403
فال انبیاء روزانه یکشنبه 4 آذر 1403
دارندگان سهام عدالت بخوانند؛ وراث منتظر واریزی سود باشند
فال حافظ با تفسیر امروز یکشنبه 4 آذر 1403 + فیلم
عبور از این 7 مرحله برای تبدیل شدن به یک تریدر حرفه‌ای؛ نقشه راه تریدر شدن
بنزین هواپیما 10 برابر گران می شود: لاکچری سوارها کیسه ها را شل خواهند کرد
این شغل دوم بین چهره های مشهور فوتبالی اپیدمی شد/ دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست ها در تجارت رستوران از علی دایی تا بیرانوند و...+عکس
تنش زدایی با قدرت های هسته ای در دستور کار دولت جدید آمریکا: ترامپ مذاکره‌کننده پیشین اتمی با کره‌شمالی را در دستگاه امنیتی آمریکا جایگاه داد
18 ترفند طلایی برای درمان فوری سرما خوردگی شدید
منتخب روز   
جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن 5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌 می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند...