جگروز، یکی از غذاهای معروف و محلی استان لرستان و ایلام است. همان طور که از نام غذا پیدا است، ماده اصلی به کار رفته در جگروز، جگر است. جگر از نظر ارزش غذایی بسیار غنی و مقوی است و دارای انواع ویتامین های حیاتی A، D، E و خانواده ویتامین های B نظیر B1, B2, B6, B12 می باشد. همچنین، املاح اسید فولیک، آهن، پروتئین و روی در جگر فراوان است. خاصیت جگر در درمان کم خونی بسیار مهم و چشمگیر بوده و مصرف آن به افراد کم خون، کودکان و افراد دارای پوکی استخوان به شدت توصیه می شود. در جگروز، علاوه بر جگر از “وز” هم استفاده می شود. درواقع جگروز غذایی است که ترکیبش همچون نامش از جگر و وز تشکیل یافته است. “وز” به پرده نازک روی سیرابی گوسفند یا گوساله گفته می شود. شاید کسانی که از جگر، وز، سیرابی و … چندان خوششان نمی آید، تمایلی به یاد گرفتن طرز تهیه جگروز نداشته باشند. اما باید بگوییم که مطمئنا با یک بار امتحان جگروز، عاشق این غذا و حتی جگر و سیرابی خواهند شد. پس در این قسمت با طرز تهیه جگروز آشنا شوید و هر از گاهی با تهیه آن سلامتی خودتان و خوانواده تان را بهبود بخشید. همچنین، در دور همی های خانواده در باغ یا دل طبیعت پخت و پز جگروز گزینه بسیار خوبی است. می توانید یک اجاق ذغالی آماده کنید و برای خانواده تان جگروز بپزید. قطعا بسیار لذت بخش خواهد بود!
مواد لازم برای تهیه جگروز لرستان
- جگر 1 دست بزرگ
- وز بزرگ 1 عدد
- نمک به میزان لازم
- فلفل به میزان لازم(اختیاری)
طرز تهیه جگروز لرستان
- جگر را به خوبی بشویید و چربی و و بخش های اضافی آن را با چاقوی تیز از روی آن جدا کنید.
- پس از شستن جگر را در صافی یا سبد قرار دهید تا آب اضافی آن گرفته شود.
- وز را هم پس از شستن از جایی آویزان کنید تا آب آن به صورت یکنواخت گرفته شود (وز باید کاملا خشک باشد.)
- جگر را به اندازه دلخواه برش بزنید و به سیخ بکشید.
- وز را با توجه یه سایز سیخ برش بزنید و روی سطح کار به خوبی پهن کنید و روی آن مقداری نمک و در صورت تمایل فلفل بپاشید.
- هر سیخ جگر را روی تکه ای از وز قرار دهید و آن را به خوبی در وز بپیچید و بعد بر روی آتش با حرارت ملایم کباب کنید(دقت کنید آتش زبانه نداشته باشد چرا که در این صورت جگر به سرعت می سوزد و سفت می شود)
نکته های تهیه جگروز
- در صورت تمایل می توانید چربی دور شکمبه گوسفند یا گاو را به بخش های کوچک برش بزنید و بعد یک تکه جگر در وسط هر برش بگذارید، آن را بقچه پیچ کنید، برای دو ساعت در یخچال قرار دهید تا استراحت کند. سپس آن را در سیخ بکشید و کباب کنید. این طور به نظر می رسد که این روش طبخ در ایلام رواج دارد.
- هنگام سیخ کردن جگرها می توانید به صورت یکی در میان، تکه ای فلفل دلمه یا پیاز نیز قرار دهید تا عطر وطعم بیشتری به کباب بدهد.
- جگر را به شکل نواری بلند یا تکه ای برش بزنید.
- وز را می توانید به راحتی از قصابی ها خریداری کنید. از آنجا که وز نازک و چرب است، موقع آب شدن، طعم فوق العاده ای به جگر می دهد و به این ترتیب جگر اصلا خشک نمی شود و آبدار، نرم و خوشمزه خواهد بود.
- این کباب را مثل کباب های دیگر می توانید همراه با گوجه فرنگی کبابی نوش جان کنید.
- روش دیگر تهیه جگروز به این شکل است که ابتدا جگر را روی آتش در حدی کباب کنید که نیم پز شود؛ سپس آن را کنار بگذارید تا از حرارت بیفتد. حالا پیاز را رنده کنید و به آن ادویه بزنید. تکه های جگر نیم پز را به پیاز و ادویه اضافه کنید. در ادامه هر تکه جگر را در یک برش کوچک وز رول کنید و مثل دلمه بپیچید. بعد آن را به سیخ بکشید و کباب کنید. علاوه بر این، در روش رایج بین مردم روستا و عشایر ابتدا سیخ های جگر را به اندازه نیمه برشته کباب می کنند. سپس وز را دور هر سیخ می پیچند و روی آتش می گذارند تا برشته شود.