دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سبک زندگی / دانستنی های جنسی و زناشویی /

تاثیر وسواس فکری بر کیفیت رابطه جنسی 

دوشنبه، 16 آبان 1401
وسواس فکری بیش از وسواس عملی به رابطه جنسی آسیب می رساند. برای برخی این سوال پیش می آید که وسواس فکری در رابطه زناشویی چگونه به نارضایتی جنسی می انجامد؟ در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر در این خصوص بحث کنیم.

وسواس فکری در رابطه زناشویی یکی از اختلالاتی است که ممکن است در روابط زناشویی ایجاد شود. این نوع وسواس می تواند رابطه زناشویی را به مرور سرد کند که خود یک تهدید جدی برای روابط زناشویی به حساب می آید. وسواس فکری در رابطه زناشویی به چه مواردی اطلاق می شود؟ انواع وسواس می تواند این دسته از روابط را مختل کند که شامل وسواس فکری و عملی می باشد. آن دسته از افرادی که دارای وسواس فکری در رابطه زناشویی می باشند مدام افکاری آزار دهنده در خصوص تمیزی، نظم و سایر موارد در حین انجام رابطه است. معمولا این دسته از افراد شخصیتی کمال گرا دارند و مدام به دنبال مسائلی است که ممکن است شریک جنسی او را اذیت کند. در ادامه قصد داریم درباره ی تاثیر این اختلال و راه های بهبود و درمان آن بیشتر توضیح دهیم پس با ما همراه باشید.

وسواس فکری چیست؟

اختلال وسواس فکری عملی یک بیماری روانی جدی است که گاهی اوقات با اختلال شخصیت وسواسی جبری اشتباه گرفته می شود . اگر چه برخی از نشانه های آن شبیه به هم هستند اما کنتزل کردن یا تغییر دادن نشانه های اختلال وسواس فکری عملی دشوار تر است . مشغولیت های ذهنی ، یا تصاویر و افکار نا خواسته و ناراحت کننده ، غیر ارادی و تکراری از مشخصه های اختلال وسواس فکری عملی به حساب می آیند . اعمال وسواسی به دنبال افکار وسواسی ظاهر می شوند . این اعمال به طور موقت اضطراب ناشی از افکار وسواسی را تسکین می دهد به عنوان مثال فرد وسواسی فکر می کند خانه اش هر آن ممکن است اتش بگیرد و قبل از ترک کردن خانه ، فندک و دیگر وسایل خانه را چک می کند .

وسواس فکری در رابطه ی زناشویی عموما به تاثیراتی منفی در رابطه ی جنسی می انجامد. برای مثال فردی که دچار وسواس فکری است ممکن است به یک موضوع جنسی پیش پا افتاده بیش از حد ممکن فکر کند در حالیکه این موضوع ممکن است برای فرد دیگری عادی به نظر برسد. این وسواس موجب می شود تا فرد ناخواسته دچار استرس و اضطراب شود و به طبع آن کیفیت رابطه جنسی کاهش یابد. همچنین افرادی که درگیر وسواس فکری در رابطه جنسی باشند ممکن است توانایی صحبت کردن را به دلیل اضطراب بیش از حد در هنگام انجام رابطه نداشته باشند.

علت وسواس فکری در رابطه زناشویی چیست؟

یکی از پرسش های اساسی این است که علت وسواس فکری در رابطه زناشویی چیست و به اصطلاح منشا آن چه چیزی می باشد؟ دانشمندان دلیل واضحی برای این نوع وسواس فکری ذکر نکرده اند اما نقش عواملی مانند عوامل محیطی و یا ژنتیک ممکن است در بروز علائم مربوط به وسواس فکری موثر باشد. همچنین برخی مسائل دیگر مانند دوران کودکی و یا محیط دوستان و خانواده از دیگر عوامل موثر بر ایجاد وسواس فکری می باشد.

افرادی که دارای افکار آزار دهنده جنسی می باشند ممکن است در گذشته تجربه مرتبط ناخوشایندی داشته باشند و یا خود به انواع بیماری های روانپزشکی مانند افسردگی مبتلا باشند. پس در صورتیکه این وسواس عوامل زمینه ای مانند افسردگی و سایر اختلالات روحی باشد لازم است که ابتدا به درمان و رفع علائم آن ها توجه شود تا وسواس فکری در رابطه جنسی کاهش یابد. البته لازم به ذکر است که در برخی مواقع والدین ممکن است در بروز این نوع وسواس موثر باشند، برای مثال آن ها ممکن است توقعات نا به جایی از کودک درباره ی انجام وظایف و مسئولیت های خود داشته باشند. این امر موجب می شود تا کودک نتواند مرز وسواس و وظیفه شناسی را به درستی تشخیص دهد که در آینده باعث بروز مشکلاتی از قبیل وسواس فکری و عملی می گردد.

انواع وسواس فکری در رابطه زناشویی

مثلا برخی از افراد متأهل دچار وسواس خیانت می شوند یا برخی وسواس برقراری رابطه ی جنسی با کودکان را دارند، بعضی هنگام صحبت با دیگر افراد حتی افراد هم جنس خود آن ها دچار افکار جنسی انحرافی می شوند. خودارضایی نیز از جمله وسواس های جنسی است که بر اثر افکار جنسی صورت می گیرد. نه تنها وسواس فکری با محتوای جنسی می تواند رابطه ی جنسی را با مشکل رو به رو کند بلکه انواع دیگر وسواس ها نیز می تواند در برقراری رابطه جنسی اختلال ایجاد نماید.
اگر فرد در حین رابطه مدام فکر کند که همه چیز باید عالی باشد یا اینکه نکند وسایل کثیف شود یا نکند نتوانم بخوابم و فردا به موقع به کار هایم نرسم و ... همه می تواند مراحل برانگیختگی جنسی یا ارضا را با مشکل مواجه کند. همچنین این افراد معمولا کمال گرا هستند و همه چیز برای آن ها صفر یا صد است و بنابراین اگر مشکلی با شریک جنسیشان پیش بیاید نمی توانند به راحتی طرف مقابل را ببخشند و در نتیجه میل جنسی آن ها آسیب خواهد دید.

علائم ابتلا به وسواس فکری یا عملی

معیار های تشخیصی در DSM-5 برای تشخیص این اختلال شامل وجود وسواس فکری، اجبار یا هر دو است که در آن:

  • وسواس فکری، آرزو ها یا تصویر های تکراری است که به صورت ناخواسته تجربه می شوند. این تجربه در بیشتر افراد باعث اضطراب و احساس بی قراری می شود. در این شرایط فرد سعی می کند با یک فکر یا عمل متفاوت آن ها را نادیده بگیرد یا آن ها را سرکوب کند و یا این اعمال را به نوعی خنثی کند.
  • اجبار رفتار های تکراری یا اعمال ذهنی که فرد در پاسخ به وسواس مبتنی بر قوانین سخت گیرانه، مجبور به انجام آن می شود. افراد مبتلا برای مقابله با اضطراب یا پریشانی و یا جلوگیری از بروز یک واقعه یا وضعیت ترسناک این راهکار ها را به کار می گیرند.

این وسواس یا اجبار در روز بیش از یک ساعت طول می کشد و باعث ایجاد ناراحتی یا اختلال بالینی قابل توجهی برای فرد می شود. این اختلال ممکن است شامل افکار مربوط به آلودگی، تمایل به نظم یا افکار تابو مربوط به رابطه جنسی، اعتقادات دینی سخت گیرانه و آسیب به خود یا دیگران باشد.

تأثیر وسواس فکری بر رابطه زناشویی

شاید گمان شود که وسواس ربطی به مسائل زناشویی ندارد اما وسواس یکی از مهم ترین اختلالات در رابطه ی زناشویی است که می تواند یک رابطه ی عاشقانه را سرد و بی روح کند. این وسواس می تواند دامنه ی وسیعی از نگرانی در مورد پاکی و تمیزی تا نگرانی در مورد نحوه ی عملکرد جنسی طبیعی را در بر بگیرد و همه ی انواع وسواس می تواند رابطه ی زناشویی را با مشکل رو به رو کند.
معمولا در زندگی مشترک با افراد دارای مشکل وسواس فکری و یا عملی، فردی که خود این مشکل را ندارد به این نتیجه می رسد که به علت فشار طرف مقابل باید به اصولی پایبند باشد که هیچ مبنای منطقی ندارد. این افراد به خاطر تمام وقت و انرژی و هزینه ای که مجبورند صرف این قوانین بی پایه و اساس کنند احساس خشم خواهند کرد. احتمالا نتیجه ی این احساس، آشوب در زندگی زناشویی خواهد بود که این آشفتگی نیز نشانه های وسواس را تشدید خواهد کرد و احتمالا رابطه ی زناشویی را به سمت اختلافات بیشتر و حتی طلاق پیش خواهد برد.

شخصیت های وسواسی نمی توانند به راحتی ابراز علاقه و یا عذرخواهی کنند زیرا از اشتباه کردن می ترسند. همچنین این افراد احساسات و هیجانات خود را بیش از حد کنترل می کنند که همه ی این ها می تواند رابطه ی زناشویی و یا رابطه ی جنسی را که نیازمند ابراز احساسات و حتی ابراز علاقه است با مشکل رو به رو کند.افراد وسواسی در طی یک رابطه ی جنسی مدام به این فکر می کنند که نکند بیمار یا کثیف شوم، من به اندازه ی کافی خوب نیستم، نباید اشتباه کنم، رابطه ام باید بی نقص باشد و ... و همه ی این ها مراحل رابطه ی جنسی را با دشواری رو به رو خواهد کرد. از آن جایی هم که رابطه ی جنسی بخش قابل اهمیتی در زندگی زناشویی است بنابراین مشکل در آن باعث بروز مشکل در کل رابطه ی زناشویی خواهد شد.

درمان وسواس فکری

همه ی انواع وسواس ها چه از نوع فکری و چه عملی نیازمند درمان تخصصی است. در مورد وسواس فکری جنسی نیز همین گونه است اگرچه افراد از این جهت احساس خجالت و شرمندگی خواهند داشت اما اگر درمان صورت نگیرد وضعیت بدتر خواهد شد. در حال حاضر بهترین گزینه برای درمان وسواس های فکری و عملی، درمان شناختی رفتاری CBT است. نوروفیدبک نیز یکی از درمان های جانبی مطمئن و بدون عوارض است که مورد استفاده قرار می گیرد.
در بحث درمان وسواس در اصل دو موضوع درمان گرایش و درمان پاتولوژی بیماری مطرح است. اگر وسواس فقط به صورت یک گرایش باشد روانشناس می تواند در کنار درمان ریشه ی مسئله، با تذکر دادن و توصیه های ساده فرد را آگاه ساخته و این گرایش را برطرف کند. اما اگر وسواس واقعا پاتولوژیک باشد اولویت درمان به صورت روان پزشکی است.

برای درمان وسواس جنسی علاوه بر دارو درمانی که احتمالا عوارضی هم دارد می توان از روش های درمانی دیگر نظیر روان درمانی و حتی هیپنوتیزم استفاده کرد. از آن جایی که این مسئله ریشه در ناخودآگاه و ناهوشیار و یا خاطرات دوران کودکی فرد دارد می توان از درمان هایی که بر ناهوشیار تأثیر دارند کمک گرفت.فرد دارای این اختلال احتمالا خود نسبت به غیر منطقی بودن افکار و اعمالش آگاهی دارد. بنابراین بیان و توضیح مکرر این مسئله که باور هایش نادرست و غیر واقعی است نمی تواند کمک کننده باشد. بهترین کار این است که خود فرد و یا اطرافیان او، این مشکل را پذیرفته و اقدام به درمان آن کنند.

مراحل درمان وسواس فکری

گاهی اختلال وسواس فکری عملی، مسیر درمانی طولانی و دشواری خواهد داشت و نیازمند صبر و حوصله و استمرار در امر درمان است. همسر یا اطرافیان فرد مبتلا باید در مورد این مسئله اطلاعات کافی کسب کنند و در طول درمان در کنار فرد باشند و به او انگیزه داده و با ایجاد فضایی به دور از تنش و استرس او را در طی کردن هرچه بهتر مسیر درمان یاری دهند.
ریشه یابی علت ابتلا به اختلال وسواس فکری عملی برای انتخاب یک روش درمانی مناسب بسیار مهم است. مراجعه به یک مشاور یا روانشناس متخصص می تواند فرد را در زمینه ی درمان و حل این مسئله بسیار کمک کند. گاهی افراد به راحتی نمی پذیرند که دچار وسواس شده اند و بر این باورند که من بیمار نیستم، در این موارد باید به فرد آگاهی داد که این مسئله ای است که برای هر کسی ممکن است پیش بیاید و با مراجعه به یک مشاوره وسواس یا متخصص روانشناسی می توان از آن عبور کرد.

سخن آخر در باب وسواس فکری در رابطه زناشویی

افرادی که دچار وسواس فکری در رابطه زناشویی هستند عموما خود را بیمار نمی دانند و به همین دلیل توجیه آن ها برای پیگیری روند درمان ممکن است کمی دشوار به نظر برسد. دقت کنید که مراجعه هر چه سریع تر به روانشناس به کوتاه تر شدن روند درمان کمک شایانی می نماید. وسواس فکری با گذشت زمان ممکن است عمیق تر شود و سایر جنبه های زندگی فردی و زناشویی را تحت تاثیر قرار دهد.اگر شما هم در راستای این موضوع مسئله ای دارید، می توانید از مشاوران و روانشناسان در این مورد کمک بگیرید.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز سه شنبه 18 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
(فیلم) داماد کم شعور گریه عروس را درآورد! / وقتی مامان و بابات برات زن می‌گیرن و تو جنبه نداری!
رونمایی از فرزند پسر دیده نشده و بزرگ مرحوم مهرداد میناوند/ چقد شبیه پدرشه +عکس
ماجرای تسبیح رایگانی که به زائران حج امسال هدیه داده می شود!
هزینه چاپ یک کتاب
چگونه پایان نامه را به کتاب تبدیل کنیم؟
نگاهی به جشن تولد 93 سالگی پدر حمید معصومی نژاد گوینده خبر از رُم/مبارکا باشه +عکس
طلاق بی سر و صدای آرام جوینده و سپهر حیدری در پی انتشار ویدئوهای مستهجن و غیراخلاقی
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب در چند ثانیه
هزینه تبدیل پایان نامه به کتاب + ویدئو آموزشی
هندی حرف زدن محمدرضا گلزار در آنتن تلویزیون/ آیسان خانوم باید به این همه استعداد افتخار کنه +فیلم