ساعد نیوز - هرچند اولویت نخست دولت سامان دادن به بازار آرد و نان است، اما در گام بعدی با استقرار پایانه های فروشگاهی جدید، احتمالا دیگر کالاهای مشمول ارز ۴۲۰۰هم بر همین اساس توزیع می شوند، اما فعلا اولویت با اصلاح الگوی فروش نان های سنتی است.
فعلاً نان هدف است
انتظار می رود با تغییر شیوه فروش نان سنتی، فروش نقدی این کالا در سراسر کشور متوقف شود و هر سرپرست خانوار با کارت بانکی خودش که به کد ملی اش متصل خواهد بود، بتواند نان بخرد. البته سایر اعضای خانوار هم که اطلاعات آنها در سامانه هدفمندی یارانه ها ذیل یک خانواده ثبت شده، از همین امکان بهره مند می شوند. بانک مرکزی هم مکلف شده امکان صدور فوری کارت بانکی برای افراد فاقد کارت را فراهم سازد. ستاد اقتصادی دولت مصمم است اجرای این طرح دچار تأخیر و تعلیق نشود؛ هرچند هنوز زمان نهایی اجرای طرح تغییر شیوه فروش نان به طور دقیق مشخص نیست.
بر مبنای این گزارش، طبق طرح مزبور موضوع پرداخت یارانه نقدی نان منتفی است و به همه مردم نان با شیوه جدید فروخته می شود. این شیوه همه ایرانیان را تحت پوشش قرار می دهد فارغ از اینکه، فرد یارانه نقدی یا کمک معیشتی دریافت می کند یا نه. بر این اساس قرار شده دولت آرد را با قیمت واقعی و به صورت امانی در اختیار نانوایان سنتی قرار دهد و هر شب براساس آمار فروش نانوایی ها، شبکه بانکی مابه التفاوت قیمت آرد و نان را به حساب نانوایان واریز کند، نانوایی ها هم از این امکان برخوردار می شوند که در یک بازه زمانی ۴۵تا ۶۰روزه، نرخ آرد را به دولت پرداخت و تسویه حساب کنند.
پرداخت یارانه جبرانی برای ۴قلم کالا
مسئله دیگر روی میز دولت، تصمیم گیری درباره شیوه پرداخت یارانه لبنیات، تخم مرغ، گوشت مرغ و روغن است. ستاد اقتصادی دولت به این اجماع رسیده که باید مدل توزیع یارانه این کالاها متفاوت از الگوی نان های سنتی باشد. سازمان برنامه و بودجه، وزارت جهادکشاورزی و وزارت صمت پیشنهادهای خود را درباره رقم یارانه جبرانی به ازای حذف ارز ۴۲۰۰ به رئیس جمهور ارائه داده اند، اما مقرر شده پس از ارزیابی های کارشناسی رقم نهایی برای یارانه جبرانی نقدی را رئیس جمهوری تعیین و ابلاغ کند. گفته شده این یارانه به همه مردم براساس سقف بودجه مصوب دولت پرداخت خواهد شد.
فروش نان به اتباع خارجی
آیا نان به اتباع خارجی با قیمت آزاد فروخته می شود؟ دولت چنین برنامه ای ندارد و هرگز تصمیم ندارد که این افراد را، به عنوان مهمانان ایران، از دریافت نان سنتی محروم کند، ولی اتباع خارجی مقیم ایران به ثبت اطلاعات خود در سامانه هایی که اعلام خواهد شد ملزم خواهند شد تا میزان مصرف نان و آرد برای دولت قابل رهگیری باشد. به همین دلیل قرار شده به زودی سازمان هدفمندی یارانه ها و دیگر نهادهای مسئول سامانه ای را اعلام کنند تا اتباع دیگر کشورها اطلاعات و شناسه خود را در آن ثبت کنند و بر مبنای آن از تسهیلات خرید نان با قیمت یارانه ای بهره مند شوند. آمارهای دولتی نشان می دهد ۸۱درصد گندم مصرفی در هر سال صرف تولید و مصرف نان های سنتی می شود و بقیه آن به تولید کالاهای دیگر شامل ماکارونی، بیسکوئیت، کیک و نان های فانتزی اختصاص دارد. سهم نان های فانتزی در تهران ۲۰درصد و در دیگر استان ها بین ۴تا ۷درصد برآورد شده است. دولت برای جلوگیری از موازی کاری، اداره بازار نان سنتی را به وزارت اقتصاد واگذار کرده است. هدف این است که گروه های هدف حمایتی در نهایت بسته به وضعیت معیشتی و محل سکونت شان، مورد حمایت بیشتری قرار گیرند و به این ترتیب سیاست یارانه کالاهای اساسی هوشمند شود.
حامل های انرژی در دستورکار نیست
طبق اطلاعات دریافتی همشهری، در چارچوب برنامه اخیر دولت، تغییر شیوه الگوی سهمیه بنزین و دیگر حامل های انرژی منتفی است؛ هرچند بررسی دستگاه های ذیربط نشان می دهد این تغییر الگوی فروش سوخت که به صورت پایلوت در جزیره کیش اجرا شده، موفق بوده، اما ستاد اقتصادی دولت به این نتیجه رسیده که اولویت را به تغییر شیوه ارز ۴۲۰۰تومانی بدهد؛ به همین دلیل بحث اصلاح بازار حامل های انرژی از دستور کار خارج شده است.