کیست هموراژیک یکی از انواع کیست تخمدان بهشمار میرود. کیستهای تخمدانی خونریزی دهنده یا هموراژیک را بهاختصار تحت عنوان HOCs نیز معرفی میکنند. کیستهای هموراژیک با شروع خونریزی در کیست فولیکولی بروز میکنند. اغلب افرادی که دچار کیست هموراژیک هستند دچار خونریزی و دردهای شدید در ناحیه شکم و لگن میشوند.
کیست تخمدان بیماری زنانهای است که از تشکیل یک یا چندین کیست غیرطبیعی در تخمدان سرچشمه میگیرد. کیستهای تخمدان حفره هایی حاوی مایع هستند که درون تخمدان یا روی آن رشد می کنند.کیست هموراژیک تخمدان یا کیست خونریزی دهنده یکی از انواع کیست های تخمدانی در زنان است که ممکن است اسمش برایتان ترسناک باشد.
کیستهای هموراژیک یا خونریزی دهنده به لحاظ نوع و ویژگیها به دو دسته طبقهبندی میشوند:
عملکردی
نئوپلاستیک
بیشتر کیستهای هموراژیک عملکردی هستند و به خیلی کم پیش میآید که کیست خونریزی دهنده از نوع نئوپلاستیک باشد. بهطورکلی بهتر است نسبت به هر دو نوع این توده تخمدانی چندان نگران نباشید، چراکه در بیشتر موارد آنها خودبهخود برطرف میشوند. همچنین در مورد بدخیم شدن آنها نیز نگرانی نداشته باشید، به این علت که اغلب آنها خوشخیم هستند.
پاره شدن کیست تخمدان
خونریزی داخلی در کیست های عملکردی تخمدان
یا تجمع خون در کیست
کیست خونی اغلب در کیستی به نام کیست جسم لوتئال و ندرتا در کیست فولیکولی، دیده می شود. همچنین در اثر خونریزی این کیست ها ممکن است منجر به خونریزی داخل شکمی و یا لکه بینی بین دو قاعدگی شود.
علائم بالینی افراد مبتلا به کیست خونی شامل موارد زیر می باشد :
درد لگنی در زنان به صورت ناگهانی
درد شکم در یک طرف بدن
احساس سنگینی در لگن
درد زیر شکم
لکه بینی بین دو قاعدگی
احساس وجود توده لگنی
بسیاری از بیماران نیز علائمی را مشاهده نمی کنند و به صورت اتفاقی در سونوگرافی، تشخیص داده می شود.
بهطورکلی میتوان در پاسخ به این سوال گفت، خیر! کیستهای هموراژیک تأثیری سوء بر قدرت باروری ندارند. اگر فرد مبتلا به کیست هموراژیک تنها از یک تخمدان درگیر کیست باشد، مسلماً تخمدان سمت مخالف که سلامت است، میتواند در باردار شدن زن تأثیر داشته باشد. بنابراین خیلی از زنانی که مبتلا به کیست هموراژیک هستند میتوانند بارداری و مادر شدن را تجربه کنند.
همانطور که توضیح دادیم کیست هموراژیک معمولاً یک تخمدان را درگیر میکند و خیلی کم پیش میآید که فرد از دو تخمدان دچار کیست هموراژیک شود و به حدی برسد که درمان غیرممکن باشد. بنابراین با فرض اینکه بیمار بدترین شرایط را دارد، اگر هر دو تخمدان درگیر کیستهای هموراژیک شوند و کیستها بافت سالمی در تخمدان باقی نگذارند، بله این مشکل به وجود آمده و بیمار قدرت باروری نخواهد داشت. همچنین ممکن است تخمدانها تخلیه شوند و شانس بارداری کاملاً به صفر برسد.
نمیتوان گفت که درمان قطعی برای کیستهای هموراژیک وجود دارد. کیستهای هموراژیک ازجمله انواع کیست تخمدانی هستند، تنها با این تفاوت که خونریزی دهندهاند و میتوانند با پارگی کیست سبب بروز علائم فوقالعاده شدید و اورژانسی شوند. تغییراتی که در اثر تخمکگذاری بروز میکند، سبب به وجود آمدن چنین کیستی میشود. بنابراین طبیعی است که در بسیاری از موارد کیستهای هموراژیک نیز مانند انواع کیستها بهتدریج بدون درمانی خاص از بین بروند.
درمان کیست هموراژیک به فاکتورهایی همچون علائم بیمار و همچنین قطر توده بستگی دارد. در اضطراریترین حالت پزشک برای تسکین علائم و همچنین درمان بیمار از روش جراحی جهت حذف کیست استفاده میکند.
بهطور کلی، کیست های تخمدان تأثیر منفی در باروری ندارند. حتی اگر در شرایط وخیم لازم باشد که یک تخمدان برداشته شود، باوجود تخمدان دیگر هم میتوان بارور شد، به شرطی که فرد درگیر مشکلات دیگری که بر نازایی تأثیر میگذارند، نباشد. کیست تخمدان در شرایطی میتواند باروری را دچار اختلال کند که در هر دو تخمدان دیده شود و برای درمان لازم باشد هر دو تخمدان برداشته شوند.