سالانه موارد گوناگونی در سنجش داوطلبان دوره های دکتری و مواردی که در نتایج آزمون دوره دکتری تاثیرگذارند تغییر می کنند. در آزمون دکتری سال 96 مورد مهمی که به چشم می خورد تاثیر معدل مقاطع پیشین تحصیلی (کارشناسی و کارشناسی ارشد) بود که قابل تامل بود و باید به آن دقت می شد. ساعدنیوز به دلیل اهمیت این موضوع و اینکه ممکن است که این تاثیرگذاری در سالهای بعد و آزمون های جدید دکتری نیز اعمال شود در این مقاله قصد دارد تا تاثیر معدل در آزمون دکتری 96 را بررسی کند.
تاثیر معدل در آزمون دکتری 96
طبق اعلامیه که سازمان سنجش منتشر نمود در کنکور دکتری سال 96 عوامل تاثیر گذار در نتیج آزمون دکتری به دو بخش تقسیم می شد. 80 درصد نتایج حاصله از آزمون کتبی، تاثیر گذار بر نتایج و رتبه ها بود و 20 درصد باقیمانده معدل داوطلبین در مقاطع تحصیلی پیشین که شامل دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد می شود بر روی نتایج تاثیر می گذاشت. این بدین معنا بود که اگر دو داوطلب از نظر شرایط امتحانی و نمره ای مشابه هم عمل کرده بودند فردی که دارای معدل بهتر و بالاتری در مقاطع تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد برخوردار بود رتبه بهتر و نتیجه بهتری می گرفت.
اما 20 درصدی که به معدل اختصاص پیدا کرده به چه گونه بین دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد تقسیم شده است؟ پاسخ به این سوال به این صورت خواهد بود که 40 درصد تاثیر برای معدل دوره کارشناسی و 60 درصد مابقی برای معدل کارشانسی ارشد می باشد و برای کسانی که کارشناسی را ناپیوسته طی کرده اند باید معدل کاردانی و کارشناسی با یکدیگر جمع شود و میانگین آن اعلام گردد.
اگر بخواهیم تاثیر معدل را بفهمیم می توان مثالی در این زمینه آورد. اگر فرض کنیم که معدل کاردانی فردی 16 بوده و معدل های کارشناسی وی 15 و معدل کارشناسی ارشد او 17 باشد. ابتدا باید میانگین گیری از معدل های کاردانی و کارشناسی صورت گیرد که به این صورت خواهد بود.
( 15 + 16) / 2 = 15.5
یادمان باشد که معدل را نباید به هیچ وجه گرد نمود. حال بر اساس وزن معدل های هر مقطع می توان معدل موثر را محاسبه می کنیم.
0.4*15.5= 6.2
0.6*17=10.2
در نهایت عبارات به دست آمده را باهم جمع می کنیم که نتیجه 16.7 خواهد شد که این نمره معدل موثری خواهد بود که در نتایج و رتبه دکتری شما تاثیر خواهد گذاشت. البته باز هم یاد آوری می کنم که این تاثیر 20 درصد است.