اخیرا سندی در دفاتر اسناد رسمی نوشته می شود با عنوان تعهد به انتقال و یا تعهد به بیع ، بر طبق این سند که سندی رسمی محسوب می گردد یکی از طرفین متعهد می گردد که ملک را به شخص دیگر منتقل نمایید و در صورتی که از ایفای تعهد خود سر باز بزند آن فرد با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی می تواند درخواست صدور اجراییه نمایید و درصورتی که متعهد حاضر نشود دفتر می تواند خود به انتقال سند مبادرت نماید . در این محتوا به بررسی مفاد سند تعهد به انتقال و تعهدات طرفین در سند تعهد به انتقال می پردازیم .
سند بیع چیست؟
سند بیع، سندی است که در آن فروشنده (بایع) و خریدار اعلام می نمایند که این فروش صورت گرفته و مالکیت مال به نام خریدار منتقل شده است. بر اساس این سند فروشنده دیگر نمی تواند ادعایی نسبت به مال فروخته شده داشته باشد. اسناد بیع شامل انواع مختلفی از بیع می باشند که هرکدام از آن ها مربوط به شکلی از بیع می باشند.
انواع اسناد انتقال
- قولنامه در واقع به قراردادی گفته می شود که وقتی دو طرف معامله قصد انجام معامله را دارند ولی هنوز شرایط برای ثبت رسمی بیع فراهم نشده است، میان آن ها نوشته می شود و طرفین را نسبت به یکدیگر برای انجام معامله متعهد می سازد. در حالت کلی معنی قولنامه این است که فروشنده و خریدار متعهد می شوند تا معامله را با رعایت شرایط ویژه که مورد قبول دو طرف است، انجام دهند. هدف از تنظیم قولنامه این است که دینی بر دوش دو طرف به وجود می آید که آن ها را موظف می کند تا حتماً معامله را انجام دهند. بنابراین در صورتی که یکی از طرفین از انجام دادن تعهدات خود سر باز زند، طرف مقابل می تواند از دادگاه الزام وی به عقد بیع را درخواست نماید. یکی از ویژگی های مهم قولنامه این است که در راستای آن تنها تعهد برای انجام معامله ایجاد می گردد نه تعهد به انتقال مال. بنابراین تعهدی که قولنامه بر دوش فروشنده قرار می دهد انجام معامله می باشد، قولنامه به تنهایی برای خریدار حق عینی نسبت به مال و یا ملک ایجاد نمی کند.
- مبایعه نامه از دیگر اسنادی که در بیع مورد استفاده قرار می گیرد مبایعه نامه می باشد. مبایعه نامه سندی است که در طی آن مالی به شخص دیگری فروخته می شود. سند مبایعه نامه را می توان برای فروش هر نوع مالی تنظیم نمود. در طی تنظیم سند مبایعه نامه در آن فروشنده و خریدار تعهدات خود را درج می نمایند، هر تعهدی که برای طرفین در مبایعه نامه نوشته می شود باید مطابق با رضایت هر دو طرف انجام گیرد زیرا در غیر این صورت مبایعه نامه مورد پذیرش نیست. در هنگام تنظیم مبایعه نامه هر دو طرف باید به یک سری موارد توجه نمایند تا در انتها به ضرر آن ها تمام نشود، از جمله اینکه باید تضمین هایی از فروشنده برای اطمینان از اینکه در دفترخانه حضور می یابد و مال را به او تسلیم می کند، دریافت نماید. همچنین فروشنده باید قبل از تنظیم سند مبایعه نامه بخش خوبی از پول به عنوان مثال سه چهارم آن را از طرف مقابل معامله دریافت نماید. این پول می تواند ضامن تعهدات خریدار باشد و از بدقولی های پیش رو جلوگیری نماید. علاوه بر آن فروشنده می تواند در قرارداد قید نماید در صورتیکه هر یک از چک هایی که به عنوان پیش پرداخت داده شده بود نقد نشود، معامله را فسخ نماید.
سند تعهد به انتقال چیست؟
سند تعهد بیع از اسنادی است که اخیراً در معاملات بیع مورد استفاده قرار می گیرد. در سال های اخیر موارد متعددی پیش آمده است که در آن کلاهبرداران یک یا چند واحد مسکونی را به چندین نفر می فروختند و از این طریق درآمد کسب می کردند. بنابراین قوه قضائیه تصمیم گرفت تا با قانونمند نمودن فرایند پیش فروش مسکن این چنین کلاهبرداری ها را به حداقل برساند.
با سند تعهد بیع برای پیش فروش املاک، فروشنده ملزم می شود تا قرارداد پیش رو را در دفتر اسناد رسمی به ثبت برساند.
مدارک لازم برای تنظیم سند تعهد بیع:
- اصل سند مالکیت
- اصل بنچاق
- اصل مدارک شناسایی
مزیت سند تعهد به انتقال چیست؟
سند تعهد بیع نسبت به سایر اسناد بیع از مزایای بسیار زیادی برخوردار می باشد. هنگامی که طرفین بیع در دفتر املاک و یا دفتر خرید و فروش اتومبیل نسبت به بستن قرارداد اقدام می نمایند و میان خود اسنادی همچون قولنامه و مبایعه نامه رد و بدل می کنند، در واقع میان خود عهد می بندند که مال مورد نظر را مبادله نمایند. در صورتی که فروشنده خلف وعده نماید و مال را تسلیم نکند، خریدار می تواند با استفاده از اسناد غیر رسمی مبایعه نامه و یا قولنامه از فروشنده شکایت نماید. اما توجه نمایید که این مسئله مانع کلاهبرداری نمی شود و تا هنگامی که سند بیع به صورت رسمی به ثبت نرسد، فروشنده می تواند مال را به افراد متعددی بفروشد. اما به محض اینکه بیع با ثبت سند رسمی انجام شود، دیگر امکان فروش مال مورد نظر به فردی دیگر وجود ندارد. بنابراین مهم ترین ویژگی سند تعهد بیع این است که فروش را به ثبت رسمی می رساند.
مفاد سند تعهد به انتقال
- طرفین قرارداد : در اولی بند آن مشخص می گردد .
- موضوع قرارداد : در این بند مشخصات ملک از قبیل مساحت ، موقعیت ملک و غیره بیان شده است .
- مبلغ قرارداد : در این بند مبلغ قرار داد تعیین می گردد .
- تسلیم موضوع قرارداد ، زمان تسلیم مورد معامله بیا شده است .
- تعهدات طرفین : این قسمت از قرارداد تعهدات طرفین نسبت به هم بیان شده است که می توان گفت از مهمترین بند های این قرارداد محسوب می گردد زیرا ضمانت اجرای عدم انجام تعهد و اقداماتی که هریک می توانند انجام دهند را مطرح کرده است .
- و در اخرین بند از این سند شرایط عمومی قرارداد بیان گردیده است .
تعهدات طرفین در سند تعهد به انتقال
طرف اول متعهد است با مراجعه به مراجع ذیربط نسبت به اخذ مستندات ، استعلامات و مفاصا حساب های لازم اقدام نموده و با تسلیم آن به دفتر اسناد رسمی شماره ( ...... ) در تاریخ ( ...... ) جهت انتقال قطعی و تنظیم سند رسمی آن بنام طرف دوم حاضر و اقدام نماید .
طرف اول متعهد است در تاریخ ( ...... ) نسبت به تحویل موضوع قرارداد به طرف دوم اقدام نماید .
طرف دوم مکلف است همزمان با امضای سند مبلغ ( ...... ) را به طرف اول بپردازد و نسبت به پرداخت باقیمانده مبلغ قرارداد در تاریخ ( ...... ) همزمان با تحویل موضوع قرارداد مبلغ ( ...... ) و همزمان با تنظیم و امضای سند قطعی نسبت به پرداخت الباقی مبلغ قرارداد ( ...... ) اقدام نماید . پرداخت مبالغ مذکور به حساب شماره ( ...... ) در قرارداد و تسلیم قبوض مربوطه به دفتر تنظیم کننده سند دلیل قطعی اجرای تعهدات طرف دوم می باشد .
امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .