به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از هنر زندگی، تکنیک وقفه تربیتی در کودکان چه کاربردی دارد؟ هنگامی که کودکان شروع به بدرفتاری کرده و والدین تلاش می کنند تا رفتار آن ها را اصلاح کنند، کنترل هیجانات منفی نظیر خشم برای پدر و مادرها به یکی از سخت ترین کارها تبدیل می شود. در این شرایط تکنیک وقفه تربیتی به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید کمی آرام شوید. ما در این مقاله به گام های مورد نیاز برای اجرای این تکنیک اشاره کرده ایم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
تکنیک وقفه تربیتی در کودکان چیست؟
متخصصان معتقدند که در تربیت کودک تا حد امکان نباید از تنبیه استفاده کرد. استفاده از تنبیه زمانی مجاز است که روش های تشویقی پاسخگو نیست و کودک به بدرفتاری های خود ادامه می دهد. البته در این شرایط نیز شما باید با شیوه های صحیح تنبیه کودک آشنا باشید و از هرگونه رفتار پرخاشگرانه بپرهیزید.
تکنیک وقفه تربیتی در کودکان یکی از روش های مناسب تنبیه است و به شما کمک می کند تا بتوانید به دور از هرگونه رفتار خشونت آمیز، بدرفتاری های فرزندتان را مدیریت کرده و او را به سمت بهتری هدایت کنید. در این روش هنگامی که کودک کار بدی انجام می دهد از او می خواهید که زمانی را در یک محیط خسته کننده و به دور از بازی و سرگرمی بگذارند. در واقع این روش شکلی از محروم سازی است که به کودک می آموزد هر رفتاری پیامدی دارد و اگر نتواند درست رفتار کند باید محروم شدن از فعالیت های مورد علاقه و گذراندن زمانی کسل کننده را بپذیرد. در ادامه به آموزش گام به گام این تکنیک خواهیم پرداخت.
آموزش گام به گام
برای آن که بتوانید تکنیک وقفه تربیتی را به درستی اجرا کنید باید بدانید که در هر لحظه و هر موقعیت چه رفتاری را انجام دهید. ما در ادامه به صورت گام به گام این تکنیک را برای شما توضیح داده ایم.
تکنیک وقفه تربیتی در کودکان | گام اول
قبل از اینکه این روش را به کار ببندید، هنگامی که کودک به بدرفتاری های خود ادامه می دهد در مورد این تنبیه به او هشدار دهید. زمانی را مشخص کنید و اگر کودک تا آن زمان به رفتار ناپسند خود ادامه داد آن وقت تکنیک را آغاز کنید. برای مثال اگر فرزندتان با اسباب بازی های خود تمام خانه را به هم ریخته و آن ها را جمع نمی کند، ابتدا به او هشدار دهید و بگویید اگر اسباب بازی هایش را جمع نکند محروم سازی و رفتن به مکان کسل کننده آغاز خواهد شد. بعد می توانید تا 5 شماره بشمارید تا به کودک در این باره زمان بدهید.
اگر در این زمان فرزندتان به خواسته شما عمل کرد حتماً او را تشویق کنید تا رفتار مثبت او تقویت شود و در آینده نیز ادامه یابد. لازم نیست برای تشویق حتماً کار خاصی انجام دهید. قدردانی کلامی از کودک در این شرایط به اندازه کافی قدرتمند خواهد بود. با این حال اگر با وجود هشدارهای شما در این باره فرزندتان به بدرفتاری ادامه داد لازم است که تکنیک وقفه تربیتی را اجرا کنید.
تکنیک وقفه تربیتی در کودکان | گام دوم
زمانی که می خواهید این تکنیک را اجرا کنید، علت رفتارتان را برای کودک توضیح دهید. توجه داشته باشید که علت کارتان را تنها یک بار بگویید و در عین حال که آرام هستید تلاش کنید تا لحن مقتدری داشته باشید. همچنین برای آنکه کلامتان بیشترین تأثیرگذاری را داشته باشد از بحث کردن با فرزندتان بپرهیزید و هرگز به او ناسزا نگویید.
علاوه بر این ها لازم است که در انجام این تکنیک ثبات داشته باشید و هیچ بهانه ای را از جانب کودک قبول نکنید. البته این کار برای بسیاری از والدین همیشه راحت نیست چراکه کودک ممکن است شروع به داد و فریاد کند یا جیغ بکشد. با این حال باید سعی کنید که تنها این رفتارها را نادیده بگیرید و آرامش خود را حفظ کنید.
تکنیک وقفه تربیتی در کودکان | گام سوم
مسلما کودک شما از رفتن به فضایی که برایش خوشایند نیست استقبال نخواهد کرد و در نتیجه تلاش می کند تا این کار را انجام ندهد. همچنان تأکید می کنیم که به دور از خشونت اما مقتدرانه فرزندتان را به محلی که تعیین کردید هدایت کنید. برای این کار می توانید او را بغل کنید و به آنجا ببرید یا اینکه با دست برای رفتن به مکان مذکور هدایتش کنید. به کودک بگویید تا زمانی که نگفتید نباید محیط را ترک کند.
در این زمان اجازه ندهید کسی با کودک صحبت کند و یا نگذارید که او مشغول بازی کردن با چیزی شود. اگر کودک از آنچه می خواهید سرپیچی کرده و محیط را ترک می کند بدون آنکه با او صحبت کنید او را به مکان مربوط برگردانید. انجام این تکنیک برای اولین بار احتمالاً مشکل خواهد بود اما اگر اصولی رفتار کنید به تدریج هم کودک هم شما به درک بهتری از این تکنیک خواهید رسید.
تکنیک وقفه تربیتی در کودکان | گام چهارم
زمان لازم برای اجرای این تکنیک در کودکان نوپا و پیش دبستانی معمولاً چیزی بین 2 تا 5 دقیقه است. یک قانون کلی این است که برای هرسال سن کودک 1 دقیقه وقت در نظر بگیرید. برای مثال یک کودک 3 ساله باید 3 دقیقه را در وقفه بگذراند در حالی که کودک 4 ساله به 4 دقیقه زمان نیاز دارد. قبل از اینکه به کودک اجازه دهید که از جایش بلند شود و به محیط برگردد باید از او بخواهید که حداقل 5 ثانیه سکوت کند. همچنین به فرزندتان بگویید هنگامی که بلند شد باید آنچه از وی خواسته بودید را انجام دهد وگرنه این تکنیک دوباره اجرا خواهد شد.
سؤالات متداول
- هنگام اجرای تکنیک وقفه تربیتی در کودکان می توان از کودک خواست که به اتاقش برود و تا زمانی که نگفته ایم از آنجا خارج نشود؟
محلی که شما برای انجام این تکنیک استفاده می کنید بسیار اهمیت دارد. اتاق خود کودک معمولاً مکان مناسبی محسوب نمی شود چراکه در آنجا اسباب بازی های مختلفی وجود دارد و در این شرایط زمانی که کودک در اتاق خود تنها می ماند تأثیر لازم را بر رفتار او نمی گذارد.
- آیا در تکنیک وقفه تربیتی باید کودک را تنها گذاشت؟
وقفه تربیتی با زندانی کردن کودک و تنها گذاشتن او متفاوت است. در این روش شما از کودک می خواهید در جای خاصی بنشیند و هیچ گونه فعالیت لذت بخشی انجام ندهد. اما در این شرایط باز هم باید مراقب او باشید تا در تنهایی کار خطرناکی انجام ندهد.
- آیا این تکنیک می تواند به روحیه کودک آسیب بزند؟
اگر این تکنیک را به درستی اجرا نکنید، ممکن است به جای شکل دهی رفتار تنها به فرزندتان آسیب برسانید. به همین خاطر اگر فرزندتان بدرفتاری های زیادی دارد و حس می کنید تکنیک های مختلف جوابگوی شما نیست بهتر است با یک روانشناس کودک در این باره مشورت کنید.