“معماری داخلی” و “طراحی داخلی” دو عبارت هستند که از لحاظ کاربردی بسیار به یکدیگر شباهت داشته و حتی کارفرمایان این دو را به اشتباه جایگزین هم می دانند. ما در این مقاله سعی می کنیم تعریف جامع و کاملی از آن ها داشته باشیم، سپس وظایف و حوزه ی کاری هرکدام از آن ها را مشخص کرده و در انتها به تفاوت این دو با یکدیگر بپردازیم. یک طراح داخلی برای بازسازی هر فضا (مسکونی- تجاری) قطعاً به مشورت و نظارت یک معمار داخلی نیاز دارد. زیرا یک مهندس معمار داخلی است که اشراف کامل بر مباحثی همچون ایمن سازی، قوانین و مقررات ساختمان، هنر طراحی، طراحی صنعتی و علم معماری دارد.
معماری چیست ؟
معماری علم آفرینش فضاست. معمار باید با اصول تخصصی معماری داخلی و با زیبایی شناسی فضایی را طراحی کند که زیبا، دلنشین و کارآمد باشد و پاسخ دهنده هویت، نیاز و خواسته های مخاطب باشد. قدمت معماری به تاریخ زندگی بشر میرسد. معماری در آن زمان فن و مهارت برای ایجاد فضای امن بود و امروزه به معنای ساختمان سازی همراه با علوم جغرافیای طبیعی و انسانی، هنر، اقتصاد، روانشناسی اجتماعی، برنامه ریزی و… میباشد.
معماری داخلی چیست ؟
معماری داخلی راه اتصال بین معماری و طراحی داخلی است. به علم طراحی فضای داخلی ساختمان معماری داخلی گویند. که طبق استانداردها انجام شود. معماری داخلی با ویژگی های روحی و روانی بیشتر ارتباط مستقیم دارد و باید ویژگی های خصوصی و عمومی انسان در نظر گرفته شود. معماری داخلی را در یک حرفه هنر صنعت میشناسند که فضاهای داخلی ساختمان را برای انجام فعالیت های روزانه،کار و زندگی بهینه میکند.
مسئولیت و وظایف یک معمار داخلی چیست؟
تفکیک فضاهای داخلی به خرده فضاها یی همچون:
- اتاق خواب
- آشپزخانه
- اتاق کنفرانس
- اتاق انتظار و…..
به طور کلی معماری داخلی فضای داخلی را به شیوه کاملا فیزیکی از طریق: کف، سقف، دیوار، رنگ، نور و بافت سازماندهی می کند این مرحله از سازماندهی فضا گام اول به شمار می آید و گام های بعدی به ترتیب با طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی برداشته می شود ویا می تواند تکمیل شود.
طراحی داخلی چیست ؟
- به معنای هنر یا برنامه ریزی و نظارت بر طراحی و اجرای فضای داخلی و طراحی مبلمان است.
- به هنر یا پرسه ی طراحی فضای داخلی ساختمان طراحی داخلی میگویند. سلیقه و علاقه ی مخاطب در روند طراحی بسیار موثر است.
وظایف طراح داخلی
- یک طراح داخلی به سرعت با کارفرما ارتباط موثر برقرار می کند و خواسته های او را به شیوه ای کاملاً حرفه ای و فنی اجرا می کند.
- یک طراح داخلی مسئولیت انتخاب و چیدمان لوازم منزل و مبلمان، رنگ، نور و… را هم می تواند انجام دهد. در حقیقت این بخش در حوزه ی کاری دکوراسیون داخلی است ، ولی یک طراح داخلی قادر به انجام آن است.
- یک طراح داخلی باید مهارت های نرم افزاری کامل و جامع همچون (CAD)، (۳D Home Design)، (RoomSketcher) و حتی (AutoDesk) را داشته باشد و بتواند نقشه های دو بعدی و سه بعدی طراحی و ارائه دهد.
تفاوت های اصلی معماری داخلی و طراحی داخلی
باتوجه به تشابه زیاد حوزه ی فعالیت معماری داخلی و طراحی داخلی این دو اصطلاح گاهی در زیر گروه یکدیگر قرار می گیرند. اما اگر به بررسی، فعالیت و وظایف هرکدام از آن ها بپردازیم، می توانیم تفاوت کار این دو با یکدیگر را متوجه شویم. یک مهندس معمار داخلی باید ساختار مواد و مصالح را بشناسد و پیشنهاد استفاده از هر مصالح را با توجه به سبک و فضای کاربردی بدهد. نیازهای پروژه را مرور کند، طرحی با توجه به بودجه کارفرما و قوانین و مقررات انجام دهد. باید به نرم افزارهای معماری و نرم افزارهای طراحی مسلط باشد تا بتواند به بهترین نحو طرح خود را به کارفرما ارائه داده و از آن دفاع کند. در حالی که وظیفه طراح داخلی صرفاً خلق یک اثر هنری نیست که تنها از منظر زیبایی شناسی مورد نقد و بررسی قرار بگیرد. از طرفی دیگر یک کار کاملاً خشک فنی و مقرراتی هم نیست، بلکه دشوارتر و ظریف تر از این دو است. چون باید هر دو نقش را ایفا کند، اما هیچ کدام از آنها هم نباشد!
به طور مثال تفکیک فضاهای داخلی به فضاهای کوچکتر همچون اتاق خواب، آشپزخانه، نشیمن، پذیرایی و … در حوزه ی فعالیت معماران داخلی است. علاوه بر این کف سازی، تغییرات سازه ای در بنا، لوله کشی، جابه جایی دیوار و…. را هم یک معمار داخلی سازمان دهی کرده و انجام می دهد. کارهای اجرایی بعدی به ترتیب با “طراح داخلی” و “دکوراسیون داخلی” است. اگر قصد دارید پس از کف سازی داخلی منزل، آن را کفپوش کنید و یا کفپوشش را تغییر دهید باید از یک طراح داخلی کمک بگیرید. طراح داخلی با توجه به مسائلی همچون انتقال صدا و خواص صوتی کفپوش، اشتعال پذیری، محل خروج گاز، الزامات الکترسیته ساکن و… نوع مناسب کفپوش را به شما پیشنهاد می دهد. در گام سوم کار دکوراسیون داخلی شروع می گردد. او مسئول انتخاب نوع و رنگ و بافت و الگوی کفپوش است.