تفاوت های موجود بین دو موتور tu5 و xu7p همواره جزو دغدغه و سوالات بسیاری از افرادی است که قصد خرید خودرو دارند. آیا شما می دانید که خرید موتور تیوفایو ۱۶سوپاپ شما را کمتر دچار دردسر می کند؟ یا اینکه چرا موتور هشت سوپاپ xu7p استهلاک بیشتری دارد؟ اگر می خواهید تمام این تفاوت ها را بدانید و با بهترین و کم استهلاک ترین موتور ایران خودرو آشنا شوید، این مقاله را که برگرفته از سایت همراه مکانیک (شرکت تخصصی در حوزه خرید و فروش و کارشناسی خودرو در ایران) است مطالعه کنید.
مقایسه موتور TU5 با XU7 پلاس
پیش از آنکه به بیان تفاوت موتور TU5 و XU7P بپردازیم، بهتر است به مشخصات این دو قوای محرکه فرانسوی که روی بسیاری از محصولات ایران خودرو نصب شده اند، اشاره کنیم.
موتور تیوفایو یکی از پیشرانه های چهار سیلندر تنفس طبیعی ساخته شده توسط کمپانی پژو است که حوالی دهه ۹۰ میلادی به خط تولید این شرکت آمد و همراه با پژو ۲۰۶ تیپ پنج در دسترس مشتریان ایرانی قرار گرفت. موتور تیوفایو به سرسیلندر شانزده سوپاپ مجهز شده و حجم استوانه سیلندرهای آن معادل ۱.۶ لیتر است.
موتور تیوفایو روی محصولات مختلفی نظیر پژو ۲۰۶ تیپ ۵ و تیپ ۶، پژو ۲۰۷ دستی و اتومات، رانا، پژو پارس و پژو ۴۰۵ اس ال ایکس نصب شده است. نمونه اصلاح شده آن نیز با نام tu5p روی محصولات جدیدتر همچون تارا، رانا پلاس و دیگر محصولات آینده شرکت ایران خودرو به انجام وظیفه مشغول خواهد شد.بیشترین قدرت موتور TU5 برابر ۱۰۵ اسب بخار بوده و حداکثر گشتاور آن معادل ۱۴۲ نیوتن متر برآورد شده است.
اما موتور XU7P که به تازگی به فهرست قوای محرکه محصولات ایران خودرو اضافه شده، درواقع نمونه به روزتر موتور قدیمی XU7 متعلق به پژو ۴۰۵ جی ال ایکس است.
موتور XU7P در قسمت هایی همچون درب سوپاپ، منیفولد ورودی هوا، دریچه گاز، میل بادامک، میل لنگ، یاتاقان ها، مجموعه شاتون و پیستون نسبت به مدل پایه تفاوت دارد.
حداکثر قدرت موتور XU7P معادل ۹7 اسب بخار بوده بیشینه گشتاور این موتور نیز معادل ۱۴6 نیوتن متر است. در حال حاضر موتور XU7 پلاس به طور اختصاصی در خودرو پژو پارس مورد استفاده قرار می گیرد.
مقایسه موتور tu5 و xu7p از لحاظ ظاهر
اگر دو خودرو پژو پارس یکی مجهز به موتور تیوفایو و دیگری دارای موتور XU7P را کنار یکدیگر قرار داده و درب کاپوت آنها را بالا بزنید، متوجه تفاوت ها و البته بعضی شباهت های ظاهری بین این دو نوع پیشرانه فرانسوی خواهید شد.
در این میان مجرای پلاستیکی ورود هوا شامل محفظه فیلتر هوا در هر دو خودرو یکسان بوده و کاملا مشابه یکدیگر است؛ اما درب سوپاپ پلاستیکی بالای سرسیلندر در این دو موتور فرانسوی نسبت به یکدیگر تفاوت دارند و به راحتی می توان اختلاف میان این دو را تشخیص داد.
همچنین از لحاظ ابعاد و اندازه نیز سرسیلندر ۱۶ سوپاپ TU5 نسبت به سرسیلندر موتور XU7P بزرگتر بوده و پهنای بیشتری را به خود اختصاص داده است. در عوض بلوک سیلندر موتور XU7P از بلوک موتور تیو ۵ کمی بزرگتر به نظر می رسد و حجم بیشتری را اشغال می کند.
مقایسه موتور TU5 و XU7 پلاس از نظر فنی
مهم ترین تفاوت موتور TU5 با XU7 پلاس ریشه در بخش فنی این دو پیشرانه دارد. اگر نگاهی به مشخصات فنی این دو موتور فرانسوی و آمار و ارقام مرتبط با آن بیندازید، متوجه تفاوت های اصلی بین این دو خواهید شد.
مواردی مثل سرسیلندر ۱۶ سوپاپ در برابر سرسیلندر ۸ سوپاپ، حجم موتور ۱.۶ در برابر ۱.۸ لیتر، قدرت موتور ۱۰۵ نسبت به ۹7 اسب بخار، گشتاور ۱۴۲ نسبت به ۱۴6 نیوتن متر و سایر مشخصه های فنی که به طور خلاصه در جدول زیر آورده ایم، مهم ترین تفاوت های فنی موتور TU5 و XU7P را بیان می کنند.
نام موتور |
TU5 |
XU7P |
نوع موتور |
چهار سیلندر-16سوپاپ |
چهارسیلندر-8سوپاپ |
حجم موتور(CC) |
1587 |
1761 |
بیشترین قدرت(اسب بخار) |
105 |
97 |
بیشترین گشتاور(نیوتن متر) |
142 |
146 |
نسبت تراکم |
10.5 |
9.3 |
سیستم پاشش سوخت |
انژکتوری چند نقطه ای |
انژکتوری چند نقطه ای |
مقایسه موتور tu5 و xu7p از نظر استهلاک، میزان خرابی و دوام فنی
موتور تیوفایو طی سال های طولانی که به مشتریان ایرانی سرویس داده است، به عنوان یک پیشرانه ی نسبتا کم استهلاک، کم سروصدا، کم مصرف و بادوام بین کاربران شناخته می شود. اما موتور xu7 که نسخه پایه پیشرانه XU7P محسوب می شود، چه از لحاظ استهلاک و چه از لحاظ میزان خرابی، میزان مصرف سوخت، مقدار سروصدا و...، در رتبه های پایین تر قرار می گیرد و درمجموع فاقد مزیت های برادر ۱۶ سوپاپ خود ارزیابی می شود.
البته بر اساس به روزرسانی هایی که روی موتور ایکس یو ۷ پلاس پیاده شده است، ایران خودرو ادعا می کند که این پیشرانه نسبت به گذشته استهلاک، مصرف سوخت و سروصدای کمتری داشته و به موتور بهتری تبدیل شده است.
اما به دلیل آن که موتور xu7 پلاس از لحاظ ساختاری دچار تحول بنیادی نشده، به نظر ما باز هم موتور تیوفایو از استهلاک کمتر و دوام فنی بالاتر نسبت به حریف سود می برد و به احتمال زیاد مالک خود را کمتر دچار دردسر می کند.
با این وجود لازم است این نکته را هم بدانید که موتورهای تیوفایو اخیر کیفیت نمونه های اورجینال قدیمی را ندارند و نسبت به آنها در سطح کیفی پایین تری قرار می گیرند. همچنین ناگفته نماند که یکی از مهم ترین ایرادات مرسوم در موتور xu7 سوختن واشر سرسیلندر است که گفته شده در موتور XU7 پلاس این ایراد تا حدودی کمتر به وجود می آید.
نکته دیگری که باید در اینجااشاره کنیم، به هزینه سرویس روغن و نگهداری دوره ای این دو موتور مربوط می شود. موتور تیوفایو طبق معمول نیاز به روغن با درجه گرانروی10w-40 دارد که با قیمت منطقی و به وفور در بازار موجود است. اما ظاهرا موتور XU7 پلاس به یک روغن مرغوب تر با درجه گرانروی 0w-20 نیازمند است که همین مورد باعث می شود تا هزینه سرویس و نگهداری دوره ای آن بالاتر باشد.
اگر این دو پیشرانه دچار خرابی اساسی شوند، هزینه تعمیر موتور tu5 به دلیل قدمت بیشتر و فراوانی قطعات یدکی آن در بازار، تا حدودی کمتر است و رابطه دوستانه تری با جیب مالک دارد.
تفاوت موتور tu5 با xu7 پلاس از نظر بازار فروش
اگر نگاهی به قیمت روز پژو پارس تیوفایو و پژو پارس XU7P بیندازید، متوجه خواهید شد که رونق بازار کدام یک بیشتر است. شک نکنید که با توجه به جاافتاده تر بودن موتور tu۵ و همچنین مزایایی که در بخش قبل به آنها اشاره کردیم، خودروهایی با موتور تیوفایو نسبت به محصولات مجهز به پیشرانه XU7P از بازار فروش بهتری برخوردار هستند و به شکل راحت تری میان مشتریان دست به دست می شوند.
بنابراین اگر بازار فروش خودرو برای شما مهم است، موتور tu۵ انتخاب عاقلانه تری به نظر می رسد.
نتیجه گیری
در پایان باید گفت خرید خودرویی که نیروی خود را از موتور تیوفایو دریافت می کند نسبت به ماشین دارای موتور XU7 پلاس، منطقی تر است. مواردی مثل استهلاک کمتر، مصرف سوخت پایین تر، هزینه تعمیرات کمتر، بازار خریدوفروش پررونق تر، هزینه سرویس نگهداری کمتر، قطعات یدکی در دسترس تر و...، از جمله مزیت های موتور tu5 نسبت به پیشرانه ۸ سوپاپ XU7P به شمار می روند. بنابراین انتخاب موتور تیوفایو بر xu7 پلاس تا حد زیادی ارجحیت دارد. هرچند ممکن است به دلیل شتاب و کشش بهتر پژو پارس xu7 پلاس نسبت به پژو پارس تیوفایو، برخی خریداران بین این دو خودرو به سراغ مدل XU7P بروند.
منبع مقاله: سایت تخصصی خودرویی همراه مکانیک