تحلیل لثه چیست و چرا اتفاق میفتد؟
دلایل تحلیل لثه
در بیشتر موارد، این امر با التهاب مزمن بافت های پریودنتال رخ می دهد. بهداشت نامناسب دهان منجر به رسوب پلاک باکتریایی و رسوبات تارتار می شود که به نوبه خود منجر به بیماری های بافت نرم می شود.
از عمده دلایل تحلیل لثه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
تغییرات مرتبط با سن (پس از 30 سالگی ممکن است لثه ها به تدریج عقب نشینی کنند).
سیگار کشیدن (مطالعات علمی نشان داده است که افراد سیگاری شدید حتی بدون علائم واضح پریودنتیت دچار رکود می شوند).
مسواک نامناسب یا بهداشت تهاجمی (اگر محکم فشار دهید، اصطکاک شدید رخ می دهد و لبه لثه آسیب می بیند).
خطای دندانپزشک (روکش های نادرست نصب شده، آسیب در حین جراحی).
مراقبت نامناسب از دهان هنگام استفاده از بریس (ساختارهای ارتودنسی تمیز کردن را دشوار می کند و پلاک باکتریایی را جمع می کند).
ویژگی های تشریحی مخاط (فقدان بافت نرم، محل غیر طبیعی فرنولوم و غیره)
از آنجایی که دلایل زیادی برای رکود وجود دارد، تنها پزشک می تواند تشخیص دقیق و درمان مناسب را تجویز کند.
علائم تحلیل لثه چیست؟
عقب نشینی لثه فقط یک موضوع زیبایی شناختی نیست. نمایان شدن قسمت ریشه دندان اغلب منجر به ظهور آسیب شناسی های دیگر می شود که عبارتند از:
جویدن دردناک می شود.
حساسیت هنگام خوردن غذای سرد یا گرم افزایش می یابد؛
در سطح لثه در نزدیکی یک یا چند دندان قابل توجه تفییر ایجاد می شود و
خونریزی ظاهر می شود.
التهاب لثه
التهاب لثه، که به عنوان جینجیویت نیز شناخته می شود، یکی از شایع ترین مشکلات دهان و دندان است. این وضعیت معمولاً ناشی از تجمع پلاک دندانی (باکتری ها و بقایای غذایی) در اطراف لثه ها و دندان ها است. عواملی مانند عدم رعایت بهداشت دهانی، سیگار کشیدن، تغییرات هورمونی، دیابت و برخی بیماری های دیگر می توانند خطر ابتلا به التهاب لثه را افزایش دهند.
علائم التهاب لثه عبارتند از:
لثه های قرمز و متورم
خونریزی هنگام مسواک زدن یا کشیدن نخ دندان
بوی بد دهان
در برخی موارد، درد یا ناراحتی در ناحیه لثه ها
اگر التهاب لثه درمان نشود، می تواند به بیماری های جدی تری مانند پریودنتیت منجر شود که می تواند به از دست رفتن دندان ها و آسیب به بافت های حمایتکننده دندان منجر شود.
بیماری لثه
بیماری لثه، که به نام پریودنتال نیز شناخته می شود، شامل عفونت و التهاب بافت های حمایتکننده دندان ها است. این بیماری معمولاً به علت تجمع پلاک باکتریایی بر روی دندان ها و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ایجاد می شود. بیماری لثه می تواند به از دست رفتن دندان ها و عوارض جدی تر منجر شود. انواع اصلی بیماری لثه عبارتند از:
Gingivitis (لثه پریشی): در این بیماری، لثه ها متورم و قرمز می شوند و ممکن است خونریزی زمانی که مسواک می زنید یا از نخ دندان استفاده می کنید، مشاهده شود. Gingivitis معمولاً با رعایت بهداشت دهان و دندان به راحتی قابل درمان است.
Periodontitis (پریودنتیت): اگر gingivitis درمان نشود، می تواند به periodontitis تبدیل شود. در این مرحله، عفونت به بافت های عمیق تر و استخوان هایی که دندان ها را حمایت می کنند، گسترش می یابد. علائم ممکن است شامل درد، بوی بد دهان، تحلیل استخوان و دندان های لق باشد. درمان این بیماری معمولاً نیاز به مراجعه به دندانپزشک دارد و ممکن است شامل تمیز کردن عمیق دندان، داروها و در موارد شدید تر جراحی باشد.
Aggressive periodontitis (پریودنتیت تهاجمی): این نوع از بیماری لثه بهطور معمول در نوجوانان و جوانان دیده می شود. این بیماری می تواند بدون هیچ نشانه ای شروع شود و به سرعت باعث از دست رفتن استخوان و دندان ها شود.
Chronic periodontitis (پریودنتیت مزمن): این نوع از پریودنتیت بهطور معمول در بزرگسالان رخ می دهد و به تدریج پیشرفت می کند. ممکن است با علائمی مانند عمق بیشتر سنجش لثه، تحلیل لثه و از دست رفتن استخوان همراه باشد.
Necrotizing periodontal diseases (بیماری های پریودنتالی نکروزه): این نوع نادرتر بیماری لثه، عفونت های شدید، آسیب به بافت لثه و بوی بد دهان را به همراه دارد و معمولاً در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مشاهده می شود.
چرا سیگار و دخانیات برای لثه ها مضر است؟
دود حاصل از سیگار و دخانیات باعث داغ شدن فضای داخلی دندان می شود و این امر یکی از مواردی است که تحلیل لثه را به دنبال دارد. بنابراین پزشک متخصص بیماری لثه توصیه می کند که از مصرف سیگار و به طور کلی هرگونه دخانیات خودداری کنید.
همچنین علاوه بر تحلیل لثه مصرف این گونه دخانیات باعث زرد شدن دندان ها و در نهایت پوسیدگی آنها نیز می گردد بنابراین هزینه ای که برای درمان تحلیل لثه خود می کنید در کنار درمان پوسیدگی دندان قرار می گیرد. البته خشکی لثه نوعی دیگر از عوارض مصرف دخانیات است. هرچه مصرف مواد دودزا بیشتر باشد بدن و لثه های ما بیشتر خشک می شود. به همین دلیل است که افراد معتاد صورت های بسیار لاغر و اندامی استخوانی دارند. دندان ها و لثه های ما اولین سیستم ارتباطی ما با غذایی هستند که وارد دهانمان می شوند، بنابراین باید آنها را به طور کامل بجویم تا بتوانیم آنها را بهتر هضم کنیم. این کاملاً عادی است که وقتی سیگار و دخانیات، دندان و لثه های ما را تحلیل کرده است اصلاً نتوانیم غذایی سالم به قسمت های دیگر بدنمان برسانیم.