ساعدنیوز
ساعدنیوز

تمام تغییرات کنکورهای ۱۴۰۰/ وزن آزمون دکتری ۲۴ساعته اصلاح شد

  چهارشنبه، 05 آذر 1399 ID  کد خبر 116859
تمام تغییرات کنکورهای ۱۴۰۰/ وزن آزمون دکتری ۲۴ساعته اصلاح شد
ساعد نیوز: کنکور سراسری، آزمون کارشناسی ارشد و آزمون دکتری تخصصی برای سال ۱۴۰۰ همگی با تغییراتی مواجه شدند که موجب می شود داوطلبان با شرایط متفاوت در این آزمون ها شرکت کنند.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از مهر، هر ساله در ماه آذر ثبت نام آزمون های کشوری سال آینده آغاز می شود و امسال ثبت نام آزمون ها از آزمون دکتری آغاز شده است و ثبت نام برای این آزمون در روزهای ۲ تا ۹ آذر صورت می گیرد. آزمون بعدی که داوطلبان در انتظار آغاز ثبت نام آن هستند آزمون کارشناسی ارشد است که در روزهای ۱۶ تا ۲۳ آذرماه انجام می گیرد.

ثبت نام کنکور سراسری به عنوان مهمترین آزمون کشوری در روزهای ۱۲ تا ۱۸ بهمن ماه صورت می گیرد. آزمون های کشوری سال ۱۴۰۰ به ترتیب در اسفندماه ۹۹، در خردادماه ۱۴۰۰ و در تیرماه ۱۴۰۰ برگزار می شوند.

نظام قدیم متوسطه از سکه افتاد!

اما مهمترین تغییر در نظام آزمون های کشوری، تغییر شیوه آزمون سراسری از طراحی دو نوع سوال به یک نوع سوال و مبنا قرار گرفتن نظام جدید متوسطه برای طراحی سوالات کنکور بود.

پس از برگزاری کنکور سال ۱۳۹۹، زمزمه هایی میان داوطلبان شکل گرفت که با توجه به وجود داوطلبان نظام قدیم متوسطه، آزمون سال ۱۴۰۰ هم همانند سه سال گذشته با دو نوع سوال برگزار می شود اما دکتر ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در گفتگو با خبرنگار مهر این شایعه را رد و تاکید کرد: با توجه به میزان شرکت کنندگان در کنکور و پوشش محتوای دروس نظام جدید متوسطه، کنکور ۱۴۰۰ بر اساس نظام جدید متوسطه برگزار شده و سوالی از نظام قدیم طرح نمی شود.

وی درباره تقاضای تمدید نظام قدیم آموزش متوسطه در طرح سوالات کنکور سراسری سال ۱۴۰۰ گفت: بررسی ما نشان می دهد که افرادی متقاضی تمدید نظام قدیم در کنکور هستند که تاکنون حداقل سه بار در کنکور با سوالات نظام قدیم امتحان داده اند. برخی از این افراد بیش از ۴ یا ۵ بار بیشتر در کنکور شرکت کرده اند.

رئیس سازمان سنجش با اشاره به آمار داوطلبان کنکور سراسری از دو نظام آموزش متوسطه گفت: در کنکور سال ۱۳۹۹ از حدود یک میلیون و ۱۶۶ هزار نفر داوطلب کنکور سراسری در مجموع گروه های آزمایشی ۱۹۶ هزار نفر از نظام قدیم و ۹۶۹ هزار نفر از نظام جدید در آزمون شرکت کردند. ضمن اینکه از تعداد ۱۹۶ هزار نفر، تعداد ۵۳ هزار نفر فارغ التحصیلان کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد هستند. در واقع ۸۳.۲ درصد داوطلبان نظام جدید و ۱۶.۸ درصد نظام قدیم بوده اند.

وی خاطرنشان کرد: بیشترین داوطلب نظام قدیم آموزش متوسطه ۱۱۷ هزار نفر در گروه تجربی بودند و در بقیه گروه های آزمایشی تعداد اندکی نظام قدیم بودند. لذا براساس توزیع های آماری پیش بینی می شود در سال آینده حدود ۸۰ هزار نفر نظام قدیم داشته باشیم که حدود ۶۰ هزار نفر از این تعداد در تجربی خواهند بود.

زمانی که دو نوع سوال طراحی می شود برای اینکه سطح دشواری و سختی و همترازی هر دو نظام آموزشی رعایت شود بخش عمده ای از سوالات از مباحث مشترک دو نظام انجام می گیرد و این در حالی است که نظام آموزش متوسطه حدود ۶ سال است که عوض شده است و طراحی بخشی از آن نمی تواند نظام جدید آموزش متوسطه را به صورت کامل پوشش دهد و نمی شود کل سیستم آموزش کشور معطل یک عده شودرئیس سازمان سنجش درباره تأثیر طراحی دو نوع سوال بر اساس تفاوت نظام آموزش متوسطه یادآور شد: زمانی که دو نوع سوال طراحی می شود برای اینکه سطح دشواری و سختی و همترازی هر دو نظام آموزشی رعایت شود بخش عمده ای از سوالات از مباحث مشترک دو نظام انجام می گیرد و این در حالی است که نظام آموزش متوسطه حدود ۶ سال است که عوض شده و طراحی بخشی از آن نمی تواند نظام جدید آموزش متوسطه را به صورت کامل پوشش دهد و نمی شود کل سیستم آموزش کشور معطل یک عده شود.

مدتی بعد شورای سنجش و پذیرش دانشجو در ۲۲ مهرماه ۹۹ جلسه ای را برگزار کرد و مقرر شد از آزمون سراسری سال ۱۴۰۰ و بعد از آن، سنجش فقط با یک آزمون و بر مبنای دروس نظام آموزشی جدید ۳-۳-۶ انجام می شود.

همچنین در این جلسه تاکید شد میزان و نحوه تأثیر سوابق تحصیلی در آزمون سراسری سال ۱۴۰۰ همانند سال ۱۳۹۹ حداکثر ۳۰ درصد با تأثیر مثبت است و مواد و ضرایب دروس امتحانی و دروس مؤثر سوابق تحصیلی آزمون سال ۱۴۰۰ همانند سال ۱۳۹۹ است.

با وجود تاکید رئیس سازمان سنجش بر این موضوع که پرونده کنکور ۱۴۰۰ بر اساس نظام جدید بسته شده است اما همچنان تعدادی از داوطلبان از ظرفیت کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی و فضای مجازی برای طرح خواسته خود استفاده کردند و تاکید کردند که حتی با وجود تعداد کم داوطلبان نظام قدیم، این داوطلبان حق دارند از سوال جداگانه استفاده کنند.

این داوطلبان مطالبات خود را مطرح کردند تا جایی که علیرضا منادی سفیدان رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در نامه ای از دکتر منصور غلامی وزیر علوم خواست موضوع تمدید کنکور نظام قدیم در سال ۱۴۰۰ در نشست شورای سنجش و پذیرش دانشجو مورد بررسی مجدد قرار گیرد.

رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس در این نامه یادآور شد: «با توجه به تقاضای تعداد قابل توجهی از داوطلبان کنکور سراسری نظام قدیم مبنی بر تمدید مجدد کنکور نظام قدیم برای آخرین بار، لطفاً دستور فرمائید موضوع با نظر مساعد و موافق در شورای سنجش و پذیرش دانشجو که جایگاه قانونی تصمیم گیری در این خصوص را برعهده دارد مورد بررسی مجدد قرار گیرد»

اما شورای سنجش و پذیرش دانشجو با کنکور ۱۴۰۰ برای نظام قدیم موافقت نکرد و اعلام کرد که آزمون سراسری سال ۱۴۰۰ و بعد از آن، صرفاً بر مبنای دروس نظام آموزشی جدید ۳-۳-۶ برگزار خواهد شد و به این ترتیب داوطلبان نظام قدیم باید دروس نظام جدید متوسطه را مطالعه کنند.

تغییر وزن آزمون کتبی در دکتری؛ درصدی که تنها ۲۴ ساعت دوام آورد

اما آزمون دکتری تخصصی نیز سال ها است به آزمونی با بیشترین تغییر بدل شده است. آزمون دکتری تخصصی پیش از این در سال های گذشته توسط دانشگاه ها به صورت متمرکز برگزار می شد و پذیرش دکتری دانشگاهی بود اما بعد از شکایات زیادی که از سوی داوطلبان مبنی بر عدم رعایت عدالت آموزشی در پذیرش مطرح شد، تصمیم گرفته شد که آزمون به صورت نیمه متمرکز برگزار شود.

آزمون نیمه متمرکز هم در این سال ها دستخوش تغییرات زیادی شد و با تغییرات مکرر وزن آزمون کتبی، سوابق تحصیلی، وزن مصاحبه، دائماً برای داوطلبان نوآوری بوجود آمد!

در جدیدترین تغییرات برای آزمون ورودی دوره های دکتری (Ph.D) سال ۱۴۰۰ ابتدا سازمان سنجش اطلاعیه ای درباره رشته ها، مواد امتحانی و ضرایب دروس هر یک از مجموعه های امتحانی آزمون منتشر کرد.

در این اطلاعیه تاکید شده بود که پذیرش دانشجو در سال ۱۴۰۰ بر اساس قانون «سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی» مصوب ۱۸ اسفند ۹۴ مجلس شورای اسلامی و همچنین آئین نامه اجرایی مربوطه و مصوبات «شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی» صورت خواهد گرفت.

بر اساس قانون فوق و مصوبه جلسه ۱۳ تاریخ ۳۰ آذرماه سال ۹۸ شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی از آزمون دکتری سال ۱۴۰۰ به بعد میزان تأثیر هر یک از مولفه ها در سنجش و پذیرش دانشجو در مقطع دکتری ناپیوسته بر حسب هر یک از شیوه های «آموزشی پژوهشی» و «پژوهش محور» به شرح زیر است:

الف. دکتری آموزشی پژوهشی: سنجش و پذیرش برای ورود به دوره دکتری ناپیوسته آموزشی پژوهشی بر اساس معیارهای زیر صورت می گیرد:

۱- آزمون متمرکز (۴۰ درصد)

۲- سوابق آموزشی، پژوهشی و فناوری (۲۰ درصد)

۳- مصاحبه علمی و سنجش عملی (۴۰ درصد)

بر اساس این مصوبه مشخص شد که خواسته دانشگاه ها مبنی بر افزایش وزن مصاحبه و افزایش اختیار آنها در پذیرش دانشجوی دکتری تأمین شده است و ۱۰ درصد از وزن آزمون کتبی کاسته شده است اما میزان درصدها تنها ۲۴ ساعت دوام یافت و سازمان سنجش آموزش کشور در اصلاحیه ای اعلام کرد سهم آزمون متمرکز برای ورود به دوره دکتری ناپیوسته آموزشی-پژوهشی همچون گذشته ۵۰ درصد است.

در اصلاحیه آمده بود: «به اطلاع داوطلبان آزمون دکتری سال ۱۴۰۰ می رساند که با توجه به عدم اطلاع رسانی قبلی بر اساس آئین نامه اجرایی قانون سنجش و پذیرش تحصیلات تکمیلی، میزان تأثیر هریک از مولفه ها در سنجش و پذیرش دانشجو در مقطع دکتری ناپیوسته در بند الف مربوط به دکتری آموزشی-پژوهشی در اطلاعیه مذکور به شرح ذیل اصلاح و همانند سال ۱۳۹۹ خواهد بود:

الف- دکتری آموزشی – پژوهشی: سنجش و پذیرش برای ورود به دوره دکتری ناپیوسته آموزشی-پژوهشی بر اساس معیارهای زیر صورت می گیرد:

۱. آزمون متمرکز (۵۰ درصد)

۲. سوابق آموزشی، پژوهشی و فناوری (۲۰ درصد)

۳. مصاحبه علمی و سنجش عملی (۳۰ درصد)

با انتشار این اصلاحیه همچنان آزمون دکتری رکورد دار تغییرات در آزمون ها است و داوطلبان و دانشگاه ها نیز همچنان در تلاطم این موضوع هستند که وزن بیشتری را به شیوه مورد نظر خود بدهند.

اما این در حالی است که همچنان باید منتظر تغییرات در آزمون های دکتری و کارشناسی ارشد بود. طبق گفته منصور کبگانیان قائم مقام ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی ساماندهی پذیرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی به ویژه در مقطع دکتری در دستور کار قرار گرفته است.

قائم مقام ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی در این باره یادآور شده است دانشگاه های مطرح به طور مرتب نارضایتی خود را از نحوه پذیرش دانشجو در دوره دکتری تخصصی اعلام می کنند و اعلام کرده اند پذیرش در این دوره ها کیفیت لازم را ندارد.

کبگانیان خاطرنشان کرد: وزارت علوم ملزم شده است طی یک ماه آینده طرح کنکور پذیرش دانشجویان دکتری تخصصی را به ستاد نقشه جامع علمی کشور ارائه دهد تا راه حلی جامع در این زمینه پیش بینی شود.

داوطلبان ارشد همچنان منتظر پذیرش بدون آزمون

آزمون کارشناسی ارشد نیز تحت تأثیر کرونا قرار گرفته است و با وجود اینکه جزئیات رشته ها و مواد امتحانی آزمون ورودی مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته سال ۱۴۰۰ اعلام شده است و ثبت نام برای این آزمون از ۱۶ آذر ۹۹ آغاز می شود اما هنوز تکلیف پذیرش بدون آزمون در مقطع کارشناسی ارشد در سال ۱۳۹۹ مشخص نشده است.

پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد بر اساس قانون «سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی» مصوب ۱۸ اسفند سال ۹۴ مجلس شورای اسلامی و همچنین آئین نامه اجرایی مربوطه و مصوبات «شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی» صورت خواهد گرفت اما امسال ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا نیز مصوبه ای در زمینه کارشناسی ارشد ارائه کرده است.

ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا موافقت کرده است برای رشته محل هایی که تعداد داوطلب آن ها در آزمون کارشناسی ارشد کمتر از ظرفیت است کنکور برگزار نشود و پذیرش از طریق سوابق تحصیلی باشدعلیرضا منادی سفیدان رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس درباره موافقت ستاد ملی کرونا در زمینه پذیرش بدون کنکور در مقطع کارشناسی ارشد گفت: مقرر شده است برای رشته محل هایی که تعداد داوطلب آن ها در آزمون کارشناسی ارشد کمتر از ظرفیت است کنکور برگزار نشود و پذیرش از طریق سوابق تحصیلی باشد.

وی یادآور شد: با شیوع ویروس کرونا جذب دانشجویان به ویژه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد بدون برگزاری آزمون مطرح شد که این مسئله در شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی مطرح و مقرر شد این پیشنهاد از دو طریق پیگیری شود.

رئیس کمیسیون آموزش مجلس خاطرنشان کرد: مقرر شد برای رشته محل هایی که تعداد داوطلب آن ها در آزمون کارشناسی ارشد کمتر از ظرفیت است، بدون برگزاری آزمون و صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی و معدل دوره کارشناسی پذیرش دانشجو به صورت متمرکز انجام شود و تخمین زده می شود بیش از ۹۰ درصد رشته های آزمون کارشناسی ارشد این شرایط را داشته باشند.

این در حالی است که شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی باید آئین نامه ای برای این منظور تدوین کند که هنوز این آئین نامه اجرایی نشده است تا رشته ها و شرایط پذیرش بدون آزمون در مقطع کارشناسی ارشد مشخص شود.

به نظر می رسد با توجه به شرایط بحران کرونا و تغییراتی که در نحوه آموزش دانشگاه ها رخ داده است، هم دانشگاه ها و هم داوطلبان باید در انتظار تغییرات جدی در نظام آموزش عالی باشند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (519 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (257 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (255 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (245 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (231 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (102 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (79 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (61 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (52 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (45 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (44 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (44 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
روزهای پرچالش آبی‌ها/7 غایب قطعی استقلال در بازی حساس لیگ نخبگان
این 7 عامل عقل‌ شما را کم می‌کند / راهکارهای جلوگیری از زوال عقل
جای دقیق ایلان ماسک در دولت دونالد ترامپ کجاست؟
چراغ سبز لاریجانی به آمریکا برای توافق جدید بدون اروپایی‌ها و نقره داغ کردن اسرائیل
اگر پولتان برای خرید طلا کافی نیست، این گزینه برای سرمایه گذاری بهترین پیشنهاد است
مروری بر معتبرترین و بی ارزش‌ترین پاسپورت جهان در 2024؛ جایگاه ایران در این رتبه‌بندی
پذیرش دانشجو به صورت فراگیر در دانشگاه پیام‌نور متوقف شده است
فرار رو به جلوی مدیران دولت قبل با راه انداختن جار و جنجال به خاطر تاخیر چند ساعته در واریز یارانه آبان
مسابقات بین‌المللی برنامه‌نویسی به میزبانی دانشگاه تبریز برگزار می‌شود
با آیفون دیگه هنگام حرکت در ماشین، حالت تهوع نگیرید! / بررسی علل حالت تهوع و سرگیجه در ماشین هنگام استفاده از موبایل + معرفی اپلکیشن
سکانس جنجالی هک کردن پیامرسان آیفون در «زخم کاری» به دستور کامبیز دیرباز + ویدیو جالب و دیدنی
علی لاریجانی در لانگ شات؛ از سرشاخ شدن با روشنفکران تا پنجه در پنجه شدن با متحجران
اختلاف تصاویر/ فقط افرادی با هوش و استدلال منطقی بالا می‌توانند 3 تفاوت تصویر پیرمرد و سگ را در مزرعه در 4 ثانیه پیدا کنند
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز یکشنبه 4 آذر 1403
شوخی با تاریخ/ رقابت «رستم شاهنامه» با اینفلوئنسرهای فیتنس؛ شاهکار جذاب هوش مصنوعی + عکس
منتخب روز   
(ویدئو) 2 رقمی شدن سلطان طنز، مهران مدیری در جشن حافظ و فخرفروشی به رضا عطاران: تا چشت درآد! پاییز و زمستون به سبک زوج‌های سینمای ایران شیک استایل کن!/ زوج‌های جذاب سینما در جشن حافظ 1403/ از ست چرمی المیرا دهقانی و همسرش تا کت بته جقه‌ی سمانه پاکدل و استایل همیشه ترند سحر ولدبیگی 50 میلیون تومان پاداش نقدی دولت در انتظار افرادی که این دستگاه‌ها را شناسایی کنند! جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن 5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌 می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان!