تقلب در کنکور چه مجازاتی دارد؟

  دوشنبه، 16 آبان 1401   زمان مطالعه 9 دقیقه
تقلب در کنکور چه مجازاتی دارد؟
هر سال، در کشور ما، آزمون های متعددی، در مقاطع مختلف دانشگاهی برگزار شده که به آن ها، کنکور یا آزمون سراسری گفته می شود در مقاله حاضر، پس از پاسخ به این سوال که آیا تقلب در کنکور جرم است، در مورد مجازات و نحوه شکایت و رسیدگی به این جرم توضیح داده و در پایان نیز به این پرسش جواب خواهیم داد که بردن چه چیزهایی در کنکور جرم محسوب می شود.

هرچند، روند برگزاری این آزمون ها، با نظارت های دقیق قانونی بوده، اما، متاسفانه، برخی از داوطلبین یا افراد غیر شرکت کننده، با انگیزه تضمین قبولی و یا کسب درآمد، اقدام به انجام اعمال متقلبانه، در رابطه با آزمون می کنند. این افراد باید توجه داشته باشند که تقلب در کنکور، صرفا یک تخلف انتظامی نبوده و در برخی از موارد، با رسیدگی مراجع کیفری به جرم انجام گرفته، مجازات های سنگینی، در مورد فرد مجرم، تعیین و اجرا شده که گاه به 5 سال حبس نیز می رسد.

پوستر تقلب در امتحان

آیا تقلب در کنکور جرم است؟

در سال های اخیر که آزمون سراسری، در کشور ما برگزار گردیده، عده ای به این فکر افتاده اند که از طریق تقلب در کنکور، قبولی خود را در این آزمون، تضمین کنند. به همین دلیل، ممکن است این سوال مطرح گردد که آیا تقلب در کنکور جرم است؟ برای بررسی جرم بودن انجام اعمال متقالبانه در آزمون سراسری و مجازات جرم تقلب در کنکور، باید به دو قانون مراجعه نمود: قانون رسیدگی به تخلفات و جرایم در آزمونهای سراسری و بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی.

قانون رسیدگی به تخلفات و جرایم در آزمونهای سراسری

به موجب ماده 5 قانون رسیدگی به تخلفات و جرایم در آزمونهای سراسری، انجام اعمال زیر، در هر یک از آزمون های سراسری، یعنی « آزمون هایی که جنبه ملی و همگانی دارد و توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا وزارت آموزش و پرورش یا دانشگاه آزاد اسلامی برگزار می گردد... » جرم محسوب می شود:

  • ایجاد بی نظمی و اغتشاش در کنکور یا همراه داشتن هرگونه ابزار و وسایل ممنوعه، شامل دستگاه هایی که مجهز به حافظه بوده و همچنین، وسایل ارتباط الکترونیکی.
  • انجام هر گونه عمل ناقض مقررات که اعتبار علمی آزمون مرتکب را خدشه دار کند، مانند ارائه مدارک جعل شده، تبانی و همکاری با افرادی که خارج از حوزه بوده یا با طراحان سوال، ثبت نام و شرکت در آزمون به جای دیگری و با هویت جعلی.
  • به کارگیری وسایل غیر مجاز در جلسه، شامل دستگاه هایی که مجهز به حافظه بوده و همچنین، وسایل ارتباط الکترونیکی.
  • کمک کردن غیر قانونی به شرکت کننده به منظور پاسخ دادن به سوالات.
  • دستیابی غیر مجاز به اطلاعات شرکت کنندگان یا استفاده غیر قانونی از این اطلاعات.
  • تغییر غیر قانونی اوراق، برگه سوالات و پاسخنامه.
  • افشا کردن سوالات کنکور و تلاش برای انجام آن یا معاونت و یا مشارکت در این اعمال، قبل یا در زمان آزمون سراسری.
  • خرید و فروش سوالات کنکور، قبل یا همزمان با آزمون، معاون و مشارکت در این جرم، اعم از اینکه سوالات، واقعی بوده یا نه.

بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی

همچنین، به موجب ماده 541 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، که به توضیح جرایم و مجازات های تعزیری می پردازد: « هر کس به جای داوطلب اصلی هر یک از آزمون ها، اعم از کنکور ورودی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، دانشسراها، مراکز تربیت معلم، اعزام دانشجو به خارج از کشور یا امتحانات داخلی و نهایی واحدهای مزبور یا امتحانات دبیرستان ها، مدارس راهنمایی و هنرستان ها و غیره، در جلسه امتحان شرکت نماید، حسب مورد، مرتکب و داوطلب، علاوه بر مجازات اداری و انتظامی، به دویست هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.» بنابراین، قانون مجازات اسلامی، صرفا برای یک فرض جرم تقلب در کنکور، تعیین مجازات کرده و آن فرض حضور یک شخص به جای داوطلب، در آزمون سراسری می باشد. لازم به ذکر است که مجازات مقرر در این ماده، به موجب مصوبه مورخ 25/12/1399 هیات وزیران، به 8 تا 25 میلیون ریال، افزایش پیدا کرده است.

مجازات تقلب در کنکور

تقلب در آزمون سراسری، جرم بوده و در قوانین مختلف، برای آن، مجازات تعیین شده و مطابق مقررات نحوه رسیدگی این قوانین، به آن، رسیدگی می گردد. اما، از آنجا که مصادیق جرم تقلب در این آزمون ها، همه از یک درجه اهمیت برخوردار نبوده و تاثیر این اعمال، متفاوت می باشد، لذا، در ادامه، به بررسی مجازات جرم تقلب در کنکور، در مصادیق مختلف آن می پردازیم. مطابق ماده 6 به بعد قانون رسیدگی به تخلفات و جرایم در آزمونهای سراسری، مجازات های متفاوتی برای جرم تقلب در کنکور، در نظر گرفته شده است. لازم به ذکر است، از آنجا که جرایم، در بخش قبل، به طور کامل، توضیح داده شد، در این بخش، از توضیح مجدد جزئیات و مصادیق آن ها خودداری کرده و خوانندگان محترم، در صورت تمایل از جزئیات هر جرم، می توانند به بخش اول مقاله مراجعه نمایند.

  • در صورت ارتکاب جرم بند (الف)، اخطار کتبی با درج در پرونده و اعلام به مقامات مربوطه یا محرومیت از آزمون سراسری همان سال .
  • در صورت ارتکاب جرایم بندهای (ب) و (ج)، محروم شدن از آزمون سراسری همان سال و باطل شدن قبولی متقاضی و محرومیت از شرکت در کنکور، از 1 تا 10 سال.

در مورد ارتکاب جرایم مقرر در سایر بندها، جزای نقدی از 10 میلیون ریال تا 1 میلیارد ریال یا حبس از 1 تا 5 سال و یا هر دو مجازات. همچنین، مطابق ماده 541 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، در صورتی که فردی به جای دیگری، در کنکور شرکت کند، شرکت کننده و داوطلب اصلی، هر دو مرتکب جرم شده و با حکم دادگاه کیفری، با توجه به مصوبه مورخ 25/12/1399 هیات وزیران، به 8 تا 25 میلیون ریال جزای نقدی محکوم می گردند. لازم به ذکر است که قانون رسیدگی به تخلفات و جرایم در آزمونهای سراسری، بعد از بخش تعزیرات قانون مجازات، تصویب شده و لذا، قاعدتا در مورد جرم حضور فرد دیگری به جای داوطلب، باید مجازات این قانون، یعنی محروم شدن از آزمون سراسری همان سال و باطل شدن قبولی متقاضی و محرومیت از شرکت در کنکور، از 1 تا 10 سال، اعمال گردد، اما، با توجه به تاریخ مصوبه هیات وزیران و تصریح قانون رسیدگی به تخلفات، در حال حاضر، برای این جرم، هر دو مجازات مندرج در دو قانون مزبور، اجرا می شود.

نحوه شکایت و رسیدگی به جرم تقلب در کنکور

برای تعیین مجازات جرم تقلب در کنکور، لازم است تا روند رسیدگی به جرم، مطابق مقررات مربوطه طی شود. بر اساس قوانین مربوطه، نحوه شکایت و رسیدگی به جرم تقلب در آزمون سراسری، به شرح زیر می باشد:

به طور معمول، با اطلاع مسئولین برگزار کننده آزمون و یا شکایت داوطلبین به سازمان سنجش، روند رسیدگی به جرم آغاز می گردد. در مواردی که هیچ گونه، مجازاتی پیش بینی نشده و صرفا محرورمیت از کنکور، در انتظار فرد می باشد(بند های الف، ب و ج)، دادسرا و دادگاه کیفری، وارد پرونده نشده و نحوه رسیدگی به جرم تقلب در کنکور، بدین صورت بوده که ابتدا، هیات بدوی رسیدگی به تخلفات در آزمونها، به تخلف رسیدگی کرده که رای هیات، جز در مورد بند الف، قابل تجدیدنظرخواهی در هیات تجدید نظر رسیدگی به تخلفات در آزمونها، خواهد بود. در سایر موارد، پس از رسیدگی به پرونده خاطی در هیات بدوی رسیدگی به تخلفات در آزمونها، وی جهت تعیین و اعمال مجازات، به محاکم دادگستری، معرفی می شود. در این صورت، ابتدا دادسرا، تحقیقات مقدمات را در مورد جرم انجام داده و پس از صدور قرار جلب به داردسی و کیفرخواست، پرونده جهت صدور رای، به دادگاه کیفری دو ارسال می گردد.

بردن چه چیزهایی در کنکور جرم محسوب می شود؟

در بخش های قبل، به تعریف جرم تقلب در کنکور و توضیح مجازات مصادیق مختلف آن پرداخته و نحوه رسیدگی به این جرم را نیز توضیح داده و گفتیم که بر حسب مورد، هیات های بدوی و تجدیدنظر رسیدگی به تخلفات در آزمونها و یا دادسرا و دادگاه کیفری دو، مسئولیت رسیدگی به این جرم را بر عهده دارند. در این بخش، قصد داریم تا به یکی دیگر از مسائل مهم مرتبط با کنکور و آزمون سراسری پرداخته و به این سوال نیز جواب دهیم که همراه بردن چه چیزها و وسایلی در جلسه کنکور، از نظر قانون، جرم محسوب می شود؟ برای پاسخ به این سوال، باید به قانون رسیدگی به تخلفات و جرایم در آزمونهای سراسری، مراجعه کنیم. مطابق بند (الف) ماده 5 این قانون، « همراه داشتن هرگونه وسیله غیر مجاز، از قبیل وسایل ارتباط الکترونیکی و دستگاه های حافظه دار» در جلسه آزمون سراسری، جرم محسوب می گردد. از آنجا که قانون گذار، در این ماده، از عبارت (از قبیل) استفاده کرده، پیشنهاد می شود که داوطلبین، در هر سال که قصد شرکت در کنکور را داشته، حتما اطلاعیه آن سال را در سایت سازمان سنجش، مشاهده کرده تا از لیست کامل این وسایل، مطلع شوند. به هر حال، از مهم ترین وسایل این لیست، می توان به این موارد، اشاره نمود: تلفن همراه، ماشین حساب، پیجر، هندزفری، ساعت و دستبند و عینک هوشمند، خودکار و پاک کن هوشمند، کتاب، جزوه و هر گونه یادداشت و وسایل فلزی مانند گل سر.

تقلب و یا همکاری موسسات علمی وآموزشی در آزمون های سراسری

براساس ماده 12 قانون رسیدگی به تخلفات و جرایم در ازمون سراسری: هر مؤسسه یا آموزشگاه علمی و آموزشی که برای افزایش آمادگی داوطلبان شرکت در آزمونهای مورد بحث این قانون فعالیت می کند چنانچه در تخلفات ماده 5 ،مشارکت داشته باشد مجوز تأسیس آن لغو میشود و مدیران مسؤول آنها علاوه بر محرومیت دائمی از تأسیس و اداره اینگونه مراکز به مجازاتهای پیش بینی شده در این قانون وسایر قوانین محکوم میشوند و چنانچه مؤسسه یا آموزشگاه فاقد مجوز باشد مجازات مدیران مسؤول آنها حد اکثر مجازات مندرج در ماده (6) می باشد.(رجوع شود به متن مواد 5 و 6 که در این مقاله بیان شده است)
تبصره - در مورد آموزشگاه هایی که فاقد مجوز باشند علاوه بر اقدام مراجع قانونی ذی ربط مدعی العموم نیز می تواند رأسا نسبت به اعلام جرم و پیگیری تخلفات آنان اقدام نمایند.

بنابراین تقلب در کنکور، در مصادیق مختلفی، مانند شرکت در آزمون به جای دیگری و خرید و فروش سوالات، جرم محسوب شده و مجازات های مختلفی، از جمله محرومیت از آزمون سراسری تا 10 سال و حبس تا 5 سال را برای مجرمین در پی خواهد داشت. نحوه رسیدگی به این جرم نیز در صورت عدم تعیین مجازات، توسط هیات های بدوی و تجدیدنظر رسیدگی به تخلفات آزمون ها و در صورت تعیین مجازات، در دادسرا و دادگاه کیفری می باشد. امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (475 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (184 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (45 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر) بهنوش بختیاری؛ به همسرم میگم تو اصلا به من نگو دوستت دارم فقط بگو واریز کردم برات، تمااام🤣 (38 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه: دلم می‌خواهد طارمی در پرسپولیس باشد؛ قهرمانی پرسپولیس آرزوی همیشگی من است+ویدیو