طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری حق انتخاب مردم را محدود می‌کند

  شنبه، 29 آذر 1399 ID  کد خبر 123008
طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری حق انتخاب مردم را محدود می‌کند
ساعد نیوز: نماینده پیشین مجلس طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری را در تضاد با روح قانون اساسی عنوان کرد و گفت: این قانون حق انتخاب مردم را محدود می‌کند و فراتر از حیطه اختیارات مجلس است.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از ایرنا: «داریوش قنبری» طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری را زمینه ساز محدودیت برای انتخاب مردم عنوان کرد و گفت: این طرح در تضاد با اصول و چارچوب های دموکراسی است. مبنای دموکراسی این است که مردم حق انتخاب دارند و می توانند خود را در معرض رای قرار دهند. نباید شرط خاصی برای انتخاب افراد در نظر گرفته شود بلکه انتخاب افراد باید از سوی رای دهندگان انجام شود.

نماینده پیشین مردم ایلام در مجلس گفت: قانون گذار نباید ایده و تفکر خود را تبدیل به قانون کند و به نوعی چارچوب های دموکراسی را بر اساس سلیقه خود محدود کند و یا از بین ببرد. در واقع فرق بین دموکراسی و آریستوکراسی در این است که آریستوکراسی حکومت گروهی است و دموکراسی حکومت عامه مردم و همه مردم حق دارند خود را در معرض رای قرار دهند.

ملاک قانون اساسی برای نامزدها سواد خواندن و نوشتن است

وی خاطرنشان کرد: قانون اساسی جمهوری اسلامی سواد خواندن و نوشتن را ملاک و معیار برای داوطلبان ریاست جمهوری قرار داده است و شرط بالا بودن مدرک تحصیلی در نظر نگرفته است. این اتفاقا نقص قانون اساسی نیست بلکه از نقاط قوت آن است.

نماینده پیشین مجلس ادامه داد: ملاک خواندن و نوشتن برای داوطلبان ریاست جمهوری حداقل شرایطی است که تدوین کنندگان قانون اساسی در نظر گرفته اند تا زمینه حکومت مردم بر مردم را فراهم کنند و در واقع تصویب کنندگان قانون اساسی چارچوب های دموکراسی را در نظر داشتند و نمی خواستند با گذاشتن شرط و شروط حق انتخاب کنندگان را محدود کنند.

قنبری با بیان اینکه هر گونه شرایط محدود کننده مردم در تضاد با قانون اساسی است، گفت: قوانینی که به تصویب قانون گذاران می رسد نباید در تضاد با قانون اساسی باشد و نمایندگان مجاز به تغییر قانون اساسی نیستند.

قانون عادی نباید قانون اساسی را محدود کند

این کارشناس مسائل سیاسی گفت: از شورای نگهبان انتظار می رود که موارد محدود کننده حق مردم که قانون اساسی هم به آن تصریح کرده، را تایید نکند و اجازه ندهد قانون اساسی به وسیله قانون عادی محدود شود. البته قانون عادی به هیچ وجه نمی تواند قانون اساسی را محدود کند.

این فعال سیاسی اصلاح طلب یادآورشد: شرایط نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در قانون اساسی ذکر شده و این به معنی بی نیازی از تدوین قانون عادی برای تغییر قانون اساسی و تعیین شرایط نامزدهای ریاست جمهوری است. در واقع اهمیت ریاست جمهوری به اندازه ای است که در قانون اساسی شرایط انتخاب شوندگان مشخص شده و هر گونه وضع قانون عادی زاید به نظر می رسد.

قنبری با بیان اینکه اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری تبدیل به مشکل پیچیده مجالس شده است، خاطرنشان کرد: در هر دوره ای از مجالس، نمایندگان رسالتی برای تغییر قانون انتخابات برای خود قائل می شوند که من نمی دانم هدف از این کار چیست؟

این فعال سیاسی اظهار داشت: در هیچ کشوری به اندازه ایران، قوانین انتخاباتی به این شکل تغییر نمی کند. قانون انتخابات در بقیه کشورها جزو قوانین ارگانیک تلقی می شوند و شان و جایگاهی بین قانون عادی و اساسی دارد، یعنی مرجع اصلی قانون انتخابات، متفاوت با مرجعی است که قانون عادی را تصویب می کند.

کیفیت قانون گذاری با اعمال شرط فوق لیسانس نمایندگان تغییر نکرده است

قنبری با اشاره به مصوبات پیشین مجلس در مورد اصلاح قانون انتخابات گفت:در دوره های گذشته مصوباتی را در مجالس داشتیم که محدودیت های غیر ضروری برای ورود به مجلس ایجاد می کرد. مثلا شرط مدرک تحصیلی فوق لیسانس را برای نمایندگان در نظر گرفتند حال سوال این است از زمان اعمال شرط فوق لیسانس، کیفیت قانون گذاری در کشور تغییر کرده است؟ قطعا اینگونه نیست. بنابراین مدرک تحصیلی نمی تواند معیار مناسبی برای توانایی های سیاسی باشد. برای همین من فکر می کنم این شرط هم در راستای منافع خاصی در نظر گرفته شده است.

نماینده پیشین مردم ایلام در مجلس گفت: انتظار از نمایندگان این است که شرایط زاید خاصی که در دوره های گذشته برای انتخابات در نظر گرفته شده را حذف کنند نه اینکه شرایطی اضافه کنند که فراتر از قانون اساسی باشد.

وی افزود: روح قانون اساسی حداقل شرایط را برای داوطلبان ریاست جمهوری در نظر گرفته در مجموع در راستای حاکمیت مردم است و اعمال هر گونه شرایط محدود کننده، آسیب جدی بر پیکره دموکراسی و حاکمیت مردم وارد می کند.

معلوم نیست شرط سنی۴۰ سال و ۷۰ سال از کجا آمده است؟

قنبری بیان داشت: با توجه به اینکه مجلس در اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری عقب نشینی نکرد، انتظار می رود در مراحل نهایی از طرف مراجع بالاتر اجازه داده نشود که حقوق انتخاب شوندگان و مردم در معنای عام کلمه تضعیف شود.

این استاد دانشگاه اعمال شرط سنی در طرح اصلاح قانون انتخابات را نوعی محدودیت عنوان کرد و افزود: معلوم نیست شرط سنی ۴۰ و ۷۰ سالگی برای داوطلبان ریاست جمهوری از کجا آمده است شاید مردم دوست داشته باشند فردی بالای ۷۰سال یا کمتر از ۴۰ سال را انتخاب کنند، اگر معیار جوان بودن است چرا کمتر از ۴۰ سال و اگر معیار تجربه است چرا بالاتر از ۷۰ سال نمی تواند در عرصه رقابت حاضر شود.

وی تعیین معیار سن برای داوطلبان را خلاف قانون اساسی عنوان کرد و گفت: جمعیت زیر ۴۰سال و بالای ۷۰ سال شهروندان این کشور و دارای حقوقی هستند، در کشور ما فرد ۱۸ساله به سن تکلیف سیاسی می رسد، اما برای انتخاب شدن همین فرد ۲۲ سال فرصت وی را به تعویق می اندازیم.

این فعال سیاسی اصلاح طلب گفت: علاوه بر این در خیلی از موارد افراد بالای ۷۰سال هم بلوغ سیاسی و هم توان جسمی خوبی دارند. آیا کسانی که در مجلس هستند عقلشان از مردم بالاتر است؟ در واقع آنان به جای مردم تصمیم می گیرند که چه فردی با چه سن و سالی برای مدیریت کشور مفید است. این اقدام، انتخاب مردم را محدود می کند و از نظر قواعد دموکراسی پذیرفته نیست که شخصی بخواهد به جای مردم تصمیم بگیرد.

نباید شرطی فراتر از قانون اساسی به شرایط داوطلبان اضافه کنیم

نماینده پیشین مردم ایلام در مجلس گفت: شرط گذاشتن برای داوطلبان تضییع حقوق مردم است و نوعی تعدی به حقوق عمومی تلقی می شود. حقوق اساسی که نقش مادر حقوق عمومی را دارد و قانون اساسی شرایط را مشخص کرده است و نیازی نیست فراتر از آن شرط دیگری به شرایط داوطلبان اضافه کنیم.

قنبری با بیان اینکه شرط گذاری برای داوطلبان در شان و جایگاه مردم است و باید به رای مردم گذاشته شود، افزود: از حیطه اختیارات مجلس خارج است که بخواهد در مورد تعیین شرایط انتخاب شوندگان که در قانون اساسی آمده، تصمیم بگیرد. این اقدام به معنی تغییر قانون اساسی است و تغییر قانون اساسی هم از طریق رفراندوم و مراجعه به آرای عموم مردم باید انجام شوند و نمایندگان در چارچوب قانون اساسی موظف به قانون گذاری هستند نه فراتر از آن.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
پربازدید شدن نمای بیرونیِ منزل شخصی رهبر معظم انقلاب+عکس/ نمایی سیمانی با آیفونی قدیمی و درب خانه ای ساده و بدون زرق و برق (541 نظر) همسر رهبر معظم انقلاب: ما در خانه‌مان دکوراسیون به معنای متداول آن،فرش و پرده‌های قیمتی و مبلمان نداریم (430 نظر) رهبر معظم انقلاب خطاب به پدر عروسشان: تمام زندگی ما غیر از کتابهایم، یک وانت لوازم کهنه است پولی برای خرید خانه پسرم ندارم /صداقت و ساده زیستی رهبری ... (204 نظر) نگاهی به رسم جالب هر شبِ خانواده رهبر معظم انقلاب قبل از خواب (145 نظر) تدارکات ساده رهبر معظم انقلاب برای پذیرایی کردن از مهمانانش+عکس/از قند و چای گرفته تا بشقاب کوچک از شیرینی نارگیلی برای کسانی که قند دوست ندارند (122 نظر) نوزاد بانمک و خوشگل المیرا شریفی مقدم مجری خوش اخلاق صداوسیما سر سفره ساده عید/ پروفیل یک مادر مهربون+عکس (31 نظر) خلاقیت پدر ایرانی در ثبت اولین عکس متفاوت از پسرش حماسه ساز+عکس/کل آتلیه های شهر زیر سوال رفت...🤣 (19 نظر) نگاهی به میز عزایِ ساده برادر جوان و مجرد مهدی یغمایی در خانه پدری اش که لحظاتی پیش خواننده داغدار منتشر کرد+عکس (14 نظر) شیلا خداداد: من یک پکیج نیستم همیشه آماده باشم با موهای رنگ شده و ناخن لاک زده+ویدئو/نچرال پسند بودن خانوم بازیگر... (13 نظر) رخت عزای متفاوت فرزاد حسنی، داوود سریال قطب شمال در مراسم تشییع مادرش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (9 نظر) چهره غمزده علیرضا کمالی، احسان سریال لحظه گرگ و میش در مراسم تشییع حسام محمودی/ برای مُردن خیلی جوون بود+عکس (9 نظر) (عکس) خلاقیت یک هنرمند خوش ذوق با سنگ های موجود در طبیعت/هزار آفرین به این ذهن خلاق (7 نظر) نگاهی به کیک تولد قلبی شکل مادر عینکی سردار آزمون ؛ انتخاب کیک سوپر استار فوتبال منحصر بفرد است (6 نظر) حضور رهبر انقلاب پای صندوق رأی بدون عصا و ایستاده و سرحال در سن 85 سالگی / چون تو را نوح است کشتیبان، غم مخور (6 نظر) خلاقیت منحصر بفرد و نوآورانه شهرداری همدان در نصب مجسمه های شاه و سرباز هخامنشی در حال بیرون آمدن از خاک+ویدیو / احسنت به این ذهن (5 نظر)
تیتر امروز   
فال روزانه امروز جمعه 15 تیر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز جمعه 15 تیر 1403
فال انبیاء روزانه جمعه 15 تیر ماه 1403
فال قهوه با نشان روز جمعه 15 تیر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز جمعه 15 تیر 1403 + فیلم
پزشکی قانونی پس از 5 سال نظر داد: مرد همسرکش، جنون دارد
فال ابجد روزانه جمعه 15 تیر 1403
نام واقعی الهام حمیدی که اصلش زیباتر است/ خانم بازیگر یک عمر اشتباه خودش را معرفی کرد
مهمترین مساله پیش روی نهمین رئیس جمهوری ایران چیست؟
رشد مشارکت به سود پزشکیان است یا جلیلی؟
همسر رهبر معظم انقلاب: من خواهر آقای هاشمی رفسنجانی هستم/ترفند خلاقانه رهبر و همسرشان برای دیدن هاشمی رفسنجانی در زندان سیاسی
بتول خانم یک تنه آمار مشارکت روستا را بالا برد / رای‌های خاموشی که در مغازه کوچکش زنده کرد
عجیب ترین تابستانی که با برف و یخبندان آغاز شد! برف و سرمای تابستان 3 نفر را کشت
جشن فارغ‌التحصیلی پزشکان آینده کنار امام رضا(ع) + فیلم و عکس
رونمایی از فونت اختصاصی دانشگاه شریف با هدف ارتقای هویت بصری
منتخب روز   
سکانسی از سریال پُرحاشیه این روزها؛ زمین خوردن ثریا در سریال در انتهای شب/ شما چه حِسی داشتین؟ تئوری رنگ قرمز ناگهانی در دکوراسیون منزل ؛ به دیزاین خونتون یه چیز قرمز اضافه کنین تا تاثیرشو ببینین (عکس) استایل کُت و شلواری محمود احمدی نژاد در خیابان/ ذکر گفتن آقای سیاست مدار در حال پیاده روی بازی های مادرانه مینا مختاری همسر بهرام رادان با پسر تُپُل و مُپلش/ چه شیطون شده جان کوچولو ویدئویی از خانه ابدی آیت الله آل هاشم و گریه های جگر سوز پدر روحانی شهید/ روحش شاد و یادش گرامی مجید واشقانی پرسپولیس را با خاک یکسان کرد/ افشاگری آقای بازیگر از تاکتیک پرسپولیس برای قهرمانی در حضور پورعلی گنجی افشاگری عادل فردوسی پور از گول مالیدن سر خواهر برادر کوچکترش/ از شما خیلی خیلی بعید بود!! شعری که استاد شهریار با خواندن آن اشک ریخت و تا آخر به صورت گریان ادامه داد/ طفل بودم دزدکی پیر و علیلم ساختند سکانس غَش آور از سریال 3 در 4 با هنرنمایی علی صادقی/ ایشون اول نمک بودن بعدا دست و پا در آوردن! زنی که قهرمان زلزله کاشمر شد! / این است زن شجاع ایرانی ...