به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعد نیوز به نقل از همشهری آنلاین، «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان های بین المللی در وین اتریش در پیامی توییتری به پاسخ ایران به آمریکا واکنش نشان داد.
وی در این پیام توییتری نوشت: «ایران پاسخ خود به پیشنهادهای اخیر آمریکا درباره پیش نویس احیای برجام را ارائه داد».
اولیانوف اضافه کرد: «به نظر می رسد که پیشنهادات ایران بیش از حد بلندپروازانه نبوده و در صورت وجود ارائه سیاسی لازم برای تکمیل گفت وگوهای وین، می تواند قابل قبول باشد».
یک سخنگوی وزارت خارجه چین نیز بامداد شنبه ۱۲ شهریورماه گفت که پکن در حال بررسی پاسخ برجامی اخیر ایران به آمریکا است.
این سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: «داریم به صورت جدی پاسخ اخیر ایران را بررسی می کنیم. در نگاه اول، پاسخ طرف ایرانی فراتر از مواضع دائمی اش در خصوص مسائل مربوطه نیست.»
وی اضافه کرد: «امیدواریم همه طرف ها بتوانند فعالانه نگرانی های مشروع ایران را برطرف کرده و برای جمع بندی زودهنگام توافق تلاش کنند.»
«باراک راوید» خبرنگار وبگاه خبری «آکسیوس» نیز به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت، برخی شکاف ها با ایران بسته شده و برخی دیگر همچنان باقی مانده اند.
راوید در پیامی توئیتری به نقل از «آدرین واتسون» سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا نوشت: «این مذاکراتی با کشمکش های متداول است. ما در حال مطالعه پاسخ ایران بوده و در حال هماهنگی با متحدان تروئیکای اروپایی هستیم».
این مقام آمریکایی افزود: «ما به طور علنی مذاکره نمی کنیم. طی هفته های اخیر برخی شکاف ها بسته شده اند اما برخی دیگر باقی مانده اند».
«ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بامداد جمعه اعلام کرد تهران نظرات خود در مورد پاسخ آمریکا در خصوص متن پیش نویس توافق احتمالی رفع تحریم ها را برای هماهنگ کننده اتحادیه اروپا ارسال کرده است.
کمیسیون اروپا هم شامگاه جمعه خبر داد که آخرین پاسخ از ایران را درباره مذاکرات هسته ای دریافت کرده و این پاسخ را به آمریکا و دیگر مشارکت کنندگان در مذاکرات ارائه داده است.
پیش تر، «وِدانت پاتل» معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ساعاتی بعد از ارسال پاسخ ایران به «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با تلاش برای انداختن توپ در زمین ایران، مدعی شد که پاسخ تهران سازنده نبود.
تحلیلگران می گویند برخی عوامل مانند فشارهای رژیم صهیونیستی، اختلافات با کنگره و مشکلات داخلی در آمریکا دلیل بی میلی دولت بایدن برای بازگشت به برجام در ماه های گذشته بوده است.
بایدن در شرایطی سال ۲۰۲۱ بر سر کار آمد که سیاست فشار حداکثری علیه ایران در دستیابی به اهدافش ناکام مانده بود. این سیاست علاوه بر ناکامی در شکل دادن به یک توافق هسته ای جدید، باعث ایجاد تفرقه در روابط میان کشورهای دو سوی آتلانتیک، به خطر افتادن اثربخشی نظام تحریم ها به عنوان یکی از ابزارهای اصلی سیاست خارجی آمریکا و مهم تر از همه تقویت جریان استکبارستیز در ایران شد.
جمهوری اسلامی ایران راستی آزمایی رفع تحریم ها، اخذ تضمین در خصوص ماندگاری برجام و رفع ادعاهای پادمانی آژانس اتمی را اصلی ترین مطالبه خود در مذاکرات رفع تحریم ها قرار داده و تأکید کرده که تنها بازگشت به قرارداد دوجانبه ای که در ازای برخی محدودیت ها نفع ملموس اقتصادی برای ملت ایران به همراه داشته باشد را منطقی می داند و آن را می پذیرد.