واکسیناسیون ۶۵ ساله‌ها متوقف شد

  دوشنبه، 17 خرداد 1400 ID  کد خبر 153857
واکسیناسیون ۶۵ ساله‌ها متوقف شد
ساعد نیوز: با وجود آنکه بیش از یک ماه از آغاز واکسیناسیون همگانی در کشور می‌گذرد و بسیاری از سالمندان دوز اول واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند، اما خبرها از عدم موجودی واکسن‌ در برخی مراکز بهداشت و سردرگمی سالمندان برای تزریق دوز اول و دوم واکسن کرونا حکایت دارد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از تجارت نیوز، به طوری که گزارش ها نشان می دهد در روزهای گذشته برخی از کسانی که طی فراخوان وزارت بهداشت برای تزریق دوز اول به مراکز اعلام شده مراجعه کرده اند، به آنها گفته می شود خبری از دوز دوم واکسن نیست حتی در این خصوص سخنگوی سازمان غذا و دارو هم در گفت و گوی ویژه خبری گفت: از کسانی که پس از دریافت پیامک به مراکز واکسیناسیون مراجعه کرده اند، ولی واکسن موجود نبوده و واکسیناسیون انجام نشده است، عذرخواهی می کنیم.»

این اتفاق در حالی است که پیش از این کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو از واردات حدود هفت میلیون دوز واکسن از منابع مختلف در ماه جاری خبر داده بود همچنین سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا ضمن تکذیب توقف واکسیناسیون کرونا در ایران می گوید قرار بود محموله ای شامل ۳ میلیون دوز واکسن وارد کشور شود و واکسیناسیون سرعت خوبی داشت اما ورود این محموله با تأخیر مواجه شد و تصمیم گرفتیم به جای آغاز واکسیناسیون گروه سنی جدید، واکسیناسیون افراد بالای ۷۰ سال را تکمیل کنیم و این گروه سنی دوز اول و دوم واکسن را دریافت کنند. به گفته علیرضا رئیسی واکسیناسیون متوقف نشده است اما واکسیناسیون سایر گروه های سنی تا ورود محموله واکسن انجام نمی شود.

او می افزاید: امیدواریم فردا مجوز مصرف اضطراری را برای واکسن برکت بگیریم و پس از آن می توانیم واکسیناسیون را با واکسن ایرانی شروع کنیم. همچنین تا پایان هفته یک میلیون دوز واکسن ایرانی به دست ما خواهد رسید و بعد از آن واکسیناسیون با واکسن ایرانی آغاز خواهد شد، البته در تیرماه حداقل سه تا پنج میلیون و در مرداد ماه بالای ١٠ میلیون دوز واکسن ایرانی به دست ما خواهد رسید و جای نگرانی نیست.

با این حال در شرایط فعلی عدم موجودی واکسن های کرونا برای آن دسته از سالمندانی که نوبت دوز دوم تزریق واکسن شان فرا رسیده درسرساز شده است. اغلب سالمندانی که طبق تاریخ دریافت دوز دوم مندرج در کارت واکسنی که بعد از تزریق دوز اول به آنها داده شده به مراکز اعلام شده مراجعه کرده اند با این عبارت که واکسنی برای تزریق دوز دوم موجود نیست روبه رو شده اند.

ایجاد برخی مشکلات در فرایند واکسیناسیون، واکنش کاربران شبکه های اجتماعی را هم در پی داشته است. سؤالاتی از قبیل؛ اگر دوز دوم واکسن دیرتر تزریق شود چه عوارضی در پی دارد؟ یا اگر دوز دوم واکسن با واکسن نوع دیگر جایگزین شود چه عواقبی در پی خواهد داشت؟ آیا تأخیر در تزریق دوز دوم ایمنی ایجاد شده از دوز اول را بی اثر می کند؟

استفاده از واکسن های ترکیبی نیاز به مطالعه دارد

علیرضا ناجی رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی و عضو کمیته علمی کووید۱۹ درباره علت نابسامانی به وجود آمده در تزریق دوز دوم واکسن کرونا به «ایران» می گوید: «بخشی از این نابسمانی ها به دلیل بدقولی شرکت های تولید واکسن سینوفارم و اسپوتنیک است. قرار بود سینوفارم ۳ میلیون دوز واکسن به ایران تحویل دهد اما این کار را نکرد. در حالی که معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت ساعت به ساعت پیگیر این مسأله هستند. من به شخصه این مشکل را متوجه دولت و وزارت بهداشت نمی دانم چون همه کشورهای دنیا با چنین مشکلی مواجه شده اند.

ظرفیت پایین تولید واکسن اسپوتنیک روسی باعث شده حتی کشورهایی که ۲۰ میلیون دوز اسپوتنیک پیش خرید کرده اند در بلاتکلیفی بمانند از طرفی چین – در وهله اول- نیازهای داخلی اش را تأمین می کند همین چند روز پیش ۱۹ میلیون واکسن به جمعیتش تزریق کرد بجز چین و روسیه که منابع اصلی تأمین واکسن ایران هستند همچنین صندوق کووکس نیز به دلیل بدقولی شرکت های تولید کننده نمی تواند واکسن کشورهای عضو را تأمین کند.

مشکل تأمین دوز دوم واکسن کرونا مطابق اعلام این عضو کمیته علمی کووید۱۹ قابل پیش بینی بود. «به علت استراتژیک بودن واکسن این بدعهدی ها قابل پیش بینی بود باوجود آنکه ۵۰۰ هزار دوز از هند واکسن خریداری کردیم اما بیشتر از ۱۲۵ هزار دوز به ما تحویل ندادند. در هر حال زمزمه هایی مبنی بر رایزنی برای واردات واکسن های سینوفارم، آسترازنکا و اسپوتنیک روسی می شنویم تا بتوانند تأخیر در دوز دوم واکسیناسیون را جبران کنند.»

اما سؤالی که پیش می آید، این است آیا دوز دوم همه واکسن ها را می توان با تأخیر تزریق کرد؟ ناجی می گوید: پاسخ این سؤال را باید به نوع واکسنی که تزریق کرده ایم ارجاع دهیم. آسترازنکا حدود دو تا سه ماه بین دوز اول و دوم فاصله دارد و برخلاف نظریه های اول این فاصله زمانی در مورد آسترازنکا آنتی بادی ها را تا دو و نیم برابر افزایش می دهد. اسپوتنیک اعلام کرده فاصله بین دوز اول و دوم می تواند تا ۶۰ روز برسد در مورد سینوفارم طبق گفته شرکت سازنده تا ۶ هفته فاصله دوز اول و دوم امکانپذیر است البته فاصله دوز اول و دوم را ۲۸ روز می زنند اگر بیشتر از ۶ هفته طول بکشد باید حتماً از نمونه ها تیتر آنتی بادی انجام دهیم و ببینیم اگر تیتر آنتی بادی مناسب نیست پروتکل سه دوز برای آن باید در نظر گرفته شود. چنانچه تأخیر در تزریق دوز دوم واکسن ها بیش از این فواصل زمانی باشد باید به فکر تزریق ترکیبی از واکسن ها باشیم.

وی در ادامه می افزاید: اگر نتوانیم واکسن سینوفارم وارد کنیم باید سراغ واکسن ایرانی با پلتفرم مشابه سینوفارم برویم که واکسن برکت را پیشنهاد می کنند البته ما هیچ شاهدی بر این موضوع نداریم که آیا این ترکیب درست است یا خیر؟ چون هر دو پلتفرم واکسن از ویروس غیرفعال است ممکن است جایگزینی سینوفارم با واکسن برکت مناسب باشد. ما نیاز به شواهد داریم چرا که اگر در دنیا واکسن آسترازنکا و فایزر را جایگزین هم کردند بر اساس مطالعات بوده و استفاده از واکسن های ترکیبی به دلیل مطالعات بالینی بوده نه استفاده کورکورانه

ناجی با اشاره به برخی بدگمانی ها درباره واکسن های ایرانی می گوید: در حال حاضر واکسن انستیتو پاستور که تولید مشترک ایران و کوبا است از لحاط کارآزمایی بالینی جلوتر از بقیه واکسن ها است و تزریق دوز دوم آن را از هفته پیش شروع کرده اند از طرفی کشور کوبا در مرحله ترایال ۳ واکسیناسیون عمومی را انجام داد و بیش از یک میلیون دوز واکسن کوبایی را به مردمش تزریق کرد ما هم می توانیم از نتایج کوبا استفاده کنیم. برخی اقدامات و اظهار نظر ها ممکن است نسبت به واکسن های ایرانی بدگمانی به وجود بیاروند در حالی که زحمت بسیار زیادی روی واکسن های ایرانی انجام شده است.

۴۰ درصد سالمندان هنوز واکسن نزده اند

رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی با تأکید بر اینکه تا زمانی که واکسن های ایرانی به تولید برسند باید درباره اطلاعات علمی شان با مردم صحبت شود، می گوید: طبق آمارهای غیررسمی حدود ۴۰ درصد افراد بالای ۷۰ سال برای زدن واکسن اقدام نکرده اند که به علت برخی اشتباهاتی است که در ایران اتفاق افتاده و هر کسی شایعات بی اساسی می سازد بدون آنکه این شایعات را خنثی کنیم همین شایعه مغناطیسی کردن بدن دریافت کنندگان واکسن خاص کشور ما بود و هیچ برخوردی هم با سازندگان این کلیپ ها انجام نمی گیرد مجموع اینها باعث می شود مسیر اطلاع رسانی درست منحرف شود و مردم از اطلاعات علمی بی نصیب بمانند.

ناجی در پاسخ به اینکه تکلیف سالمندانی که نوبت دوز دوم شان فرا رسیده است چیست؟ عنوان می کند: اگر فاصله واکسن دوز اول و دوم تا ۶ هفته باشد زیاد نگران نیستیم اگر بیشتر شود باید روی آن تحقیق شود و از جمعیت نمونه بگیرند و تیتر آنتی بادی نوترالیزان علیه پروتئین اسپایک ویروس را اندازه گیری کنند اگر میزان آن مناسب نبود برنامه ریزی برای دوز سوم را انجام دهند البته قول داده اند در هفته های آینده مقداری واکسن تحویل بگیرند اگر وارد نشود تصمیم چالشی مهمی را باید در این زمینه بگیرند.

بزودی واکسن کرونا وارد می شود

جلیل کوهپایه زاده رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره مشکل تأمین دوز دوم واکسن های کرونا به «ایران» می گوید: جای نگرانی نیست چون واکسن ها هر کدام زمان دارند. برای مثال سینوفارم ۲۸ روز زمان دارد و آسترازنکا تا سه ماه فرصت برای تزریق دوز دوم دارد ممکن است برخی مواقع در عده ای از افراد که واکسن دوز اول را دریافت کردند واکسن دوز دوم از همان برند استفاده نشود البته تلاش ما این است که همه مردم یک نوع واکسن دریافت کنند هر چند که واکسن دوم واکسن بوستر و تقویتی خواهد بود.

وی با بیان اینکه اغلب واکسن های استفاده شده در ایران از نوع سینوفارم است در ادامه می افزاید: وقتی تزریق اول واکسن انجام می شود چون نوع واکسن مهم نیست به سرعت انجام می گیرد ترجیح این است کسی که سینوفارم زده همان را هم در دوز دوم بگیرد به همین خاطر در برخی نقاط کشورممکن است بموقع این واکسن تأمین نشود مثلاً دوز دوم، ۲۸ روز بعد آماده نشود چون واکسن وارداتی است. البته قول داده شده این هفته تعداد قابل توجهی واکسن سینوفارم می رسد، جای نگرانی نیست و نهایت طی یک هفته تا ۱۰ روز دوز دوم زده می شود. در مورد واکسن دوز اول نیز کسی از قلم نمی افتد همه کسانی که مراجعه کنند واکسن دریافت می کنند عمده نگرانی ها از کم اطلاعی است درحالی که واکسن ها سر وقت زده خواهند شد. البته اولویت با دریافت کنندگان واکسن دوز اول است و سپس به ترتیب نوبت به دوز دوم می رسد.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب: ما در خانه‌مان دکوراسیون به معنای متداول آن،فرش و پرده‌های قیمتی و مبلمان نداریم (468 نظر) نگاهی به رسم جالب هر شبِ خانواده رهبر معظم انقلاب قبل از خواب (358 نظر) رهبر معظم انقلاب خطاب به پدر عروسشان: تمام زندگی ما غیر از کتابهایم، یک وانت لوازم کهنه است پولی برای خرید خانه پسرم ندارم /صداقت و ساده زیستی رهبری ... (221 نظر) مبل ساده و چوبی رهبر معظم انقلاب که 20 سال است روی آن می نشینند+عکس/ دکوراسیونی که هیچوقت تغییر نمیکند! (88 نظر) سهم پسر سوم رهبر معظم انقلاب از آقازادگی +عکس/ تصویری قابل تامل و تحسین برانگیز (81 نظر) پوشش متفاوت بازیگران زن سینمای ایران در ضیافت شام حسن روحانی+عکس/ از الهام حمیدی تا فریبا متخصص... (27 نظر) سنگ تمام خواهر و همسر آزاده نامداری در برگزاری جشن تولد مجری جوانمرگ+عکس/ از سفارش کیکی درست شبیه آخرین کیک تولدش در خانه تا آوردن گلهای خشک و بی روح تولد 37 سالگی‌اش (20 نظر) نگاهی به دکوراسیون ساده و معمولی خانه حسن روحانی/ ظرف میوه و استکان های کریستال و مبلمان راحتی+عکس (18 نظر) نگاهی به میز عزایِ ساده برادر جوان و مجرد مهدی یغمایی در خانه پدری اش که لحظاتی پیش خواننده داغدار منتشر کرد+عکس (16 نظر) خوانندگی پراحساس و عاشقانه آهنگ بیا برگرد در کنسرت معرکه رضا گلزار/ قدرت صداش بیستِ بیست+ویدیو (16 نظر) شیلا خداداد: من یک پکیج نیستم همیشه آماده باشم با موهای رنگ شده و ناخن لاک زده+ویدئو/نچرال پسند بودن خانوم بازیگر... (14 نظر) چهره خندان و ظاهر متین و باوقار بازیگران زن در دیدار با حسن روحانی+عکس/ از الهام حمیدی و شبنم قلی خانی تا خواهران اسکندری ستاره و لاله (11 نظر) خلاقیت منحصر بفرد و نوآورانه شهرداری همدان در نصب مجسمه های شاه و سرباز هخامنشی در حال بیرون آمدن از خاک+ویدیو / احسنت به این ذهن (9 نظر) رخت عزای متفاوت فرزاد حسنی، داوود سریال قطب شمال در مراسم تشییع مادرش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (9 نظر) چهره غمزده علیرضا کمالی، احسان سریال لحظه گرگ و میش در مراسم تشییع حسام محمودی/ برای مُردن خیلی جوون بود+عکس (9 نظر)
تیتر امروز   
معلم زبان انگلیسی رهبر معظم انقلاب: ایشان در منزلشان با پرده پارچه‌ای قسمت مهمان‌ها و خانواده را از هم جدا کرده+عکس/ همیشه بساط چای رهبر برقراره
پیام احساسی پرویز پرستویی خطاب به پزشکیان از زبان فاطمه همسرش/ مسعود جان...
تیم 8 نفره تروریستی حمله کننده به آراء مردم توسط سربازان گمنام امام زمان (عج) دستگیر شدند
(ویدئو) گریه دیدنی رحمت سریال "پایتخت" برای منقرض شدن نسلش / خیلی با استعداده نگران نسلشم هست😂
یادی کنیم از عکس زیبای مرحوم ماه چهره خلیلی، جاریه سریال "مختارنامه"، با لباس عروس ساده ولی شیک، در کنار پارسا پیروزفر، بهنام سریال "در انتهای شب"
(عکس) شهری که متفاوت‌ ترین «پشت‌ بام‌ های» جهان را دارد!
(عکس) داماد مسعود پزشکیان کیست/ تحصیلات و شغل فعلی زهرا پزشکیان و همسرش
(تصاویر) لحظات زیبایی از قرآن گرفتن دختر پزشکیان، زهرا، برای راهی کردن پدر
(تصاویر) نگاهی به استایل های ایرانی پسند و شیک احسان علیخانی، مجری و برنامه ساز "جوکر 2"/ استایل های مامان پسند احسان علیخانی👌
سنگ تمام مژده لواسانیه برای رئیس جمهور ایران با انتشار عکس دیده نشده از مسعود پزشکیان و دختر جوانش/ نیم ست پاپیونی دخترشون چه شیکه
خطرناک ترین و در عین حال زیباترین ترند آرایش در مصر باستان/ ریسک بزرگی که زنان مصر بخاطر زیبایی افسانه ای خود، به جان می خریدند
(ویدئو) آواز تلخ و جانسوز مهدی یغمایی بر مزار برادرش
خنده دارترین سکانس فصل یک " جوکر 2" که هرگز فراموش نمیشه/ مطمئنا تاریخ این مشاعره نیما شعبان نژاد و رادش رو یادش میمونه تا ابد🤣
(عکس) بهاره رهنما به کدام نامزد رای داد؟/تصویری متفاوت و دیده نشده از بهاره رهنما پای صندوق رای در تالار وحدت
(عکس) تصویر خنده دار و دهه شصتی از تیپ دامادی بهرام افشاری با یک کت زرد و موهای فرفری