جنگ در قفقاز و آینده آن

  دوشنبه، 14 مهر 1399 ID  کد خبر 105311
ولی کالجی : جنگ در قفقاز و آینده آن
آتش جنگ در قره باغ هر روز شعله ورتر میشود. آذربایجان و ارمنستان از نشستن بر سر میز گفتگو امتناع می ورزند و تلاش های بین المللی برای متقاعد کردن طرفین به جایی نرسیده است. آذربایجان از ارمنستان خواسته کل نیروهایش را از قره باغ بیرون ببرد ولی دولت ارمنستان از این کار سر باز می زند. در این میان نقش بازیگران بین المللی پر رنگتر از گذشته است.

ولی کالجی، پژوهشگر ارشد و عضوی شورای علمی موسسه ایراس است. ایشان در زمینه قفقاز و اورآسیا مقالات و کتاب های متعددی به رشته تحریر درآورده اند. ساعد نیوز طی یک مصاحبه اختصاصی با ایشان به بررسی وضعیت جنگ آذربایجان و ارمنستان و نقش بازیگران بین المللی در این جنگ پرداخته است:

تصویر

ساعد نیوز: چرا گروه مینسک این بار در جریان جنگ آذربایجان و ارمنستان این طور منفعل عمل کرده است؟

ولی کالجی: دلیلش این است که طی سی سال گذشته عملاً این گروه کاری نتوانسته است برای برقراری صلح در منطقه بکند. هدف این گروه آن بود که از آتش بس به سمت صلح برود ولی در عمل آتش بس به سمت جنگ رفته است و این نشان دهنده عمق راهبردی این گروه است. آمریکا در عمل مشغول انتخابات ریاست جمهوری است و مسائل داخلی این کشور فعلاً اجازه عمل منسجم در حوزه قفقاز را نمی دهد. روسیه هم فعلاً تماشاگر است. تحلیل من آن است که دلیل سکوت روسیه، تنبیه ارمنستان و دولت پاشینیان است که به سمت غرب چرخش سیاسی داشته است. روسیه می خواهد به ارمنستان نشان دهد که چه اندازه حضور این کشور در مناقشه قره باغ تأثیرگذار است. عضو فعال گروه مینسک، فرانسه است. فرانسته به دلیل خالی بودن صحنه بین المللی به دلایلی، در صدد است رهبری این گروه به صورت انفرادی به دست بگیرد. فرانسه به خصوص در مناقشه قره باغ و جنگ آذربایجان با ارمنستان، با ترکیه سرشاخ شده است. ریشه این اختلاف هم به تحرکات ترکیه در مدیترانه و لیبی و سوریه بازمی گردد.

تصویر

ساعد نیوز: چرا ترکیه بر حمایت همه جانبه از آذربایجان تأکید دارد و علنی تر از گذشته این کشور را در مناقشه قره باغ یاری می کند؟

ولی کالجی: روابط ترکیه و جمهوری آذربایجان که حیدرعلی اف همواره از آن با عنوان «یک ملت با دو کشور» یاد می کرد، به جز مقطع بسیار کوتاه امضای پروتکل عادی سازی مناسبات بین ارمنستان و ترکیه در سال 2009 از سطح بسیار بالایی برخوردار است. باکو و آنکارا همواره نخستین مقصد سفر خارجی رهبران دو کشور پس از پیروزی در انتخابات در سه دهه گذشته بوده است. ترکیه با وجود برقراری روابط دیپلماتیک با ارمنستان پس از فروپاشی شوروی، آن هنگام که پیشروی نیروهای ارمنی در مناطق خارج از قره باغ را تهدیدی برای جمهوری آذربایجان می دید، اقدام به قطع روابط دیپلماتیک خود و انسداد مرزهای زمینی و هوایی با ارمنستان در سال 1993 نمود که تا به امروز ادامه دارد. علاوه بر پیوندهای زبانی، قومی و فرهنگی بین جمهوری آذربایجان و ترکیه، ترکیبی از عوامل مختلف سیاسی، دفاعی و اقتصادی نیز در نزدیکی روابط دو کشور به یکدیگر نقش داشته است. وجود پایگاه های نظامی روسیه در ارمنستان، خروج جمهوری آذربایجان از پیمان امنیت دسته جمعی در سال 1999 و نزدیکی بیشتر دفاعی- نظامی باکو به ترکیه به عنوان عضوی از پیمان ناتو، احداث خطوط متعدد نفت و گاز از جمله باکو- تفلیس- جیهان، خط لوله باکو- تفلیس – ارزروم، مشارکت آذربایجان در شورای کشورهای ترک زبان به محوریت ترکیه و در نهایت تشکیل شورای مشترک همکاری های استراتژیک دو کشور، تنها بخشی از پیوندهای گسترده بین باکو و آنکارا در سه دهه گذشته به شمار می رود. با وجود همه پیوندهای یاد شده، حمایت سیاسی و نظامی دولت و ارتش ترکیه از باکو در دو درگیری تابستان 2020 بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان که بسیار فراتر از سطح حمایت دولت های لائیک و ملی گرای ترکیه در دهه های گذشته و حتی دولت اردوغان در جنگ چهار روزه آوریل 2016 در قره باغ بوده است را نمی توان با اشاره به چنین پیوندهایی توضیح داد و تببین کرد. لذا باید در جستجوی دلایل و انگیزه های دیگری بود که بتواند دلایل و انگیزه های جدید ترکیه در حمایت بی سابقه سیاسی و نظامی از جمهوری آذربایجان را توضیح دهد. به نظر می رسد با توجه به شرایط داخلی ترکیه و شرایط منطقه خاورمیانه، قفقاز و شرق مدیترانه، این دلایل و انگیزه ها را می توان در رابطه با حمایت بی سابقه سیاسی و نظامی آنکارا از جمهوری آذربایجان بیان نمود. اهم این دلایل و انگیزه ها را می توان به این نحو خلاصه کرد: تقویت احساسات ملی گرایانه در داخل ترکیه با توجه به سابقه قبلی رهبران حزب عدالت و توسعه در عادی سازی مناسبات با ارمنستان، تقابل با فدراسیون روسیه در گشودن جبهه سوم درگیری در قفقاز پس از سوریه و لیبی، تامین امنیت عبور خطوط لوله نفت و گاز و خط ریلی از آذربایجان- گرجستان- ترکیه، جلوگیری و بازدارندگی از گسترش جنگ از منطقه قره باغ به منطقه خودمختار نخجوان در مجاورت مرزهای ترکیه و ایجاد موازانه بین تنش در قفقاز با مدیترانه شرقی: ترکیه و جمهوری آذربایجان در مقابل یونان و قبرس.

تصویر

ساعد نیوز: حمایت ترکیه از آذربایجان چه تأثیری در رابطه راهبردی این کشور با روسیه دارد؟

ولی کوزه گر کالجی: این مطلب تقابل ها را بیشتر خواهد کرد. اصلاً ترکیه خودش به دنبال همین مسأله است. ترکیه در سوریه و لیبی برای خودش اهدافی را دنبال می کند که همگی در تقابل با استراتژی های کلی دولت روسیه در این منطقه است. ترکیه به دنبال یک تنفس گاه است و این کار را با کشاندن جنگ به پشت مرزهای روسیه در قفقاز انجام می دهد. نا امن شدن منطقه قفقاز به معنای این است که روسیه نمی تواند در لیبی و سوریه متمرکز عمل کند و همین مسأله برای ترکیه از اهمیت استراتژیکی بالایی برخوردار است.

تصویر

ساعد نیوز: آینده جنگ قره باغ را چطور ارزیابی می کنید؟

ولی کالجی: تحلیل من این است که تا وقتی که آذربایجان یک شکست را متحمل نشده به پیشروی ادامه خواهد داد. به نظرم آذربایجان کوتاه نخواهد ماند. حتی اگر با فشار نهادهای بین المللی و پادرمیانی یک آتش بس تحقق پیدا کند، این آتش بس حتماً موقت خواهد بود و باز آتش جنگ از نو شعله ور خواهد شد چون در این منطقه بازیگران بین المللی و منطقه ای فرآوانی وجود دارند که هر یک از آن ها اهداف خودشان را دنبال می کنند و طبیعتاً رسیدن به یک نقطه مشترک بسیار دشوار است.

خبر فوری: درگیری نظامی شدید آذربایجان و ارمنستان در قره باغ خبر فوری: درگیری نظامی شدید آذربایجان و ارمنستان در قره باغ

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (516 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (255 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (252 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (212 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (76 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (60 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (60 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (50 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (42 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن
فال ابجد روزانه یکشنبه 4 آذر 1403
فال انبیاء روزانه یکشنبه 4 آذر 1403
دارندگان سهام عدالت بخوانند؛ وراث منتظر واریزی سود باشند
فال حافظ با تفسیر امروز یکشنبه 4 آذر 1403 + فیلم
عبور از این 7 مرحله برای تبدیل شدن به یک تریدر حرفه‌ای؛ نقشه راه تریدر شدن
بنزین هواپیما 10 برابر گران می شود: لاکچری سوارها کیسه ها را شل خواهند کرد
این شغل دوم بین چهره های مشهور فوتبالی اپیدمی شد/ دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست ها در تجارت رستوران از علی دایی تا بیرانوند و...+عکس
تنش زدایی با قدرت های هسته ای در دستور کار دولت جدید آمریکا: ترامپ مذاکره‌کننده پیشین اتمی با کره‌شمالی را در دستگاه امنیتی آمریکا جایگاه داد
18 ترفند طلایی برای درمان فوری سرما خوردگی شدید
آش نخورده و دهان سوخته با یک تماس تلفنی
آغاز فروش سایپا با قیمت‌های جدید در هفته دوم آذر
راهکارهای جلوگیری از خالی شدن باتری ماشین در زمان پارک طولانی
با بانوان کارآفرین ایران آشنا شوید؛ زنانی با اراده آهنین+عکس
در جواب چه عجب پیدات شد چه بگوییم؟ 33 پاسخ‌ مناسب در مقابل "چه عجب پیدات شد"
منتخب روز   
جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن 5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌 می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند...