به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، نیروی محرکه خودروهای درون سوز از اشتعال مخلوط هوا و بنزین درون محفظه سیلندر تامین می گردد. شمع خودرو وظیفه مشتعل کردن این مخلوط را توسط ایجاد جرقه بر عهده دارد. در حقیقت وقتی الکتریسته لازم توسط کوئل به شمع ها ارسال می گردد باعث خواهد شد که بین دو الکترود موجود در پایین ترین قسمت شمع جرقه ای تشکیل شود. مخلوط هوا و بنزین که به شدت متراکم شده و آماده اشتعال است با این جرقه منفجر شده و پیستون را به سمت پایین پرتاب می کند. این عمل جرقه زنی در هر ثانیه چندین بار انجام می شود و با هر بار کمی از الکترود شمع یونیزه شده و ذوب می شود . در نتیجه پس از مدت زمان مشخص شده کارایی خود را از دست می دهد و نیاز به تعویض دارد.
شمع خودرو تاثیر بسزایی در عملکرد فنی و مصرف خودرو خواهد داشت چرا که مستقیما با تامین نیروی پیشرانه در ارتباط است. جرقه صحیح باعث خواهد شد که مخلوط بنزین و هوا بهترین شکل مشتعل شود و تمامی انرژی خود را آزاد کند. از این رو بیشترین قدرت موتور در اختیار خودرو قرار خواهد گرفت. همچنین اشتعال درست باعث کاهش مصرف سوخت خواهد شد چرا که مخلوط مورد نظر به بهترین شکل مشتعل می گردد و راننده برای دست یابی به یک سرعت معین نیازی به گاز دادن بیشتر ندارد.
انواع شمع خودرو
شمع های خودرو همه به یک گونه طراحی نشده اند و دارای انواع گوناگونی می باشند که هر کدام برای نوعی از موتور خودرو ساخته شده اند. دسته بندی شمع خودرو به صورت ذیل می باشد:
- شمع سرد: که برای عملکرد در موتورهای با دمای بالا طراحی شده اند و دارای پایه های کوتاه می باشند تا سریعا بتوانند گرمای ایجاد شده در اثر جرقه زنی را کاهش دهند.
- شمع گرم: که برایس عملکرد در موتورهای با دمای پایین طراحی شده اند و دارای پایه های بلندتری می باشند تا گرمای خود را دیرتر از دست داده و در نتیجه بتوانند رسوبات باقی مانده حاصل از احتراق را در روی خود شمع بسوزانند.
- شمع نیکلی: که جنس الکترودهای آن از آلیاژ نیکل می باشد و دارای طول عمر کوتاهی می باشند.
- شمع پلاتینیومی: که جنس الکترود های آن از آلیاژ پلاتینیوم بوده و دارای طول عمر بسیار بالایی هستند. اینگونه شمع ها توانایی تحمل دمایی تا ۲۵۰۰ درجه سانتیگراد را داشته و قادرند تا ۱۰۰ هزار کیلومتر کارکرد مفید داشته باشند.
- شمع ایریدیومی: اینگونه از شمع خودرو نیز که الکترود مثبت آن از جنس ایریدیوم می باشد و دارای طول عمر بالاتری نسبت به شمع های پلاتینیومی می باشند.
- شمع های چند الکترودی: این گونه از شمع خودرو از چند الکترود منفی برخوردار می باشد که باعث طول عمر بسیار بالاتر می گردد. به علت اینکه هربار جرقه زنی باعث خوردگی قطب منفی می گردد، هر الکترود پس از خورده شدن، جای خود را با الکترود نزدیکتر به قطب مثبت عوش کرده و در نتیجه طول عمر بالاتری برای شمع خودرو ایجاد می نمایند.
عیب یابی شمع خودرو
همانطور که دیدیم هر شمع دارای یک طول عمر خاص می باشد که پس از طی این مدت زمان باید نسبت به تعویض آن اقدام نمود. اما گاهی به دلیل ازدیاد رسوبات حاصل از احتراق در سر الکترودها و کثیف شدن آن و یا جرقه زنی نادرست و از بین رفتن الکترودها، نیاز به تعویض شمع خودرو پیش از طی کردن طول عمر استاندارد خواهد بود. در این مواقع خودرو به خوبی کار نخواهد کرد و به نوعی دچار بدسوزی می گردد. درست کار نکردن یکی از شمع ها باعث می شود که سیلندر مربوطه سوخت را بطور ناقص بسوزاند و در نتیجه باعث افزایش آلایندگی و در نتیجه صدمه به قطعات موتور گردد.