آمارها نشان می دهند که حدود نود درصد از کودکانی که دچار صافی کف پا هستند به دلایل ژنتیکی و موروثی به این ناهنجاری مبتلا شده اند. دلیل اصلی ابتلای این کودکان به ناهنجاری صافی کف پا انتخاب نامناسب کفش است. بنابراین برای رشد صحیح رباط ها و مفاصل پای کودک انتخاب یک کفش مناسب برای آن ها ضرورتی حیاتی دارد. به پا کردن کفش نامناسب می تواند منجر به خمیدگی انگشت ها و از بین رفتن انحنای کف پا و در نتیجه صاف شدن آن شود. از آن جایی که این ناهنجاری می تواند مسبب ایجاد مشکلات اسکلتی شود بنابراین برای جلوگیری از ایجاد این ناهنجاری توصیه می شود که برای کودکان خود کفش طبی و استاندارد تهیه کنید. اما انتخاب کفش طبی مناسب خود چالشی مهم است. برای انتخاب مناسب یک کفش طبی یا صندلی مناسب برای کودکان بهتر از چند نکته توجه کنید.
اندازه ی مناسب کفش طبی به اندازه ی پای کودک بستگی دارد. کفش مناسب کفشی است که پس از به پا کردن آن، پاهای کودک تان در آن نه خیلی آزاد باشد و نه خیلی تحت فشار قرار گرفته باشند. برای اندازه گیری صحیح و خرید یک کفش مناسب بهتر است پاهای فرزند خود را بر روی یک مقوا یا کاغذ ضخیم قرار داده و با خودکار تصویر پاها را بر روی مقوا آن ترسیم کنید. ممکن است که اندازه کف پاها با هم متفاوت باشند چراکه در بیشتر افراد اندازه کف پا ها با هم دیگر متفاوت است. در این صورت هر دو شکل ترسیم شده بر روی کاغذ یا مقوا را به فروشگاه ببرید. اندازه کفی کفش های انتخاب شده شما باید کمی بزرگ تر از شابلون های تهیه شده از کف پای کودک تان باشد. اما دقت داشته باشید که فرم آن ها نباید با آن شابلون ها متفاوت باشد. اما اگر کودک تان را برای خرید کفش طبی به همراه خود به فروشگاه می برید، دقت داشته باشید که از نوک انگشت شست پا تا انتهای درون یک کفش حدود یک سانتی متر فاصله باشد برای این منظور کفش را به پای کودک تان پوشانده و انگشت اشاره ی خود را از پشت قسمت پاشنه پا درون کفش قرار دهید اگر نتوانستید انگشت خود را وارد کفش کنید یا پس از قرار گرفتن انگشت در فاصله پشت پاشنه پا و انتهای کفش انگشت خود احساس فشار کردید کفش بزرگ تری را انتخاب کنید. اما اگر انگشت شما در آن به صورت آزادانه حرکت می کرد کفش های کوچک تری را به پای فرزند خود بپوشید. پس از انتخاب و به پا کردن کفش طبی از کودک تان بخواهید تا حدود پنج دقیقه با آن کفش راه برود سپس از او در خصوص راحتی یا عدم آسایش پاها در آن کفش نظر بدهد.
ویژگی های کفش طبی مناسب کودک
در کودکان کوچک تا ۲ سال اول معمولاً قوس قابل مشاهده ای وجود ندارد و حتی در صورت وجود کاملاً پیشرفت نکرده است. در سال های اولیه زندگی کودک، یک پد چربی در ناحیه قوس کف پا وجود دارد که ظاهر کف پا را صاف نشان می دهد اما این مورد به این صورت نیست که یک تکیه گاه طبیعی را برای پا ارائه می دهد.
پزشکان نکاتی را برای کمک به شما در تشخیص کفش های مفید و مضر برای کودکانتان توصیه می کنند. طبق توصیه پزشکان، کفی کفش ها باید انعطاف پذیر، بدون لغزش یا مقاوم در برابر لغزش باید که یکی از مهم ترین ویژگی هایی است که باید در کفش کودک جستجو کنید. کودکان باید از کفش هایی استفاده کنند که انعطاف پذیر باشند و اجازه دهند پا در آن خم شود و حرکت کند انگار کودک پابرهنه است. شما همچنین باید مطمئن شوید که کفش کودک شما اندازه پای او است و خیلی کوچک نیست.
کودکان یاد می گیرند با قرار دادن انگشتان پا بر روی زمین قدم بردارند زیرا با این کار قدرت ذاتی پاها و قوس خود را می سازند. بنابراین توصیه می شود که در خانه کودک خود را پا برهنه رها کنید تا پا به صورت طبیعی رشد کند و قدرت لازم را بدست آورد. با این حال، هنگامی که سطوح ناهموار است، باید برای محافظت از پای آن ها از کفش استفاده کنید.
- پزشکان موارد زیر را در هنگام بررسی نکات لازم برای تهیه کفش برای کودکان توصیه می کنند:
- کفش باید سبک و انعطاف پذیر باشد تا بتواند از حرکت طبیعی پا با پایه ثابت پشتیبانی کند.
- کفش باید از چرم یا مش ساخته شده باشد تا پای کودک بتواند راحت نفس بکشد.
- برای جلوگیری از لغزش یا لغزیدن کفش باید کفی لاستیکی داشته باشد.
- کفش سخت و فشرده ممکن است باعث ناهنجاری، ضعف و از بین رفتن تحرک شود.
- انتخاب کفش برای کودکتان را بر اساس مدل پابرهنه پای فرزندتان قرا ردهید.
- کفش با داشتن کفی های بادوام باید از جذب شوک خوبی برخوردار باشد زیرا کودکان در فعالیت های پربرخورد بیشتری شرکت می کنند.
اجزای کفش طبی کودک
کفش از چهار قسمت ساخته شده است: قسمت رویه، کفی، زیره و پاشنه.
- قسمت رویه: باید از جنس چرم، فوم یا از مواد مش جدید باشد. پای بچه ها زیاد عرق می کند، بنابراین قسمت بالایی کفش آن ها باید از مواد تنفسی ساخته شود. چرم یا فوم اجازه می دهد تا پا نفس بکشد.
- کفی: باید از مواد جاذب ساخته شود. کفی های پد دار مناسب هستند اما اکثر کودکان نیازی به پشتیبانی قوس مخصوص ندارند. کلیه کودکان نوپای کوچک تر از ۱۶ ماه دارای پاهای صاف هستند و در سن ۶ تا ۸ سالگی قوس کامل پای آن ها پدیدار می شود.
- زیره: باعث کشش، نرمی و انعطاف پذیری کفش می شود. زیره تخت باعث می شود راه رفتن راحت تر شود.
- پاشنه: برای کودکان نوپا لازم نیست. کودکان بزرگتر می توانند کفش های پاشنه دار بپوشند اما نباید بزرگتر از یک اینچ باشد زیرا باعث می شود پا به جلو حرکت کند و انگشتان پا را در مقابل کفش تحت فشار قرار بگیرند.
کفش طبی کودکان چه ناهنجاری هایی را در کودکان برطرف می کند؟
کفش طبی کودکان کفشهایی هستند که برای جبران کوتاهی ( فلج اطفال، فلج مغزی، دررفتگی لگن، کوتاهی های مادرزادی پا، شکستگی و…)،کوچکی های پا که شامل بیمارانی با اختلالات رشد یک پا نسبت به پای دیگر می شود، اصلاح دفورمیتی ها مثل صافی کف پا یاکیووس مادرزادی یا اکتسابی و همچنین این کفشها برای کاهش درد در بیماری هایی مثل خار پاشنه، پاشنه تحریک پذیر، کوتاهی آشیل و امپوتاسیون های پا مثل قطع انگشتان پا مورد استفاده دارند تا موجب انتقال صحیح وزن بدن به پا و سطح زمین شوند. همچنین تکمیل سطوح اتکای پا از پیج خوردگی پا جلوگیری میکند، تغییر شکلهای زانو را اصلاح میکند و از تغییرات بعد از عمل جراحی نیز جلوگیری می کند.کفش طبی نقش مهمی در در هماهنگ شدن کودک با شرایط پیرامون خود است و این کفش ها باید با مشاوره با کارشناسان تهیه شود تا کودک در عین راحتی و آرامش به درمان پای خود هم بپردازد .ما همواره میتوانیم با استفاده از کفی های طبی مناسب پای خود را از همان دوران کودکی تا بزرگسالی نظارت داشته و پای سالمی برای خود داشته باشیم .