به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی ساعدنیوز به نقل از فارس، خورشید خانم تهرانی بانوی خیاطی بود، که با جلب اعتماد امیرکبیر به تولید بخشی از لباس نظامیان پرداخت و با راهنمایی او، تعدادی از زنان را جذب و آموزش داد و نخستین کارگاه تولیدی خیاطی زنانه را تأسیس کرد. او، نخستین زن تهرانی بود که توانست در تولیدات ملی با کالاهای فرنگی رقابت و ترقی کند.
امیرکبیر، ناجی عهد ناصری
امیرکبیر با شیوههای عملی و تکیه بر بخش خصوصی کشور، اقتصاد نیمه جان ایران را احیاء کرد. وی از طریق توسعه و گسترش سازمان قشون و اصلاح جنبههایی از مالیه حکومت و عایدات، تحولی بزرگ ایجاد کرد که اگر دشمنان و معاندین او را نمیکشتند، ایران بیش از آنچه ملت آلمان از بیسمارک بهرهمند شد، از اقدامات امیرکبیر ثمره میدید.
یکی از مهمترین اقدامات اصلاحی امیرکبیر در امور نظامی متحدالشکل کردن لباس نظام با اقتباس از اتریش بود. دوختن تکمه شیر و خورشید نخستین بار مرسوم شد. این تکمهها را نخست از انگلیس وارد میکردند، اما بعدها در ایران ساخته و تثبیت شد که لباس لشکر، خواه کلیجه و شلوار از اقمشه ایرانی دوخته شود. لباس نظام از شال چوخای مازندران، ماهوت ایرانی و دیگر پارچههای وطنی تهیه میشد.
خورشید خانم، زر دوز لباس بزرگان
امیرکبیر در راه ترقی و پیشرفت صنعت ملی از پشتیبانی، تشویق و مساعدت به اهل هنر و فن دریغ نکرد. هنرمندان و صنعتکاران ایرانی که تشنه سیاستمداران صادق و وطن پرست بودند، به دعوت امیرکبیر پاسخ مثبت دادند و به تولید کالای مرغوب ملی در رقابت با کالای خارجی روی آوردند.
خورشیدخانم، نمونهای از زر دوزی دورِ لباس نظامیان را که تا آن زمان از کشورهای اتریش و عثمانی وارد کشور میشد، تولید کرد. امیرکبیر، خورشید خانم که زنی هنرمند و با استعدادی بود، تشویق کرد و به او بال و پر داد. وی دستور داد، خورشیدخانم شاگردان زیادی تربیت کند و تا 5 سال زر دوزی لباس نظامی در انحصار او باشد.
در روز جمعه، 11 ربیعالثانی قمری، روزنامه وقایع اتفاقیه از این موضوع چنین یاد میکند:
ضعیفه تهرانی زردوزی دوره ملبوس صاحب منصب نظامی را به قاعده روم (عثمانی) دوخته و در کمال خوبی به عمل آورد که در این هفنه به نظر اولیای دولت علیه رساند. به طوریست که مطلقاً با کار استامبولی امتیاز داده نمیشود. اولیای دولت علیه حکومت فرمودند که شاگرد بسیار نگاهدارند و تا مدت پنج سال احدی در عمل او شراکت نکنند.