نگاهی به ضرب المثل از ريش به سبيل پيوند می كند
ضرب المثل در لغت به معنای مثال زدن است. مردم در گفتگوهايشان برای اينكه منظور خود را بهتر بفهمانند، از ضرب المثل ها استفاده می كنند. ما قصد داریم شما را با ضرب المثل از ريش به سبيل پيوند می كند و ریشه تاریخی و کاربردش آشنا کنیم. لطفا تا انتها با ما همراه باشید.
ریشه تاریخی ضرب المثل از ريش به سبيل پيوند می كند
یکی از فرزندان ناصرالدین شاه به نام کامران میرزا، در نزد او از اهمیت و محبوبیت خاصی برخوردار بود و به نوعی جیگرگوشه اش به حساب می آمد. ناصرالدین شاه بعضی اوقات شهر تهران را به جهت مسافرت و دید و بازدید از مناطق دیگر ایران، ترک می کرد و کامران میرزا را به عنوان نایب السلطنه به جای خود قرار می داد تا در نبود امور را در دست بگیرد.
کامران میرزا از طرف ناصرالدین شاه حکومت شهر تهران را بر عهده داشت و تعدادی زیادی خدمه و مامور برای خود انتخاب کرده بود. افراد وی برای اینکه مردم از آن ها حساب ببرند، چهره شان را تغییر می دادند و با این کار کامران میرزا روی آنها تمرکز بیشتری می کرد.
نایب غلام نام یکی از این خدمه ها بود. او فردی قوی هیکل و درشت اندام بود و چهره ای خشن داشت و بیش از بقیه جلب توجه می کرد. گویا به وی به دلیل داشتن میمون، عنتری نسبت داده بودند.
غلام به دلیل اینکه نصف سیبیل داشت، همیشه ناراحت و غمگین بود. یک روز نایب السلطنه به خدمه هاش فرمان داد در دارالحکومه جمع شوند. سپس از تک تک آن ها گزارش های فعلالیت هایشان را خواست. هنگامی که چشمانش به غلام افتاد ناخودآگاه خندید و به او گفت: نصف سبیلت را باد برده؟ با گفتن این جمله هر کسی که در آنجا بود بلند بلند خندید و غلام سرش را از خجالت پایین انداخت و اشک در چشمانش جمع شد.
بعد از اینکه کامران میرزا گزارش های افرادش را بررسی کرد از پیش آن ها رفت. غلام بعد از رفتن او شتابان به آرایشگاه رفت و از آرایشگر خواست تا نصف دیگر سبیلش را پر کند که دیگر مورد تمسخر کامران میرزا قرار نگیرد.
آرایشگر به او گفت این کار امکان پذیر نیست و حداقل چند هفته ای زمان می برد. غلام گوشش به این حرفا بدهکار نبود و به آرایشگر گفت: اگر برای من سبیل نزاری شکمت را پاره می کنم و هر چه داخلش هست بیرون می ریزم. او خیلی ترسید و دست و پایش به لرزه افتاد.
غلام به فکر فرو رفت و ناگهان به آرایشگر گفت: کمی از ریشم قیچی کن و به پشت لبم بچسبان. آرایشگر تعجب کرد و با خود گفت چطور ممکن است از ریش به سبیل پیوند بزنم؟! خلاصه مرد آرایشگر آماده شد تا خواسته ی غلام را انجام دهد، اما دستش لرزید و غلام که خیلی فرصت نداشت قیچی را از او گرفت و قسمتی از ریشش را کند و به سلمانی داد. او هم بلافاصله ریش را به سبیل غلام وصل کرد. غلام بعد از اینکه کار آرایشگر به اتمام رسید، فورا به دارالحکومه بازگشت.
چهره ی غلام بسیار خنده دار شده بود و هر کسی که با او رو برو می شد، می خندید. در این حین کامران میرزا به دارالحکومه آمد.
غلام پیش خود فکر می کرد چهره اش خوب شده است و کسی او را مسخره نمی کند. کامران میرزا وقتی چشمش به غلام افتاد بلند بلند خندید و گفت: چرا سر صورتت را به این شکل درآوردی؟ چرا تو یا سبیلت ناقص است یا ریشت! در همان لحظه یکی از خدمه های کامران میرزا ادای احترام کرد و نزد او رفت و گفت: جانم به فدای شما. داستان نایب غلام به این شکل است که نتوانست برای خودش سبیل تهیه کند به همین دلیل ریشش را کنده و به سبیلش پیوند زده است. صدای خنده ی نایب السلطنه و افرادی که در آن محل بودند همه جا را فرا گرفت.
از آن دوران تا به امروز، اگر کسی کار بیهوده و بی ثمر انجام دهد، ضرب المثل زیر را برایش به کار می برند:
از ريش به سبيل پيوند می کند
کاربرد ضرب المثل از ريش به سبيل پيوند می كند
ضرب المثل “از ریش به سبیل پیوند زدن” کنایه از کار های عبث و بیهوده ای است که هیچ منفعتی برای انسان ندارد.
گاهی به جای استفاده درست از زمان و توانایی هایی که داریم تمام وقت خود را صرف کار هایی می کنیم که نه تنها منفعتی برای مان ندارد حتی ممکن است ضرری هم متوجه ما کند مانند وقتی که شخصی از ریش قیچی کرده و به سبیل پیوند دهد.
ضروری است به خود یاد آوری کنیم که عمر انسان و فرصتی که خداوند برای زندگی به انسان بخشیده است بسیار گران بهاست پس بایستی از آن به نحو احسن استفاده کنیم و به جای پرداختن به کار های بیهوده قدم مثبتی برای زندگی خود و دیگران بر داریم.
همراهان عزیز ساعدنیوز ، هر قدر تاريخ تمدن ملتی درازتر باشد بيشتر حادثه در آن پيدا شده و مثل های بيشتری در آن وجود دارد . زبان فارسی نیز یکی از قدیمی ترین زبان های دنیاست که در آن ده ها هزار ضرب المثل وجود دارد .شما می توانید این ضرب المثل ها را در قسمت ضرب المثل ساعدنیوز مطالعه بفرمایید. خواهشمندیم نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.