چرا اسرائیل نمی‌خواهد سوریه به محل نفوذ ترکیه تبدیل شود؟

  پنجشنبه، 20 دی 1403 ID  کد خبر 430275
چرا اسرائیل نمی‌خواهد سوریه به محل نفوذ ترکیه تبدیل شود؟
ساعدنیوز: تعارض منافع ترکیه و اسرائیل در سوریه تنها به داخل مرزهای سوریه محدود نمی‌شود، بلکه گستره‌ای منطقه‌ای دارد که بدون تردید کشورهای دیگر را هم درگیر خواهد کرد.

به گزارش سرویس سیاسی ساعدنیوز به نقل از فارس، رسیدن گروه تروریستی «هیئت تحریر شام» به قدرت در دمشق چیزی نبود که خواسته «اسرائیل» در سوریه باشد، چون اولا، گرایشات چنین گروه‌هایی مورد پسند «تل‌آویو» نیست و ثانیا، این گروه‌ها را امتداد ترکیه در سوریه می‌بیند و در این زمینه به روابط نزدیک تحریر شام و سرکرده آن «ابو محمد الجولانی» با آنکارا استناد می‌کند.رصد بیش از 10 پژوهش و تحلیل ترکیه‌ای و عبری درباره تقابل آنکارا و تل‌آویو در سوریه، آشکار می‌کند که معضل اساسی در این تقابل ریشه تقابل‌های منطقه‌ای و اقتصادی با ابعاد سیاسی و امنیتی دارد.بر اساس دیدگاه ترکیه، اسرائیل به دنبال تشکیل یک سوریه ضعیف و تجزیه شده است که توسط مناطق خودمختار اداره می‌شود. این از یک‌سو اجازه می‌دهد، سوریه به راحتی قابل کنترل باشد و از سوی دیگر، امنیت مرزهای این رژیم در جولان و توسعه‌طلبی‌های نظامی و سیاسی‌اش در جنوب سوریه را بدون هیچ مانعی تضمین می‌کند.

در مقابل، اسرائیل بر این باور است، ترکیه به دنبال تشکیل رژیمی قدرتمند در سوریه، اما سرسپرده و مطیع آنکاراست. در این سوریه حتی اگر همه قومیت‌ها و فرقه‌ها نیز در مشارکت داشته باشند، جایی برای کُردها، به ویژه حزب کارگران کردستان و یگان‌های حمایت مردمی نیست، چون آنکارا آنها را تهدیدی مستقیم برای امنیت ملی خود می‌داند.در بُعد اقتصادی، نزاع بر سر منابع انرژی در شرق مدیترانه یکی از محورهای اصلی تشدید تنش بین ترکیه و اسرائیل است.اگرچه ترکیه تاکنون از بیان جاه‌طلبی‌ها و چشم‌داشت‌های اقتصادی خود در سوریه امتناع کرده، اما اسرائیل به این جاه‌طلبی‌ها و چشم‌داشت‌ها به عنوان یکی از تهدیدات مستقیم ترکیه در سوریه نگاه می‌کند و معتقد است، آنکارا به دنبال به دست گرفتن کنترل مناطق دریایی غنی از گاز و نفت سوریه از طریق قراردادهای مرزی دریایی با جولانی است که اسرائیل آن را تهدیدی مستقیم برای منافع اقتصادی خود نه تنها در سوریه بلکه در سطح منطقه‌ای می‌داند.

تل‌آویو تأکید می‌کند، آنکارا در تلاش است تا نفوذ خود را از طریق طرح‌های راهبردی مانند راه آهن حجاز (خط ترکیه - قطر) تقویت کند. این خط آهن خلیج فارس را از طریق خاک ترکیه به اروپا متصل می‌کند و در صورت اجرایی شدن کریدور تجاری اسرائیل را تهدید می کند. کریدور تجاری اسرائیل از هند شروع می‌شود و پس از رسیدن به بندر حیفا تا اروپا امتداد می‌یابد و در حالی که کریدور اسرائیل، یک پروژه بلند مدت با چالش‌ها و موانع بسیاری به نظر می‌رسد، کریدور ترکیه می‌تواند، در آینده نزدیک بدون مانع چندانی اجرایی و محقق شود.بنابراین به نظر می‌رسد، اسرائیل در مرحله بعد در پی اجرای طرح‌هایی باشد که مانع اجرای این پروژه اقتصادی با حمایت از کُردها در برابر ترکیه و تهدید منطقه اقتصادی سوریه و تبدیل آن به مکانی ناامن برای سرمایه‌گذاری شود.

در زمینه بازسازی سوریه، اسرائیل معتقد است، ترکیه به تنهایی قادر به تحمل هزینه‌های بازسازی سوریه نخواهد بود، لذا راه را برای حضور قطر در سوریه به عنوان یک شریک اقتصادی بزرگ باز می‌کند.این همکاری بالقوه بین ترکیه و قطر، علاوه بر تأثیر اقتصادی آن، نگرانی اسرائیل از تشکیل یک محور سنی-اسلامی از آنکارا تا دوحه را افزایش می‌دهد و می‌تواند، نفوذ اخوان المسلمین را در منطقه تقویت و ثبات منطقه به خصوص در اردن را تهدید کند.در مقابل، تل‌آویو مایل به جذب دیگر قدرت‌های منطقه‌ای مانند عربستان سعودی و امارات برای ایجاد تعادل بین نفوذ فزاینده ترکیه در سوریه است.

این رویکرد نه تنها با هدف تقویت منافع اقتصادی اسرائیل در سوریه است، بلکه برای تضمین عدم تبدیل سوریه به عرصه نفوذ صرفاً ترکیه و قطر است.با توجه به روابط نزدیک امارات و اسرائیل، بدون تردید ابوظبی شریک تل‌آویو در این روند خواهد بود. امارات قطعا خواهان به بهره‌برداری رسیدن کریدور ترکیه - قطر نیست و در این رویکرد، عربستان سعودی نیز با امارات همراهی خواهد کرد.امروز سوریه بیش از هر چیز به میدان مینی شباهت دارد که ورود به آن برای کشورهایی که در آن منافع خود را جستجو می‌کنند، مملو از تقابل‌های پر مخاطره است. این تقابل‌ها تنها به سوریه محدود نمی‌شود، بلکه امتدادهای منطقه‌ای دارد.

برای پیگیری اخبار حوزه سیاست کلیک کنید.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها