به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعد نیوز، این مجسمه که حدود 200 کیلوگرم وزن و 110 سانتیمتر ارتفاع دارد، طی کاوشهایی که سال 2016 به سرپرستی پروفسور سلیمان یوجَل شَنیورت و تیم او انجام شد، کشف شد. این اثر تاریخی از زمان کشف هزاران بازدیدکننده را به خود جذب کرده که مشتاق دیدن این گنجینه ارزشمند هستند.
این مجسمه نه تنها از دید هنری چشمگیر است، بلکه پلی به باورهای تمدنی باستانی است. برای مردم آن دوران، الهه مادر سیبل نماد باروری، حفاظت و جنبههای پرورشی طبیعت بود و نیرویی حیاتبخش که جوامع آنها را پایدار نگاه میداشت. او در مقام یک الهه قدرتمند پرستش میشد و تصور میشد از سرزمین و ساکنان آن محافظت میکند. پرستش او بخش جداییناپذیر هویت فرهنگی منطقه و بازتاب ارزشها و آرمانهای جامعهای بود که در جستجوی هماهنگی با نیروهای الهی و طبیعت بودند.
در جریان کاوشهایی که به رهبری پروفسور شنیورت از دانشگاه قاضی انجام شد، حدود 3000 شیء تاریخی کشف شد. از جمله آثار مهم این کاوشها میتوان به مجسمه سیبل که بر تخت خود نشسته، خدای باروری دیونیسوس، همچنین مجسمههای پان و ریتون (ظروف مذهبی به شکل حیوانات) اشاره کرد.
پروفسور شنیورت در جدیدترین اظهارات خود به زمینه تاریخی مجسمه اشاره کرد و گفت باوجود برخی تردیدها در زمان کشف، این مجسمه بدون تردید متعلق به الهه سیبل است. وجود تعداد زیادی پیکرههای سفالی از سیبل در همان منطقه، این ادعا را تأیید میکند. افزون بر این، مکان کشف مجسمه در دروازه اصلی شهر که معمولاً به الهههای محافظ اختصاص داشته، نشانگر هویت آن است.
قلعه کورول که در دوران پادشاهی مهرداد ششم (میتراداتس کبیر) از آن بهعنوان یک دژ نظامی استفاده میشد، در برابر حملات شدید رومیان ایستادگی کرد اما در نهایت بر اثر یک آتشسوزی ویران شد. مهرداد ششم، پادشاه پنتوس از سال 120 پیش از میلاد تا زمان مرگش در 63 پیش از میلاد حکمرانی کرد و بیشتر بهدلیل مبارزاتش علیه گسترش نفوذ روم در شرق شناخته میشود. او یک فرمانده نظامی و استراتژیست ماهر بود که توانست اقوام مختلف را در برابر روم متحد کند. وی سه جنگ بزرگ معروف به جنگهای مهردادی را علیه روم رهبری کرد که اثبات تواناییهای تاکتیکی و مقاومت او بودند.
حفاریهای انجامشده در قلعه کورول شواهدی از درگیریهای نظامی را فاش کردند، از جمله پرتابهها، سلاحها و بقایای آتشسوزی که در نهایت منجر به نابودی قلعه شد. نکته جالب اینست که مجسمه سیبل در اثر فروریختن دروازه ورودی در طول حمله رومیان، از آسیب و نابودی در امان ماند.
پروفسور شنیورت توضیح داد کنار این مجسمه، هدایایی از جمله سکهها و سرنیزهها نیز یافت شده که احتمالاً از سوی ساکنان محلی بهعنوان بخشی از آیینهای پرستش به الهه مادر تقدیم شده بودند. کشف این مجسمه موجی از علاقه را میان مردم ایجاد کرده و بازدیدکنندگان بسیاری را به محل کشف آن جذب کرده است. پروفسور شنیورت گفته: «خبر کشف این مجسمه خیلی زود منتشر شد و سبب شد افراد زیادی از هر سن و سالی برای دیدن این گنجینه تاریخی به اینجا بیایند.»
قلعه کورول که 20 کیلومتر با مرکز شهر اردو فاصله دارد، نخستین محل کاوش علمی باستانشناسی در منطقه شرق دریای سیاه است. این قلعه که قدمت حدود 2300ساله دارد، احتمالاً بهعنوان یک پادگان نظامی کاربرد داشته است. با توجه به کمبود تحقیقات باستانشناسی در منطقه دریای سیاه، کاوشهای جاری در قلعه کورول از اهمیت زیادی برخوردار هستند. این کاوشها تاکنون منجر به کشف مجموعهای ارزشمند از آثار تاریخی، از جمله اشیای مذهبی و آیینی، سفالینهها، سکهها و پیکرههایی از خدایان باستانی شدهاند.
منبع: فرادید
برای مشاهده تصاویر دیدنی کلیک کنید