ساعدنیوز
ساعدنیوز

(ویدئو) مرکز توانبخشی «پسران داعش» در سوریه؛ چالش‌های بزرگ و آینده مبهم

  پنجشنبه، 11 خرداد 1402
(ویدئو) مرکز توانبخشی «پسران داعش» در سوریه؛ چالش‌های بزرگ و آینده مبهم
ساعد نیوز: مقامات کُرد که بر شرق و شمال سوریه حکومت می‌کنند، از ترس اینکه نسل جدیدی از شبه نظامیان داعش از کمپ الهول بیرون بیایند، در حال آزمایش یک برنامه توانبخشی با هدف بیرون کشیدن کودکان از افکار افراطی هستند.

به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعد نیوز به نقل از فرارو، مراکز توانبخشی برای کودکان جنگجویان "دولت اسلامی" به تازگی در سوریه افتتاح شده است تا آن‌ها را از ایدئولوژی افراطی دور نگه دارد. با این حال، این مراکز با مشکلات زیادی روبرو هستند و از سوی سازمان‌های حقوق بشری نیز مورد انتقاد قرار می‌گیرند.

حداقل چهار سال است که هزاران کودک در اردوگاهی در شمال شرق سوریه که خانواده‌های جنگجویان داعش را در خود جای داده است، بزرگ شده اند. این کودکان در فضایی بزرگ می‌شوند که ایدئولوژی افراطی این گروه هنوز هم رواج دارد و تقریباً هیچ دسترسی به آموزش ندارند.

مقامات کُرد که شرق و شمال سوریه را تحت کنترل دارند، از ترس ظهور نسل جدیدی از شبه نظامیان از اردوگاه الهول، در حال اجرای آزمایشی یک برنامه توانبخشی با هدف نجات کودکان از چنگال ایدئولوژی افراطی هستند.

اما این به نوبه خود به معنای حذف آن‌ها از مادران و خانواده هایشان برای مدت نامحدود است، رویه‌ای که باعث نگرانی گروه‌های حقوقی شده است. حتی اگر آن‌ها بازپروری شوند، با توجه به عدم تمایل کشور‌های مبدأ آن‌ها به بازگرداندن کودکان، آینده آن‌ها نامشخص است.

خالد رامو، رئیس مشترک دفتر دادگستری و امور اصلاحات کردها، گفت: اگر این کودکان در اردوگاه بمانند، منجر به ظهور نسل جدیدی از افراط‌گرایان خواهد شد که ممکن است متعصب‌تر از کسانی باشند که پیش از آن‌ها بودند.

اخیراً یک تیم رسانه‌ای اجازه یافتند از مرکز توانبخشی اورکش که اواخر سال گذشته افتتاح شد، بازدید کنند. این مرکز ده‌ها پسر و نوجوانی را در خود جای داده است که از اردوگاه الهول برده شده اند. آن‌ها بین 11 تا 18 سال سن دارند و حدود 15 ملیت مختلف از جمله فرانسه و آلمان را نمایندگی می‌کنند.

در اورکش، پسربچه‌ها نقاشی و موسیقی را یاد می‌گیرند. آن‌ها همچنین مهارت‌هایی را برای مشاغل آینده مانند خیاطی یا آرایشگری یاد می‌گیرند. پسر‌ها ساعت 7 صبح زود بیدار می‌شوند و صبحانه می‌خورند سپس تا ساعت 3 بعد از ظهر درس می‌خوانند و بعد از آن می‌توانند فوتبال و بسکتبال بازی کنند. آن‌ها در خوابگاه‌ها زندگی می‌کنند، جایی که از آن‌ها انتظار می‌رود نظم را حفظ کنند و تخت‌های خود را مرتب کنند. آن‌ها همچنین مجاز به تماس با والدین و خواهر و برادر هستند.

مقامات به آسوشیتدپرس اجازه ندادند به دلیل نگرانی از حفظ حریم خصوصی با پسران در مرکز صحبت کند. در طی یک بازدید جداگانه از الهول، ساکنان به خبرنگاران پاسخ ندادند و از مصاحبه خودداری کردند. آسوشیتدپرس همچنین با خانواده‌هایی که از اردوگاه الهول آزاد شده بودند تماس گرفت، اما هیچ یک از آن‌ها پاسخی ندادند.

با این حال، این مرکز نشان می‌دهد که چگونه مقامات کرد تحت حمایت ایالات متحده با میراث دولت اسلامی دست و پنجه نرم می‌کنند.

اردوگاه الهول حدود 51000 نفر را در خود جای داده است که اکثراً زنان و کودکان از جمله همسران، بیوه‌ها و اعضای خانواده شبه نظامیان داعش هستند. اکثر آن‌ها سوری و عراقی هستند. اما حدود 8000 زن و کودک از 60 ملیت دیگر نیز در بخشی از کمپ موسوم به الملحق زندگی می‌کنند. این‌ها عموماً از تندروترین حامیان داعش در میان ساکنان اردوگاه به شمار می‌روند.

جمعیت اردوگاه از 73000 نفر کاهش یافته است که بیشتر به دلیل سوری‌ها و عراقی‌هایی است که اجازه بازگشت به خانه را داشته اند. اما کشور‌های دیگر تا حد زیادی از بازگرداندن شهروندان خود که پس از تصرف بخش‌های وسیعی از عراق و سوریه توسط این گروه در سال 2014 برای پیوستن به داعش سفر کرده‌اند، خودداری کرده‌اند.

اگرچه این اردوگاه توسط نیرو‌های امنیتی به رهبری کرد‌ها اداره می‌شود، اما آن‌ها در تلاش برای حفظ امنیت هستند. بنابراین، افراط گرایی داعش هنوز هم گسترده است، زیرا پیروان آن، دیگران را به وحشت می‌اندازند.

کودکان در اردوگاه الهول کار کمی دارند و فرصت کمی برای آموزش دارند. کمتر از نیمی از 25000 کودک در اردوگاه در کلاس‌های خواندن و نوشتن در مراکز آموزشی شرکت می‌کنند.
در جریان تور اخیر آسوشیتدپرس از الهول، برخی از پسران به خبرنگاران سنگ پرتاب کردند. یکی از آن‌ها در حالی که به خبرنگاران نگاه می‌کرد با گذاشتن انگشتش روی گلویش اشاره کرد که نشان دهنده سر بریدن بود.

جیهان حنان، مدیر اردوگاه به آسوشیتدپرس گفت: زمانی که این کودکان به سن 12 سالگی می‌رسند، می‌توانند خطرناک شوند و دیگران را بکشند و کتک بزنند. او ادامه می‌دهد، بنابراین ما یک انتخاب داشتیم، یعنی قرار دادن آن‌ها در مراکز توانبخشی و دور نگه داشتن آن‌ها از ایدئولوژی افراطی که مادرانشان دارند.

شیخموس احمد، رئیس دفتر امور آوارگان می‌گوید به محض اینکه پسر‌ها 13 ساله می‌شوند، وفاداران داعش آن‌ها را مجبور می‌کنند با دختران جوان ازدواج کنند.

تاکنون تعداد کودکانی که تحت توانبخشی قرار می‌گیرند کم است و حدود 300 نفر هستند و همه آن‌ها پسران خارجی هستند. بقیه در مرکز الحوری هستند، مرکز دیگری که در سال 2017 پذیرش پسران برای توانبخشی را آغاز کرد.

الحوری یک مشکل دیرینه را برجسته می‌کند: برخی از پسران سال هاست که در مرکز زندگی می‌کنند، زیرا جایی برای رفتن ندارند. تنها راه حل این است که آن‌ها را به اردوگاه الهول بازگردانند. مقامات می‌گویند که تنها چهار تن از فرزندان الحوری توانسته اند مکان جدیدی برای زندگی پیدا کنند.

لتا تایلر، معاون مدیر درگیری و بحران در دیده بان حقوق بشر می‌گوید: اگرچه قصد انتقال این پسران به بازداشتگاه‌های جداگانه ممکن است با نیت خوب باشد، اما بازپروری نیست. این بازداشت نامحدود بدون اتهام کودکان است که خود قربانیان داعش هستند.

او ادامه می‌دهد: برای بسیاری از این کودکان که از وحشت‌های غیرقابل تصوری از زیر داعش و در اردوگاه‌هایی که از زمان سقوط داعش محبوس شده‌اند، جان سالم به در برده‌اند، مادر و سایر اعضای خانواده تنها منبع ثبات آن‌ها هستند.

کاترین آشیل، مدیر رسانه‌ای در سازمان بین‌المللی نجات کودکان می‌گوید جدایی از مادر فقط باید آخرین راه حل باشد که دولت پس از بازگشت خانواده‌ها به صورت فردی با آن برخورد می‌کند.

در این مورد، جیهان حنان، مدیر کمپ الهول می‌گوید که آن‌ها گزینه‌های کمی دارند و یک پیشنهاد ایجاد مراکز توانبخشی در داخل یا نزدیک کمپ است. حنان ادامه می‌دهد: شاید در آینده بتوانیم در مورد این مراکز با سازمان‌های بین المللی به توافق برسیم، زیرا بهترین راه حل برای این کودکان هستند.

اما مقامات کرد و آژانس‌های بشردوستانه توافق دارند که تنها راه حل واقعی این است که کشور‌های مبدا شهروندان خود را پس بگیرند. پس از بازگشت به خانه، کودکان و سایر قربانیان داعش می‌توانند بازپروری و ادغام شوند. لتا تایلر از دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید، بزرگسالان را می‌توان تحت نظارت یا پیگرد قانونی قرار داد.

پسر داعشی ها

پسر داعش

فرزندان داعش

فرزندان داعش

مرکز توانبخشی

دختر

پسران داعش

پسران داعش

پایگاه خبری ساعدنیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

دیدگاه ها
  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربحث های هفته   
رفتار شرم آور بیرانوند، قهرمان بدنسازی و شوت کردن عکس شهدا به سمت داور مسابقه به نشانه اعتراض+ویدئو (1822 نظر) بی ادبی فجیع و شنیع یک دانش آموز به معلم+عکس (1282 نظر) (ویدئو) دانش آموز پسر ایرانی که در اولین روز مدرسه از آقای گزارشگر پس گردنی خورد😐😂/ عاقبت پررو بودن همینه (450 نظر) رقص خفن داماد افغانی و ساقدوش هایش با آهنگ ایرانی شاد +فیلم (282 نظر) صدای محشر پیرزن در مزرعه با خوانندگی آهنگ اصیل +فیلم (261 نظر) شاهکار پیرمرد در خیابان با خوانندگی آهنگ سوزناک +فیلم (208 نظر) آبروریزی ابی وسط کنسرت زنده و خوانندگی به حالت درازکِش +فیلم (202 نظر) (فیلم) خودروی BMW لوکس و سوپرلاکچری لو رفته رهبری (179 نظر) (فیلم) اجرای جالب آواز سنتی ایرانی توسط زن فرانسوی / دهن همه وا می‌مونه از این اجرا! (130 نظر) (فیلم) افشای خاطره شهربانو و خواهران منصوریان از حضورشان در خانه کریس رونالدو/ دعوتشون کرده بود باغ!😐 (128 نظر) رقص قر و قاطی دانش آموزان پسر برای شاد کردن دل خانوم معلم/ بیچاره معلمی که قراره یک سال به اینا درس بده😂 (127 نظر) رقص ایرانی پیرزن در پمپ بنزین با آهنگ واویلا لیلی دوست دارم خیلی +فیلم (119 نظر) استوری جدید محمد صادقی از بند رخت خونه دلبازِ مادربزرگش فضای مجازی رو ترکوند! (112 نظر) زیباترین مدرسه جهان در یکی از روستاهای سیستان و بلوچستان که برنده جایزه بین المللی معماری شد/ ویو رو نگاااا😍 (109 نظر) (ویدئو) رقص شمالی هادی چوپان با صدای تنبک/ چه میکنه قهرمان جهان😁 (88 نظر)
منتخب روز   
(ویدئو) این روحانی سرشناس، سر شوخی را با اجنه باز کرد! (عکس) تیپ برازنده شاه پهلوی با دمپایی پلاستیکی وقتی فرح میفرستتش که آشغالا رو بزاره دم در😂 شاه مملکت سر کوچه رویت شد پخش آهنگ دافی در مدرسه دخترانه و تشویق کودکان توسط کادر مدرسه به مصرف مواد مخدر و فاحشه‌گری +فیلم غوغای رقص شاد آقای بلال فروش سر خیابون با آهنگ تو چشمام نگاه کن و دستتو بذار تو دستم/ به به این بلال خوردن داره😍 خراشیدن تابلوی خیابان استاد شجریان توسط افراد ناشناس +عکس (ویدئو) حضور اتفاقی رونالدو، ابی و اندی در هتل معروف تهران/ یک معجزه اتفاق افتاد😂 (فیلم) سنگ تمام رقص عربی آقای خوشتیپ با پیژامه/ فقط حرکت پاباز آخرش 😂 خواستگاری حامد آهنگی از نعیمه نظام دوست، تو باید عروس ننم بشی +فیلم (ویدئو) رقص شمالی هادی چوپان با صدای تنبک/ چه میکنه قهرمان جهان😁 مردی که از سینه خود به فرزندش شیر می دهد!!!😐+عکس فیلم لورفته از رقص مار هوتن شکیبا در پشت صحنه لیسانسه ها با آهنگ عروسی دلگیرم از تو ، تا بی نهایت (ویدئو) شاهکار خوانندگی آهنگ استاد شجریان توسط پسر حنجره طلای دو رگه/ بنازم این صدارو
تیتر امروز   
آخرین وضعیت قیمت سکه و طلا امروز 6 مهر 1402+ جزئیات جواد فروغی برنده طلای المپیک در هانگژو بیست و ششم شد فیلم مراسم خواستگاری حاشیه ای لیلا اوتادی لو رفت! / خواستگاری به این سمی دیده بودین؟+ فیلم درخواست خانواده شهدا برای بخشش رفتار شرم آور بدنسازی که تصویر شهدا را شوت کرد چیتان پیتان دخترانه مریم امیر جلالی در 76 سالگی غوغا کرد!+ عکس😃 کولاک ووشکوکاران ایرانی در هانگژو/ دومین طلا هم درو شد دختر جذاب پژمان بازغی به سبک بلاگرهای تازه به دوران رسیده! سوالات صریح سید ابراهیم رئیسی که مجری معروف CNN را آچمز کرد +فیلم قالیباف: بریکس مهم‌ترین نماد تلاش برای عادلانه‌تر کردن نظم جهانی است حواشی داغ امروز پنجشنبه 6 مهر 1402 گنده‌ و ترسناک ترین انسان‌های روی کره زمین+ فیلم🤕 لحظه وحشتناک حمله اسب آبی غول پیکر و گرسنه به نگهبان باغ وحش😲+ فیلم مرثیه روزنامه همشهری برای آوارگان افغان: افغان هراسی پروژه دشمن است توبیخ رئیس دانشگاه شریف توسط معاون اول رئیس جمهور در پی اخراج پروفسور مسعود نیلی اعجوبه منچستریونایتد کشته و مرده ی رونالدو است!+ عکس