ساعدنیوز
ساعدنیوز

14 راهکار برای تقویت و رشد هوش هیجانی در کودکان

  شنبه، 16 فروردین 1399   زمان مطالعه 10 دقیقه
14 راهکار برای تقویت و رشد هوش هیجانی در کودکان
افرادی که از هوش هیجانی بالایی برخوردار هستند، می توانند توجه کنند که چگونه احساسات بر دیگران تأثیر می گذارد و انگیزه های مربوط به اقدامات آنها را متوجه می شوند. هوش هیجانی با EQ اندازه گیری می شود که با IQ متفاوت است. EQ معیار شناخت چند جانبه است.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از سلام دنیا،همانطور که کودک بزرگ تر می شود، کل تمرکز والدین و همچنین مدرسه، اطمینان از عملکرد خوب در موضوعات علمی، ریاضی و زبان و همچنین سایر فعالیت های موثر در بخش از برنامه درسی است. اما زندگی تماما به مفهوم خوب بودن در موضوعات درسی نیست. هوش هیجانی نقش مهمی در ایجاد شخصیت فردی دارد که در کودکان خردسال با بزرگ شدن به آن تبدیل می شوند. نشانه های درک کودک از خشم تان وقتی به خوبی عمل نمی کند یا ناراحتی دوستش در هنگام از دست دادن حیوان خانگی اش، همه نشانه هایی است که باید از آن آگاهی داشته باشید و این نشانگر هوش هیجانی خوب فرد است.

هوش هیجانی چیست؟

به زبان ساده، توانایی فرد در درک احساسات خود و دیگران به عنوان هوش هیجانی در نظر گرفته می شود. افرادی که از هوش هیجانی بالایی برخوردار هستند، می توانند توجه کنند که چگونه احساسات بر دیگران تأثیر می گذارد و انگیزه های مربوط به اقدامات آنها را متوجه می شوند. هوش هیجانی با EQ اندازه گیری می شود که با IQ متفاوت است. EQ معیار شناخت چند جانبه است.

5 دلیل اهمیت هوش هیجانی در کودکان

هوش هیجانی یک نشانگر مهم در تعیین چگونگی متعادل بودن کودک در زندگی و همچنین در موقعیت های مختلف اجتماعی است که شامل تعامل با افرادی در طیف های مختلف عاطفی است.

1. آگاهی از خود

داشتن هوش هیجانی بالا به کودک کمک می کند تا احساسات خود را درک کرده و خیلی خوب بداند که چه چیزی را و چرا احساس می کند. او همچنین می تواند درک کند که چرا عملی را انجام می دهید و این احساس از کجا ناشی می شود. این خودآگاهی برای درک نقاط قوت و ضعف کاملاً ضروری است.

2. تنظیم اقدامات خود

پس از درک مناسب اینکه چرا احساس می کند که چه کاری انجام دهد، کودکی با هوش هیجانی خوب می تواند برای اصلاح اقدامات خود تلاش کند و اطمینان حاصل کند که هر گونه انگیزه ای که ممکن است به خود یا دیگران آسیب برساند، کنترل می شود. او می تواند این احساسات را استدلال کند و درک کند که لزوماً نیازی نیست تا احساسات را به عمل مضر تفسیر کند.

3. تحریک انگیزه

کنترل احساسات به هر کودک این توانایی را اعطا می کند که در صورت لزوم آنها را مهار کرده و آنها را به روشی که سودمند است، هدایت نماید. احساس عصبانیت و پرخاشگری در برخی از ورزش ها مفید است تا بر محدودیت ها غلبه کند و خود را به سمت انگیزه بهتر سوق دهد. در موقعیت های دیگر ممکن است استفاده از ناامیدی به گونه ای باشد که سعی کنید کاری را با روشی متفاوت انجام دهید.

4. همدردی با دیگران

فقط فردی که می تواند خود را به خوبی درک کند، می تواند به طور کامل و موفقیت آمیز با دیگران همدلی کند. این صرفا به این دلیل است که او احساسات را تا حد بسیار عمیقی درک می کند. کودکانی که قادر به برقراری ارتباط با جنبه احساسی خود هستند و آن را به خوبی مهار می کنند، می توانند در یک وضعیت مشابه با دیگران همدلی کرده و گرفتاری های آنها را بیشتر درک کنند.

5. مهارت های اجتماعی بهتر

تعامل با اشخاص و ایجاد روابط خوب چیزی است که در انواع مختلف کانتورها و بافت های عاطفی هر فرد جریان دارد. کودکانی که هوش هیجانی بالایی دارند، می توانند رشد کرده و تبدیل به اشخاصی شوند که می توانند به راحتی با دیگران در ارتباط باشند و با داشتن یک شخصیت اجتماعی قوی، می توانند هویت خود را حفظ کنند.

14 نکته برای رشد هوش هیجانی (EQ) در کودکان

چگونه می توان هوش هیجانی کودک را پرورش داد؟

فعالیت های مختلف هوش هیجانی برای کودکان وجود دارد که می توانید انجام دهید تا برای شروع کار کودکان را در مسیر بهتری قرار داده و آنها را به افرادی با احساسات خوب تبدیل کنید.

1. یادگیری چگونه آرام شدن در لحظه عصبانیت

اگر بعد از یک روز به خانه بازگردید و چیزی شروع به تحریک شما کند، می توانید آرامش خود را حفظ کرده و به راحتی بیان کنید که حال خوبی ندارید و قبل از گوش دادن به دیگران، نیاز به کمی آرامش و استراحت دارید. این کار کمک می کند تا اعضاء خانوده تان نیز اوضاع را درک کنند.

2. با احساسات خود ارتباط برقرار کنید

به فرزند خود بیاموزید که احساساتش را ابراز کرده و خانه را تبدیل به محیط امنی برای او کنید. اجازه دهید که بداند وقتی می خواهد گریه کند و یا عصبانی است، مشکلی وجود ندارد. ارتباط اولین قدم برای حل مشکل در هر نوع موقعیتی است.

3. تشویق به عملکرد خوب

کودکان قادر نیستند انگیزه ها و احساسات خود را به راحتی کنترل کنند. به همین دلیل است که فرزندتان عادت به ریختن وسایل در اطرافش دارد، و روزی که این کار را نکند، شدیدا عصبانی می شود، او را بغل کرده و به او بگویید که به این حقیقت افتخار می کنید که ارتباط برقرار کرده و عصبانیت خود را از طریق پرتاب اشیاء نشان نمی دهد.

4. بازی «غیر حاصل صفر» یا «غیر مجموع صفر»

اجازه دهید فرزندتان در اوایل زندگی یاد بگیرند که هر تصمیمی مربوط به برد-باخت نیست. همیشه راه حلی برای موقعیت برد-برد وجود دارد. به آنها مفهوم سازش را بیاموزید که تنها پس از برقراری ارتباط آرام شروع می شود.

5. انگیزه آنها را مشخص کنید

به کودک خود توجه کرده و درک کنید که چه چیزی برای او انگیزه ادامه دادن ایجاد می کند. با تمرکز بر زمینه هایی که بر روی آنها کار می کند، در این زمینه با او صحبت کنید. می توانید او را از این مساله آگاه کنید که به تلاش با وجود شکست خوردن ادامه دهد و به او کمک کنید تا از احساساتش برای دستیابی به اهداف دقیقی که در ذهن دارد، استفاده کند.

6. تاییدهای مثبت را آموزش دهید

همیشه برای تشویق فرزندتان در کنار او نخواهید بود و او نیاز دارد تا کارهایش را خودش به طور مستقل انجام دهد. اجازه دهید تا این واقعیت را درک کند که از گفتار درونی مثبت استفاده کرده تا باعث شود که احساسات خود را بهتر کنترل کرده و خود را متمرکز و با انگیزه نگه دارد.

7. بر روی حل مساله تمرکز کنید

در هنگام مواجه شدن با موانع و مشکلات، به فرزند خود کمک کنید تا درک کند که بهتر است مشکل را متوجه شده و به جای اوقات تلخی و ناراحت شدن، مشکل را به صورت جزء به جزء حل کند. مهارت های حل مساله می تواند در زندگی آینده به او کمک کند.

تصویر

8. راه های بهتری برای تغییر احساسات

تجربه سرخوردگی و عصبانیت طبیعی است. اما فورا تغییر دادن این احساسات نیز لازم است. با هدیه دادن یک کیسه بوکس به کودک برای کنترل خشم، او را به فعالیت های فیزیکی تشویق کنید. به جای آن، خیلی بهتر است که خشم او را به جملات ساده ای تفسیر کنید که مشکل را حل می کند.

9. آرام شدن خودشان

برای جلوگیری از اقدامات تحریک آمیز، به فرزند خود اقداماتی مانند نفس عمیق کشیدن و آهسته تا 10 شمردن یا نوشیدن مقداری آب را آموزش دهید. بسیاری از تکنیک هایی به این شکل، در آرام کردن فوری افراد موثر هستند.

10. آنها را از استرس آگاه کنید

پیشگیری از بروز مشکل بهتر از حل مشکل است. بنابراین، به فرزند خود آموزش دهید تا از هر موقعیتی آگاه شده یا از محرک هایی که ممکن است باعث ایجاد استرس در او شود، آگاهی داشته باشد. او با شناخت آنها، می تواند اقدامات صحیحی را برای جلوگیری از آنها انجام داده و یا خودش را بدون اینکه تسلیم احساسات شود، برای رویارویی با آنها آماده کند.

11. درک احساسات دیگران

یادگیری خواندن چهره افراد و نشانه های مختلف کلامی و غیر کلامی روش خوبی برای جلوگیری از بحث های آتی یا پشتیبانی از کسی است که به مشکل دچار شده است. اجازه دهید تا فرزندتان از صفات مختلف خود آگاه باشد تا بتواند نسبت به بروز آنها در سایر افراد آگاهی داشته باشد.

12. برای آزادانه صحبت کردن راحت باشید

اجازه دهید تا فرزندتان در صحبت کردن با هر چیزی که با آن مواجه می شود، راحت باشد. داشتن یک کانال ارتباطی که فرزندتان بتواند به آن اعتماد کرده و با آن راحت باشد، بسیار ضروری است.

13. نامگذاری احساسات (طبقه بندی احساسات)

در برخی مواقع، شرایط برای درک اینکه متوجه شوید کودک چه احساسی دارد، می تواند کاملا پیچیده باشد. در چنین شرایطی، کمک به کودک برای نامگذاری احساسات به زبان ساده نه تنها می تواند چیزهایی را برای شما مشخص کند، بلکه به او نیز کمک می کند تا احساسات خود را درک کند.

14. کودک خود را برای چیزی که هست، بپذیرید

همه کودکان یکسان نیستند. برخی حساس هستند، و برخی مشکلات خشم دارند. از طریق صحبت کردن با کودک، به او اجازه دهید تا بداند که شما از آنچه که او احساس می کند، آگاه هستید و به او پیشنهاد کمک می دهید. پذیرش می تواند از بدتر شدن شرایط جلوگیری کند.

چرا هوش هیجانی برای کودکانی با مشکلات یادگیری و توجه، حائز اهمیت است؟

بازی های هوش هیجانی و تمام این فعالیت ها برای کودکان بسیار ضروری هستند، به خصوص برای کودکانی که مشکلات یادگیری و توجه دارند. از آنجایی که این کودکان روزانه با ناامیدی مواجه می شوند، دیدن هم سن و سالان خود که فعالیت های مختلف را به راحتی انجام داده در حالی که خودشان قادر به انجام آن نیستند، باعث می شود با مشکلات بیشتری روبه رو می شوند. غالبا هوش هیجانی می تواند نتیجه یک موقعیت دلسردکننده پر از ناراحتی، گریه کردن را تغییر داده و یا روز دلسردکننده را تبدیل به روزی می کند که پر از ارتباط با دیگران، کمک و رشد کودک و خانواده می شود.

چرا برخی از کودکان اغلب با هوش هیجانی مشکل دارند؟

همه بچه هایی که مشکلات یادگیری دارند، با هوش هیجانی سر و کله نمی زنند. اما در بعضی موارد برعکس این قضیه می تواند درست باشد، در زمانی که هوش هیجانی می تواند نشان دهنده وجود یک مشکل رفتاری باشد. کودکانی با اختلال کم توجهی- پیش فعالی (ADHD)، کودکانی با مشکلات شنوایی و بسیاری دیگر را تحت تاثیر قرار داده است که معمولا تفسیر نادرستی از آن شده یا نشانه های رفتاری به طور کلی نادیده گرفته می شود. در عوض، مواردی وجود داشته است که کودکان دارای مشکلات رفتاری، هوش هیجانی شگفت آوری داشته، که همراه با توانایی بسیار خوبی در فهم و همدلی دیگران بوده است. بهبود احساسات در کودکان، نشانه بسیار مهمی از رشد و پیشرفت کودک به عنوان یک فرد جوان است. اگرچه ممکن است این امر ضرورتاً در مدرسه مورد توجه قرار نگیرد، اما لازم است والدین از این امر آگاه باشند، رفتار فرزند خود را تحت نظر داشته و در کمک به آنها برای درک بهتر خود و دیگران همکاری کنند.

کودک با هوش هیجانی رشد کرده تا فرد بهتری در آینده شده که مورد پسند همه است. حتی خودش را احساس کرده، توانایی همدلی با دیگران را داشته و از همه مهم تر، او فردی اجتماعی است، که یک مهارت اساسی برای زندگی مفید محسوب می شود. دلایل خوب زیادی وجود دارد که می توانید بر روی هوش هیجانی فرزندتان کار کنید. این نکات را امتحان کرده تا فرزند خود را از نظر عاطفی باهوش کنید و ببینید که او بزرگ شده تا انسان مهربانی باشد.

با این وجود، علاوه بر هوش هیجانی، ایجاد مهارت های دیگر نیز برای فرزندتان ضروری است. «اینتل کیت» یک اشتراک جعبه فعالیت ماهانه مبتنی بر تئوری چند هوشی است و بر روی رشد همه جانبه کودکان تمرکز دارد. این فعالیت ها که هر ماه بر اساس یک موضوع منحصر به فرد صورت می گیرد، انواع مختلفی از بازی ها را در خود جای می دهد که برای کودک شما هنگام یادگیری چیز جدید سرگرم کننده است. برای جعبه فعالیت مناسب با سن کودک خودتان، در اینتل کیت عضو شده که هر ماه آن را درب منزل به شما تحویل می دهند!

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (129 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (83 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (81 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (76 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (76 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (63 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (46 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (42 نظر) پزشکیان: اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند (36 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (36 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (34 نظر) نعیمه نظام دوست: با رنو افتادیم دنبال آقای عابدزاده سر یه چهارراه پیچیدیم جلوش محل نذاشت رفتم گفتم وایسا من هنرمند مملکتم گفت نه و رفت برگشتم خونه عکساشو جِر و واجِر کردم +ویدئو (34 نظر) عاشقانه های مازیار لرستانی با مهری خانم: دختر بابا صفورا عضو جدید به خانواده من اضافه شد، آن کس که می خندد هنوز آن خبر مخوف را نشنیده است!+فیلم (32 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (32 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (31 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
متن دعای اسم اعظم برای اجابت خواسته
هاشم نژاد:امیدوارم در مرحله ی بعدی ضعف ها را رفع کرده و تیم بی نقص باشیم.
شجاع خلیل زاده به بیرانوند: نباید این کار را می‌کردی!
اسکوچیچ: بدترین تراکتور پنج ماه اخیر را دیدیم!/اشتباهات فردی زیادی داشتیم
مجری دهه شصت بستری شد؛ گزارشگر محبوب فوتبال روی تخت بیمارستان+عکس
لیگ قهرمانان آسیا2| پیروزی شباب الاهلی در شب گلزنی سردار آزمون
چهره‌های طلایی سال 2024 دنیای فوتبال مشخص شدند!
حال صنعت خودرو خوب می‌شود؟/ خودروسازان دست به کار شدند
عراقچی: ایران حق دارد به اسرائیل پاسخ دهد اما تحولات منطقه را هم در نظر می‌گیرد
ترکیه: سامانه‌های اس-400 آماده استقرار هستند
پسر میرسلیم چه فرقی با دیگر پسران و دختران ایرانی دارد؟ / راز حساسیت روحیه آقازاده چیست؟
راز زنانی که در 50 سالگی چهره 25 ساله دارند
هشدار مهم! مراقب پنجاه دلاری های تقلبی باشید
قالیباف: در قانون عفاف و حجاب، گشت ارشاد نیست /جریمه دفعات اول و دوم کشف حجاب، چگونه است؟
فال شمع روزانه امروز چهارشنبه 8 آذر 1403
منتخب روز   
متن دعای اسم اعظم برای اجابت خواسته عربستان: امیدواریم توافق به حفظ حاکمیت و امنیت لبنان بیانجامد عجیب‌ترین ترفند ایرانیان برای شکست سپاه قدرتمند مصر فقط با لشکری از گربه‌ها پرونده دالان زنگزور با رزمایش مشترک ایران و آذربایجان بسته شد؟ زیباترین امکان تهران در پاییز/ جون میده واسه گرفتن عکس‌های هنری👌 مفاخر ورزشی ایران/ احمدرضا عابدزاده، عقاب آسیا، از تولد تا بیماری تا رستوران داری و مدرسه فوتبال در آمریکا (ویدئو) تعطیلات فوق لاکچری و رمانتیک بهنوش بختیاری، بازیگر جوکر بانوان در کلبه جنگلی لوکسِ جکوزی دار/ این امکانات واسه خود خارجیام قفله! لحظه قاپیدن گوشی آیفون 13 زن جوان در محله نازی آباد چرا قانون حجاب و عفاف تعلیق شد؟ رابعه اسکویی: پشیمانم؛ اگر می دانستم اعدامم نمی کنند زودتر به ایران می آمدم/ باید جنازه‌ام به ایران می‌آمد نبرد سخت بازیگران زن و مرد ایرانی در لبنان/ الناز حبیبی، علیرام نورایی، لیندا کیانی، لادن مستوفی: سختی های زیادی رو تحمل می کنیم!+فیلم کلیپ سخنان پر مهر و محبت مقام معظم رهبری در مورد بانوان بد حجاب