به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعد نیوز به نقل از فارس، از روزی که رئیس جمهور، شهید جمهور شد، از شخصیت والای او کم نشنیدیم. مردی که در مردمداری و مهربانی و خدمت زبانزد است. مرد مجاهدی که قبل از شهادت هم شهید زنده بود و به او لقب سید محرومان دادهاند، اما کمتر کسی از سبک تربیتی مادر ایشان و از گذشت و فداکاری همسرشان صحبت کرده باشد. شخصیت شهید خادم الرضا سید ابراهیم رییسی برای مردان ما، مسئولین و کارگزاران الگویی بیبدیل است و شخصیت مادر و همسرشان برای زنان و مادران ما میتواند الگوی تربیتی خوبی باشد. در این گزارش با گفتوگو با دکتر «معصومه ظهیری» استاد حوزه و دانشگاه برایتان درباره تاثیر تربیت مادر و همراهیِ همسر در شهید پروری روایت میکنیم.
*او یک مادر است
مادر شهید رئیسی، مردی را در دامانش تربیت کرد، که امروز یک جهان را متاثر کرده است. این مادرِ شهید شغل مهمی در جامعه نداشت و تحصیلات خاصی را دنبال نکرده است، بدون شک دلی مملو از توکل داشت که دست تنها و بدون پدر توانست مسیر زندگی را با عشق و ایثار برای فرزندانش بپیماید. در ویدئوهایی که این روزها در فضای مجازی دست به دست میشود، میبینیم که این مادر نمونه در خانهای ساده و شاید در تلاش و سختی، عمری را به کاری گذراند که از دید خیلیها کار سادهای به نظر میآید، اما از دامان او مردی تربیت می شود که الگوست . او یک مادر است. اما به راستی که مادری بزرگترین کار خلقت است و این مادر است که با صفا و فداکاریهای مادرانهاش یک شهید میسازد.دکتر معصومه ظهیری استاد حوزه و دانشگاه در این باره میگوید: «در بحثهای تربیت، ذات یک فرزند قبل از انعقاد نطفهاش محقق میشود. شهید رئیسی از یک مادر سیده و پدر سادات از سلاله اهل بیت متولد میشود. خداوند کسانی را که برای ماموریتهای بزرگ انتخاب میکند آب دیده میکند. او هم مانند ائمه اطهار و اهل بیت علیهم السلام امتحانهای بسیاری را از کودکی از سر گذراند. یکی از جنبههای تاثیرگذار در زندگی ائمه اطهار، علما و همه خوبان، بستر و دامنی است که در آن رشد میکنند، آنجا دیگر مدرک تحصیلی و سواد و شغل خیلی به چشم نمیآید، بلکه آن تاثیر و نفوذ، لقمه پاک، کلام دلنشین و مهرورزی و آمادهسازی فرزند است که بسیار دیده میشود.»
هم درس میخواند هم کار میکرد
شهید رئیسی در یکی از مصاحبههایشان گفته بود که من پدرم را در 5 سالگی از دست دادم، اما مادرم دست تنها من و خواهر و برادرانم را بزرگ کرد و به ما آموخت که از کودکی در کنار درس و تحصیل کار هم کنیم. خودش هم در کودکی در یک مغازه سجاده فروشی مشغول شد. با نگاهی به زندگی شهدا و اهل بیت هم متوجه میشوید که انسانها به این توان و ظرفیت مسئولیتپذیری نمیرسند الا اینکه در کنار و میان مردم باشند. آقای رئیسی از کودکی تا نوجوانی کار کرد و این سختیها و آمادگیها ظرفیتی به ایشان داد که در زمان مسئولیت ریاست جمهوری بسیار خدمت گزار مردم بود. خدمتی که تنها روایت ما نیست، بلکه حکایت تک تک افرادی است که با ایشان برخورد داشتند؛ مثل آن زندانیای که میگفت من فکر نمیکردم نامه من در یاد آقای رئیسی بماند تا آن کارگری که میگفت آقای رئیسی با ما مهربان بود. این مهربانی و لطافت از خانواده نشئت گرفته است.
دلِ شهید به همسر خوش بود
ظهیری میگوید: «شهید رئیسی بعد از رشد در دامن مادری مهربان و همه چیز تمام، هنگامی که خودش خانواده تشکیل داد هم از بستر خانواده رشد کرده است همسر ایشان هم سادات است، لذا این شجره طیبه شریان و جریان پیدا کرد. من معقتد نیستم که پشت هر مرد موفقی، زنی است و پشت هر زن موفقی، مردی است، من میگویم زن و شوهر کنار هم هستند مثل بازو و دو دست هستند و با هم بار زندگی را بلند میکنند. جدا از اینکه خانم علم الهدی خودشان بانوی فاضله، کنشگر فعال و موثر در جامعه است، اما این همراهی آرامش بخش و صبور بودن را در وجود ایشان هم میبینید، جمله اولی که ایشان بعد از شهادت آقای رئیسی گفتند این بود که «ایشان خیلی صبور بود»، درحالی که خودشان هم خیلی صبورند.
تمام این فراز و فرودها و نیش و کنایههایی که در زمان خدمت شهید رئیسی میشنیدند را نه پاسخی دادند و نه اعتراض و مقابلهای کردند، بلکه با یک وزانت و وجاهتی در امور مسئولیتی که داشت همراهی و همدلی کرده است و اثر این آرامشی که شهید دارد، ماموریتپذیری، مسئولیتپذیری و پاسخگو بودن از اینجا بود که دلش از آن عقبه قرص است. بنابراین تاثیر مادری و مدیریت مادرانه یعنی عمق بخشی و ریشه دواندن، کار مادر است. شریان پاکی و طهارت را مادر در خانه حفظ میکند، گوش و چشم و دست پاک را از مادر میگیرد. »
*مهربانی شهید ریشه در لطافت دختر در خانه داشت
شاید یکی از دلایلی که شهید رئیسی خیلی مهربان بودند این بود که ایشان در خانه دو دختر داشتند و خود این فضای دخترانه زنانه و مادرانه آن لطف، آرامش و صفا را مضاعف میکند. استاد حوزه و دانشگاه میگوید: «از مزیتهای زندگی شخصی شهید این بود که یک مادر پیرو حضرت زهرا (س)، متدین، صبور با سعه صدر بالا، آرام و صبور و اهل تحمل بود.ایشان آستانه تحمل را از مادر یاد گرفت و همین باعث شد که هنگامی که آقای رئیسی در سختی و فشار و تهمت افتاد، با صبوری پاسخ نداد و تنها گفت: «من مثل شما نیستم که آزار و تهمت میزنید و من جواب نمیدهم» چون آستانه تحملش بالاست. یکی از ویژگیهای این مادر و همسر و دختران ایشان و در کنار شهید رئیسی همین بالا بردن تاب آوری و بالا بردن آستانه تحمل ایشان است که از آن فضا بالا آمدند.»دنیای زنان در کنار لطافتها و مهربانیهایی که دارد، آنچنان قدرتی دارد که مرد را با عزت می کند. این زنان بدون شک در عاقبت به خیری شهید رئیسی تاثیر چشمگیری داشتند.