به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، در اجرای بند 1 مادّۀ 3 از اساسنامۀ بنیاد ملّی نخبگان و به منظور اجرای اقدام های ملّی 1-1-1، 2-1-2، 2-1-3، 3-1-2 و 3-1-5 از سند راهبردیکشور در امور نخبگان،آییننامۀ «شناسایی و پشتیبانی از دانشآموختگان برتر دانشگاهی» به شرح زیر تصویب میشود:
مادّه 1: تعاریف
برای رعایت اختصار، تعاریف زیر در این آییننامه رعایت میشود:
الف. بنیاد: منظور بنیاد ملّی نخبگان است.
ب. مؤسسه علمی: منظور هریک از مراکزآموزشی عالی، پژوهش و فنّاوری داخل یا خارج ازکشور استکه صحت مدارک صادره آنها به تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فنّاوری؛ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛ یا شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده باشد.
ج. دانشآموختۀ برتر: منظور هریک از دانشآموختگان برتر دانشگاهی موضوع این آییننامه است.
د. دستگاه اجرایی: منظور هریک از دستگاههای موضوع مواد 5 و 117 از «قانون مدیریت خدمات کشوری» مصوّب مجلس شورای اسلامی در تاریخ 8/7/1386 است.
مادّه 2: هدف
هدف از تدوین اینآییننامه، ایجاد چارچوبی برای شناسایی برترین دانشآموختگان دانشگاهی در مقاطع کارشناسی، کارشناسیارشد و دکتری تخصصی و ایجاد تمهیدات لازم برای «تسهیل رشد و هدایت آنها در حوزۀ تخصصی» و نیز «بهکارگیری و اثرگذاری آنان در اجتماع تخصصی مرتبط» است.
تبصره: دانشآموختگان دورههای «دکتری حرفهای» و نیز دورههای «تخصصی بالینی، پزشکی و فلوشیپِ» موردتأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛ بهترتیب معادل با دانشآموختگان دوره «کارشناسی ارشد» و دوره «دکتری تخصصی» محسوب میشوند.
مادّه 3 : معیارهای شناسایی دانش آموختگان برتر دانشگاهی توسط بنیاد نخبگان
دانشآموختگان برتر از میان دانشآموختگان دانشگاهی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و بر اساس معیارهای زیر شناسایی میشوند:
الف. فعالیتهای آموزشی؛ شامل: پیشینۀ تحصیلی،کسب موفقیتهای آموزشی و موارد مشابه
ب. فعالیتهای پژوهشی و فنّاورانه؛ شامل: پیشینۀ پژوهشی و نوآورانه، کسب موفقیتهای پژوهشی و فنّاورانه و موارد مشابه آن
ج. فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی؛ شامل: ایفای نقش فرهنگی و اجتماعی در مؤسسههای علمیکشور، اشتهار اخلاقی در زمان تحصیل،کسب موفقیتهای ادبی، هنری، قرآنی و مشابه آن
تبصره: شاخصهای سنجش معیارهای فوق در هریک از مقاطع تحصیلی و نحوه محاسبه امتیاز هر شاخص، بر اساس شیوهنامهای است که به تصویب بنیاد میرسد.
مادّه 4 : پشتیبانی بنیاد نخبگان از دانش آموختگان برتر دانشگاهی
بنیاد هرساله به تعدادی از دانشآموختگان برتر، تسهیلاتی را برای «هدایت و تواناسازی» و نیز «اشتغال واثرگذاری» و به نام مفاخر تمدن اسلامی ـ ایرانی به شرح زیر اعطا میکند:
الف. تسهیلات هدایت و تواناسازی؛ شامل:
الفـ1. ادامه تحصیل: برای پذیرش دانشآموختگان برترِ دورههایکارشناسیارشد در مقطع دکتری تخصصی
الفـ2. دوره پسادکتری: برای هدایت دانشآموختگان برترِ دورۀ دکتری تخصصی در دورههای پسادکتری
الفـ3. خدمت نظام وظیفه تخصصی: برای بهرهمندی دانشآموختگان برترِ دورههایکارشناسی،کارشناسیارشد و دکتری تخصصی از خدمت نظاموظیفۀ تخصصی
الف ـ4. تسهیلات فرهنگی: برای بهرهمندی دانشآموختگان برتر از تسهیلات عمومی (مانند وام مسکن، هدیۀ ازدواج، سفرهای زیارتی و مشابه آن)
تبصره 1: تسهیلات بند الفـ3 شامل دانشجویان دوره دکتری تخصصیکه از طرح پیشنهادی رساله دکتری خود با موفقیت دفاع کرده باشند (یا مرحله متناظر در دورههای «تخصصی بالینی، پزشکی و فلوشیپ») نیز میشود.
ب. تسهیلات اشتغال و اثرگذاری؛ شامل:
ب ـ1. جذب در نهادهای فنّاورانه: برای جذب دانشآموختگان برتر در نهادهای صنعتیوفنّاورانه
بـ2. جذب در مؤسسههای علمی: برای جذب دانشآموختگان برترِ دورۀ دکتری تخصصی به عنوان عضو هیئتعلمی در مؤسسههای علمیکشور
ب ـ3. جذب در دستگاههای اجرایی: برای استخدام دانشآموختگان برتر در دستگاههای اجرایی
تبصره 2: تعداد، مبالغ و فرایند اعطای جایزههای این مادّه بر اساس بودجۀ بنیاد و بنا به شیوهنامهای تعیین میشود که به تصویب بنیاد میرسد.
تبصره 3: بنیاد مجاز است بر اساس اختیارات قانونی خود یا با همکاری سایر مراجع قانونی و دستگاههای اجرایی تسهیلات دیگری را برای تحقق اهداف این مادّه تدوین و به موقع اجراگذارد.
مادّه 5 : دانشآموختگان مؤسسههای علمی داخل کشور حداکثر ظرف مدت سه سال و دانشآموختگان مؤسسههای علمی خارج از کشور، حداکثر ظرف مدت شش سال پس از تاریخ رسمیِ دانشآموختگی مجازند از مزایای این آییننامه بهرهمند شوند.
مادّه 6: تصویب و اجرا
این آییننامه مشتمل بر یک مقدمه، شش مادّه و پنج تبصره در تاریخ 1394/02/30 به تصویبکمیسیون دائمی و مطابق مصوبۀ جلسه پنجم هیئتامنا (تبصره 1 مادّه 3 آییننامهکمیسیون دائمی) در تاریخ 1394/03/13 به تصویب هیئتامنای بنیاد ملّی نخبگان رسید و جایگزین آییننامه «شناسایی و پشتیبانی از دانشآموختگان برتر دانشگاهی» (مصوّب هیئتامنای بنیاد ملّی نخبگان در تاریخ 1393/09/12) میشود و از تاریخ تصویب لازمالاجراست.