مهندسی -مدیریت ساخت یکی از گرایش های رشته ی مهندسی عمران است که به صورت حرفه ای به طراحی ، ساخت و مدیریت زیرسازه هایی از جمله بزرگراه ها ، پل ها ، فرودگاه ها ، راه ها، ساختمان ها و سد ها می پردازد. تفاوت این مهندسان با مهندسان عمران معمولی این است که این مهندسان علاوه بر تسلط بر طراحی مانند مهندسان عمران معمولی ، بر مدیریت پروژه نیز مانند مدیران اجرایی ساخت و کنترل پروژه اشراف دارند.
در رشته عمران گرایش مهندسی و مدیریت ساخت، انجام وظایف و نقش های مدیریتی نمود بیشتری یافته و هدف تربیت افرادی است که در عین دارا بودن توانایی های یک مدیر، قادر به اجرای وظایف یک مهندس عمران نیز باشند. به عبارت دیگر توانایی های لازم جهت برنامه ریزی، هدایت،نظارت، اجرا و کنترل ساخت پروژه های بزرگ عمرانی در سطح ملی،منطقه ای و شهری را دارا باشند (پروژه هایی نظیر سدهای بلند، بنادر وسازه های دریایی،پالایشگاهها ونیروگاهها،مجتمع های بزرگ مسکونی واداری، سازه های بلند، پل های با دهانه بزرگ وسیلوها ونظایر آنها).با این حال به صورت کلی می توان گفت مهندسان عمران بر روی کار طراحی تمرکز بیش تری دارند. مسائل مهم در مدیریت پروژه این است که چگونه یک پروژه را در زمان مقرر ،از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه و با کیفیت قابل قبول تحویل داد.
زمینۀ فعالیت و آیندۀ شغلی و بازار کار این رشته
در این گرایش انواع روشهای مدیریتی، پیمانها و قراردادها، برآورد هزینهها و انواع روشهای اجرایی مطرح میشود، بنابراین فارغ التحصیلان این دوره زمینه فنی و علمی کافی برای احراز مشاغل زیر را دارند:
– همکاری با وزارتخانه ها و سازمان های مسئولِ اجرا و ساخت پروژه های عمرانی بزرگ نظیر وزارت نیرو، وزارت راه و شهرسازی، وزارت نفت، وزارت صنایع، سازمان برنامه و بودجه، شهرداری ها و سازمان نظام مهندسی.
– همکاری با مشاوران و سازندگان جهت مشارکت در برنامه ریزی و مدیریت ساخت طرح های عمرانی.
– همکاری با مؤسسات آموزشی جهت ارائه دروس مهندسی ساخت و انتقال تجارب.
– همکاری با مؤسسات مدیریت پروژه جهت انجام پروژه فولاد و بتن در سطح کلان و جامع نگر
دانش آموختگان این دوره می توانند علاوه بر آموزش و یا پژوهش در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی، در مدیریت و اجرای تمام پروژه های عمرانی فعالیت نمایند. بر همین اساس تمامی وزارتخانه ها و سازمانهای دست اندرکار ساخت و ساز مانند وزارت راه و ترابری، وزارت مسکن و شهرسازی، وزارت نفت، وزرات نیرو، وزارت صنایع، شهرداریها، نظام مهندسی و شرکتهای مشاور و پیمانکار میتوانند از همکاری دانش آموختگان این دوره در جهت ارتقاء کیفی و کاهش مدت و هزینه پروژه ها بهره بگیرند.