معرفی رشته زبان های باستانی ایران
در رشته ی فرهنگ و زبانهای باستانی شما با زبان های باستانی و میانه ایران آشنا می شوید. منظور از زبان های باستانی و میانه زبان هایی است که پیش از دوران هخامنشی تا حمله عرب در ایران قدیم رواج داشته اند که مهمترین آن ها فارسی باستان - اوستایی - پارتی (پهلوی اشکانی) - فارسی میانه (پهلوی ساسانی) می باشد. از نظر علمی می توان این رشته را زبانشناسی تاریخی زبان های ایرانی نامید. البته شما در این رشته به میزان ۸ واح درسی نیز با تاریخ - فرهنگ - و اساطیر و ادیان ایران باستان آشنا می شوید. اما تمرکز اصلی روی زبان است تا فرهنگ. به گونه ای که یک دانشجوی کوشا در این رشته می تواند به راحتی کتیبه های خط میخی (فارسی باستان) و پهلوی را خوانده و با زبان اوستایی به خوبی آشنا شود.
این رشته نخستین بار در سال 1343 در دانشگاه تهران به همت استاد دکتر محمد مقدم بنیان نهاده شد و پس از آن در دانشگاههای شیراز و تبریز نیز این رشته تاسیس گردید. از استادان پیش کسوت این رشته که در این دانشگاهها تدریس می کردند می توان از محمد مقدم ، ابراهیم پورداوود ، صادق کیا ، پرویز ناتل خانلری ، یحیی ماهیار نوابی ، Sharp ، Frye و Humbach نام برد. در میان استادان برجسته ی نسل بعد که اغلب تحصیلات خود را در ایران و انگلستان به پایان رساندند نیز نام کسانی چون مهرداد بهار ، احمد تفضلی ، محسن ابوالقاسمی ، بهمن سرکاراتی ، بدرالزمان قریب ، عبدالامیر سلیم ، محمود طاووسی و ژاله آموزگار می درخشد.
موقعیت شغلی رشته زبان های باستانی ایران
در سازمان میراث فرهنگی و اداره ی فرهنگ و ارشاد جا دارد که از فارغ التحصیلان این رشته استفاده شود. اما با شرایط فعلی بازار کار اميد چنداني به يافتن كاري متناسب با اين رشته نيست. گرچه در صورت نبودن نیاز مالی علاقه باید تنها دلیل انتخاب رشته شما باشد. البته برخي از فارغ التحصيلان با استفاده از روابط در سالهاي گذشته جذب دانشگاه آزاد شده و زبان انگليسي تدريس كرده اند. پس نبايد به اميد يافتن كار بهتر وارد اين رشته شد. اما فارغ التصيلان دكتري جذب هيات علمي دانشگاهها مي شوند.
4 سال پیش