فرهنگ ، آداب و رسوم مردم لهستان به عنوان نهمین کشور بزرگ اروپا برای علاقه مندانی که به دنبال مهاجرت و زندگی در این کشور هستند ، می تواند بسیار کارآمد باشد. لهستان از جمله کشورهای با قدمت و فرهنگ چند هزار ساله است که تفاوت های سبک زندگی آن برای مهاجرین سایر کشورها بسیار جذاب است ، این کشور مملو از قومیت های مختلفی است که هر کدام آداب و رسوم خاص خود را داشته و تنوع فرهنگی میان آنها را در کمتر کشوری می توان یافت.
هویت
هویت لهستانی ریشه در گذشته دارد و برخی این کشور را سنگر جهان مسیحیت می دانند و نقش آن را به عنوان نگهبان تمدن اروپای غربی در برابر هجوم روس ها می ستایند ، لهستان نمونه ای عالی از جامعه متحد و توانایی ملی در شکل دادن به تاریخ بخش مهمی از کشورهای جهان است که در فرهنگ خود تلاش برای عضوی از جامعه یکپارچه بودن را سالیش می کند.
این کشور پس از استقلال از لحاظ نژاد و فرهنگ به همگونی یکسانی دست یافت و اقلیت های برخی کشورها مانند بلاروس ف لیتوانی و اسلواکی نیز در زندگی مرزها زندگی می کنند که تا حد قابل توجهی فرهنگ ، آداب و رسوم مردم لهستان را پذیرفته اند.
آداب معاشرت مردم لهستان
قدم اول زندگی در هر کشور دانستن نحوه معاشرت و آداب و رسوم میان مردم است که می تواند برای شما زندگی اجتماعی شیرینی را رقم بزند ، در آداب معاشرت مردم لهستان سلام و احوالپرسی قدم اول و محترمانه هر گفت و گو می باشد که خوب است با دست ، تماس مستقیم چشم و لبخند همراه باشد.
معرفی در مهمانی ها نیز توسط میزبان انجام شده و از خانم ها آغاز می شود ، در صورتی که به مهمانی دعوت شده اید حتما گل و یا شیرینی را همراه با خود ببرید ، مردم این کشور به رفتارهای رک و صحبت های مستقیم شناخته می شوند و هر آنچه را که در فکر خود دارند بازگو می کنند.
با زندگی در میان مردم لهستان در می یابید که روابط خانوادگی اهمیت بسیار بالایی داشته و خانواده های زیادی همراه با مادربزرگ و پدربزرگ خود زندگی می کنند ، استقلال و مسئولیت فرزندان نیز به خانواده های ایرانی شباهت زیادی داشته و فرزندان همراه حمایت خانواده های خود را در تمامی مراحل زندگی احساس می کنند.
دوچرخه سواری ، پیاده روی و قایقرانی از تفریحات اصلی فرهنگ ، آداب و رسوم لهستان بخصوص در میان جوانان است و با اصلاحات سیاسی که در سال 1990 صورت گرفت زنان از آزادی و حقق خوبی برخوردار شدند ، این حقوق به معنای مساوات کامل میان مردان و زنان در تمامی جنبه های زندگی است و هرگونه تبعیض غیرقانونی شمرده می شود.
زبان و مذهب مردم لهستان
زبان و مذهب مردم لهستان به صورت قابل توجهی نقش مهمی در فرهنگ و آداب و رسوم میان مردم دارد و وجود لهجه و گویش های مختلف رنگ و جذابیتی ویژه به مردم ساکن هر منطقه می بخشد ، لهستانی که به عنوان زبان دوم در میان مردم برخی کشورها صحبت می شود راه را برای ارتباط با سایر فرهنگ ها باز گذاشته و شما با یادگیری این زبان می توانید ارتباطات بین المللی داشته باشید.
مذهب نیز در میان مردم لهستان نقش ویژه ای دارد و اکثر مردم از دین مسیحیت یا همان کلیسای کاتولیک پیروی می کنند و بیشتر جشن ها و تعطیلات مذهبی نیز جزو تعطیلات ملی به حساب می آیند و اکثر مغازه ها در این روزها بسته هستند ، در واقع لهستان را می توان یکی از مذهبی ترین کشورهای اروپا دانست که جشن های مذهبی مانند ” همه قدیسین ” را بیش از دو روز جشن می گیرند.
عید پاک برای تمامی مردم زمان خاصی از سال است که جشن های مذهبی و بازگشت بهار برگزار می شود ، حال و هوای این عید همانند نوروز در کشورمان شور و شوق خاصی را به همراه داشته و آداب و رسوم سنتی را در میان مردم زنده می کند ، در فرهنگ ، آداب و رسوم مردم لهستان حتی عثمانی ها نیز تاثیر خاصی داشته اند.
فرهنگ غذایی مردم لهستان
رژیم غذایی در زندگی روزمره مردم لهستان شامل گوشت ، نان و سيب زميني است و برای بسیاری از لهستانی ها شام بدون گوشت در درجه اول گوشت خوک ، شام نیست ، سیب زمینی به عنوان ماده اصلی بسیاری از غذاها عمل می کند و نان نیز زیاد مصرف می شود که مانند فرهنگ ایرانیان بسیار قابل احترام است ، سبزیحات مصرفی نیز بیشتر محصولات محلی آب و هوای خنک مانند چغندر، هویج، کلم و حبوبات ( لوبیا ، نخود ، عدس ) هستند.
در فرهنگ غذایی مردم لهستان ناهار وعده اصلی است که مفصل تر از سایر وعده ها بوده و با پیش غذا و دسر همراه است ، چنانچه به دنبال مهاجرت به کشور لهستان هستید خوب است بدانید که در میان مردم این کشور نیز چای بسیار محبوب بوده و بعد از غذا معمولا چای سرو و قهوه کم دیده می شود.
فصل کریسمس زمان سنتی پخت کوکی ، کیک های عسلی و کیک های سیب است و تمام خانواده ها در شب کریسمس دور هم جمع می شوند ، در میان قدیمی ترین و سنتی ترین خوراکی ها نیز ویفرهای عسلی و دانه های کرانچ آجیل هستند و بابکابه عنوان یک غذای سنتی در میان تمام کشور محبوب است.
غذاهای دریایی نیز محبوب هستند و شاه ماهی یکی از اصلی ترین غذاهای منوی تعطیلات لهستان است ، اگر به این کشور سفر کردید برای تجربه هر چه بهتر فرهنگ ، آداب و رسوم مردم لهستان حتما غذاهایی مانند بیگوس ، پیروگی ، کوپیتکا و سوپ روسول را امتحان کنید.
پوشش و لباس مردم لهستان
مردم لهستان به سبک غربی ها لباس می پوشند و فرهنگ پیروی از مد در میان جوانان بسیار پرطرفدار است ، این مسئله را دانشجویان بین المللی که تحصیل در لهستان را انتخاب کرده اند به طور واضح احساس می کنند ، اما در مقابل لباس های رنگارنگ و سنتی در جشن ها و پایکوبی ها بسیار متداول بوده و بانوان از پیراهن های سفید به همراه جلیقه که کراکوف نام دارد استفاده می کنند ، در میان مردان نیز استفاده از شال گردن سفید رایج است و کلاه های رنگی برای مناسبت های شاد استفاده می شود. فرهنگ ، آداب و رسوم مردم لهستان در پوشاک نیز مانند ادبیات آنها به هزار سال پیش بازمی گردد و هر رنگ و طرحی در لباس های سنتی نشان از رسم و رسومی قدیمی دارد.
دوشنبه خیس
«دوشنبه خیس» (Wet Monday-Śmigus dyngus) جشنی است که در روز بعد از عید پاک برگزار می شود و مردم یکدیگر را خیس می کنند. در گذشته، این جشن سنتی عاشقانه بود که پسرها دختران را خیس می کردند و سپس با شاخه های درخت بیدمشک به دنبال آن ها می دویدند ولی امروزه همه در این جشن شرکت می کنند و از ابزارهای مختلفی مانند تفنگ آب برای خیس کردن استفاده می کنند.
در این مراسم علاوه بر آب پاشیدن، افراد با یکدیگر آواز می خوانند و به جشن و پایکوبی می پردازند و بسیاری هم لباس سنتی به تن می کنند.
این جشن علاوه بر لهستان در کشورهایی دیگری نظیر اوکراین نیز برگزار می شود. بنابراین اگر در چنین روزی در لهستان بودید و بصورت تصادفی توسط فردی خیس شدید تعجب نکنید!
غرق شدن مارزانا
در هر فرهنگی زمانی که زمستان طولانی و سخت می شود مردم مشتاقانه در انتظار فرارسیدن بهار هستند و به دنبال نشانه هایی برای گرم شدن هوا می گردند.
«غرق شدن مارزانا» (Drowning of Marzanna) مراسمی است که در لهستان برگزار می شود و غرق کردن مارزانا به معنی نابود کردن بدی و دفن کردن زمستان است و در مقابل نویدبخش بهار و شروعی تازه است. مارزانا عروسکی سفید پوش است که لباس آن با ربان و مهره های مختلف آراسته می شود و داخل آن را با کاه پر می کنند و نماد زمستان، مرگ، بیماری و گرسنگی است.
در بسیاری از روستاها آن را خانه به خانه می چرخانند و سپس در برکه یا استخری غرق می کنند و در بعضی مناطق نیز به آتش می کشند. این مراسم در روزهای آغازین بهار و بین روزهای ۱۹ و ۲۱ مارس برگزار می شود.
پوپراوینی
مراسم «پوپراوینی» (Poprawiny) مراسمی است که فردای روز عروسی در لهستان برگزار می شود. در این مراسم دوستان وآشنایان عروس و داماد دور هم جمع می شوند و تا صبح گاه به جشن و شادی می پردازند.
هدف از انجام این مراسم این است که آنچه از نوشیدنی و مواد غذایی از روز عروسی باقیمانده است استفاده شود. این مراسم اغلب در خانه پدر و مادر عروس برگزار می شود. این مراسم به نشانه احترام و سپاس گزاری از خانواده های عروس و داماد و همچنین مهمانان انجام می گیرد.
پوپراوینی مراسمی با تشریفات و سازمان دهی کمتر است و عروس و داماد می توانند زمان بیشتری را با دوستان و آشنایان خود سپری کنند و هدایای عروسی را در آرامش بیشتری باز کنند.
قرار دادن یونجه در زیر رومیزی در شب کریسمس
یکی از رسم ها و سنت های مرسوم در لهستان ریختن یونجه در زیر رومیزی یا قرار دادن ینجه در کنار میز شام در شب کریسمس است.
بعد از صرف شام ساقه یونجه ها بین اعضای خانواده قرعه کشی می شود. اگر ساقه سبز باشد نماد ثروت و شانس در سال جدید است، اگر زرد باشد به معنی این است که تغییری در سال جدید ایجاد نمی شود و اگر ساقه شکسته باشد نماد بدشانسی است.
این سنت به دلیل تولد مسیح انجام می شود و همچنین برخی از نقاط لهستان تمام کف خانه را از یونجه پر می کنند.
ویفر در شب کریسمس
یکی از رسم های قدیمی و باستانی مردم لهستان در شب کریسمس سهیم کردن یکدیگر در خوردن «ویفر» (wafer) است. این ویفرها ترکیبی از آرد گندم به همراه آب است که به شکل مستطیل قالب زده می شوند.
در شب کریسمس قبل از آنکه اعضای خانواده و مهمانان بر سر میز شام بنشینند این ویفرها را به یکدیگر می دهند و برای یکدیگر آرزوی خوشبختی می کنند. این نان سنتی نازک نمادی از بخشش، دوستی و اتحاد است. امروزه بر روی این ویفرها تصویری از مسیح و یا تولد آن ترسیم می شود.
عید مقدسان
«عید مقدسان» (All Saints' Day) یا روز مردگان، مراسمی است که در روز اول نوامبر برگزار می شود و این روز برای لهستانی ها بسیار خاص است و با آداب بخصوصی برگزار می شود. در این روز که همه بانک ها، مدارس و سازمان ها تعطیل هستند مردم در گورستان ها گرد هم می آیند و با تمیز کردن قبر عزیزان و دوستانشان و قرار دادن گل بر روی مزار آن ها و همچنین با روشن کردن شمع یاد آن ها را گرامی می دارند.
آن ها بر این باورند که روشن کردن شمع می تواند هدایتگر راه مردگان در تاریکی باشد. این مراسم در بسیاری از کشورهای اروپایی برگزار می شود.
روز آندریوس قدیس
در لهستان همانند بسیاری از کشورهای دیگر روز آندریو قدیس یا در زبان لهستانی Adrzejki که در تاریخ ۳۰ نوامبر است، با آداب و رسوم و مراسم خاصی برگزار می شود. همانند دیگر جشن های این کشور، خوراکی های بسیار و انواع نوشیدنی در این روز سرو می شود. یکی از مراسم های جالب در این روز عبور وکس ذوب شده از سوراخ کلید و سپس ریختن آن در آب است؛ سپس شکلی که در آب بوجود می آید می تواند بیانگر بخت و اقبال فرد در سال جدید باشد.
سخن آخر
زندگی در کشور لهستان برای افراد سرزنده که به دنبال ماجراجویی هستند ، گزینه ای ایده آل است ، اما خوب است که در صورت علاقه به زندگی در میان مردم این کشور از ویژگی های خاص آنها نیز خبر داشته باشید. امیدواریم از خواندن این مطالب لذت ببرید.