روزى كه آفرينش انسان با اراده يگانه هستى بخش به وقوع پيوست، زندگى اجتماعى نيز لازمه حيات و هستى بشر قرار گرفت، چراكه انسان براى ادامه حيات خود، بىنياز از ديگران نبوده و نمى تواند به تنهايى زندگى كند.
اصلاً لازمه زندگى جمعى نياز انسان به همديگر است و چون زندگى بشر يك زندگى اجتماعى است، براى هرچه بهتر شدن اين زندگى و آرامش و امنيّت آن، مقرّرات و آداب و رسومى لازم است كه بدون پايبندى به آنها، بشر، زندگى راحت و آرامى نخواهد داشت.
در مجموع می توان گفت در دنیای امروزی افرادی كه آداب معاشرت را بلدند و تصویر خوبی از خود نزد دیگران ارائه می دهند در زندگی كاری و اجتماعی موفق ترند. بی دلیل نیست كه ادب اجتماعی و روابط مناسب و اصولی با دیگران بخشی از مهارت های مدیریتی محسوب می شود و یك توانایی درونی معرفی می گردد. آداب معاشرت بسیارند ولی با آموختن و رعایت بخش مهم آنها می توان در نظر دیگران فردی بهتر و تواناتر شد و از مزیت های روابط مناسب با دیگران سود برد.
رفتارهای روزمره
در امور روزمره زندگی وقت شناس باشید. بدقولی در نظر بسیاری بدترین خصوصیت یك انسان است و وی را كاملا بی اعتبار و غیرقابل اعتماد می سازد. وقت نشناسی بویژه در امور شغلی خصوصیتی كاملا مخرب محسوب می شود. شرایط محیط را درك كنید و رفتارهای خود را با جمع هماهنگ سازید. صدای خود را كنترل كنید. بلند صحبت كردن با گوشی تلفن همراه در برخی محیط های كاری، وسایل نقلیه عمومی و حتی اماكن شهری مخالف ادب اجتماعی است. همواره با دیگران با احترام صحبت كنید. انسان های محترم، محترمانه سخن می گویند و آنچه از دهان شما بیرون می آید به شخصیت یا عملكرد مخاطب شما ربط داده نمی شود. حتی الامكان لباس پاكیزه و مناسب بپوشید. لباس فرد در اولین نگاه تصویری كلی از شخصیت، نگرش و ادب اجتماعی وی برای دیگران می سازد. آراستگی ظاهری را دست كم نگیرید. خوش پوش ها جذاب ترند. به نظافت شخصی خود رسیدگی كنید. مسواك را فراموش نكنید، ناخن ها را كوتاه و تمیز نگه دارید و به مرتب بودن موها اهمیت بدهید.
هنگام صحبت کردن
هرگز دیگران را تحقیر نكنید. تحقیر پیش از مخاطب به سمت گوینده كلمات تحقیرآمیز بازمی گردد. در مهمانی ها دیگران بویژه كوچك ترها را مسخره نكنید. زود قضاوت نكنید تاشرمنده نشوید. انسان های محترم، محترمانه صحبت می كنند و همه خواهان مصاحبت و همراهی با كسانی هستند كه در گفتار، ادب و صمیمیت را رعایت می كنند. میان حرف دیگران نپرید. متكلم وحده نباشید و یاد بگیرید كه شنونده خوبی باشید. اگر با صحبت دیگری مخالفید با استدلال و كاملا محترمانه نظر وی را رد كنید. مانند افراد مدعی و متكبر سخن نگویید و مدام قسم نخورید. كلمات و الفاظ را مناسب شرایط جمع به كار ببرید. آرام صحبت كنید و آرام بخندید. آقایان هنگام صحبت با بانوان باید ادب و نزاكت را به طور كامل رعایت كنند و مواظب لحن و نگاه خود باشند.
آداب مهمانی ها
برای مهمانی ها لباس مناسب بپوشید. اگر لازم است لباسی مخصوص مهمانی داشته باشید و هرگز با لباسی كه با آن سركار می روید قدم به مهمانی های فامیلی و عروسی ها نگذارید. لباس شخصیت نمی آورد ولی پوشیدن لباس آراسته و مناسب شئون فرهنگی احترام به میزبان و سایر حضار محسوب می شود. پوشیدن جوراب پاره و در مجموع لباسی كه پارگی داشته باشد دور از نزاكت است. خانم ها باید لباسی مناسب شئون فرهنگی و شرعی مهمانان و میزبان بپوشند وگرنه نوعی بی احترامی محسوب می شود. مواظب نحوه غذا خوردنتان باشید. به آرامی غذا بخورید و اگر غذایی برای میزبان مهم است برای مثال اصرار دارد كه حتما از آن بچشید و بخورید از این كار امتناع نكنید. هرگز در جمع با دست غذا نخورید و قاشق خود را در ظروف عمومی مانند ظرف ماست یا سالاد فرو نكنید. از غذا ایراد نگیرید و حتی الامكان سرمیز غذا صحبت نكنید.
در مهمانی ها درباره عادات یا صفات زشت دیگران سخن نگویید و احترام جمع را نگه دارید. اگر با كسی مشكلی دارید این موضوع را حداقل در ساعات مهمانی فراموش كنید.
مرافعه با دیگران در مهمانی ها بی احترامی به میزبان و سایر مهمانان است. احترام ویژه ای برای سالمندان و كودكان قائل باشید و از این طریق سلامت شخصیت و تربیت بالای خود را آشكار كنید. خوش صحبت و بذله گو باشید ولی در تعریف لطیفه و جوك افراط نكنید. هیچ كاری را از حد نگذرانید و معتدل باشید. اگر چیزی تعریف می كنید مطمئن باشید برای دیگران هم جذاب است و نه فقط خودتان. اگر با ایهام و كنایه صحبت كنید همه حاضران را نسبت به خود بدبین می سازید. خوشبو باشید.
آداب محیط كار
نسبت به زیردستان با احترام صحبت و رفتار كنید. مدیران لایق و موفق كسانی هستند كه زیردستانشان به دلیل اعتماد و احترام حاضرند هر كاری برایشان انجام دهند. نسبت به فرادستان نیز محترمانه رفتار كنید و پشت سرشان بدگویی نكنید. كارها را با جدیت انجام دهید. اغلب افراد به كسی كه كارش را جدی نمی گیرد و با دقت انجام نمی دهد، اعتمادی ندارند.
حریم شخصی
فاصله نیم متری از هر فردی حریم شخصی وی محسوب می شود. اصولا نباید بیش از نیم متر به كسی نزدیك شد ولی دوستان صمیمی و اعضای خانواده استثناء هستند. از افراد غریبه و ناآشنا باید حداقل یك متر فاصله را رعایت كرد. البته نباید طوری از دیگران فاصله بگیرید كه ناراحت شوند. هنگام صحبت كردن صورت خود را بیش از اندازه به مخاطب نزدیك نكنید. در گوشی صحبت كردن در جمع می تواند عملی ناپسند تلقی شود بویژه اگر موضوع خنده داری را مطرح كنید و بلافاصله بخندید. پچ پچ كردن هم دست كمی از در گوشی صحبت كردن ندارد.
راهکارهایی برای درست رفتار کردن با خانواده همسر
- خشت اول را درست بچینید
برای اینکه بتوانید زندگی خوبی در کنار خانواده ی جدیدتان داشته باشید، باید با آنها درست رفتار کنید. درست رفتار کردن صرفا در مهربانی و احترام بیش از حد و مسائلی از این دست خلاصه نمی شود. شما باید بدانید با آدم هایی که تازه قرار است دنیای آنها را کشف کنید و آنها را بشناسید چطور رفتار کنید. چیزهایی که در ادامه مرور می کنیم رفتارهای بنیادین است که روی هر آدمی با هر اخلاقی جواب می دهد.
- خودتان باشید
بعضی ها در معاشرت های اول قبل از عروسی با خانواده ی همسر چنان تصویر جذابی از خودشان به نمایش می گذارند که همه ی فامیل عاشق آنها می شوند. از آن عروس های گوش به فرمان و بی نهایت مهربان که چشم گفتن از دهانش نمی افتد. همین آدم بعد از عروسی تصمیم می گیرد از نقش بازی کردن دست بکشد و بشود خود واقعی اش.
در این مواقع است که خانواده ی همسر نسبت به این تغییر موضع، واکنش نشان می دهند و این ممکن است خیلی به مذاق شما خوش نیاید. در حالیکه آنها حق دارند. از همین روزهای اول نامزدی که قرار است شما همسرتان و خانواده اش را بشناسید، دور نقش بازی کردن را خط بکشید و خودتان باشید. قطعا خود ِ واقعی تان از کسی که نقشش را بازی می کنید دل نشین تر است و لازم نیست خودتان را به دردسر نقش بازی کردن بیندازید
- حدود رفت و آمد را مشخص کنید
دور باش و دوست باش فقط یک ضرب المثل نیست. یک شیوه از سبک زندگی است. زمانی که شما با خانواده ی همسرتان زیاد رفت و آمد کنید، باعث می شود شما بیش از حد با آنها صمیمی و به قول معروف «خانه یکی» شوید و اصلی که درباره ی خودمانی نشدن به شما گفتیم را زیر پا بگذارید.
با توجه به بُعد مسافت و مشغله هایی که زندگی دارد، حد و حدود رفت و آمدتان را مشخص کنید و مشخص کردن این حدود زمانی به درستی شکل می گیرد که سنگ بنای آن را در روزهای اولیه زندگی تان یعنی دوره ی نامزدی بگذارید.
- صریح و روشن صحبت کنید
اگر مشکل را دلخوری پیش می آید و شما معمولا می ریزید توی خودتان یا سعی می کنید با سکوت کردن ناراحتی تان را بیان کنید، بهتر است دست از این حرکت بردارید و در زندگی مشترک صراحت را پیشه ی خودتان کنید. اگر مشکلی برایتان پیش آمد یا از چیزی دلخور شدید کافیست بدون اینکه چیزی را بپوشانید، درباره اش صحبت کنید.