دعا و اعمال روز هشتم رمضان کریم
رَمَضان یا رَمَضان ُ المُبارَک نهمین ماه قمری که روزه در آن بر مسلمانان، واجب است. عبادت و روزه داری در ماه رمضان را بخشی از هویت مسلمانان در جهان امروز برشمرده اند.رمضان، تنها ماهی است که نام آن در قرآن آمده است. این ماه، نزد مسلمانان احترام و جایگاه ویژه ای دارد و مسلمانان به عبادت در آن اهتمام ویژه ای دارند. در منابع دعایی، اعمال و عبادت های مختلفی برای این ماه نقل شده است. از مهم ترین اعمال این ماه، تلاوت قرآن، اِحیای شبهای قدر، دعا، نماز، استغفار، افطاری دادن و کمک به نیازمندان است. حضرت علی(ع)، نخستین امام شیعیان، در بیست و یکم ماه رمضان به شهادت رسیده است. امام حسن مجتبی(ع) نیز در پانزدهم این ماه سال سوم قمری متولد شده است.در جوامع اسلامی، آداب و رسوم گوناگونی همچون مهمانی ها و مراسمات جمعی، نظافت مساجد و اماکن مذهبی، مراسم آشتی کنان، مراسم کلوخ اندازان، پخت انواع شیرینی ها و غذاها برای ماه رمضان شکل گرفته است.

نماز شب هشتم رمضان کریم
در مفاتیح الجنان آمده است :برای شب هشتم ماه مبارک رمضان نمازی دو رکعتی که در هر رکعت خواندن سوره حمد و سپس ده مرتبه سوره توحید و پس از سلام نماز، هزار مرتبه "سبحان اللّه" مورد تاکید است.
متن دعای روز هشتم رمضان کریم
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهمّ ارْزُقنی فیهِ رحْمَةَ الأیتامِ وإطْعامِ الطّعامِ وإفْشاءِ السّلامِ وصُحْبَةِ الکِرامِ بِطَوْلِکَ یا ملجأ الآمِلین.
خدایا روزیم کن در آن ترحم بر یتیمان وطعام نمودن بر مردمان وافشاء سلام ومصاحبت کریمان به فضل خودت ای پناه آرزومندان. ( مفاتیح الجنان )
شرح دعای روز هشتم رمضان
ما در این دعا می گوییم خدایا در ماه رمضان مهرورزی نسبت به یتیمان را روزی ام گردان. برای اینکار باید سحرها قرآن بخوانید تا قلبتان را جلا بدهید. رحم کردن به یتیم با خلوص نیت قلب را جلا می دهد.ما در این دعا می گوییم خدایا روزی کن که من اطعام طعام کنم و به فقرا و مستحقان افطاری دهم.ما در این دعا می گوییم خدایا روزی کن با صدای بلند سلام کنم. سلام کردن مستحب و جواب سلام دادن واجب است.ما در این دعا می گوییم خدایا توفیق بده در ماه رمضان با افراد کریم و عالم و دانا و متدین همنشین شوم. یکی از رموز موفقیت در زندگی اختیار کردن رفیق خوب است.ما در این دعا می گوییم خدایا به حق نعمت هایی که به ما دادی این دعاها را درباره ما مستجاب کن ای کسی که پناه آرزومندانی.
یتیم نوازی و ترحم بر یتیمان یکی از دستورات بزرگ اسلام می باشد که بر مسلمانان واجب است که در این امر مهم بسیار کوشا باشند چرا که یتیم به کسی گویند که در ظاهر سرپناه و سرپرستی برای خود نداشته باشند (یعنی هیچ کس نباشد که او را سرپرستی کند مثل پدر و مادر) به طوری که فقط خداوند حامی و سرپناه او باشد که خداوند حقوق چنین افرادی را بسیار محترم داشته و بر ترحم به آنان تاکید می نماید.
اگر قلب ما زنگ بزند، از چه دوایی می توان برای رفع آن استفاده کرد. برای این کار باید سحرها قرآن بخوانید تا قلبتان را جلا بدهید. همچنین جان انسان را استغفار سحر جلا می دهد و می توان با یتیم نوازی قلب را جلا داد
چنانچه حضرت امیرمؤمنان علی (علیه السلام) می فرماید: الله، الله بالایتام، فلا تغبوا افواههم و لا یضیعوا بحضرتکم: خدا را! خدا را! درباره یتیمان، نکند که آنان گاهی سیر و گاه گرسنه بمانند و حقوقشان ضایع گردد!
شخص ثروتمند تنها با دست کشیدن بر سر یتیم قلبش جلا پیدا نمی کند و باید یتیمان را از نظر مادی تامین کند و مشکلات مالی آن ها را برطرف کند.پس یادتان باشد که رحم کردن به یتیم با خلوص نیت قلب را جلا می دهد.
منظور از صحبه الکرام، هم کلام و هم نشین شدن با اهل کرم و بخشش است و علت این که این امر از خداوند متعال در این دعا درخواست شده این است که رفاقت و هم نشینی با دیگران موجب انتقال خصلت ها و خصوصیات دیگران به انسان می گردد و به خاطر همین تاثیر پذیری است که اسلام تاکید بسیاری بر دقت در انتخاب هم نشین دارد. لذا در این دعا از خداوند عزوجل درخواست توفیق هم نشینی با کریمان شده تا بدین واسطه نیز انسان متخلق به کرامت گردد.