دعا و اعمال روز نهم رمضان کریم
ماه رمضان ماهی از ماه هاى قمرى که بین شعبان و شوال قرار گرفته است و بنابر قولی آغاز سال قمری است. از احکام و آداب آن در باب هاى طهارت، صلات، صوم، نکاح و حدود سخن گفته اند.ماه رمضان از ماههاى قمرى است که بین ماههاى شعبان و شوّال قرار گرفته و بر اساس برخى روایات- که گروهى از دانشمندان اسلامى بدانها عمل کرده اند- آغاز سال قمرى است؛ هر چند معروف و مشهور آغاز سال قمری را محرم مى دانند.ماه رمضان تنها ماه قمرى است که در قرآن کریم به صراحت از آن نام برده و گرامى داشته شده است: «شَهْرُ رَمَضانَ الذّى أُنزِلَ فِیهِ القُرْآنُ هُدًى لِلنّاس...؛ ماه رمضان ماهى است که قرآن در آن نازل شده براى هدایت بشر».این ماه، نزد مسلمانان احترام و جایگاه ویژه ای دارد و مسلمانان به عبادت در آن اهتمام ویژه ای دارند. در منابع دعایی، اعمال و عبادت های مختلفی برای این ماه نقل شده است. از مهم ترین اعمال این ماه، تلاوت قرآن، اِحیای شبهای قدر، دعا، نماز، استغفار، افطاری دادن و کمک به نیازمندان است. حضرت علی(ع)، نخستین امام شیعیان، در بیست و یکم ماه رمضان به شهادت رسیده است. امام حسن مجتبی(ع) نیز در پانزدهم این ماه سال سوم قمری متولد شده است.در جوامع اسلامی، آداب و رسوم گوناگونی همچون مهمانی ها و مراسمات جمعی، نظافت مساجد و اماکن مذهبی، مراسم آشتی کنان، مراسم کلوخ اندازان، پخت انواع شیرینی ها و غذاها برای ماه رمضان شکل گرفته است.
نماز شب نهم رمضان کریم
برخی از نمازهای مستحبی ماه رمضان هر شب خوانده می شوند و برخی به شب یا روز خاصی اختصاص دارند. شب های قدر نیز نمازهای ویژه ای دارند.از شب اول رمضان تا شب بیستم در هر شب ۲۰ رکعت و از شب بیستم تا پایان ماه هر شب ۳۰ رکعت اقامه می شود و در شب هایی که احتمال شب قدر باشد، افزون بر این ها، ۱۰۰ رکعت دیگر هم خوانده می شود.در مفاتیح الجنان برای شب نهم ماه مبارک رمضان نمازی شش رکعتی سفارش شده که در هر رکعت سوره حمد و سپس هفت مرتبه آیة الکرسی می خوانیم و پس از نماز، پنجاه مرتبه " اَللّهمّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد " می گوییم.
دعای روز نهم رمضان کریم
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهمّ اجْعَلْ لی فیهِ نصیباً من رَحْمَتِکَ الواسِعَةِ واهْدِنی فیهِ لِبراهِینِکَ السّاطِعَةِ وخُذْ بناصیتی الی مَرْضاتِکَ الجامِعَةِ بِمَحَبّتِکَ یا أمَلَ المُشْتاقین.
خدایا قرار بده برایم در آن بهره ای از رحمت فراوانت وراهنمائیم کن در آن به برهان و راههای درخشانت وبگیر عنانم به سوی رضایت همه جانبه ات بدوستی خود ای آرزوی مشتاقان. (مفاتیح الجنان)
شرح دعای روز نهم رمضان کریم
در این دعا می گوییم: خدایا، من را از رحمت واسعه خودت نصیب گردان. اگر بخواهیم رحمت خدا شامل حال ما شود و این دعایمان مستجاب گردد باید به نیازمندان کمک کنیم.
در این دعا می گوییم:خدایا من را هدایت کن به ادله روشن خودت. خدا دلیل های روشنی دارد که ما را به آن ادله روشن، هدایت می کند. برای خدا شناس شدن باید با دیدن جزای اعمال انسان های ظالم عبرت بگیریم.
در این دعا می گوییم:خدایا هر چند که بد کردم و عمرم را به بطالت مصرف کردم اما از من راضی باش و من را به سمت موجبات خوشنودی و رضایت خودت ببر. برای خوشنودی و رضایت خداوند باید گناهان را ترک کنیم و کاری کنیم که مردم از ما ناراضی نباشند زیرا تا مردم از ما راضی نشوند، خدا از ما راضی نمی شود.
در این دعا می گوییم:خدایا به حق دوستی خودت ای آروزی مشتاقان این دعاها را درباره من مستجاب کن. خداوند صد برابر محبت والدین به اولاد، ما را دوست دارد و 99 بخش دوستی مخصوص خدا است و یک درجه آن بین مخلوقات تقسیم شده است.