ساعدنیوز
ساعدنیوز

آغاز جلوگیری از تست غربالگری با چراغ خاموش؟

  شنبه، 17 مهر 1400 ID  کد خبر 171044
آغاز جلوگیری از تست غربالگری با چراغ خاموش؟
ساعد نیوز: ایران در شرایطی به سمت حذف غربالگری و سقط‌درمانی جنین می‌رود که وضعیت زندگی معلولان در کشور اسف‌بار ارزیابی می‌شود و اگر یک روز را در خیابان بگذرانید، متوجه خواهید شد که حضور معلولان در سطح شهر به سمت هیچ میل می‌کند.

ماجرای درخواست معاونت دادگستری مازندران در نامه به رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان و دانشگاه آمل برای ایجاد ارتباط آزمایشگاه ها و مراکز بهداشتی برای پیشگیری از «سقط جنین جنایی» و معرفی همه مادرانی که تست بارداری آن ها مثبت شده، ترس بسیاری از زوج های جوان برای فرزندآوری را بیشتر از قبل کرده است. زنانی که آرزوی مادرشدن داشتند یا حتی برای شروع زندگی جدید خود را آماده می کردند، حالا ترس مبهم بودن سلامت فرزند یا احتمال بیماری جنین، فکر مادر شدن را از سرشان دور می کند؛ بنابراین حق داشتن فرزندی سالم با طرح های پیشنهادی افزایش جمعیت یا جوانی جمعیت مانند بسیاری از حقوق دیگر زنان و مادران جامعه محدود خواهد شد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از شرق، دی ماه سال گذشته بود که کبری خزعلی، رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان در شورای عالی انقلاب فرهنگی، در توییتی برداشتن اجبار در غربالگری جنین را تبریک گفت. این توییت گرچه به دلیل واکنش های منفی فراوان حذف شد، اما شروعی بود برای آنکه عده ای با هر ضرب و زوری به دنبال افزایش جمعیت باشند؛ جمعیتی که کمیت آن از کیفیت و نحوه زندگی آن ها مهم تر است.

ایران در شرایطی به سمت حذف غربالگری و سقط درمانی جنین می رود که وضعیت زندگی معلولان در کشور اسف بار ارزیابی می شود و اگر یک روز را در خیابان بگذرانید، متوجه خواهید شد که حضور معلولان در سطح شهر به سمت هیچ میل می کند. نبودن معابر مناسب برای معلولان و همچنین نبود حمایت های اجتماعی، آن ها را خانه نشین کرده و در چنین شرایطی است که عده ای اصرار بر حذف غربالگری دارند. مسئله اینجا معلول هراسی نیست؛ چرا که هر انسانی بنا بر ذات و موجودیت خود حق زندگی دارد و معلولان بی شماری در جهان هستند که کیفیت زندگی بسیار بهتری از افراد سالم دارند، اما آیا شرایط زندگی این چنینی برای معلولان در هر طیفی در ایران وجود دارد؟ غربالگری فراگیر مادران باردار از سال ۱۳۸۰ در ایران انجام می شود تا در سه ماه اول بارداری احتمال تولد نوزادان با سندرم داون، تریزومى ۱۸ و تریزومى ۱۳ کاهش پیدا کند. حذف غربالگری، در ذیل طرح جوانی جمعیت که به مجلس ارائه شده، در دستور بررسی است و احتمالا میان بری برای جلوگیری از پیرشدن جمعیت ایرانیان.

بعد از توییت کبری خزعلی، صدای اعتراض ها بلند شد و حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس، درباره اظهارات خزعلی گفت این موضوع «در حد پیشنهاد» در کمیسیون ویژه جمعیت طرح شده و «هیچ مصوبه ای» درباره حذف اجباری بودن غربالگری وجود ندارد. به گفته رئیس کمیسیون بهداشت مجلس، «حتی اگر این مسئله تصویب هم بشود - که هنوز معلوم نیست- در همه کشور کمیته ها و تیم های پایش در مراکز مختلف برای مادران باردار وجود دارد و کماکان اگر مادر بارداری نیاز به غربالگری داشته باشد، دستور انجام این کار برای او صادر می شود».

اما حالا از نحوه واکنش ها نسبت به زنان باردار در هر گوشه از کشور می توان به این نتیجه رسید که احتمالا به صورت چراغ خاموش طرحی که هنوز به تصویب نرسیده، در حال اجراست.

شیما قوشه، وکیل دادگستری و فعال حقوق زنان، در این باره می گوید: «موضوع ممنوعیت سقط جنین و غربالگری، مصداقی از محدودیت قانونی زنان جامعه خواهد بود. یکی از آن دلایل این است که وقتی فرزندی متولد می شود، پدر و مادر هر دو در قبال او مسئولیت دارند، اما متأسفانه در جامعه ما به صورت عرفی و سنتی نگهداری و تربیت بچه بر عهده مادر است و حتی اگر مادر شاغل هم باشد، شرایط همین است؛ بنابراین داشتن فرزند ناخواسته یا بیمار تنها بار مضاعفی را بر دوش زن خانواده می گذارد».

همچنین با توجه به اینکه در طرح جدید، تشخیص قاضی ملاک قطعی سقط درمانی خواهد بود و نه پزشک و متخصص این امر، قوشه می گوید: «ایرادی که به این طرح وارد می شود، این است که یک فقیه نمی تواند نگاه پزشکی داشته باشد و فقط اگر خلاف شرع بود باید آن را رد می کرد که سقط درمانی سال هاست انجام می شود. در واقع پزشک هم امروز کودک و هم شرایط سلامت آینده کودک و میزان عمری که خواهد داشت در کنار هزینه های درمان را می بیند».

اما در کنار نادیده گرفتن حقوق طبیعی یک مادر برای داشتن فرزندی سالم، ترس بیماری های ژنتیکی یکی از علت های اصلی افراد برای انجام بسیاری از آزمایش های قبل و حین زمان بارداری است. محمد امین طباطبایی فر، مشاور اداره ژنتیک وزارت بهداشت، درباره این موضوع بر این باور است که «اگر غربالگری ها حذف شود، مشکل ژنتیکی برای نسل های آینده باعث ایجاد مشکلاتی می شود. برخی بیماری های ژنتیکی طول عمر را کم می کند و همچنین برخی دیگر از بیمار هایی که طول عمرشان مثل طول عمر افراد عادی است، با درگیری های بیماری برای خود فرد و خانواده مواجه هستند و البته مسائل روحی و روانی ای را که گاه این متفاوت بودن در جامعه به همراه دارد نیز باید در نظر گرفت».

حذف غربالگری عامل افزایش بیماری های ژنتیک

دکتر محمد امین طباطبایی فر، دانشیار دانشگاه و عضو هیئت مدیره انجمن ژنتیک پزشکی ایران و مشاور اداره ژنتیک وزارت بهداشت، با اشاره به ماجرای طرح حذف سقط جنین و غربالگری، می گوید: «با وجود شرایط سخت اقتصادی برای اغلب افراد جامعه، باید شرایط رفاهی برای افراد کاملا مهیا باشد تا تصمیم به فرزند آوری بگیرند؛ در غیر این صورت، رفتار های تشویقی دیگر بی فایده خواهد بود. طبق تجربه فعالیت در حوزه ژنتیک، به نظر طرح های ارائه شده برای افزایش جمعیت سطحی است. این طرح ها باعث افزایش جمعیت نمی شود، بلکه می تواند حتی باعث کاهش هم بشود؛ اگر غربالگری ممنوع شود، جمعیت متوسط جامعه دیگر جرئت اقدام برای فرزندآوری را نخواهد داشت».

وی ادامه می دهد: «توجه کنید که سندروم داون فقط یکی از بیماری های ژنتیک است که البته این هم می تواند با رادیولوژی تا حدی مشخص شود؛ یعنی نشانه هایی مشخص می شود که بعد با ارجاع به آزمایشگاه و متخصص، به تشخیص کمک می کنند. اما اگر این زیر ساخت را جمع کنند و هر پزشکی به میل خودش رفتار کند، دیگر هیچ عمل پزشکی که به غربالگری ارجاع نداده، زیر سؤال نمی رود. از طرف دیگر هم این خدمات به طبقه پایین و روستایی داده می شد. گاهی حتی اسم غربالگری را نمی دانستند، ولی این خدمت به آن ها داده می شد، کارکنان بهداشتی با آن ها تماس می گرفتند و راهنمایی می کردند. اما الان این خدمت از آن ها گرفته شده و این خود یک بی عدالتی در این حوزه است».

طباطبایی فر با اشاره به اینکه مسئولان در حال پاک کردن صورت مسئله هستند، اضافه می کند: «افراد فرزند سالم و جامعه سالم می خواهند، نه اینکه فردی به دنیا بیاید که تا آخر عمر درگیر مشکلاتی باشد. اصلا افراد ترجیح می دهند بچه دار نشوند تا اینکه فرزندی بیمار داشته باشند. این امکان وجود دارد که اگر غربالگری ها حذف شود، مشکل ژنتیکی برای نسل های آینده باعث ایجاد مشکلاتی شود».

وی ادامه می دهد: در نظر بگیرید اگر از هر ۷۰۰ نفر یک نفر با سندروم داون به دنیا بیاید، یعنی اگر سایر مشکلات کروموزومی را در نظر نگیریم و فقط سندروم داون را در نظر بگیریم، تعداد بسیار بالا خواهد شد؛ در صورتی که اگر این ها از طریق امکانات قابل دسترس پیگیری می شد، قابل تشخیص بودند. با وجود این، برخی مثلا می گویند سندروم داون در بعضی کشور های پیشرفته آموزش می بیند و پیشرفت می کند که در پاسخ به این ها باید گفت ما شرایط کشور خودمان را نگاه کنیم، هر چیز را باید به شکل بومی سازی شده در نظر گرفت، مثلا برخی از کودکان ما که اتفاقا باهوش هم هستند، به دلیل مشکلات مالی مجبور می شوند ترک تحصیل کنند؛ بنابراین باید تخصیص منابع مملکت را در نظر گرفت. تا جایی که می توانیم باید مخارج جامعه را کم کنیم و منابع مان را برای پیشرفت کشور افزایش دهیم.

طباطبایی فر درباره برخی بیماری های ژنتیکی می گوید: برخی بیماری های ژنتیکی طول عمر را کم می کنند. در نظر بگیرید وقتی یک مادر باردار می شود، ۹ ماه با جنین ارتباط برقرار می کند و یکدفعه بچه به دنیا می آید و متوجه می شود بچه مشکل دارد. در کنار نگرانی مرگ فرزند، هزینه های جراحی و درمانش هم مسئله دیگری است و در آخر هم که فرزندشان می میرد، ترومای روحی برای خانواده ایجاد می شود. همچنین برخی دیگر از بیماری هایی که طول عمرشان مثل طول عمر افراد عادی است، با درگیری های بیماری برای خود فرد و خانواده مواجه هستند و البته مسائل روحی و روانی ای که گاه این متفاوت بودن در جامعه به همراه دارد».

ممنوعیت سقط و غربالگری عامل بار مضاعفی بر دوش زن خانواده

شیما قوشه، وکیل دادگستری و فعال حقوق زنان، در پاسخ به سؤالی مبنی بر ماجرای ممنوعیت سقط جنین و غربالگری برای مادر می گوید: «در نظر داشته باشید که طبق قانون، سقط جنین جرم است و برای آن مجازات و دیه تعیین شده و با توجه به اینکه جنین در چه مرحله ای باشد، دیه آن متفاوت خواهد بود. در سال ۸۴ یا ۸۵ قانونی به نام سقط درمانی در نظر گرفته شد که آنجا قانون گذار پیش بینی کرده مواردی که جنین یا مادر در خطر باشند یا جنین دچار مشکلاتی باشد، همچون بیماری های جسمی و ذهنی، با تشخیص پزشکان معتمد می توان قبل از چهار و نیم ماهگی دستور سقط جنین را صادر کرد. این قانون از آن موقع تا الان بوده و نتایج خیلی خوبی هم داشته است؛ حداقل ماجرا این است که از آن زمان تا الان افرادی که بیماری های ذهنی و جسمی داشتند، کمتر متولد شدند. اما اگر در نظر بگیریم، در افراد دهه شصتی تعداد زیادی بودند که دچار مشکلات ژنتیکی شدند که برای خودشان و خانواده ها مشکلاتی را به همراه داشته است».

وی ادامه می دهد: «هزینه ای را هم که به جامعه متحمل می شود باید در نظر گرفت. در واقع با این قانون اجباری در این موضوع نبود، اما امکانی بود که افراد می توانستند از آن استفاده کنند. درباره موضوعی که الان در مجلس مطرح است، باید دید در آخر چه چیزی از شورای نگهبان و مجلس خارج می شود. آنچه در این طرح مشخص بود، برداشتن حمایت بیمه ها بود. خانواده های زیادی در جامعه هستند که امکان گرفتن این خدمات را به شکل آزاد ندارند. همچنین قبلا امکان آگاهی رسانی وجود داشت که جامعه آگاه شود، اما الان صحبت کردن درباره این مسائل با ممنوعیت روبه رو می شود و جامعه مدنی هم ضعیف تر خواهد شد. به معنای عام کلمه، با این شرایط جامعه آسیب خواهد دید».

قوشه در پاسخ به اینکه آیا این موضوع می تواند مصداقی از محدودیت های قانونی زنان در جامعه باشد، می گوید: «بله، مشخصا همین طور است. به این دلیل که وقتی فرزندی متولد می شود، پدر و مادر هر دو در قبال او مسئولیت دارند. اما متأسفانه در جامعه ما به صورت عرفی و سنتی، نگهداری و تربیت بچه بر عهده مادر است، حتی اگر مادر شاغل هم باشد، شرایط همین است؛ بنابراین داشتن فرزند ناخواسته یا بیمار تنها بار مضاعفی بر دوش زن خانواده است و او را محدودتر از قبل می کند و حتی امکان دارد این شرایط مانع فعالیت او در بیرون از خانه شود. در نگاه کلان، این موضوع باعث آسیب به جامعه و اقتصاد خواهد شد که خانه نشینی زن آسیب به تمدن بشری خواهد بود».

پایگاه خبری ساعدنیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
نگاهی به کالسکه ساده و بدون تجملات نوه رهبر انقلاب که هر ساله در راهپیمایی ها از آن استفاده میکنند+عکس (79 نظر) قامت رعنای رهبر انقلاب در لباس خادمی شاه خراسان+عکس /حقا که تو از سلاله ی فاطمه ای... با خنده خود به درد ما خاتمه ای (75 نظر) هنرنمایی های شگفت انگیز قناد خوش ذوق در تزیین کیک برای مشتری هایش/ اسمشو باید تو گینس ثبت کرد+ عکس (38 نظر) خلاقیت خنده دار اوستا بنا در طراحی پله حماسه آفرید/ وقتی فقط از یه نیم کره مغزت استفاده میکنی😂 (36 نظر) خلاقیت خنده دار مادر ایرانی برای عرض تسلیت به همسایه حماسه آفرید/هنر نزد ایرانیان است و بس! (37 نظر) امیر جعفری، همسر همای پایتخت: همه دارو ندارم از خونه گرفته تا ماشین به اسم ریماست... (30 نظر) سردار سلیمانی: یک دختر دارم که برای خودش چریک است؛ زمان جنگ خواستگاری رفتم و با همسرم ... (27 نظر) فاتحه خوانی رهبر معظم انقلاب بر مزار پدر بزرگوارشان در حرم امام رضا+عکس/ تاریخ فوتشون چند روز قبل از تولد رهبری بوده (24 نظر) خلاقیت منحصربفرد بقال تبریزی با نوشته جالب روی شیشه مغازه اش حماسه آفرین شد/ آدم حَظ میکنه از این درک و فهم بالا +عکس (23 نظر) سفره غذای ساده و ناهار صمیمانه رهبر معظم انقلاب در دوران نقاهت بعد از ترورشان همراه مهمانانشان+عکس (19 نظر) صحبت های خنده دار آقای قرائتی: پلیس یه خانومی رو گرفته که چرا یکطرفه میری گفته به شما ربطی نداره من زن آقای قرائتی ام +ویدئو😂👌 (16 نظر) عکسی از خانه ابدی زهره فکور صبور و هنرمندی که سنگ قبرشان مشترک است/روحش شاد و یادش گرامی... (15 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز یک نانوای ارومیه‌ای برای کمک به همشهری ها/ باریکلا به این شعور و درک بالا+عکس (13 نظر) بوی بد واژن: علل، درمان‌های خانگی و روش‌های پیشگیری (13 نظر) رونمایی از مادربزرگ زیبای هانده ارچل بازیگر سریال مست عشق؛ وقتی خوشگلی رو از مامان بزرگت به ارث میبری/ خدا شانس بده والا😅 (12 نظر)
دیگران می‌خوانند   
خلاقیت بی نظیر یک طراح مبل راحتی با الهام از مدل عقرب سیاه/ مغز تو رو باید تو موزه نگه داشت+عکس خلاقیت منحصربفرد یک ایرانی برای ساختن قلیان با آفتابه حماسه آفرید/ این عتیقه فروشی نیست+عکس رونمایی از چهره جذاب و بدون ریش و سبیل عباس کاکاوندی، بازیگر داعشی سریال پایتخت/ تو خیابون اصلا قابل شناسایی نیست!+عکس 4 زنگ خطر که باید قبل از خشک شدن گیاهان به آن توجه کنید موثرترین روش های از بین بردن جوش سر سیاه بینی در خانه چرا ابروهام رنگ فیبروز و هاشور رو نمیگیره (ویدئو)سکانس خنده دار خواستگاری قل مراد از فروغ در سریال باغ مظفر/شفیعی جم باز هم ملت رو از خنده روده بر کرد خلاقیت هوشمندانه اُوستا نقّاش برای رنگ آمیزی3 بعدی اتاق کودک/ وقتی استعداد تو خون آدم باشه میشه همین+ عکس فال ابجد روزانه یکشنبه 16 اریبهشت 1403 فال شمع یکشنبه 16 اردیبهشت ماه 1403 فال روزانه امروز یکشنبه 16 اردیبهشت ماه 1403 فال انبیاء روزانه امروز یکشنبه 16 اردیبهشت 1403 فال حافظ با تفسیر امروز یکشنبه 16 اردیبهشت 1403 + فیلم فال قهوه با نشان روز یکشنبه 16 اردیبهشت ماه 1403 نگاهی به کیک تولد 48 سالگی و 2طبقه کریم باقری/ شیک در عین سادگی+ عکس خلاقیت خنده دار مادر ایرانی برای عرض تسلیت به همسایه حماسه آفرید/هنر نزد ایرانیان است و بس! شاهرخ‌خان در تهران دستگیر شد عکسی از خانه ابدی علی طباطبایی و پدربزرگش که سنگ قبرشان مشترک است/روحش شاد و یادش گرامی... لحظه هولناک سقوط دکل برق روی یک خودرو وسط جاده؛ انفجار مخزن! +ویدئو نگاهی به خونه زندگی لوکس و دلباز پاشا جمالی، مهیار سریال نون خ+عکس/ چه مبلمان خوش رنگ و باکلاسی😍 فریبا نادری: همسرم منو نمیگرفت تا اینکه گریه و زاری کردم گفتم من جوونیمو برات گذاشتم+ویدئو مادرانگی و بچه داری کیوت حدیث میرامینی، روشنکِ سریال دلنوازان/ ماشالا چه بچه بانمکی+عکس صحبت های خنده دار آقای قرائتی: به رهبر گفتم برای بچه های مدرسه پول بدیم طلبه بیاد نماز بخونه گفت نمیخواد نماز برای خداست گفتم پول تاکسیشو باید بده +ویدئو😂👌 خلاقیت خنده دار مهندس ایرانی در پیوند موفقیت آمیز پیکان به پرشیا حماسه آفرید+عکس/ شرکت بنز باید سازنده اینو استخدام کنه تغییر استایل سامان صفاری، امیر سریال دلدادگان در خیابان اصلا قابل شناسایی نبود+ عکس انتخاب بازیگران منوچهر هادی در فیلم جدیدش بدون حضور یکتا ناصر +عکس/از جواد خیابانی تا حمید گودرزی... نگاهی به سفر رهبر انقلاب به لرستان با ماشین معمولی و فقط با یک راننده/مردم لُر جواهرند +عکس این زن اولین واردکننده تاکسی به تهران بود/ یک تاکسی سهم پسرانی که متاهل می شدند+عکس (عکس) گریه های تلخ محمود احمدی نژاد در روز تشییع پیکر برادر جوانش/ روحش شاد و یادش گرامی عکسی از تیپ خاص اسحاق جهانگیری در طبیعت /هوا واقعا دلچسب است روزی روزگاری 21 مغازه پالان‌دوزی در بازار طهران قدیم+عکس/نعل و میخ؛ ابزار یک شغل پردرآمد محبوب‌ترین سکه طلا در بازار ایران این سکه است آیا فرزندتان یک استعداد استثنایی است؟ به دنبال این نشانه‌ها باشید! راز چهره‌ی نیاکان ما فاش شد / چهره نئاندرتال 75 هزار ساله بازسازی شد! + تصویر معمای جالب ریاضی که از 1000 نفر 1 نفر توانست به آن پاسخ دهد (ویدئو) تمرینات سخت و نفس‌گیر رانندگان فرمول یک! (ویدئو) پایان فضا، راز حل شده یا افسانه‌ای ابدی؟ قبول شدگان ماده 28 پس از قبولی در آزمون استخدامی آموزش و پرورش باید چه کنند؟ (ویدئو) با رعایت این نکات از آسیب نرسیدن به ماشین خود در فصل گرما اطمینان حاصل کنید (ویدئو) این بار با کمک هوش مصنوعی سیمپسون‌ها پا به دنیای واقعی گذاشتند!
منتخب روز   
کشف کله‌پاچه چهارهزارساله در گورستانی عجیب+ فیلم سیاه خان ، زشت ترین فرد تاریخ ایران+ فیلم (ویدئو) 10 نوع از خطرناک ترین مارهای جهان که در ایران هم دیده شده اند/ کابوس شب یعنی اینا نگاهی به خانه پدری استاد شهریار در روستای خشکناب شهرستان بستان آباد/ شعرهای مشهور استاد برای این روستاست +عکس عکس عروسی امیر جعفری و ریما رامین‌فر، همای سریال پایتخت فیک و تقلبی از آب درآمد / هوش مصنوعی داره وارد مراحل ترسناکی میشه! (عکس) تیپ و استایل فوق‌العاده شیک و لاکچری یاورِ سریال فاصله‌ها بعد از 14 سال در عربستان سعودی / ببینیدش نمی تونید بشناسید! فروش ویلای روف گاردن دار و استخر دار حسن جوهرچی، فرهاد سریال فاصله‌ها توسط دخترش در شمال ! / در منطقه‌ای تهرانی نشین!!! سلفی دونفره نعیمه نظام دوست با سلطان کمدی ایران که یکسال حق نداشت منتشرش کنه! / چه ست آدیداسی پوشیده مهران مدیری ... سلفی آسانسوری علیرضا نیکبخت با همسر دومش که بیشتر از جانش او را دوست دارد / کراش دهه هشتاد فوتبال ایران حالا مرد زندگی شده ... (عکس) تعجب کاربران خارجی فضای مجازی از حجاب کامل همسر ستاره لیورپول / دنیا با حجاب جای زیباتری نیست؟ (عکس) بیتابی همسر و فرزندان شهرام عبدلی، بازیگر نقش مهران در سریال فاصله‌ها، بر سر پیکر بی جان او / تو کاری با دلم کردی که فکرشم نمی کردم ... (عکس) همبازی بودن آقای بیاتی، خواستگار فهیمه در پایتخت 5 با بازیگر معروف در فیلم نوستالژیک دهه شصتی / روحش شاد ...