این سنگ یک گونه خاص و ویژه می باشد که رنگ سازی کریستال در آن به عهده هیدروکسید نیکل می باشد. در نگین های این سنگ گران قیمت پدیده جالبی که مشاهده می شود این است که رنگ سبز در مقابل امواج نور خورشید و در برابر حرارت فاز رنگی اش تغییر می کند ولی به دلیل خواص سنگ عقیق سبز بعد از سرد شدن و بعد از این که در کنار رطوبت قرار بگیرد دوباره به حالت اولیه رنگی خود برمی گردد. در خانواده سنگ های منشا گرفته از کوارتز سنگ عقیق سبز را کریسوپریز (Chrysoprase) هم می گویند که اگر به زبان یونانی ترجمه شود معنای تره فرنگی را می دهد.
در عهد باستان، این سنگ سبز، حرز بسیار خوبی بوده و از نظر مصونیت جایگاه بسیار خوبی داشته است. حتی نقل شده از خواص نگین عقیق سبز این است که باعث رفع تشنگی شده و مانع بروز تب می گردد. افسانه هایی وجود دارد که بیانگر استفاده از سنگ عقیق سبز و دیگر انواع آن برای تغییر جهت طوفان می باشد.
تنها با بررسی در یک مجموعه که بیش از سه هزار کاسه از جنس این گوهر که توسط پادشاه پونتوس، مهرداد، جمع اوری شده است؛ میتوان فهمید که این سنگ چقدر با ارزش است و در گذشته توجه بسیاری به آن میشده و حتی خانواده های ثروتمند به دنبال جمع آوری آن بودند.
این سنگ با چاکرای قلب در ارتباط است آن را می گشاید فعالیت و انرژی ما را افرایش میدهد . از دردهای احساسی می کاهد روابط به هم ریخته را سامان می بخشد و حسادت پرخاشگری سازش ناپذیری خود خواهی و رنج را به عواطف مثبت تبدیل می کند . این سنگ با تحریک کبد به خارج کردن سموم از بدن بدی ها را از بدن و ذهن دور می کند خواب شب را شیرین می سازد و به این ترتیب برای کودکانی که از کابوس های شبانه رنج می برند بسیار مناسب است . این سنگ در درمان و ترمیم اندام ها و مشکلات ناباروری اختلالات ریه و تیموس و خستگیهای ذهنی و جسمی نیز موثر است .
۱. رنگ سبز باعث کاهش استرس می شود . کسانی که در فضای کاری سبز رنگ کار می کنند، کمتر دچار دردهای دستگاه گوارش می شوند .
۲. از رنگ سبز در دکوراسیون به دلیل اثر آرام بخشی آن استفاده می شود .
۳. پژوهشگران دریافته اند که رنگ سبز می تواند باعث افزایش قابلیت خواندن گردد . برخی از دانش آموزان و دانشجویان با قراردادن یک برگه شفاف سبز رنگ بر روی صفحه کتاب، می توانند مطالب را با سرعت بیشتری از حد معمول بخوانند و درک کنند .
۴. رنگ سبز، رنگ سردی است که نماد طبیعت است .
۵. رنگ سبز، نشانگر آرامش، خوشبختی، سلامتی و حسادت است .
آیا عقیق سبز یمنی وجود دارد؟
این سنگ سبز ابتدا در قرن چهاردهم میلادی در شمال کشور لهستان و در ناحیه سیلسیا (Silesia) یافت شده است که این امر در این محل به علت تمام شدن کانی خوب و خالص انجام نمی شود اما به جای آن در شهر کوئینزلند کشور استرالیا بهترین نوع این گوهر استخراج می گردد. البته معادن متفاوتی برای سنگ عقیق سبز در کشور آمریکا در ایالتهای اورگان ، آریزونا و کالیفرنیا و در کشور آفریقای جنوبی وجود دارد. اما تا به امروز در بازار ایران سنگ عقیق سبز یمنی یافت نشده است و بعید است رنگ سبز این نگین در یمن نیز وجود داشته باشد.
نمونه دیگری از این سنگ سال ۱۹۵۰ از کشور زیمبابوه در قاره افریقا استخراج می گردد که در آن به جای عنصر رنگساز نیکل ، عنصر کروم با ایزوتوپ سه ظرفیتی (chromium(III) oxide) سبب تشکیل رنگ سبز در شبکه کریستالی سیلیس میباشد و با عناوینی نظیر mtorolite یا mtorodite یا matorolite در سنگ شناسی شناخته شده است. این کانی افزون بر کشور زیمبابوه در بولیوی، غرب قاره استرالیا، آناتولیا (Anatolia) در ترکیه، کوه های اورال (Ural mountains) روسیه و کشورهای بالکان مشاهده شده است. از این گونه نمونه های مرتبط با دوران امپراطوری روم باستان به شکل هایی چون جواهرات و مهر باقی مانده است.
متفاوت بودن این دو نوع سنگ عقیق سبز به وسیله یک ابزار جواهر شناسی به نام فیلتر چلسی قابل تشخیص است زیرا که قادر به تشخیص سنگهای کروم دار همچون زمرد است و این سنگ سبز با محتویات کروم را می شود به راحتی از گونه نیکل دار به وسیله فیلتر چلسی تشخیص داد. در حال حاضر در بازار ایران گونه خالص استرالیایی کمتر یافت می شود و بخشی از نمونه های اصل وارداتی مرتبط به کشورهای واقع در آسیای جنوب شرقی و هندوستان است.