اهداف سفر هاکان فیدان به تهران؛ از پرونده سوریه تا پرونده قفقاز
به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز، علی حیدری کارشناس مسائل ترکیه در گفتگویی اختصاصی با خبرنگار ما درباره اهداف سفر هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه به تهران گفت: سفر آقای فیدان به ایران را می توانیم در قالب چند موضوع مورد بررسی قرار دهیم. بحث اول می تواند روابط دوجانبه باشد. ایشان به عنوان وزیر امور خارجه در دولت جدید آقای اردوغان برای اولین بار است که به ایران سفر می کند و می خواهد پرونده های روابط دوجانبه را در این سفر مورد بررسی قرار دهد. روابط سیاسی، اقتصادی و امنیتی دوجانبه ایران و ترکیه قرار است در این سفر مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
حیدری افزود: موضوع دوم، عادی سازی روابط ترکیه و سوریه است که با پیش شرطی که آقای بشار اسد و دولت سوریه به حق قرار دادند، این مذاکرات به بن بست خورده است. اگرچه چند دور مذاکرات چهارجانبه در سطح معاونین وزرای خارجه و وزرای دفاع و مقامات امنیتی در مسکو انجام گرفت. اما با پافشاری سوریه بر حق خودش و شروطی که مطرح کرد و بعد از آن مصاحبه هایی که آقای بشار اسد داشت، و مواردی که آقای اردوغان مطرح کرد، مشخص شد که مذاکرات به بن بست خورده است.
این کارشناس مسائل قفقاز تصریح کرد: احتمالاً آقای فیدان در سفر به تهرن تلاش خواهد کرد تا ایران از نفوذش برای راضی کردن آقای بشار اسد و دولت سوریه به برداشتن گام های برای عادی سازی روابط استفاده کند. تصورم این است که ایران در این خصوص کنار دولت سوریه خواهد بود و چندان مایل نیست که بشار اسد از مواضع خودش عقب نشینی کند.
حیدری در تشریح سناریوهای مذاکراتی احتمالی میان ایران و ترکیه در خصوص پرونده قفقاز گفت: درباره قفقاز، چون ترکیه دست بالا را در این منطقه دارد، و موضع سخت جمهوری اسلامی در دو سال گذشته مبنی بر خط قرمز خواندن تغییرات مرزی و ژئوپلتیک در منطقه و مدتی پیش هم آقای اردوغان طی یک سخنرانی به صراحت گفت که در مورد قفقاز مسأله ما ارمنستان نیست بلکه مسأله اصلی ایران است. آقای فیدان به تهران سفر کرده تا ببیند که چطور می تواند با ایران در این خصوص گفتگو کند تا ایران قانع شود تا تحولات در قفقاز بر مبنای آنچه اردوغان و آقای علیف می خواهند پیش برود. در این خصوص هم تصور می کنم که ایران از مواضع قبلی خودش عدول نخواهد کرد بلکه طرفین تلاش خواهند کرد تا به راه حل میانه ای در این خصوص دست پیدا کنند که اولاً شروط اساسی ایران مبنی بر تغییرات مرزی و ژئوپلتیکی دست نخورده باقی بماند و طرف تُرک از آن عبور نکند. در مقابل، آنچه طرف تُرک می خواهد یعنی اتصال به آنچه جهان تُرک می نامد، و انتفاع اقتصادی از آن مهیا شود. این می تواند راه حلی میانی برای دو طرف باشد. یعنی ایجاد این خط اتصالی با حضور نیروهای روسی و البته ایجاد ایستگاه های عوارض برای انتفاع اقتصادی ارمنستان. این به نظرم بهترین راه حل برای طرفین منطقه ای است.
این کارشناس مسائل ترکیه در پایان تصریح کرد: باید منتظر باشیم ببینیم که به چه شکلی خواهد بود. ولی تصور می کنم که در وجهه منطقه ای با توجه به صبغه امنیتی و نظامی آقای فیدان، بحث سوریه و قفقاز مد نظر طرفین خواهد بود. باید ببینیم که طرفین در این خصوص چه ابتکاراتی روی میز قرار خواهند داد و درباره آنها گفتگو خواهند کرد.