چرا پوشیدن لباس به رنگ مشکی در اسلام کراهت دارد؟
رنگ مشکی یکی از رنگ های خنثی است که در بیشتر فرهنگ ها به عنوان نماد مرگ و عزاداری شناخته می شود. بسیاری از افراد رنگ مشکی را دوست دارند این رنگ را نماد ثروت، قدرت، هوش و درایت، جدیت می دانند.همچنین پوشیدن لباس مشکی سبب زیباتر به نظر رسیدن اندام می شود. نگاه به رنگ سیاه در فرهنگ اسلامی متفاوت است. اگرچه به طور اجمال و فی الجمله از بعضی روایات، کراهت پوشش مشکی استفاده می شود ولی حکم کراهت مذکور به طور صددرصد برای همۀ انواع لباس ها و برای همۀ افراد ـ اعم از زن و مرد ـ و برای همۀ زمان ها و ایام نیست؛ یعنی موارد متعددی از حکم کراهت لباس مشکی مستثنا شده است .پوشیدن لباس مشکی مکروه است زیرا:
لباس مشکی کثیفی را مشخص نمی کند.
لباس مشکی بر روحیه اثر گذار است و در ایجاد گرسنگی، سیری، خشم و آرامش و در شعله ور شدن غرایز جنسی دخالت مستقیم دارد.
امام صادق ـ علیه السلام ـ در این زمینه خطاب به «حنّان بن سُدَیر» که نعلین سیاه پوشیده بود، فرمودند:
«آیا نمی دانی رنگ سیاه مایه تقلیل شهوت است». (وسایل الشیعه، شیخ حر عاملی، ج 3، ص 386)
آنچه در باب رنگ مشکی بسیار مطرح است، کراهت رنگ مشکی است. کراهت یک مفهوم درون دینی است، بنابراین وقتی در باب کراهت این رنگ به منابع دینی رجوع می کنیم، می بینید به ۵ دلیل مستحب است که رنگ حجاب، رنگ مشکی باشد؛ و کراهت آن به عنوان یک تبصره است.در روایات داریم افرادی که غاصب حق ولایت اهل بیت (ع) هستند، از بنی امیه و بنی عباس، رنگ مشکی را به عنوان نماد مخالفت با پذیرش وصایت بلا فصل امیرالمؤمنین علی (ع) و مخالفت با جانشینی اهل بیت بعد از پیامبر استفاده می کردند.زمانی که امام رضا به اجبار به عنوان ولیعهد انتخاب می شوند، مأمون به عنوان نماد پذیرش این ولایتعهدی، اعلام می کند که همه پوشش های سیاه را به رنگ سبز علوی تغییر دهند. او با تغییر نماد، اختلال اجتماعی را برای طرفداران بنی عباس، ایجاد کرد. بنابراین، در زمان امام رضا آن نماد کاملاً تغییر کرد. تا زمانی که رنگ مشکی رنگ مخالفت با خوبی ها بود، ائمه با انتخاب آن به عنوان رنگ پوشش مخالفت می کردند. در واقع هر زمان رنگ، مفهوم غیر ارزشی و ضد ارزشی پیدا کرد، آن رنگ مطرود خواهد بود؛ چرا که رنگ گناه ویژه ای ندارد.در مورد عدم کراهت استفاده از کفش و عبا و عمامه سیاه در روایتی به نقل از امام صادق (ع) آمده است: «رسول گرامی اسلام ـ. صلی الله علیه و آله وسلم ـ. استفاده از رنگ سیاه را در پوشش ها ناخوش داشت؛ مگر در سه چیز: در کفش و عبا و عمامه.»بر اساس روایات ردا اگر سیاه باشد کراهت ندارد، از این رو پوشیدن چادر سیاه برای زنان مانعی ندارد و کراهت هم ندارد. در بحث حجاب پوشیدن چادر مشکی برای بانوان بسیار نیکو است زیرا مشکی به دلیل صامت بودنش جلب توجه هم نمی کند و چادر مشکی چون جذابیت و تحریک کننده گی ندارد، مفسده ای بر آن مترتب نمی شود. از نظر اسلام خانم ها باید استفاده از رنگ های شاد و مهیّج و هرگونه مجلس آرایی را به خلوت خانه و در جمع محارم خویش اختصاص دهند.
لباس سفید بهترین رنگ در نظر اسلام است.
از جمله احکام لباس (چه در مورد نمازگزار و چه در غیر حالت نماز) کراهت پوشیدن لباس سیاه است. بهترین لباس، سفید است که بدان سفارش شده است.( وسائل الشیعه، ج 3، ص 278 )
پوشیدن لباس مشکی در عزاداری ها
پوشیدن لباس مشکی در عزاداری اهل عصمت و طهارت برای مرد و زن، اشکالی ندارد و بسیار خوب و مستحب است زیرا سبب حفظ شعایر و معظم داشتن شهادت آنهاست.