آشنایی با شب های قدر در رمضان کریم
رَمَضان یا رَمَضان ُ المُبارَک نهمین ماه قمری که روزه در آن بر مسلمانان، واجب است. عبادت و روزه داری در ماه رمضان را بخشی از هویت مسلمانان در جهان امروز برشمرده اند.در روایات، فضائل متعددی برای ماه رمضان گفته شده است. این ماه، ماه میهمانی خدا، ماه رحمت و مغفرت و برکت و بهار قرآن است. براساس احادیث، در این ماه درهای آسمان و بهشت گشوده و درهای جهنم بسته می شود. شب قدر که نزول قرآن در آن شب بود، در این ماه قرار دارد. برخی دیگر از کتاب های آسمانی همچون تورات و انجیل نیز در این ماه نازل شده است. شب قدر شب تجلی میعاد انسان با خداوند و از خود جدا شدن و غرق در دریای رحمت و محبت و مهربانی خدا شدن است. در روایات اهل بیت (علیه السّلام) آمده است: فرشتگان در شب قدر فرود آمده و در زمین پخش می شوند، بر مجالس مؤمنین گذشته، بر آنان سلام کرده و برای دعای آنان آمین می گویند، تا آنگاه که سپیده دم طلوع کند و در این شب دعای کسی رد نمی شود، مگر دعای عاق والدین، قطع کننده رحم، کسی که شراب بنوشد و کسی که دشمنی مؤمنی در دلش باشد.
تاریخ دقیق شب های قدر سال ۱۴۰۱
همانطور که گفته شد ما سه شب را به عنوان شب های قدر در نظر می گیرم که 19، 21 و 23 ماه رمضان است. تاریخ دقیق این شب ها در تقویم شمسی ما ایرانیان به شرح زیر است:
تاریخ دقیق اولین شب قدر سال ۱۴۰۱
تاریخ دقیق اولین شب قدر سال 1401 یعنی شب 19 رمضان 1443 در تقویم ایرانی مصادف با 31 فروردین سال 1401 شمسی می باشد. این شب به عنوان شب ضربت خوردن حضرت علی (ع) توسط ابن ملجم نیز شناخته می شود. روز 19 ماه رمضان امسال در تقویم شمسی مصادف با 1 اردیبهشت می باشد.
تاریخ دقیق دومین شب قدر سال ۱۴۰۱
شب 21 رمضان 1443 دومین شب قدر است که تاریخ دقیق آن در تقویم ایرانی در روز جمعه 2 اردیبهشت سال 1401 است. روز 21 ماه رمضان نیز به عنوان روز شهادت امام علی (ع) است که با 3 اردیبهشت ماه سال 1401 مصادف شده است.
تاریخ دقیق سومین شب قدر سال ۱۴۰۱
شب 23 رمضان 1443 سومین و آخرین شب قدر برای شیعیان است که در تقویم ایرانی مصادف با روز یکشنبه 4 اردیبهشت سال 1401 می باشد. احتمال اینکه شب 23 ماه رمضان به عنوان شب قدر باشد بیشتر از سایر شب ها است و علما شیعه بر این شب تاکید بیشتری دارند.
فضیلت شب قدر چیست؟
عظمت و فضیلت این شب را بر سایر شب ها از این امور می توان به دست آورد:
- آمرزش گناهان: پیامبر خدا (ص) در تفسیر سوره «قدر» فرمودند: «هر کس شب قدر را احیا بدارد و مؤمن باشد و به روز جزا اعتقاد داشته باشد، تمامی گناهانش آمرزیده می شود.»
- قلب رمضان: امام صادق (ع) فرمودند: «از کتاب خدا استفاده می شود که شماره ماه های سال نزد خداوند، دوازده ماه است و سرآمد ماه ها ماه رمضان است و قلب ماه رمضان لیلة القدر است».
- بهتر از هزار ماه: در فرهنگ غنی اسلام، همه چیز را با معیارهای الهی می سنجند و بر همین اساس قرآن در مورد شب قدر می فرماید: «لَیلَةُ الْقَدْرِ خَیرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْر» در دعای ۴۴ صحیفه سجادیه نیز می خوانیم: «(عبادت و بندگی در) شبی از شب های آن، آن را برابر با (عبادت در) شب های هزار ماه قرار داد (چون خیرات و برکات و سودهای دینی و دنیوی در آن است) و آن را شب قدر نامید».
- نزول قرآن: طبق روایات، مجموع قرآن در شب قدر نازل شده است .۱۶ این نزول دفعی و یکباره قرآن است، اما نزول تدریجی قرآن طی ۲۳ سال دوران نبوت پیامبر گرامی (ص) به صورت الفاظ نازل شده است.
- نزول ملائکه: نزول ملائکه و روح در شب قدر نشانه شرافت آن بر هزار ماه است. امام باقر (ع) فرمودند: «عمل صالح در شب قدر از قبیل نماز، زکات و کارهای نیک دیگر بهتر است از عمل در هزار ماهی که در آن شب قدر نباشد.»
- عرضه اعمال بر حجت خدا: بنا بر روایات و ظاهر آیت سوره قدر، شب قدر منحصر به زمان رسول خدا (ص) نیست و فرشتگان در شب قدر مقدرات یک سال را نزد «ولی مطلق زمان» می آورند و بر او عرضه می کنند.